پل طبیعت

پل طبیعت

پل طبیعت

پل طبیعت یک پل سه طبقه پیاده‌رو و غیرخودرویی است که در عباس‌آباد تهران قرار دارد. این پل که از نمادهای شهر تهران است[۱] از عرض بزرگراه مدرس می‌گذرد و بوستان‌های طالقانی در شرق و آب و آتش در غرب را به هم متصل می‌کند. معمار و طراح این پل لیلا عراقیان است.

  • نمای کلی پل طبیعت

تاریخچهویرایش

کار مطالعاتی پل طبیعت در سال ۱۳۸۸ شروع شد.[۲] پل طبیعت زیر نظر شرکت نوسازی عباس‌آباد ساخته شده است. این پل در ۲۰ مهر سال ۱۳۹۳ افتتاح شد.[۳][۴]

طراحیویرایش

موقعیت پل طبیعت به رنگ قرمز در میان پارک طالقانی و پارک آب و آتش

در سال ۱۳۸۸ خورشیدی فراخوانی از سوی شرکت نوسازی عباس‌آباد در رسانه‌ها منتشر شد و طراحی این پل در قالب یک مسابقه انجام و عملیات اجرایی آن از اواخر ۶ ماه دوم سال ۱۳۸۹ آغاز گردید. پیش از اینکه مسابقه طراحی پل طبیعت برگزار شود، مهندسان شرکت نوسازی عباس‌آباد پژوهش‌های اولیه‌ای را درخصوص ویژگی‌های این پل انجام دادند. کارشناسان این شرکت چند مورد مهم را در طراحی این پل مدنظر قرار دادند که اولین اولویت توجه به مسائل محیط‌زیست در طراحی این پل بود. با توجه به اینکه پل طبیعت در نقطه‌ای واقع شده است که تمامی شاهراه‌های پایتخت مانند بزرگراه مدرس، همت، حقانی و رسالت از بالای این پل به خوبی دید دارد، محل جانمایی آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.[۵]

لیلا عراقیان در سال ۱۳۸۷ در مسابقه طراحی پل طبیعت شرکت کرد. در سال ۱۳۸۸ طرحش برگزیده شد. پل طبیعت در سال ۱۳۹۳ خورشیدی افتتاح گردید.[۶]

نیمه شرقی پل طبیعت

اندازه و مشخصاتویرایش

طول این پل ۳۰۰ متر بوده و وزن سازه‌اش ۲۰۰۰ تن می‌باشد. پل طبیعت بزرگ‌ترین پل غیرخودرویی ایران محسوب می‌شود. این پل ۷۰۰۰ متر مربع مساحت داشته و عرض پل در نقاط مختلف بین ۶ متر تا ۱۳ متر متغیر است. بدنه اصلی پل بر روی سه‌پایه بنا گردیده و برای ساخت آن ۱۴۰۰۰ قطعه فولادی در ابعاد مختلف در ارتفاع ۴۰ متری زمین برشکاری، سر هم و نصب شده است. برای بنای این پل بیش از ۱۰۲ کیلومتر جوشکاری و ۶۲۰۰ متر مکعب بتن‌ریزی انجام شده است.[۷][۸]در طراحی این پل از معماری پل‌های ایرانی مانند پل خواجو الهام گرفته شده و یک سازه با طراحی ارگانیک و شبیه به درخت و کاملاً سازگار با محیط زیست و طبیعت است که نمونه مشابه آن در پارک‌های ملی و طبیعی کشورهای فرانسه، کانادا، هلند، بلژیک، مالزی و استرالیا ساخته شده است.[۹] فرم درختی ستونها و انتخاب نام «طبیعت» برای پل، هر دو تاکیدیست بر پیوستگی دو فضای سبز (دوطبیعت) توسط پل.[۱۰]

این پل با توجه به فرایند برشکاری، مونتاژ قطعات، نصب و جوشکاری در کنار بهره‌مندی از سازه‌های فضایی در ارتفاع ۴۰ متری در کل ایران منحصر به فرد است.[۱۱]

