معرفی شهرستان ایوان غرب

شهرستان ایوان غرب : در کهن زمانی یعنی قبل از اسلام آریوحان و پسین زمانی ماه سبدان خوانده شده است.از زمان قاجار تا دوران پهلوی اول جویزر و از پهلوی اول تا اواخر دهه پنجاه خورشیدی باغشاه نام داشت.( ظاهرا این نام به خاطر باغات زیادی بوده که در آن زمان وجود داشته)در شمال استان ایلام قرار دارد و مرکز آن شهر ایوان است, از شمال به استان کرمانشاه - از خاور به شهرستان چرداول و از باختر به کشور عراق محدود است .آب و هوای ایوان معتدل و نیمه مرطوب است . بیشترین درجه حرارت که در تابستان است 34 درجه و کمترین درجه برودت که در فسل زمستان است 10- است .میزان بارندگی حدود 635 میلی متر است . مردم آن کرد کلهر بوده و شیعه هستند, این شهرستان از مراکز اصلی ایل کلهر می باشد. ایل کلهر از شمال به محدوده  ایلهای کرند , گوران و گوران بان زرده , از ناحیه جنوب به ناحیه حکومتی والی پشتکوه ( استان ایلام کنونی), از طرف مغرب به خاک کردستان عراق(مندلی و خانقین )همچنین به قشلاق ایل سنجابی و ایل کرند, از جانب مشرق به قشلاق ایل زنگنه و قسمتی از قشلاق ایل سنجابی ماهیدشت (مایدشت) و در واقع جنوب شهر کرمانشاه محدود می شود. افراد این ایل که بزرگترین ایل غرب کشور محسوب می گردد, در شهرستانهای ایوان غرب , گیلان غرب, اسلام آباد غرب و بخشهایی از کرند غرب ونفت شهر (نفت شاه سابق) سومار, گهواره , ماهیدشت (مایدشت) , و در دهستان قلعه شاهین سرپل ذهاب و نصر آباد قصر شیرین و تمامی نواحی و حومه مکانهای یاد شده ساکن هستند.بنا بر اسناد تاریخی زیادی ایوان غرب مرکز اصلی کلهر بوده است . همچنین در زمانهای گذشته طوایف بزرگی همچون چولک , منصوری (میسوری) که هم اکنون در اسلام آباد غرب ساکن هستند, کوله سوند( که در ایوان غرب و گیلان غرب و اسلام آباد پراکنده هستند) قلخانی که در کرند غرب ساکن هستند, کلیایی , قوچمی , مومه ای, سوماری , زینلخانی و باسکله ای و ..... که بیشترشان از ( هفت ماله بان سیری کلهر ایوان غرب ) می باشند در مناطق یاد شده ساکن شده اند. ایوان آب و هوای کوهستانی داردو دارای رشته کوههایی از زاگرس به نام مانشت , بانکول و شیره زول است ( که هر کدام در امتداد خود نامهای دیگری را بر خود دارند) که پوشیده از جنگلهای انبوه  بلوط , بنه , زالزالک, گیلاس وحشی , کیکم , نارون وحشی( طائ - تایو) , طایولگ,ارژن{( بادام کوهی) (ارجن) } انجیر وحشی و تنگس (چغاله کوهی) است., و انواعی از گیاهان دارویی و گلها در طبیعت آن یافت می شود.

400px-Aivan.png

در نقشه شهرستان ايوان غرب با رنگ قرمز پررنگ در شمال استان ايلام قرار دارد

دارای چشمه ها و رودخانه ای به نام گنگیر( که در سالهای اخیر و به علت کمی بارش باران و برف در قسمت بالا دست و سراب دولت آباد تا موازی شهر, خشک و از موازات شهر تا سرتنگ  کم آب و از سیه گل و پلیه به آخر که به عراق می ریزد پر آب است.) می باشد . بهاری دل انگیز دارد. دارای آثار باستانی مربوط به دوره ساسانی و اسلامی است , که امیدوارم بتوانم به مرور و دفعات بعد به معرفی مفصل تر آنها برای علاقه مندان بپردازم.

400px-%D8%B4%D9%87%D8%B1_%D8%A7%DB%8C%D9

نمایی از شهر ایوان و کوه شیره زول که در جنوب شهر قرار دارد

400px-%D8%B4%D9%87%D8%B1_%D8%A7%DB%8C%D9

نمایی دیگر از ایوان و کوه شیره زول و کوه رنو که در انتهای تصویر دیده می شود.

محصولات کشاورزی:

اقتصاد ايوان مبتنی بر كشاورزی و دامداری است. آب كشاورزی معمولا از رودها ومقداری هم از  چاه های عميق فراهم می شود و محصولات كشاورزی و باغی آن عبارتند از: گندم، جو، تره بار، ذرت، سيب زمينی، گلابی،  انگور، هلو و زرد آلو. دام داری نيز هم چون كشاورزی از رونق خاصی برخوردار است و پرورش دام به روش سنتی وعموما از راه عشایر کوچ نشین تامین شده و محصولات آن (فراورده های دامی) به ساير شهرستان ها صادر می شود.

