50 روش براي بهبود مهارت‌هاي نوشتن املا

 

50 روش براي بهبود مهارت‌هاي نوشتن :

 مهمترين ماده درسي كه اين وضعيت (بهبود مهارت نوشتن ) را بر عهده دارد، املاي فارسي است. املا در لغت به معني پر كردن، بر سر جمع گفتن، تقرير كردن مطلبي تا ديگري آن را بنويسد، است.

در زبان فارسي كلمه‌اي معادل املا و ديكته نداريم، ولي مي‌توانيم «از بر نويسي» يا «گفتار نويسي» را جايگزين كلمه املا يا ديكته كنيم. منظور اين است كه شخص گفته‌هاي ديگران را بدون ديدن آن كلمات بنويسد.

با توجه به اين كه درس املا بناي علمي در يادگيري ساير دروس است و توجه به اين مهم، يكي از ضروريات نظام آموزشي ماست و از طرفي روش‌هاي متداول املا  نمي‌تواند راه گشاي مشكلات آموزشي در اين درس باشد، لــذا در اين مجموعه سعي شده است چندين روش متنوع و جالب براي املا و تصحيح آن ارائه شود.

تا از در طول سال تحصيلي با ياري اوليا و آموزگاران در افزايش توانمندي دانش‌آموزان تلاش شود.

1) املا به صورت گروهي : به اين شكل كه بچه‌ها را به گروه‌هاي 5 يا 6 نفره تقسيم مي‌كنيم و در هر گروه، هر خط را يك نفر از گروه مي‌نويسد و در انتها نمره گروهي مي‌دهيم و آن املا در پوشه كار گروه‌ها قرار مي‌گيرد.

2) هر گروه يك متن املا با كمك تمام اعضاي گروه خود مي‌نويسد و ما املاي همه گروه‌ها را جمع‌آوري كرده و مي‌خوانيم و سپس يا بهترين متن ديكته را به كل كلاس مي‌گوييم و يا از هر گروه يك پاراگراف انتخاب كرده و ديكته تلفيقي تهيه كرده و به كل كلاس، ديكته مي‌گوييم. در اين صورت متن ديكته را بچه‌ها انتخاب كرده‌اند.

3) بچه‌ها را گروه‌بندي مي‌كنيم و سپس هر گروه متن ديكته‌اي را مي‌نويسد و براي گروه ديگر مي‌خواند تا آن گروه بنويسند. ديكته گروه به گروه نام ديگر اين ديكته است.

4) در روش ديگر، باز بچه‌ها به گروه‌هاي 5 يا 6 نفره تقسيم مي‌شوند. 10 كلمه مهم از درس انتخاب مي‌كنيم و از بچه‌ها در گروه‌ها مي‌خواهيم كه هر كدام جمله‌اي را در ارتباط با درس بنويسند و از كلمات مهم مورد نظر استفاده كنند و هر گروه جملات خود را كنار هم گذاشته و يك متن كوتاه و زيبا  بسازد.

5) در مواقعي كه شاگردي ضعيف است و در املا پيشرفت چنداني ندارد، مي‌توان در هنگام ديكته دانش‌آموز ضعيف را كنار دانش‌آموز قوي نشاند تا بعضي از لغات را كه برايش مشكل است، با مشورت بنويسد. در نتيجه دانش‌آموز ضعيف، هم آن لغت را به خوبي به ذهن مي‌سپارد و هم با افت نمره به طور مكرر مواجه نمي‌شود. البته اين روش نبايد به طور تكرار و هميشگي باشد.

6) در هنگام تصحيح كردن املا، معلم صحيح لغات را نمي‌نويسد و دانش‌آموزان خودشان درست لغات را از كتاب پيدا مي‌كنند و بعد ما به آن املا نمره مي‌دهيم. يعني، ابتدا دور كلمات اشتباه خط مي‌كشيم و صحيح آن را بچه‌ها مي‌نويسند و ما به صحيح نوشتن آنها نمره مي‌دهيم.

7) روش ديگر اين است كه معلم بهتر است متن ديكته را قبل از املا براي بچه‌ها بخواند، ولي بچه‌ها چيزي ننويسند و تنها گوش دهند.

8) بعد از املا هم بايد متن مجدداً خوانده شود، يعني در هر املا كل متن بايد سه بار خوانده شود.

9) در صورت ديگر املا، مي‌توان شفاهي ديكته را خواند و بچه‌ها لغات مهم آن را هجي كنند و در هوا بنويسند.

