ماشین پیکان

پیکان (خودرو)

پیکان
Peykan chaldoran.jpg
دید کلی
شرکتایران خودرو
۱۳۴۶ تا ۱۳۸۳ خورشیدی
بدنه و شاسی
Body styleچهاردر، وانت
طرح‌بندیخودروهای موتور جلو-محور جلو، خودروی محورجلو
Relatedپیکان جوانان
انتقال قدرت
موتور1.8 L
دندهجعبه‌دنده دستی

پیکان نام گونه‌ای خودروی سواری ایرانی است که شرکت ایران خودرو تولید آن را از سال ۱۳۴۶خورشیدی آغاز کرد و در حدود ۴۰ سال آن را ادامه داد. از سال ۱۳۴۶ پیکان با دو مدل دولوکس و کارلوکس به بازار عرضه شد و در این سال وانت پیکان و تاکسی پیکان هم به آن اضافه شد و پیکان اتوماتیک نیز در سال ۱۳۴۹ به تولیدات افزوده شد. در سال ۱۳۵۰ و ۱۳۵۱ شش مدل پیکان تولید می‌شد که عبارت بود از دولوکس، وانت، کار، جوانان، تاکسی و اتوماتیک، تولید این خودرو در سال ۱۳۸۳ به اتمام رسید.

تاریخچهویرایش

یک دستگاه پیکان در ایران

بعد از چندین تلاش ناموفق برای ساخت اتومبیل‌های فیات در اوایل دهه ۱۳۴۰، قرارداد مونتاژ پیکان (آخرین مدلهیلمن هانتر؛ مدل ۱۹۶۶) در ایران بین شرکت ایران ناسیونال (ایران خودروی کنونی) و گروه صنعتی روتس(Group Rootes) انگلستان، که در حال ورشکستگی بود، بسته شد و تولید این خودرو پس از یک دهه تولید در انگلستان، در ایران شروع شد. طراحی اصلی پیکان کاری از شرکت تالبوت از زیر مجموعه‌های گروه روتس بود. یک سال بعد در سال ۱۳۴۷ شرکت آمریکایی کرایسلر توانست گروه صنعتی روتس را بخرد که تاثیری بر روند تولید پیکان در ایران نداشت و مدل‌های مختلف پیکان در ایران تولید می‌شد. در سال ۱۳۵۹ تولید پیکان با ظاهری جدید (معروف به چراغ بنزی) طراحی معروف کرایسلر بود در ایران آغاز شد. روند مونتاژ خودرو در ایران خودرو به همین ترتیب تا سال ۱۳۶۴ ادامه یافت و تا این سال کماکان قطعات اصلی از خارج وارد و شرکت ایران خودرو آن‌ها را مونتاژ می‌کرد، و در کنار آن قسمت‌هایی چون بدنه، رادیاتور، شیشه و کمک فنر عقب و جلو در ایران ساخته می‌شدند. در سال ۱۳۶۴ خط تولید پیکان در کرایسلر انگلستان متوقف شد و در شرکت پژو فرانسه ادغام شد و درنتیجه ایران خودرو با کاهش دستگاه انتقال قدرت اصلی مواجه شد و تولید پیکان از سقف بیش از ۷۰ هزار دستگاه در سال ۱۳۶۳ به سه هزار دستگاه در سال ۱۳۶۸ سقوط کرد. در این سال کارخانه پژو موافقت کرد ایران خودرو با بکار بردن سیستم تعلیق و موتور پژو ۵۰۴ بر روی بدنه پیکان، به تولید پیکان ادامه دهد که این روند در حدود شش سال دوام آورد. پس از آن با ساخت قطعات لازم در ایران، پیکان۱۶۰۰ در شهریور ماه ۱۳۷۱ تولید شد و تولید آن تا ۲۵ اردیبهشت سال ۱۳۸۴، در حدود ۱۳ سال، ادامه داشت. در روز ۲۵ اردیبهشت سال ۱۳۸۴ پس از گذشت ۳۸ سال و تولید دو میلیون و ۲۹۵ هزار دستگاه، تولید پیکان متوقف شد و آخرین پیکان تولیدی به موزه فرستاد شد. پس از آن خط تولید این خودرو باسمند (خودرو) و رنو ال ۹۰ (لوگان) جایگزین شد.