برای بنای پل از مصالح مخصوص و لوله‌های ویژه استفاده شده و بالاترین استانداردها و ضریب ایمنی برای آن درنظر گرفته شده و براساس قولی که پیمانکار اجرایی طرح داده پل طبیعت از زمان بهره‌برداری ۱۰۰ سال عمر خواهد کرد و در برابر حوادث و بلایای طبیعی حتی زلزله بالای ۷ ریشتری مقاوم است.[۱۲]

پل طبیعت ۳ طبقه دارد، طبقه اول ۱۴۵۰، طبقه دوم ۲۸۷۰ و طبقه سوم ۵۷۱ مترمربع است. همچنین قرار است در طبقه سوم انواع فضاهای تفریحی از نمایشگاه و کافی‌شاپ گرفته تا گالری و رستوران‌های متنوع به‌عنوان یک مقصد گردشگری جذاب ایجاد گردد. پیش‌بینی فضاهای مکث روی پل و طراحی مبلمان شهری مناسب و هماهنگ با ویژگی‌های این سازه از نکاتی است که در طراحی این پل مدنظر بوده است.[۱۳]

عکس گرفته شده از پل در حال ساخت از بزرگراه مدرسUdsarl.jpg

نماد تهرانویرایش

این پل به گفته مدیر عامل سازنده آن نماد جدیدی برای شهر تهران است.[۱۴][۱۵][۱۶]

امکاناتویرایش

درطول پل فضاهایی با عملکردهای فرهنگی، تفریحی و گردشگری تدارک دیده شده که به عنوان مثال می‌توان به کافی شاپ، رستوران، کافه گالری و همچنین فضای سبز کار شده در پل اشاره کرد که در کنار انحنای بدنه مناظر زیبایی را به دست می‌دهد.[۱۷]

پل طبیعت در شب

سازندگانویرایش

پل طبیعت بخشی از پروژه ساخت ۷ پل عابر پیاده در اراضی عباس‌آباد، شامل پل‌های ابریشم است و در آینده‌ای نه چندان دور می‌توان از آن به عنوان یکی از نقاط برجسته تهران یاد کرد. این پل توسط شرکت سازه‌های پارچه‌ای دیبا طراحی شده است که نظارت بر ساخت آن نیز بر عهده همین شرکت بوده است. گروه تخصصی شهید رجایی نیز بعنوان سازنده تخصصی پل، سازنده این نماد زیبای شهر است.

جوایزویرایش

این پل باعث شناخته شدن معمارش، لیلا عراقیان، در سطح بین‌المللی شد. پل طبیعت انتخاب اول مردم و جزو ۵ انتخاب برتر ۳۰۰ معمار برجسته جهان در مسابقه معمار شهری (A+ (architizer awards در سال ۲۰۱۵ شد.[۱۸][۱۹] پل طبیعت در سال ۱۳۹۲ به‌عنوان سازه برتر فولادی ایران شناخته شد. سال ۱۳۹۳ جایزه بین‌المللی خشت طلایی به پل طبیعت داده شد. سال ۱۳۹۳ پل طبیعت در زمره ۶ پل برتر ایران قرار گرفت.






طراح پل طبیعت، این زن جوان است + عکس

36454_771.jpeg شاید در 6 ماه گذشته مطلبی یا تصویری از افتتاح یک پل جدید و مدرن در تهران که صرفا به منظور پیاده‌روی و تفریح و ورزش ساخته شده است، نشنیده و یا ندیده باشید. اگر چنین است کافی است نام «پل طبیعت» را در موتور جستجوی گوگل بنویسید و با تصاویر و محل این پل که شش ماه بیشتر از افتتاح آن نمی‌گذرد، آشنا شوید.

به گزارش پايگاه خبري «تيک» (Tik.ir) به نقل از عصر ایران، جالب‌تر از ساخت این پل زیبا در تهران، نکته دیگری است که غرض از نوشتن این مطلب نیز همین نکته است که سرزمین ما ایران استعدادهای بالقوه و بالفعل درخشانی دارد که در صورت مهیا شدن فرصت می‌توانند به بهترین شکل آن متبلور شوند.