10) نوع ديگر املا مي‌تواند چنين باشد كه شاگرد پشت سري كلمات را روي پشت فرد جلويي بنويسد و شاگرد جلويي از روش حركت انگشتي فرد عقبي بتواند لغات را بفهمد و بنويسد كه اين يك نوع بازي و املا است.

11) در روش  ديگر به بچه‌ها مي‌گوييم روزنامه با خود به كلاس بياورند و لغات را ببرند و از لغات بريده شده يك بند املا براي ما درست كنند و بر روي ورقه بچسبانند. يا اين روش مي‌تواند به صورت گروهي هم صورت گيرد.

12) مي‌توان املايي را به صورت پلي‌كپي بدون نقطه، بدون تشديد و يا به صورت لغات ناقص به دانش‌آموزان داد تا آنان در جاي مناسب نقطه بگذارند و يا تشديد قرار دهند يا لغات ناقص را كامل كنند.

13) مي‌توان ديكته را به صورت لغات صحيح و غلط در كنار هم قرار داد تا بچه‌ها كلمه غلط را خط بزنند.

14) روش ديگر املا مي‌تواند به صورت تصويري باشد. يعني، شكل را به دانش‌آموزان بدهيم تا آنان املاي صحيح آن را بنويسند.

15) املاي تقويت حافظه: بدين صورت كه معلم متني را  روي تخته مي‌نويسد و سپس متن را براي دانش‌آموزان مي‌خواند و سپس روي نوشته‌هايش روي تخته پرده مي‌كشد و بچه‌ها بايد هر آنچه از متن فهميده‌اند را بنويسند. سپس معلم پرده را از تخته برمي‌دارد و بچه‌ها متن خود را با متن تخته مقايسه مي‌كنند و به خود امتياز مي‌دهند.

16) روش ديگر، مي‌تواند استفاده از آينه باشد كه كلمات را بر عكس بنويسيم و بچه‌ها با آينه درست آن را بنويسند و يا صحيح آن را بخوانند.

17) ديكته آبكي: روش ديگر، استفاده از آب و محيط حياط مدرسه است. بدين ترتيب كه بچه‌ها به صورت انفرادي و يا گروهي با خود آب ‌پاش به مدرسه مي‌آورند و با آب ديكته را روي زمين بنويسند و گروهي نوشته‌هاي خود را تصحيح كنند.

18) روش ديگر در تصحيح املا اين است كه دانش‌آموزان با اشتباهات خود جمله بسازند و يا ديكته به صورت جمله‌سازي از لغات مهم درس باشد.

19) كلمات مهم يا مشكل درس را  روي پارچه بنويسند و سپس با خمير و يا نخ و سوزن كلمات را بسازند و يا بدوزند كه در اين صورت املا با هنر و بازي توأمان مي‌شود (يادگيري تلفيقي)

20) دانش‌آموزان از اشتباهات خود در املا كلمات هم‌خانواده، متضاد و يا هم معنا بنويسند.

21) براي آشنايي دانش‌آموزان با انواع صداها و لهجه‌ها در هنگام ديكته گفتن و از اين كه بچه‌ها تنها به صدا و لحن معلم خود خو نگيرند، معلم مي‌تواند از اطرافيان خود بخواهد تا متن املا را بر روي نوار بخوانند و صداي خود را ضبط كنند و سپس آن متن را به كلاس بياورد و بچه‌ها از روي آن نوار ديكته بنويسند و در هنگام ارزشيابي پاياني و يا هر زمان ديگر بچه‌ها دچار مشكل نشوند.

22) همكاران معلم مي‌توانند در املاهاي كلاسي جاي خود را تعويض كنند و به بچه‌هاي كلاس‌هاي ديگر املا بگويند تا بچه‌ها با انواع صداها و لحن‌ و گويش در ديكته آشنا شوند.

23) دانش‌آموزان مي‌توانند به والدين خود ديكته بگويند و والدين در املاي خود چند كلمه را اشتباه بنويسند تا بچه‌ها آنها را تصحيح كنند و به پدر و مادر خود نمره دهند.

24) بچه‌ها مي‌توانند به معلم خود ديكته بگويند. هر گروه يك پاراگراف به معلم بگويد و در انتها گروه‌ها ورقه‌ معلم را تصحيح كنند و يا هر گروه پاراگراف مخصوص به خود را صحيح كند. البته بهتر است معلم چند كلمه را عمداً اشتباه بنويسد.

