تاریخچه فوتبال آبادان

آبادان مهد فوتبال ایران

   فوتبال آبادان از قدیم الایام مورد توجه بوده و بازیکنان بزرگی همچون:مرحوم پرویز دهداری؛مرحوم منوچهر سالیا؛ مرحوم علی نکویی؛ غلامحسین مظلومی؛ پرویز مظلومی؛ عبدالرضا برزگری؛ ابراهیم قاسمپور و در سالیان اخیر : مسعود شجاعی؛ محمد علوی؛ مهدی هاشمی نسب؛ بهنام سراج؛ امید شریفی نسب؛ احمد رضا عبدزاده و بسیاری از بزرگان دیگر را به فوتبال ایران معرفی کرده که تعدادی از آنان منشا" افتخار آفرینی برای کشورمان بودند همانند مرحوم پرویز دهداری که معلم اخلاق نام گرفت یا برادرن مظلومی که واقعا" سالها برای فوتبال ایران زحمت کشیدند همینطور ابراهیم قاسمپور که در جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین در ترکیب اصلی تیم ایران قرارداشت.

 زمانی که ایرانی ها اصلا" نمی دانستند فوتبال چیست این آبادانی ها بودند که با انگلیسیها فوتبال را در سطح کشور مطرح کردند آن زمان که کشورهای روسیه و انگلستان ایران را اشغال کرده بودند بچه های آبادان با انگلیس ها گل کوچیک بازی میکردند و پایه ساز فوتبالی شدند که اکنون حق این خطه از جنوب کشور که بعد از انقلاب دیگر اثری از آن جوانان پر کشش دیده نمیشود را مثل آب خوردن از بین می برند.

ورود فوتبال به آبادان

   تاریخ شروع فوتبال ایران به حدود یک قرن پیش باز می گردد یعنی زمانی که یک گروه انگلیسی برای اکتشاف نفت در جنوب ایران عازم کشور ایران شدند. پس از حفر اولین چاه نفت در منطقه مسجد سلیمان به سال ۱۹۰۸ میلادی، فوتبال به شکل جدی در جنوب ایران دنبال گردید. فوتبال در ایران حدود ۱۰۰ سال پیش با کارگران ایرانی شرکت نفت در آبادان شروع شد و هنوز زمین آن در باشگاه صنعت نفت آبادان است.

قبل از ۱۳۵۲

   قدیمی ترین مسابقات باشگاهی در ایران برمی‌گردد به سال ۱۳۳۹ که در آن تیم جم آبادان به قهرمانی می‌رسد. تا پیش از آن کلیه مسابقات برگزار شده به صورت استانی بوده و تیم‌های منتخب هر استان در منطقه‌ای متمرکز به دیدار یکدیگر می‌رفتند، در سال ۱۳۳۹ اولین گام‌ها برای برگزاری مسابقات سراسری باشگاه‌های کشور توسط مصطفی مکری رییس وقت فدراسیون فوتبال برداشته شد، در این دوره تیم شاهین آبادان موفق به کسب عنوان قهرمانی شد. دو سال بعد تیم دارایی فاتح چنین تورنمنتی شد و در سال‌های ۱۳۴۶ و ۱۳۴۷ پاس در این مسابقات به مقام نخست دست یافت.

                                                                                             

 بنیانگذاری باشگاه فوتبال صنعت نفت    

   در اوایل دهه پنچاه شمسی و درست در اواخر سال 1351 مسؤلان وقت فدراسیون فوتبال کشور به فکر برگذاری یک دوره مسابقات لیگ باشگاهها تحت عنوان جام تخت جمشید افتادند که پیشنهاد حضور نماینده ای از آبادان با توجه به پشتوانه قوی و سابقه درخشان این شهر در رقابتهای کشوری باعث شد تا کارگزاران وزارت نفت آبادان را صاحب نماینده ای در اولین دوره رقابتهای باشگاهی کنند . بر همین اساس در این سال تعدادی از بهترین بازیکنان باشگاههای آبادان  جذب تیم صنعت نفت شدند و نفت آبادان آرا م آرام به تیم محبوب مردم جنوب تبدیل گشت . در آن سالها مسابقات با کمترین امکانات ولی در سطح ایده الی برگزار می گردید و نماینده فوتبال آبادان توانست با ارایه بازیهای قابل قبولی یکی از تیمهای مطرح کشور شود .