«لیلا عراقیان» 31 ساله یکی از همین استعدادهای جوان کشور ماست که این روزها به واسطه ساخت پل طبیعت نام این مهندس معمار جوان نه‌تنها در ایران بلکه در جهان مطرح شده است.

خانم عراقیان در سال 89 و زمانی که تنها 26 سال داشت، طراحی پل 270 متری طبیعت را آغاز کرد و شاید در آن زمان نمی‌دانست که ایده و طراحی او زمانی محقق شود و پلی زیبا و مدرن در منطقه‌ای از تهران با طراحی او ساخته شود.

اما این رویا و طرح در نهایت در مهرماه سال گذشته محقق شد و با افتتاح پل طبیعت اثری هنری - معماری از یک زن جوان معمار ایرانی در اختیار شهروندان تهران و توریست‌های این شهر قرار گرفت.

پل طبیعت با سه ستون در سه طبقه و طراحی بی نظیر و چشم‌نواز، اولین پل صرفا پیاده‌رو در ایران محسوب می‌شود که بوستان آب و آتش را به پارک جنگلی طالقانی متصل می‌کند.

این پل در محل تلاقی بزرگراه‌های مدرس، حقانی، همت و رسالت قرار گرفته است و مکانی خوب برای ورزش‌های صبحگاهی، پیاده‌روی و حتی استراحت و تفریح است.

نکته دیگر در طراحی این پل این است که به گفته طراح جوان آن، از پل‌های تاریخی همچون پل خواجو اصفهان در طراحی آن الهام گرفته شده است و تلفیقی از معماری مدرن جهانی و معماری سنتی ایرانی است.

نکته دیگر اینکه این پل جزو پنج انتخاب برتر 300 معمار برجسته جهان در مسابقه معتبر معماری شهری "جوایز معماری (A+ (architizer awards" در سال 2015 که مقر آن در نیویورک است، انتخاب شد.

اما نکته دیگر درباره طراح جوان پل طبیعت این است که این معمار مبتکر ایرانی به دلیل تحریم‌ها نتوانسته است در مسابقات بین‌المللی معماری بریتانیا شرکت کند.

چندی پیش «پاول فینچ» مدیر مسابقات بین‌المللی معماری بریتانیا با ابراز تاسف از اینکه این معمار ایرانی نمی‌تواند در این مسابقات شرکت کند، به او اطلاع داد که به دلیل تعهد دولت بریتانیا به تحریم‌های ایران، در این مسابقات بین‌المللی معماری حضور شرکت‌کننده‌ای از ایران ممکن نیست.

لیلا عراقیان در این‌باره به روزنامه گاردین بریتانیا می‌گوید: این مسخره است. من یک معمار ایرانی هستم و این مسابقه یک رویداد فرهنگی است و هیج ارتباطی به سیاست ندارد. این اقدام بسیار تبعیض‌آمیز است.

با این حال وقتی عراقیان روی پل طبیعت می‌ایستد می‌تواند بیش از سایرین از اجرایی شدن ایده ذهنی‌اش، لذت ببرد.

او در این‌باره به گاردین می‌گوید: زمانی که طرح این پل تنها روی کاغذ بود فکر نمی‌کردم روزی اجرایی شود. این احساس خوبی است که می‌بینم مردم از آن لذت می‌برند. این مساله به من اعتماد‌به‌نفس بیشتری برای انجام پروژه‌های بیشتر در آینده می‌دهد اما گاهی فکر می‌کنم چنین پروژه‌ها و فرصت‌هایی شاید تنها یک بار در زندگی آدم اتفاق پیش بیاید.

عراقیان دانش‌آموخته دانشگاه شهیدبهشتی است. 



















پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهران


پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهران

بیشتر ما هر وقت اسم تهران را می شنویم اغلب سروصدای ماشین ها و ترافیک های سنگین ساعت 7 به ذهن مان می آید اما وسط این همه هیاهوی این شهر بزرگ، هستند جاهایی که رفتن شان بدجوری حال آدم را خوب می کند.