25) براي والدين بي‌سواد، فرزند مي‌تواند صداي خود را ضبط كند و از روي صداي خود به خودش ديكته بگويد يعني صداي ضبط شده خود را جايگزين صداي اولياي خود كه بي سواد هستند، نمايد.

26) يكي ديگر از روش‌ها براي تصحيح املا اين است كه مي‌توان املا را به بچه‌ها داد تا تصحيح كنند، ولي در نهايت نمره نهايي را معلم بدهد و يا دانش‌آموزان تصحيح كننده با مداد كنار دفتر فرد، نمره بگذارند و بعد معلم، نمره خود را با نمره‌اي كه دانش‌آموزان داده مقايسه كند.

27) معلم لغاتي را بر روي مقوا مي‌نويسد و مقوا را به تخته نصب مي‌كند و زمان كوتاهي وقت مي‌دهد تا دانش‌آموزان كلمات را به دقت نگاه كنند و سپس مقوا را جمع مي‌كند. در اين جا بچه‌ها هر آنچه از لغات در ذهنشان مانده است را مي‌نويسند و ما لغات و كلمات آنان را تصحيح مي‌كنيم تا دقت آنان سنجيده شود.

28) دانش‌آموزان املا را در هوا بنويسند و ما هم در هوا تصحيح كنيم نه با قلم و روي كاغذ.
29) روش ديگر املا كه همراه با بازي هم است، اين است كه دانش‌آموزان با گچ روي زمين مدرسه و حياط مدرسه ديكته بنويسند و سپس حياط را دسته‌جمعي بشويند تا آثار گچ حياط مدرسه را كثيف نكند.

30) معلم مي‌تواند املا را بر روي چندين كارت بنويسد و اين كارت‌ها بين گروه‌ها تقسيم شود تا تمام گروه‌ها كارت را ببيند و سپس كارت‌ها را جمع كرده و از روي آنها ديكته بگويد.
لازم به تذكر است كه روش‌هاي املا كه به عنوان نمونه بيان گرديد را نبايد به عنوان روش واحد تلقي كرد. اگر هر روشي بيشتر از اندازه استفاده گردد، ارزش آموزشي خود را از دست مي‌دهد. لذا اگر معلم بنا به ضرورت و در نظر گرفتن تنوع، روش‌هاي متنوع املا را به كار گيرد نتيجه مفيدي عايد دانش‌آموزان خواهد شد.

روزنامه ي همشهري ، سايت هاي آموزشي

 

انواع ديگر املا

 بازی و نوشتن

 يادگيري همراه بابازي وفعاليت به مراتب سريعتروبهتراززماني بوده است كه به كودكان بصورت غيرفعال آموزش داده مي شده است لذادرپايان چندبازي براي يادگيري سريع نوشتن ارائه مي شود.

31)بازي جوركن وبپر

لوازم :تخته سياه، لوحه هاي حروف، گچ

روش: كودك به حرف نوشته شده روي تخته نگاه مي كندودرمربعهاي حروف روي زمين دومربع راكه حرف مانندحرف روي تخته درآنهانوشته شده است پيدامي كندوروي آن مي پرد.تخته پاك مي شودوحرف ديگري روي آن نوشته

 مي شودودوباره كودك بايددوياسه حرف مانندآن راروي مربع هابيايدوروي آنهابپرد.

32)بازي ساختن كلمات باحروف

لوازم :5يا6مربع حاوي الفبابراي هركودك

روش:كودك بايدبادسته حروفي كه داردكلمه هاي مختلف بسازدواين كارراباپريدن روي حروف هركلمه نشان دهددركنارهركودكي كه باپريدن كلمه درست مي كندبايديك كودك مشاهده گرباشدكه هم درستي كاراورابررسي

 كندوهم تعدادكلمات ساخته شده توسط اورابشمرد.

33)بازي يك داستان راهجي كنيد:

لوازم: مربعهاي حروف

روش:دوياسه كودك يك داستان راباپريدن روي شبكه حروف به تناوب تعريف مي كنندكودك اول باپريدن روي

 لغات كلمه اول داستان رامي گويدوكودك دوم كلمه دوم راوبه همين ترتيب تمامي داستان راتعريف مي كنند.