گیاهان دارویی: در ارتفاعات و دشتهای ایوان غرب انواعی از گیاهان با خواص دارویی شناخته شده می‌رویند که می‌توان به این موارد اشاره کرد: گل بابونه، گل گاو زبان، کاسنی، آویشن، گایەمە(گل ماهور)، علف مار، مورت، اسپرس، سوسنبر، گۆلە تیون(شقایق)، کهورک , سمسا وبرنجاسف

گیاهان خوراکی: کەنگر(کنگر)، خارچگ (قارچ)، تووڵیە(پنیرک)، پاقازە (غازیاغی)، سلمانه(سلمه تره)، پیوشگ (زعفران وحشی)، شنگ، کیوزیا شاهی آبی (علف چشمه)، وە نگی (گنور)، چەورگی (خرتل یا خردل)، هەپوولک (شیر مرغ)، هەڵەڕەزگی (تاجریزی)، دگانتێژکەرە(خرفه)، چەو بازە(گاو چاق کن)، گاپە نام یا گه یمه(گول تودری)، گێڵاخە(تره کوهی), شنگ , زو ,کیه لگ, گونگه کاوره ( این دو مورد آخر به علت تصرف بی رویه کشاورزان و از بین رفتن مراتع خیلی کمیاب و در بعضی نواحی از بین رفته اند)

گیاهان معطر ادویه‌ای: هە زوە(آویشن )، ئالت کیوە(فلفلک وحشی)، چە ویر( آن را در روغن حیوانی قرار می دهند که آن را خوشبو و معطر می کند), پیاز و سیر وحشی

گیاهان با موارد استفاده صنعتی: گون، شیرین بیان

گلهای وحشی: لاله واژگون , گل لاله, گل عروس , گل بابونه , و خیلی گلهای دیگر هستند که بنده اسامی کردی و فارسی آنها بلد نیستم در اینجا به ویژه در فصل بهار در کوه و دشت ایوان و استان ایلام می روید. (به یاری خداوند در صورت یافتن نام آنها به این سطر اضافه خواهم نمود)

حیات وحش:کل و بز- قوچ و میش در کوه و ارتفاعات( به علت شکار بی رویه در بعضی نواحی منقرض و دیگر جاها خیلی کمیاب شده اند . شوربختانه این روند ادامه دارد.) گرگ , شغال , روباه و شاه روباه , تشی ( که در زبان محلی به چوله یا سیخور معروف است), سنجاب, جوجه تیغی, بزمجه(بزن مژک) کفتار, پلنگ( خیلی کمیاب شده) خرس و گراز(وراز)

800px-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82%D9%87_%D8

نمايي از جنگل در شرق ايوان كه كوه بانکول در روبرو ديده مي شود

پرندگان بومی: عقاب , شاهین, دلیجه, کلاغ , زاغ  , زغن (غاژ) , سهره,چکاوک (کوکلاوه ک) دارکوب, شانه به سر, جغد,کبوتر, کبک, تیهو,بلدرچین( خیلی کمیاب شده)و چنگر نوک قرمز(در میان نیزارها).

پرندگان مهاجر :اردک و غاز(هر دو به علت خشک و کم آبی رودخانه ها به ندرت می آیند), پرستو,سهره (سیره) سار,حواصیل (هوقار), لک لک , مرغ ماهیخوار, بلبل خرما(در کویش محلی بلبل خاکی موسوم است), سبز قبا(در گویش محلی خومه رژک می گویند) و گونه هایی از کبوتر                                                                      

750px-Reno_Valley_-_%D8%AF%D8%B1%D9%87_%نمايي از طبيعت رنو در شهرستان ايوان در دو فصل زمستان و بهار



مطالب مشابه :


منطقه شکار ممنوع تپال

دانستنیها ی تاریخ وجغرافیایی ایران وجهان - منطقه شکار ممنوع تپال - اشنایی کامل با شهرهای




شکارگاه عباس آباد نطنز ، گذرگاه تاریخ در طبیعت کرکس

همچنین تمام امکانات رفاهی برای سکونت، شکار و تفریح چون کبک ، تیهو و مکانهای دیگری از




معرفی شهرستان ایوان غرب

شکار و طبیعت عروس و تمامی نواحی و حومه مکانهای یاد شده ساکن هستند.بنا بر جغد,کبوتر, کبک,




نگهداری پرورش و رهاسازی گونه جغد کوچک

· تمایل به نشستن روی مکانهای بالاتر · کبک و شکار.:: طبیعت زیبای




نژاد های سگ + عکس

پرورش کبک از هرگز او را در مکانهای عمومی و فضای آزاد روحیه شکار ، حسن بویائی قوی




1- توصیف روستای فدیهه

شکرابات از جمله مکانهای مقدسی هستند که در پالیز چینی ، شکار تفریحی کبک




برچسب :