 

چند روز پیش با حضور شهردار تهران، زیباترین پل مدرن کشور افتتاح شد. یک گزارش کامل در مورد هر چیزی که می خواهید درباره پل طبیعت بدانید

بیشتر ما هر وقت اسم تهران را می شنویم اغلب سروصدای ماشین ها و ترافیک های سنگین ساعت 7 به ذهن مان می آید اما وسط این همه هیاهوی این شهر بزرگ، هستند جاهایی که رفتن شان بدجوری حال آدم را خوب می کند.

 

حالا خیلی فرقی نمی کند که مقصد کوه های تهران باشد، یا یک پارک بزرگ و سرسبز، یا یک تئاتر درست و حسابی.
پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراناین وسط اما شاید کمتر کسی فکر می کرد که یک روز، رفتن روی یک پل هم خودش تفریح محسوب شود اما از آنجایی که برای ما ایرانی ها اساسا کار نشد ندارد، به همت بر و بچه های شهرداری که خیلی هایشان را آقا مهندس ها و خانم مهندس ها!

 

(هان؟! پس چی فکر کردی؟!) جوان و هم سن و سال ما تشکیل می دهند، هفته پیش بزرگترین پل غیرخودرویی کشور افتتاح شد.

 

این پل که مدت ها بود بدجوری توجه مردمی را که مسیرشان از اتوبان های همت، حقانی یا مدرس می گذشت جلب کرده بود، پل طبیعت نام دارد و بوستان طالقانی را به بوستان آب و آتش متصل می کند. اگر شما هم کنجکاو شدید که بیشتر از این پل و ویژگی های منحصر به فرد آن سر در بیاورید، با ما همراه باشید!

 

اگر اهل تهران باشید یا مدتی در آن اقامت کرده باشید، حتما با اراضی عباس آباد آشنایی دارید.  اراضی بسیار وسیعی که گستره آن از بزرگراه حقانی آغاز می شود و تا خیابان بهشتی ادامه دارد. طبق طرح ریزی های کلان نظام، مقرر شده که این اراضی به کاربری های فرهنگی و طبیعی اختصاص پیدا کند.پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراندر همین راستا شهرداری تهران اقدام به برنامه ریزی گسترده برای بخش های مختلف آن کرده و ثمره این طرح ریزی ها افتتاح طرح های متعدد با کاربری های متفاوت در این اراضی است. 

از بوستان آب و آتش و بوستان بنادر تا باغ موزه دفاع مقدس و … آخرین طرحی که چند روز قبل در این اراضی افتتاح شد، پل طبیعت بود که حسابی سروصدا به پا کرد.

 

قصه از کجا شروع شد؟

اوایل سال 88 بود که شهرداری تهران یک مسابقه جالب طراحی سازه ترتیب داد. موضوع این مسابقه این بود که شرکت کنندگان باید در مرحله اول یک ایده برای طراحی یک پل می دادند اما چه پلی؟

 

پلی که تنها وظیفه آن ایجاد مسیر عبور نباشد، پلی که در واقع خودش وسیله ای برای تفریح مردم باشد.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراناز بین ایده های مختلف ارائه شده، چهار طرح به مرحله فینال راه پیدا کرد؛ جایی که در آن شرکت کنندگان باید طرح نهایی سازه را ارائه می کردند. پس از بررسی کارشناسان و اساتید مختلف، سرانجام طرح خانم لیلا عراقی به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد و پروژه ساخت پل طبیعت آغاز شد. 

بعد از آن و طی چهار سال گذشته مراحل حفاری، خاکبرداری، برش، آماده سازی و نصب قطعات با سرعت بالایی و با همت صدها نفر از مهندسان ادامه یافت تا اینکه بالاخره در روز 30 مهر و با حضور شهردار تهران، این پل رسما افتتاح شد.

 

حالا چی هست که آنقدر شلوغش کردن!