34)براي داستان گويي

لوازم:تخته سياه، گچ

روش: دوتيم حدوداً ده نفري ازدانش آموزان انتخاب كنيدكودك شماره 1ازهردوتيم مي رودجلوي تخته وجمله اي رابانوشتن يك كلمه شروع مي كندوبرمي گرددبه نفردوم مي زندوخودش به ته صف مي رودنفردوم مي رودوكلمه سوم جمله رامي نويسدبازي ادامه مي يابدتاتمامي افرادهرتيم پاي تخته بروندآنان بايديك جمله ياجملاتي بامعنابنويسندتيمي كه زودترجمله اش راكامل كندبرنده است .

35)بازي بخوان، بگذروپرتاب كن

لوازم: توپ فوتبال ،تخته سياه ياكارتهاي لغات وكلماتي كه ميخواهيم آموخته شود.نواريامتراندازه گيري توپهاي ديگري براي بازي ،توپهاي نرم وكيسه هاي لوبيا

روش: به هركودكي كه بالاي سكومي آيديك كلمه نشان داده مي شود.اوبايداسم كلمه رابگويدوسپس آن رادرجمله اي به كاربردوپس ازآن توپ فوتبال راتاحدي كه مي تواندپرتاب كند.امتيازهابرحسب فاصله اي كه توپ پرتاب مي شود،تلفظ صحيح نام كلمه وصحيح بودن جمله ساخته شده ياكلمه ي محاسبه مي شود.امتيازبراي پرتاب براساس توانايي وسن كودكان درنظرگرفته مي شود.

 

ارائه روشي جهت بهبود املا در دوره ابتدايي

 

اين روش شايد به نوع و شكل­هاي مختلفي ارائه شــده و تجربه شـده باشد و 36)از انواع املاي پاتخته­اي

است كه در يك كلاس 40 نفري آزمايش گرديده و بهترين نتيجه را داده است و آن اينكه در زنگ املا دانش­آموزان دفاتر املا را جلوي خود گذاشته، معلم از روي دفتر كلاس به ترتيب يك نفر را پاي تخته مي­برد و دانش­آموزان را موظف و ملزم به دقت كردن به پاي تخته و دانش­آموزي كه پاي تخته رفته است مي­كند. جمله­اي را به نحو ديكته گفتن به دانش­آموز مي­گويد تا او نيز روي تخته بنويسد. دانش­آموزاني كه نشسته­اند دقت نموده و صحيح يا غلط بودن كلمات را تشخيص داده و به ترتيب نظر مي­دهند و جمله مورد نظر روي تخته تصحيح مي­گرددو شكل صحيح آن روي تخته نوشته مي­شود بعد از دانش­آموزان خواسته مي­شود كه دو يا سه بار از روي آن بنويسند. در هر بار ديكته نوشتن مي­توان تا ده نفر را پاي تخته برد و تمامي دانش­آموزان در اين روش شركت فعال خواهند داشت.

اين روش مي­تواند براي زماني دو يا سه ماهه يادر يك سال تحصيلي به كار گرفته شود و آن بستگي به وضعيت كلاس و روحيه معلم دارد. روش فوق د ريك كلاس 40 نفري كه بيست نفر آن داراي نمراتي زير 10 و زير صفر داشته انجام گرفته و نتيجه مطلوبي در پي داشته است، بطوريكه حداقل نمره كلاس به 10 رسيده است.

 

اختلالات املايي

مشكلات املايي يا اختلال در درس املا مشكلي است كه تا به حال نتوانسته بصورت اساسي حل شود. از آنجائي كه مقطع ابتدايي اصل و زيربناي آموزش، و تكرار و تمرين حروف و كلمات زياد است و آموزگار كلاس براي تمامي دروس يك نفر بوده و تنوع دروس كمتر از مقاطع ديگر است لذا در ابتدايي اختلال در درس املا كمتر از ديگر مقاطع مي­باشد و اختلالات املايي با جديت و دقت لازم پيگيري مي­شود. اما زماني كه دانش آموز از ابتدايي خارج مي­شود پيگيري ها در اين درس سير نزولي پيدا كرده و شتاب و برنامه­ريزي لازم را ندارد. لذا دانش­آموزي كه ديپلم مي­گيرد در نوشتن كلماتي كه در كتاب خوانده هم داراي مشكل مي­باشد و متوجه مي­شويم كه دانش­آموز كلمات خوانده شده در كتب فارسي ابتدايي را هميشه صحيح­تر از كتب فارسي راهنمايي و دبيرستان مي­نويسد.

