تنوع زیستی

جنگل‌ها به عنوان یکی از غنی­ترین عرصه­های طبیعی در بردارنده­ي حدود 65 درصد گونه­های خشکی­زی هستند و به عنوان یکی از مهم­ترین سیستم­های حیات­بخش انسان به­شمار می­روند و جدا از اهمیت اقتصادی آن­ها، تضمین­کننده بقا و پایداری آب، خاک و هوای سالم در هر سرزمینی می­باشند (فقاهتی، ۱۳۹۲). با توجه به روند پيشرفت صنعت و تكنولوژي و ازدياد جمعيت، این رويشگاه­هاي طبيعي در معرض تهديد و تخريب قرار گرفته‌اند از اين رو نياز مبرم به حمايت و حفاظت و شناخت هر چه بهتر اين رويشگاه­ها و روابط آنها با محيط و ساير عوامل مي‌باشد (پیله ور و همکاران، ۱۳۸۹).

 

شناخت تنوع زیستی یک رویشگاه اطلاعات زیادی در مورد شرایط اقلیمی، توپوگرافی، خاکی و حتی دخالت­های انسانی به ما می­دهد و در نتیجه  با دانستن و اطلاع از این موضوع می­توان وضعیت گذشته، کنونی و آینده هر رویشگاه را مطالعه و پیش­بینی کرد. در ضمن پی بردن به تنوع زیستی و جوامع گیاهی هر رویشگاه می­تواند یک چشم­انداز برای آینده را برای ما ترسیم کرده و در نهایت با کمک آن ما می­توانیم یک برنامه مدیریتی صحیح برای جنگل تدوین نماییم تا بتوانیم از ظرفیت­های جنگل حداکثر استفاده ممکن را ببریم. بنابراین مطالعه در مورد تنوع زیستی و جوامع گیاهی جهت مدیریت جنگل­ها امری ضروری به­نظر می­رسد. طبیعت گردی ابزاری مناسب برای حفاظت از تنوع زیستی می باشدکه علاوه بر تامین درآمد برای جوامع محلی، باعث شده رویکرد جوامع به سمت حفاظت سوق یابد. نظر به وابستگی شدید مردم محلی ساکن جنگل های زاگرس به منابع جنگلی، سطح یکان مدیریت جنگلهای زاگرس باید در راستای رابطه مردم محلی منطقه با جنگلهای تحت اختیارشان تعیین شود.  تنوع زیستی دارای معنای بسیار گسترده ای بوده و از تنوع ژنتیکی تا تنوع اکوسیستم ها را شامل می گردد. تعیین و برآورد تنوع زیستی گیاهی اغلب در غالب شاخص های عددی غنای گونه ای، یکنواختی و تنوع گونه ای مورد توجه واقع می شود. داشتن اطلاعات از پوشش گیاهی ممکن است ما را در حل مسائل اکولوژیکی مانند اهداف مدیریتی بر پوشش و حفاظت بیولوژیک، کمک کند. در واقع با مطالعه پوشش گیاهی و عوامل مختلف محیطی همچون فیزیوگرافی، خاک و اقلیم، میتوان به پایداری جوامع گیاهی و همبستگی این عوامل با پوشش گیاهی پی برد که این مساله از جهت توسعه و احیای جوامع جنگلی بسیار مهم و کاربردی است. پژوهش های به عمل آمده در خصوص تنوع گونه ای در سطح جنگل های حوضه رویشی زاگرس ناچیز است.

با توجه به اهمیت تنوع زیستی، مدیریت و توجه و حراست آن و جایگاه ویژه جنگل های زاگرس در پهنه رویشی ایران و اهمیت حفظ تنوع زیستی آن به عنوان یکی از مهمترین و برجسته ترین سیماهای طبیعی ایران انتظار می رود پژوهشگران و پیرو ان صاحبنظران و مدیران دستگاههای مربوطه به این امر مهم توجه لازم را مبذول فرمایند.


  1. پیله ور، ب.، غ. ویس­کرمی، ک. طاهری­آبکنار، ج. سوسنی و ح. اکبری. 1389. تعیین اولویت حفاظتی تیپهای مختلف پوشش گیاهی در مناطق خارج از ذخیره گاههای جنگلهای زاگرس بر حسب میزان مشارکت آنها در تنوع زیستی. مجله جنگل ایران، انجمن جنگلبانی ایران، سال دوم، بهار1389، (1): 91-81.
  2. فقاهتی، رضا. ۱۳۹۲.  مقایسه روش­های مختلف نمونه­برداری از لحاظ دقت و هزینه در جنگل­هاي بلوط ایرانی (مطالعه موردی: جنگل­های مارگون استان کهگیلویه و بویراحمد). پایان نامه کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده کشاورزی و پژوهشکده منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، ۱۱۷ صفحه

 disclaimer.gif


مطالب مشابه :


طریقه دریافت کارت ورود به جلسه امتحانی دانشگاه پیام نور

طریقه دریافت کارت ورود به جلسه امتحانی دانشگاه پیام نور در سیستم گلستان از طریق منوی




از بویراحمد تا گلستان..

سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام سیستم اطلاع رسانی اطلاعیه نمرات دانشگاه پیام نور.




نمونه سوالات درس اصول بازرگانی، ویژه دانشجویان علمی کاربردی:

مطالب و نمونه سوالات دانشجویان دانشگاه پیام نور. جامع گلستان دانشگاه پیام سیستم نرخ




آبشار مارگون

مدیریت جهانگردی دانشگاه پیام نور شیراز سیستم جامع گلستان . یاسوج - کاکان




بیومتری جنگل

”دانشگاه گرگان” دانشگاه یاسوج سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام نور سیستم جامع گلستان




برنامه کلاسی رشته مهندسی نرم افزار(it)

اخبار پیام نور سیستم جامع گلستان برنامه8 عامل مالی پیام نور میان




تاثیر جنگل بر محیط اطراف

”دانشگاه گرگان” دانشگاه یاسوج سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام نور سیستم جامع گلستان




نگاهی اجمالی به وضعیت جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد

”دانشگاه گرگان” دانشگاه یاسوج سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام نور سیستم جامع گلستان




دانلود جزوه حقوق و قوانین در منابع طبیعی

”دانشگاه گرگان” دانشگاه یاسوج سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام نور سیستم جامع گلستان




تنوع زیستی

سیستم جامع گلستان دانشگاه پیام نور سیستم جامع گلستان منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج




برچسب :