این تیم سالها با پیراهن باشگاههای کشورهای آمریکای جنوبی وگاهی اوقات باشگاههای انگلستان بازی های خود را انجام می داد.اما از اواخر سال 1355 با روی کار آمدن کادر مدیریت جدید و مربیگری شادروان منوچهر سالیا به پیشنهاد وی رنگ لباس تیم صنعت نفت رسماً به زرد برزیلی تغییر یافت.از همان سال صنعت نفت با نام برزیل ایران شهرت یافت.

بازیکنانی که به تیم ملی دعوت شدند

   بسیاری از بازیکنان ملی پوش کشورمان در ابتدا فوتبال خود را از جنوب آغاز نموده اند . اما بازیکنان فوتبال صنعت نفت آبادان با توجه به فوتبال غنی و ارزشمندی که ارایه نموده اند مورد توجه مربیان تیم ملی قرار گرفتند .

در سطح جوانان بازیکنانی نظیر شهریار قاسمپور– عبدالواحد بزمه ملی پوشانی بودند که در تیم صنعت نفت آبادان بازی می کردند.

حسن نظری-ابراهیم قاسمپور-سید ابراهیم تهامی-عبدالرضا برزگری-علیرضا فیروزی-بهنام سراج-مجاهد خضیراوی در دهه های 50 ، 60 ، 70 ، 80 جز؛ نفرات مطرح فوتبال ملی بوده اند که همگی در تیم صنعت نفت آبادان حضور چشمگیر داشته اند . به اعتقاد بسیاری از کارشناسان فوتبال دهه پنجاه ، اسماعیل کشتکار و ذوالفقار نظام آزادی شایستگی حضور پر رنگ در تیم ملی به صورت بازیکن ثابت را داشته اند .

کم سن و سالترین بازیکن تیم صنعت نفت در تیم ملی ، علیرضا جمالی بوده که در تیم نونهالان یکی از گلزنان برجسته رقابتهای آسیایی به شمار می رفت .

گلزنان صنعت نفت

   ماهیت گلزنی و فوتبال هجومی بازیکنان این تیم همواره صنعت نفت را در زمره تیمهای هجومی وصاحب گلزنان برجسته قرار داده است . نفت چه در دهه پنجاه وچه در سالهای بعد گلزنان بزرگی را به فوتبال کشور معرفی نموده است از جمله :

1- ذوالفقار نظام آزادی در سال 1354 با 11 گل نفر دوم گلزنان .

2- علیرضا فیروزی در سال 1368 با 11 گل نفر سوم گلزنان .

3- مهند مهدی النداوی با 15 گل بهترین گلزن لیگ برتر .

 

صنعت نفت در زمان جنگ تحمیلی

   هسته اصلی صنعت نفت آبادان پس از شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در شیراز شکل گرفت . شهری که در سطح فوتبال کشور صاحب تیم مطرحی بنام برق بود . بسیاری از باریکنان با سابقه صنعت نفت مثل عبدالرضا برزگری-ابراهیم غلامپور-علیرضا فیروزی-جعفر نگارش-ایوب نگارش-منصور آرام و ... در کنار مربیگری شادروان منوچهر سالیا که آخرین مربی صنعت نفت در لیگ قبل از انقلاب بود ، توانست هویتی دوباره به این تیم صاحب نام کشور بدهند تا جاییکه صنعت نفت در شیراز به یکی از قطبهای مطرح فوتبال کشور مبدل گشت وتوانست بازیکنان ارزشمندی را به فوتبال آن روز کشور معرفی نماید

                                           

صنعت نفت بعد از اتمام جنگ تحمیلی و بازگشت به آبادان

   پس از اتمام جنگ تحمیلی و بازگشت نفت به آبادان منوچهر سالیا مربی وقت نفت با گزینش بهترین بازیکنان آبادانی مقیم شهرهای مختلف کشور و علی رغم مشکلات موجود ، تیم نسبتاً خوبی را روانه لیگ باشگاههای ایران نمود . اما از آنجایی که ورزشگاه تختی آبادان در دست بازسازی و مرمت مجدد بود ، صنعت نفت مجبور شد بسیاری از بازیهای خود را در شهر اهواز برگزار نماید . با همه این مشکلات صنعت نفت آبادان در اواخر دهه شصت از نگاه کارشناسان فوتبال یکی از تیمهای خوب و قدرتمند فوتبال کشور بود .