تكرار و تمرين بيشتر، دقت در نوشتن مشق فارسي وكنترل روزانه تكاليف فارسي و تصحيح آن و اهميت دادن به اين درس و صرف وقت بيشتر در اين رابطه مي­تواند مشكلات املايي را به حداقل خود برساند.بايد در نظر داشت كه نقش معلم در اين خصوص بسيار تأثير­گذار است.معلمي كه داراي ذوق و سليقه است و از ادبيات بالايي برخوردار است در رفع مشكلات موفق­تر است.لذا داشتن يك معلم خوب خيلي مؤثرتر از ارائه راهكار و پيشنهاد است. زيرا اگر يك معلم نتواند اهل نظر باشد نمي تواند نظرات و راهكارهاي ديگران را بكار بندد.

 

يك روش براي آموزش  دانش آموزان دير آموز ، استفاده از جعبه يادگيري لايـتـنر :

چگونه از جعبه لایتنر استفاده کنیم:
جعبه لایتنر یک قوطی در باز است که از پنج قسمت تشکیل می‌‌شود.

1

2

4

8

15

عرض قسمت های مختلف به ترتیب 15,8,4,2,1 واحد است. این جعبه را می‌‌توانید خودتان با مقوا، جعبه یا قوطی های پودر لباسشویی ، کفش و... درست کنید، یا اینکه از بازار تهیه نمائید.
این روش را می‌‌توانید برای یادگیری لغات زبان انگلیسی،فارسی و یا هر فرمول یا مطالب درسی فراری که می‌‌خواهید به خاطر بسپارید به کار گیرید.
هر موضوع یادگرفتنی را روی یک برگ کاغذ(فیش) بنویسید. دقت کنید که روی هر فیش تنها یک موضوع یادگرفتنی نوشته شود. یعنی لغت را در یک روی کاغذ و جواب آن را در روی دیگر برگه می‌‌نویسید.

مراحل کار:
1. روز اول: تعدادی از برگه‌ها را تکمیل می‌‌کنید و پس از اینکه هر دوروی برگه را یکی دوبار مرور کردید، برگه‌ها را در خانه اول جعبه قرار دهید. می‌‌توانید هر روز، ده پانزده یا تعداد بیشتری برگه آماده نمائید.شاید در بعضی روزها هم برگه ای تهیه نکنید.
2. روز دوم: ابتدا برگه هایی را که دیروز تهیه کرده بودید از خانه اول بردارید.سؤالات را از روی برگه بخوانید و سعی کنید جواب‌ها را به خاطر بیاورید. آنهایی را که بلد نبودید، مجدداً در خانه اول قرار دهید و آنهایی را که بلد بودید، به خانه دوم منتقل کنید. پشت این برگه های خانه دوم یک کاغذ رنگی با ارتفاع بیشتر قرار دهید.
در پایان، برگه هایی را که در روز دوم برای اولین بار تهیه کرده اید در خانه اول قرار دهید.
3. روز سوم: به برگه های خانه دوم دست نمی زنید زیرا خانه دوم هنوز تکمیل نشده است و ظرفیت دو گروه برگه را دارد. پس باز هم از برگه های خانه اول شروع می‌‌کنید و برگه هایی را که جواب سؤالاتشان را بلد هستید به خانه دوم منتقل می‌‌نمائید و در پشت کاغذ رنگی قرار می‌‌دهید تا این برگه‌ها با برگه های روز گذشته مخلوط نشود. برگه هایی که پاسخشان را بلد نیستید به همراه برگه های جدیدی که امروز تهیه کرده اید در خانه اول قرار دهید.
4. روز چهارم:
الف. ابتدا از خانه دوم شروع کنید، زیرا خانه دوم ظرفیت دو گروه برگه را دارد و ظرفیت آن روز قبل تکمیل شده است. ولی فقط برگه های ردیف جلوتر را برمی دارید.(یعنی برگه هایی که جلو کاغذ رنگی قرار دارند) سؤالات روی این برگه‌ها را مطالعه می‌‌کنید و اگر جواب درست دادید برگه‌ها را در داخل خانه سوم و در ابتدای آن قرار می‌‌دهید و پشت این برگه‌ها یک کاغذ رنگی با ارتفاع بیشتر قرار می‌‌دهید تا فاصله گذاری مشخص شود. ضمناً برگه های باقی مانده در خانه دوم را جلوتر می‌‌برید و کاغذ رنگی را در پشت این برگه‌ها می‌‌گذارید.
ب. سپس به خانه اول برگردید و برگه های آن را بردارید و آنهایی را که بلد هستید در خانه دوم و پشت کاغذ رنگی قرار دهید.
ج. برگه هایی که پاسخ آنها را بلد نیستید و همچنین برگه های جدیدی را که تهیه کرده اید در خانه اول می‌‌گذارید.
5 . خانه سوم برای چهار گروه برگه در نظر گرفته شده و باید چهار روز صبر کنید تا این قسمت تکمیل شود.البته هر روز پس از ورود برگه‌ها از خانه دوم به خانه سوم پشت این برگه‌ها یک کاغذ رنگی می‌‌گذارید تا قسمت سوم هم به تدریج و پس از چهار روز تکمیل شود.
6. خانه چهارم جای هشت گروه برگه را دارد و هشت روز پس از ورود اولین برگه‌ها پر خواهد شد. خانه پنجم جای پانزده گروه برگه را دارد و شانزده روز پس از ورود اولین برگه ها، این قسمت تکمیل می‌‌شود. یعنی اگر شما در کارتان وقفه ای نیندازید سی روز طول خواهد کشید تا هر پنج قسمت جعبه لایتنر تکمیل شود. توجه دارید که بین هر دو گروه برگه یک کاغذ رنگی با ارتفاع بیشتر قرار می‌‌دهید تا برگه های مربوط به روزهای مختلف با یکدیگر مخلوط نشوند.از روز سی و یکم به تدریج برگه‌ها از داخل جعبه خارج می‌‌شوند و شما می‌‌توانید این برگه‌ها را بایگانی نمائید. زیرا پس از پنج بار تکرار موفقیت آمیز هر برگه در زمان های متفاوت، می‌‌توانید مطمئن باشید که آن موضوع را برای همیشه فرا گرفته اید و هیچگاه آن را فراموش نخواهید کرد.
به این ترتیب شما با روشی که شبیه بازی انفرادی است، در اوقات فراغت می‌‌توانید با کمترین میزان اتلاف وقت آنچه را که یادگیری اش برایتان مشکل تر است بیشتر تکرار کنید و زودتر و برای همیشه به خاطر بسپارید و آنچه را که زودتر یاد می‌‌گیرید فقط با پنج بار تکرار برای همیشه فرا بگیرید.
نکته مهم: در هر مرحله که به سؤال یک برگه نتوانستید جواب دهید باید آن را به اولین خانه برگردانید.