مدل‌هاویرایش

  • کارلوکس؛ تولید آن از سال ۱۳۴۶ آغاز شد و دارای حجم موتور ۱۷۲۵ سی‌سی بود. این مدل مجهز به نوارهای فلزی و آب کروم کاری در جای کنار بدنه، داشبوردچوبی، سپرهای استیل کوتاه بود.
  • دولوکس؛ تولید آن از سال ۱۳۴۶ آغاز شد.
  • استیشن
  • وانت
  • تاکسی
  • اتوماتیک سال ۱۳۴۹ به تولیدات افزوده شد
یک دستگاه پیکان جوانان ساخت شرکت روتس ساخته شده در سال ۱۹۷۵ بر اساس خودرو هیلمن هانتر

پیکان جوانان (هیلمن هانتر جی‌تی)ویرایش

استقبال ایرانیان از پیکان سبب شد در اوایل دهه ۱۳۵۰ مدل جوانان نیز که دارای حجم موتور ۱۸۰۰ سی سی، قدرت موتور بیشتر و دو کاربراتور بود به خط تولید پیکان اضافه شود . پیکان جوانان بواسطه داشتن دو کاربراتور سرعت و شتاب بیشتری داشت و در قسمت جلو پنجره دارای چهار عدد چراغ جلو بود و در داخل خودرو در قسمت جلو داشبورد تفاوت هایی با مدلهای معمولی داشت و با داشتن آمپر برق و بنزین و دمای موتور جلوه خاصی داشت و علاقه مندانی را جذب خود کرده بود .

دولوکس فیس‌لیفتویرایش

از سال ۱۳۵۹ پیکان با تغییری که کرایسلر در فرم ظاهری هانتر بوجود آورد، شامل تغییر کامل چراغ‌های جلو وعقب (به فرم بزرگ و یکپارچه کاملاً مستطیل)، پانل نشانگرهای مقابل راننده، تولید شد (این مدل در سال‌های ابتدایی تولید به پیکان چراغ بنزی معروف بود).


پیکان پژوییویرایش

در سال ۱۳۷۰ ایران خودرو با استفاده از سیستم تعلیق و موتور ۱۸۰۰ سی سی، پژو ۵۰۴ بر روی بدنه پیکان، نوع جدیدی از پیکان را که در ایران به پیکان پژویی معروف شد تولید نمود و تا ۶ سال به تولید آن ادامه داد.

پیکان ۱۶۰۰ویرایش

تولید آن از شهریور ۱۳۷۱ با تولید موتور ۱۶۰۰ سی سی مگاموتور در ایران و استفاده از گیربکس‌هایی (از کشورهای آلمان آرژانتین و سرانجام تولید داخل) اکسل‌های تولید ایران، آغاز شد و برای ۱۳ سال ادامه یافت.

پیکان‌سواران نامدارویرایش

نخست وزیر امیرعباس هویدا بیش‌تر کالاهای ایرانی را می‌پسندید وراننده نیز نداشت و با پیکان خود به سر کار می‌رفت

اولین مصرف کننده نامدار پیکان امیرعباس هویدا، نخست وزیر ایران بود که تا آخرین روزهای صدارت، اتومبیل مرسدس بنز ضدگلوله خود را سوار نشد و پیکان سرمه‌ای رنگش را ترجیح داد و او بود که جمله «به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان داشته باشد» را وارد تاریخ ایران کرد.












اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس


اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

اسپرت ترین ماشین پیکان در ایران + عکس

 





پیکان جدید مدل سال ( ثبت نام پیش فروش و تصاویر پیکان جدید)

چندی پیش اخباری به گوش میرسید و حاکی از آن بود که شاید خودرو مناسبي در محدوده قيمت پيكان درايران‌ خودرو توليد شود. مدتي بعد عكس‌هايي از خودروي جديدي منتشر شد كه بدنه آن بي‌شباهت به پيكان نبودخودرويي كه اگر درست به آن دقت مي‌كرديد به غير از جلو پنجره و چراغ‌هاي جلو و عقب كاملاً پيكان بود اما آيا پيكان باز هم قرار بود توليد شود. اين خبرها وقتي جدي‌تر مي‌شد كه به سخنان محمد زالي مدير مركز تحقيقات موتور ايران‌خودرو دقت كنيم كه گفته بود: پيكان با شكل و ظاهري جديد دوباره بايد توليد شود.

در حدود يك سال قبل كه زالي اين سخنان را گفته بود همه فكر مي‌كردند منظور وي خودروي رانا است كه در آن زمان به نام X12 شناخته مي‌شد اما انگار خودرو دیگری به نام پیکان جدید در کار بوده است ؟

اما چه خودرویی ؟ آیا پیکان دوباره در حال زنده شدن است ؟ 

 پیکان مدل 1392 ( تصویر طراحی پیکان جدید )

 پیکان جدید مدل 1392 ( تصویر طراحی پیکان جدید )

پیکان جدید مدل 1392 ( تصویر طراحی پیکان جدید )

به نقل از آی تی بازار در بازار اتومبیل در حال حاضر پیکان از ۱ میلیون تومان تا ۶ میلیون تومان خرید و فروش میشود البته مدل های قدیمی پس نباید انتظار داشت در صورت ورود این پیکان رو زیر ۶ میلیون قیمت گذاری کنند . تخمین زده میشود در صورت ارائه پیکان جدید ایران خودرو , این ماشین به قیمت تقریبی ۷-۸ میلیون تومان به فروش رسانده شود . 