 تغییرات اساسی در تیم فوتبال صنعت نفت

   از سال 1378 به بعد اساسنامه باشگاه صنعت نفت آبادان زیر نظر شورای عالی ورزش وزارت نفت تغییر نمود و اساسنامه جدید آن تصویب شد . به این شکل که ابتدا نام باشگاه از تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به مؤسسه فرهنگی ورزشی صنعت نفت تعییر یافت وپس از آن هیأت مدیره بود که 5 عضو دارد . 3 تن از اعضای آن از آبادان می باشند که عبارتند از مدیرعامل شرکت پالایش وپخش فراورده های نفتی آبادان و دو تن از شاغلین در این پالایشگاه . 2 تن دیگر از سوی شورای عالی ورزش در تهران منصوب شدند که همواره جلسات خودرا در دو شهر آبادان و تهران برگزار می نموده اند.

البته منشور اساسنامه مؤسسه در سال 85  با تغییرات جدیدی مواجه شد و استفاده از نفرات غیر شرکتی هم در متن اساسنامه گنجانده شد .

صنعت نفت و تیم های پایه

اهمیت دادن به تیمهای پایه یکی از مسائل مهم و اساسی مدیران این تیم می باشد . صنعت نفت نه تنها در رده بزرگسالان بلکه در سایر رده های سنی از فعالیت چشمگیری برخوردار می باشد . خوشبختانه تیمهای امید-جوانان-نوجوانان و نونهالان صنعت نفت جملگی در لیگهای دسته اول و دوم باشگاهای کشور از جایگاه مطمئنی برخوردار می باشند که با موفقیت در لیگهای استانی همواره مردم و مسؤلان را به آینده ای درخشان امیدوار کرده است .

منابع

http://ghasem.persiangig.ir/PDF/Football_History.pdf

http://sanatenaft.com/spflower/default.aspx?page=Document&app=Documents&docId=11468&docParId=0

www.top2007.blogsky.com/1386/08/


مطالب مشابه :


محرم در آبادان

نذورات آنها برپایه پخت سنتی مناطق خود آنهاست، درآبادان و خرمشهر شور سینه زنی آگهی استخدام




تاریخچه فوتبال آبادان

آگهی استخدام این سرخ تلخ(احسان نمازی) فرهاد حسن




خیانت تعدادی از مسئولان خلاف کارخرمشهر کمتر ازجنایات صدام نیست

آگهی استخدام سوء مدیریت درخوزستان بالاخص درآبادان وخرمشهر بیداد می کند که نامه من به




تاریخچه پیدایش و بالندگی دانشگاه صنعت نفت در ایران

عنوان درجه مهندسی عمومی فارغ التحصیل و در واحدهای مختلف صنعت نفت استخدام درآبادان




دولت کويت 1000 کارگر بنگلادشي را اخراج کرد

صدور " رواديد بازرگانان " که اشاره به نوع رواديدي است که آژانس هاي استخدام درآبادان




مصاحبه ترانه ماه با حمیدعسکری

متولد20مهرماه 1357،زادگاه وی درآبادان است ولی بزرگ شده اصفهان (استخدام بازاریاب)




مشاهیر آبادان قسمت چهارم

شیوا درآبادان به دنیا آمد او پس از گذراندن تحصیلات دوره دبیرستان وارد آگهی استخدام




تیم بوکس شیراز قهرمان مسابقات سه جانبه آبادان شد

استخدام | اخبار مدت دوروز با حضور تیم های نفت امیدیه، نفت آبادان وهیات بوکس شیراز




تیم صنعت نفت آبادان همچنان می سوزد درگفت وگویی با شهرام مهرپیما مسائل را تجزیه وتحلیل میکنیم

آگهی استخدام و برایم افتخاری دیگر است که درآبادان خدمت کنم و نکته مهم این است که از




خانم راول مامای مناطق نفت خیز جنوب

راول در سال 1962 به ایران برمی گردد و 2 سال موظفی خارج از مرکزش را درآبادان و در استخدام




برچسب :