 

 وراهکارهاي آموزشاملا

تعريف امـلا     

 

اهمیت نوشتن ونیاز به صحیح نوشتن در ایجاد ارتباط با دیگران بر کسی پوشيده نیست . در همین ارتباط از ابتدای آموزش رسمی خواندن و نوشتن به کودکانمان می آموزیم که چگونه بنویسند و چه اقداماتی در این باره انجام بدهند تا بتوانند آموخته های خود را در موقعیت های مختلف به کار گیرند . مهمترین ماده ی درسی که این وضعیت را بر عهده دارد املای فارسی است .

 املا در لغت به معنی بر کردن و بر سر جمع گفتن و تقریر کردن مطلبی برای دیگران است .

 در زبان فارسی کلمه ای معادل املا و دیکته نداریم ولی می توانیم "از بر نویسی "یا "گفتار نویسی " را جایگزین کلمه املا کنیم .

 منظور این است که شخص گفته های دیگران را بدون دیدن آن ها بنویسد با توجه به اینکه درس املا مبنای علمی در یاد گیری سایر دروس است و توجه به این مهم یکی از ضروریات نظام آموزشی ماست و از طرفی روشهای متداول املا نمی تواند راه گشای مشکلات آموزشی در این درس باشد لذا در این مجموعه سعی شده است چند روش متنوع و جالب برای املا و تصحیح آن ارائه شود تا با یاری خدا و همکاری اولیائ محترم در افزایش توانمندی دانش آموزان تلاش شود .  

 

در حقيقت املا تلاش و تکاپويي براي نوشتن                                                     درست کلمات است وبيشتربه سنجش دو مهارت مهم گوش دادن ونوشتن ومهارتهاي ذهني مربوط به آن مي پردازد                                                                                                                                                                     

  تند نويسي - خوانانويسي زيبا نويسي                                                                  ودرست نويسي و رعايت فاصله کلمات هم جزو اهداف است        

اهداف اموزشي املا :

تمرين شنيدن                                    

تمرين نوشتن

شناخت شکل نوشتاري کلمات روز مره ورايج

اشنايي با کلمات جديد

مشخص شدن مشکلات نوشتاري ورفع ان ها

خوانا نويسي

چند نکته در مورد املا گويي :

اموزشي املا نمره ثبت نمي شود  در جلسه 

در جلسه ارزشيابي املا نمره ثبت مي شود

پيش از گفتن املا متن به صورت کامل خوانده شود .                                                                          

از مجموع کلمات و حروف خوانده شده جمله ساخته شود .