پیکان جدید

نظر موافقان پیکان
چندی است خودرو دیگر یک کالای لوکس محسوب نمی‌شود. افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی، نیاز به یک وسیله نقلیه هر چند ساده که قابلیت انتقال فرد از نقطه A به B را داشته باشد را مطرح می‌کند. چهار چرخ و یک فرمان. طبیعی است که تولید ارزان یک کالا، افت کیفیت و حذف آپشن‌های آن را نیز در پی دارد. مشتری امروزی می‌تواند انتخاب کند که آنچه می‌خرد با بودجه‌اش هم‌خوانی دارد یا خیر. این در حالی است که پیکان در زمان خودش در ایامی که مشتری‌اش به وفور بود هم آنچنان با امکانات نبود.از سویی دیگر افتتاح خط تولیدی هم‌چون پیکان با همان ارزش ریالی می‌تواند بازار را از این حباب بی‌معنای قیمت‌گذاری نجات دهد. سرمایه‌های خرد سرگردان هم می‌‌تواند در این حوزه جمع شود تا علاوه بر اشتغال‌زایی، مالکیت خودرو را نیز برای سطح بیشتری از متقاضیان به همراه بیاورد.
نظر مخالفان پیکان
تولید پیکان حتی در اواسط دهه 80 شمسی نیز 30 سال عقب ‌تر از فناوری روز اولش بود. آمریکا و اروپا همان 30 سال قبل به فکر بهنیه‌ سازی مصرف سوخت افتادند. وقتی مردم قطره قطره بنزین را با سلام و صلوات می‌گیرند و مصرف می‌کنند و وقتی آلودگی هوا هزینه ‌های میلیاردی برای وزارت بهداشت ، بیمارستان‌ها و بیمه‌ها به ارمغان می‌‌آورد، بازگشت پیکان چه مفهومی دارد؟
از آنجایی که ارزان‌ سازی بر خلاف تصور، روندی هزینه‌زا و با تحقیقات گسترده است و با در نظر گرفتن این نکته که خودروسازان فعلاً با کاهش شدید نقدینگی روبه‌رو هستند،‌ سرمایه‌ گذاری روی خودرویی ارزان مانند پیکان توجیح عقلی و اقتصادی ندارد.
ایمنی پراید بارها و بارها از سوی نشریات خودرویی داخل، موسسات استاندارد و شهادت مردم با انتقادات فراوانی روبه‌رو شده است . ساخت چیزی ارزان ‌تر از پراید، آیا ایمنی فاجعه ‌باری به همراه نخواهد داشت؟

*********
به روزرسانی خبر تاریخ 24 آذر 1393 :

به منظوراطلاع رسانی به کاربران گرامی سایت آی تی بازار , در جهت صحت خبر تولید مجدد و چگونگی قیمت پیش فروش پیکان جدید , تحقیقاتی در فضای مجازی و وبسایت های نمایندگی های ایران خودرو صورت پذیرفت که اکثراٌ اظهار بی اطلاعی و شایعه نموده اند ولی پیرو تماس کارشناسان سایت آی تی بازار با نمایندگیهای ایران خودرو در شهرهای تبریز و اهواز اطلاعاتی بدست آمد که خلاصه تحقیقات و اخبار پیرامون ورود مجدد پیکان به خیابان های ایران به شرح ذیل می باشد :

پیکان جدید مدل سال ( ثبت نام پیش فروش و تصاویر پیکان جدید)

 قیمت پیکان جدید در نمایندگی های ایران خودرو : ( قیمت پایه )

  • تیپ 8 سوپاپ   : 147.400.000 ریال
  • تیپ 16 سوپاپ : 165.300.000 ریال

مشخصات فنی پیکان جدید :

  • هر دو تیپ دارای شیشه بالابرهای برقی عقب و جلو
  • سیستم پخش دی وی دی با کیفیت مطلوب موجود در بازار
  • قابلیت نصب کروز کنترل
  • دارای 2 ایربگ
  • فرمان هیدرولیک
  • ترمز ای بی اس
  • کولر
  • چراغهای قابل تنظیم از داخل کابین