 

به نکته خوبی اشاره کردید. پل طبیعت ویژگی های مهندسی و هنری زیادی دارد که آن را از بسیاری از سازه های مشابه متمایز می کند.

 

اولین ویژگی آن که خیلی به چشم می آید، طراحی خاص و تمام فولادی آن است. در اصول مهندسی، طراحی یک سازه عظیم صرفا از فولاد امری نیست که رایج باشد و مهندسان طرح را با با چند چالش جدی مواجه می کند.

اول اینکه در این حالت شما مجبورید برای اتصال قطعات عظیم فولادی صرفا از جوشکاری استفاده کنید.

 

طبیعی است که جوشکاری 14 هزار قطعه عظیم آن هم در ارتفاع و در شرایطی که درست زیر پای مهندسین و تکنسین ها، تردد خودروهای بزرگراه وجود داشت، چه مخاطراتی را با خود همراه می کرد و چه میزان از دقت باید در اجرای عملیاتی پروژه به کار گرفته می شد.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراندومین چالش پیش رو، امکان احداث تنها دو پایه برای پل به علت محیط قرارگیری آن بود. عمده وزن سازه می بایست توسط همین دو پایه تحمل می شد که با توجه به طول 300 متری آن و عدم استفاده از کابل های نگهدارنده، نیازمند طراحی بسیار دقیق و محاسبات پیچیده استاتیک بود. 

برای همین طراحان پل از نوعی فولاد مخصوص به نام فولاد D523 استفاده کردند که در عین اینکه وزن سنگینی ندارد، مقاومت بسیار بالایی در برابر خورندگی و مشکلات جوی از خود نشان می دهد.

 

از دیگر ویژگی های این سازه، حفاری و خاکبرداری پیشرفته آن بود. در حالی که این پل تنها دو پایه در زمین دارد اما برای همین دو پایه حدود 2200 متر مربع حفاری صورت گرفت و حجم کل خاکبرداری 8320 متر مکعب بود.

 

چی داره آن وقت این پل؟
پل طبیعت از سه طبقه تشکیل شده است که ترکیب این سه طبقه خوراک یک گشت و گذار درجه یک را برای همه مردم فراهم می کند.

 

در طبقه اول برج که دیواره های شیشه ای دارد، فضاهایی مثل کافه – گالری و کافی شاپ و … قرار گرفته که با توجه به نمای فوق العاده آن می تواند چند ساعت خاطره انگیز را برای شما رقم بزند.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهرانطبقه دوم پل بیشتر برای کسانی طراحی شده که صرفا قصد عبور از روی پل را دارند و نمی خواهند خیلی در آن توقف کنند.  هر چند که در همین طبقه هم سکوهایی تعبیه شده که از هر دو بخش شمالی و جنوبی دید فوق العاده ای به تهران دارد که می تواند مورد استفاده همه به خصوص نقاشان و عکاسان قرار گیرد. از دیگر ویژگی های باحال این طبقه فضای سبز آن است که طراحی و اجرایش با تلاش متخصصان فضای سبز انجام شده.

 

طبقه سوم پل اما ویژه آن دسته از کسانی است که می خواهند وقت شان را به مشاهده مناظر زیبا و گرفتن عکس های یادگاری یا یک دورهمی خانوادگی اختصاص بدهند.

 

طبقه سوم در واقع از دو بخش تشکیل شده که به صورت دو حلقه بر روی طبقه دوم قرار دارد و بهترین دید را بین طبقات دیگر دارد و ظرفیت پذیرفتن تعداد زیادی از مردم را در روزهای شلوغ دارد.

 

چی کار کنیم بیشتر خوش بگذره؟
پل که خودش یک تفرجگاه کامل است اما برای اینکه عیش تان را کامل کنید باید خدمت تان عرض کنیم که مسیر رسیدن به پل هم خودش یک تفریح جدا محسوب می شود.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهرانپل طبیعت بین بوستان طالقانی و بوستان آب و آتش قرار گرفته، پس طبیعی است که برای رسیدن به پل باید از یکی از این دو بوستان تشریف ببرید. اگر از سمت شرق بروید، باید از دل بوستان طالقانی خودتان را به سر پل برسانید.  طراحان برای این قسمت هم فکری جداگانه کرده اند؛ به طوری که اگر از این سمت بروید ملاحظه می کنید که قسمت انتهایی بوستان طالقانی از طراحی جدید و زیبایی برخوردار شده.