بعد از اتمام املا يک بار متن خوانده شود.

روش هاي مختلف در اموزش املا :

نوشته شود يعد پاك شود . املاي تقريري :کلمه - جمله- روي تخته

املاي تابلويي :

در آن چند جاي خالي بماند . املاي کامل کردني : چند جمله نوشته شود

املاي کارتي: تعداد کلمه نوشته شودكه با كارت نشان داده مي شود .

املاي تيمي : به صورت گروهي

املاي انتخابي : از چند درس

املاي بي صدا : به صورت لب خواني

املاي انگشتي : روي پشت دانش اموزبا انگشت نوشته شود . بعد دانش آموزان با دقت كردن آن را بنويسند.                                   

املاي هوايي :

املاي ترکيبي :متني غير از متن کتاب با كلمات خوانده شده انتخاب شود با کلمات خوانده شده

يكي از روش هاي توصيفي به نام شناسايي املاي بي نقطه – سركش – بي دندانه  تا دانش آموزان خودشان آنرا تشخيص دهند و بنويسند.

   املاي تصويري :

 ( … - املاي  ابزاري ( خمير - مهره - نخ

املاي دانش اموز به والدين وبا لعکس :

املا توسط معام هاي ساير کلاس ها :

املا با استفاده  از اشتباهات نوشتاري دانش آموزان يعني متن از روي اشتباهات دانش آموزان تنظيم گردد . دانش                                                                  

املاي سرعتي : از بهمن به بعـد 

گفتن املا از کتاب هاي داستان يا رشـد  دانش آموز  :

انتخاب متن املا توسط دانش اموزان :

استفاده ازضبط صوت :

مقدار املا ي در هر ترم را نيز ياد آوري كنيد .

 لازم به ذکر است اين روش ها همه به عنو ان روشهاي پيشنهادي مي             با شد واگر فقط تنها از يک  روش آموزشي  استفاده گردد شايد ارزش آموزشي خود را از دست بدهد .

- املا تقریری : معلم می گویددانش آموز می نویسد.

املای کارتی : معلّم تعداد کلمه روی کارت می نویسد وجلو کلاس نصب می کند وآنها را می خواند وبعد جمع می کند واز دانش آموزان می خواهد که کلماتی را که به خاطر دارند بنویسند(تقویت حافظه دیداری(

- املا پای تابلوی :معلّم جمله از متن املا را برای دانش آموزان  قرائت می کند وقتی که دانش آموزان آن را نوشتند معلّم آن جمله را روی تابلو می نویسد تا دانش آموزان خود را ارزشیابی کنند .

املا گروهی : دانش آموزان را به گروه های دو یا سه نفره تقسیم می کنیم یک نفر بگوید یک نفر بنویسدویک نفر نظارت می کند . دانش اموزان هر کدام یک جمله می نویسند .

املا سفره ای یا تابلو وایت برد : به ذوق وسلیقه معلّم اجرا می شود .

املای اشتقاقی : معلّم از دانش آموزان می خواهد جدول آماده کنند ومعلّم کلمه ای را می گوید ودانش آموزان هم خانواده ،هم معنی ، متضاد ،..... آن را می نویسد.

 

والدین گرامی وارجمند با عرضسلام

مرسوم است املا به صورت رونویسی از کتاب درسی به بچّه ها گفته شود ولی اغلب دانش آموزان تا شب قبل از املا به یادگیری درست نمی پردازند عموماَ درهر کلاس دانش آموزانی وجود دارند که درنوشتن بعضی از کلمات مشکل دارند .چنین دانش آموزانی نمرات پایین تری کسب می کنند واین لطمات شدیدی به روحیه وروان آن ها وارد مي کند . در این نوشته ی مبتنی بر تجربه سعی شده است چگونگی آماده نمودن دانش آموزان ابتدایی برای دیکته نویسی ارائه شود . آماده شدن دانش آموزان توسط والدین آن ها و با توجه به راهنمایی های آموزگارشان در طول هفته ودر منزل صورت می گیرد. دانش آموزان در طول هفته وتحت نظر والدینشان ،خود رابرای نوشتن املا آماده وآن راتمرین می کنند تا انشا لله موفق شوند.

 

یک ، دو ، سه  ،............... املا !

 

روزاوّلهفته:

ازفرزند خود بخواهید هر لغت جدید را روی یک کارت به اندازه ی15× 6 سانتی متر بنويسد.

 روز دوّم هفته:

کنار فرزندتان بنشینید ونوشتن املای کلمات را تمرین کنید .در مورد هر کارت ،ترتیب عمل به این شرح است که دانش اموز باید:

♥ با دقت کامل به کلمه نگاه کند.

♥ کلمه رابا صدای بلند بخواند.

♥ کلمه مورد نظر را در یک جمله به کاربرد.

♥ همچنان که به کلمه نگاه می کند بگویید با چه حروفی نوشته شده است .

روز سوم هفته :

از فرزندتان بخواهید به ترتیب زیر عمل کند.

♥ با دقت به کلمه نگاه کند .

♥ با صدای بلند کلمه رابخواند .

♥ کارت را به پشت روی زمین بگذارد واملای کلمه را با صدای بلند بگوید (حروف کلمه را هجی کند.)

♥ کارت را مجدداَ به روبرگرداند وببینید که حروف کلمه را درست گفته است یا خیر.

♥ کارت هایی را که حروف آن ها را درست نگفته است جای دیگری بگذارد.

♥ از روی کلماتی که حروفشان را اشتباه گفته است چند مرتبه بنویسد.

روز چهارم:

از فرزندتان امتحان تمرینی به عمل اورید .برای این کار ،موارد زیر رارعایت کنید :

♥ یک ورقه کاغذ خط دار به او بدهید.

♥ از کلماتی که قبلاَ روی کارت نوشته شده بود برای او املا بگویید. و وقت کافی در اختیارش قرار دهید تا  آن را بنویسد.

♥ وقتی املاگفتن شما تمام شد . از او بخواهید با به کاربردن کارت های لغت املای خود را تصحیح کند .کارت های که املای ان ها را غلط نوشته است جداگانه بگذارد .(حتماَاز او بخواهید روی یک ورقه کاغذ جدا گانه ، از هر لغتی که غلط داشته یک با ربنویسد).

روز پنجم هفته:

یک دستگاه ضبط صوت تهیّه وآن را روشن کنید از فرزندتان بخواهید هجی کلمات را با صدای بلندبگوید  تا صدای او ضبط شود و خودش هم می تواند با استفاده ازضبط صوت ،نوار را از اوّل بگذارد وخوداملای آن ها را بنویسد. به اين ترتیب خود می تواند بدون کمک گرفتن از دیگران املا  بنویسد .

توصیه می شود از دانش آموز خواسته شود که کارت هايی  که هر هفته آماده می کند در یک جا نگهداری کند ودر موقع لزوم آن ها را دوره کند.

 

 

 


مطالب مشابه :


يازده پيشنهاد براي بهبود عملكرد كاركنان واحدهاي آموزشي

يازده پيشنهاد براي بهبود عملكرد كاركنان برای یاد موضوعات سالانه شورای مدرسه




نکاتی برای بهبود ارتباط بین معلم و والدین

نکاتی برای بهبود ها در مدرسه، وجود ارتباط به شرح زیر پیشنهاد می




50 روش براي بهبود مهارت‌هاي نوشتن املا

بچه های مدرسه ی 50 روش براي بهبود مهارت این روش را می‌‌توانید برای یادگیری لغات زبان




مقاله بهبود بخشیدن به مدیریت مدرسه

را برای تغییر پیشنهاد کنند مدرسه برای بهبود مدرسه برای




بهبود بخشیدن به مدیریت مدرسه

هایی را برای تغییر پیشنهاد کنند پنجم برای بهبود مدرسه برنامه




بهبود مدیریت مدارس(كليك كنيد)

برای بهبود را برای تغییر پیشنهاد پنجم برای بهبود مدرسه




بهبود بخشیدن به مدیریت مدرسه

برای بهبود را برای تغییر پیشنهاد کنند پنجم برای بهبود مدرسه




مقاله ای در مورد بهبود بخشیدن به مدیریت مدرسه

را برای تغییر پیشنهاد کنند مدرسه برای بهبود مدرسه برای




برچسب :