 

اگر هم مسیرتان از غرب می گذرد، باید ابتدا از بوستان آب و آتش عبور کنید و پس از گذشتن از میان فواره های آب و شعله های آتش! خودتان را به سر غربی پل برسانید.

 

به این ترتیب اگر بتوانید چند ساعت وقت در برنامه تان خالی کنید، امکان یک پیاده روی طولانی بین این دو بوستان و عبور از روی پل وجود دارد که به عنوان پیشنهاد ویژه ما ارائه می شود.

 

تمام مسیرهای دسترسی به پل
چه جوری برویم؟
یک مشکلی که شاید با آن مواجه شوید، نحوه رفتن به پل است. ما در اینجا برایتان یک راهنمای کامل برای رسیدن به پل طبیعت با هر وسیله ممکن! قرار داده ایم.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراناگر می خواهید با مترو برویدسر راست! خودتان را به یکی از ایستگاه های خط مترو یک می رسانید و تشریف می برید ایستگاه حقانی. از مترو که پیاده شدید، دو قدم آن ورتر پارک طالقانی قرار دارد و برای رسیدن به پل باید از پارک عبور کنید. 

اگر می خواهید با اتوبوس بروید
بهترین راه این است که خودتان را به پل سید خندان یا میدان ونک یا میدان رسالت برسانید. (که تقریبا از همه جای تهران تاکسی به این دو مقصد وجود دارد.) اگر میدان رسالت رفتید که مستقیما سوار اتوبوس های ونک – رسالت شوید.

 

اگر رفتید پل سید خندان هم باید سوار اتوبوس های همان خط شوید که ایستگاه شان در ضلع شمال شرقی پل قرار دارد.

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهراناگر از این دو ایستگاه به سمت ونک می روید، باید در آخرین ایستگاه پیاده شوید. از آنجا می توانید پیاده خودتان را به بوستان آب و آتش برسانید. اگر هم گذرتان به میدان ونک افتاد، باید سوار اتوبوس های ونک – رسالت شده و در اولین ایستگاه (ایستگاه مترو) پیاده شوید. 

اگر می خواهید با تاکسی بروید
تاکسی ها هم همان مسیر اتوبوس ها را دارند، فقط با تنوع بیشتر. اگر به میدان ونک تشریف ببرید، باید سوار ماشین ها به مقصد مترو حقانی شوید و نرسیده به مترو و کنار بوستان آب و آتش پیاده شوید.

 

اگر هم از رسالت یا سید خندان تشریف آوردید، باید قبل از رسیدن به مترو، کنار پل هوایی مترو حقانی پیاده شوید تا بتوانید بروید آن دست بزرگراه.

 

اگر می خواهید با خودروی شخصی بروید

پل طبیعت؛ زیباترین پل مدرن ایران در تهرانرفتنش خیلی راحت است ولی پیدا کردن جای پارکش به خصوص در روزهای تعطیل اشک تان را در می آورد! دو راه اصلی وجود دارد. یکی اینکه از خیابان میرداماد وارد خیابان آفریقا (نلسون ماندلا) شوید و به سمت شمال حرکت کنید.  فقط حواستان باشد قبل از اینکه خیابان تمام شود و به آخر بزرگراه برسید، دنبال جای پارک باشید چون طبیعتا در بزرگراه نمی شود پارک کرد.

راه دیگر هم این است که بیندازید در اتوبان حقانی از غرب به شرق و سپس وارد خیابانی که بین بوستان طالقانی و باغ موزه دفاع مقدس قرار دارد شوید. خیابان مذکور ماشاءالله حسابی بلند است و به احتمال زیاد جای پارک گیرتان می آید.