تحول تاریخی تعلیم و تربیت در فرانسه :

شارلمانی در سال 802 میلادی فرمان آموزش و پرورش اجباری را صادر کرد . از تأسیسات بسیار کهن مسیحیت در سرزمین فرانسه و اروپا ، مدارس نیکو کاری بود که تا قرن سوم میلادی به وسیله روحانیون مسیحی ایجاد شد . در این مدارس کودکان سر راهی و یتیمان را جمع آوری و تربیت می کردند . تعلیمات متوسطه در کنار دانشگاه های قرون وسطایی و با کمک روحانیون مسیحی در فرانسه اداره می شد .

در آغاز قرن دوازدهم میلادی مجمعی از اساتید مدارس دینی کلیسای نتردام و مدارس منطق وعظ و خطابه تشکیل گردید و بنیاد دانشگاه پاریس بنیاد نهاده شد . دانشگاه معمولاً در آن زمان شامل چار دانشکده خداشناسی ، حقوق ، پزشکی و هنر بود و سه درجه علمی به نام باکالورآ ( دیپلم ) و لیسانس و دکترا می داد . بیشتر دانشجویان دانشگاهها کمک هزینه تحصیلی می گرفتند و از آغاز قرن سیزدهم ، دانشجویان هر ایالت که کمک خرج می گرفتند در یک عمارت زندگی می کردند و آنجا را کالج می نامیدند . تجدید فرهنگ اروپا ، مقدمات توسعه آموزش و پرورش را در قرن شانزدهم فراهم آورد . در دوران انقلاب کبیر فرانسه بر سر نظارت و کنترل موسسات آموزشی ، بین کلیسا و انقلابیون نزاعهای گستردهای در گرفت . انقلابیون اعتقاد داشتند که همه کودکان از طبقات پایین تا بالا باید در سطح تعلیمات ابتدایی و بدون تعلیمات مذهبی آموزش ببینند و به همین منظور برای تحقق این هدف ، مدارسی ایجاد کردند . مخالفت بین پیروان کلیسا و مدافعین نظر های انقلابیون در طول زمان با پیروزی نظرهای دسته دوم به پایان رسید .

از عوامل مهمی که زمینه تحول شگرفی را در سیستم تربیتی فرانسه به وجود آورد ، ظهور متفکران و نویسندگان بزرگی بود که در امر تعلیم و تربیت با نوشتن آثار پرارزشی ، تأثیرات عمیقی بر جا گذاشتند . از جمله این متفکران ، ژاک ژاک روسو که در قرن هجدهم با انتشار کتاب معروف خود موفق شد انقلابی در تعلیم و تربیت به وجود آورد که عهده ای از صاحب نظران آن را به انقلاب کبیر فرانسه ، مدارس به وسیله روحانیون و مجامع مذهبی یا به وسیله دانشگاه ها اداره می شد و هیچ گونه سازمان مرکزی برای آموزش و پرورش در فرانسه وجود نداشت .

ناپلئون امپراتور فرانسه ، روش اداره مرکزی را در فرانسه بنیاد نهاد و در سال 1806 یک سازمان مرکزی به نام دانشگاه امپراتوری برای اداره مدارس فرانسه ایجاد کرد که زیر نظر دبیر اعظم که وزیر آموزش و پرورش فرانسه نیز بود ، اداره می شد .

بر اساس تقسیمات کشوری ، هر آکادمی یک (( استان تربیتی )) به شمار می رفت . در زمان ناپلئون ، در مدارس تربیتی ، انضباط نظامی رواج داشت و کسی خارج از دانشگاه نمی توانست مدرسه یا مؤسسه فرهنگی ایجاد کند .

چند سال پس از انقلاب کبیر فرانسه ، (( کن دورسه )) در سال 1792 پیشنهاد کرد که یک سیستم تربیتی عمومی و رایگان ایجاد شود . این پیشنهاد پس از سالها ، در سال 1831 در گزارشی که (( ویکتور کوزن )) درباره تعلیم و تربیت عمومی رایگان تهیه کرد ، تصویب شد و جامعه عمل پوشید . در سال 1833 (( کیزو )) سیاستمدار نامی و وزیر آموزش و پرورش فرانسه و در سالهای 1881 تا 1886 ((ژول فری )) وزیر آموزش و پرورش فرانسه ، مقدمات اجرای قانون آموزش ابتدایی اجباری ، مجانی و غیر مذهبی را در فرانسه فراهم آوردند . سن ورود به این آموزش از 6 تا 14 سالگی تعیین شد . برقراری مساوات در تعلیم و تربیت از ایده آلهای انقلاب کبیر فرانسه بود ولی تا جنگ جهانی اول ، این ایده آل کاملاً عملی نشده و تأثیر اختلاف طبقاتی در تعلیم و تربیت محو نگردید . برای ایجاد دگرگونی در سیستم تربیتی فرانسه ، در سال 1944 ، یعنی در زمانی که هنوز فرانسه در اشتغال آلمان بود ، از طرف حکومت آزاد فرانسه در الجزایر ، کمیسیونی به منظور اصلاح سیستم آموزشی فرانسه به وجود آمد . گزارش این کمیسیون پس از پایان جنگ منتشر شد . چیشنهاد های این کمیسیون مورد توجه و بررسی کمیسیون دیگری قرار گرفت که برای بررسی و اصلاح آموزش و پرورش فرانسه تشکیل شده بود و ریاست آن را (( لانژون )) استاد دانشگاه (( سوربن )) بر عهده داشت . بعد ها طراحی را که این کمیسیون پیشنهاد کرده بود به عنوان طرح (( لانژون و والون )) معروف شد . در سال 1959 ، ژنرال دوگل رئیس جمهور وقت فرانسه ، فرمانی برای اجرای پیشنهاد های طرح مذکور صادر کرد و به استناد این فرمان ، پایان سن تعلیمات عمومی که تا زمان 14 سالگی بود تا 16 سالگی افزایش یافت . فرانسه یکی از کشورهای است که با وجودی که همیشه سعی کرده است آزادیهای دموکراتیک را برای اتباع خود فراهم سازد ، از نظر سیستم اداری در طول تاریخ به نحوی بوده است که اداره امور بصورت مرکزی بوده و آموزش و پرورش نیز از این امر کلی متمایز نبوده است . اصل مرکزیت در شیوه مملکت فرانسه اصلی قدیمی است . انقلاب کبیر فرانسه نیز با وجود اعتقاد به کاهش اختیار های استانها ، این اصل را به منظور در نظر گرفتن حقوق افراد مجدداً ثابت نگه داشت . هدف اصلی تعلیم و تربیت در فرانسه ، ایجاد وحدت فرهنگی میان اتباع کشور است . سیستم تربیتی سعی دارد ضمن پرورش قوای ذهنی ، نسل جوان را به گونه ای تربیت کند که ارج گذار میراث فرهنگی ملت فرانسه باشد . به همین دلیل برنامه مدارس عمومی در فرانسه تقریباً به شکل یکنواخت اجرا می شود .


مطالب مشابه :


سوئد

نخستین مرحله نظام آموزشی کشور سوئد مقطع آموزشی پیش دبستانی ویژه نظام آموزش کودکان رده‌های




آموزش و پرورش در سوئد

امتیازات آموزشی دسترسی جغرافیایی مطابق قوانین کشور سوئد، تمامی کودکان و نوجوانان این کشور




همه چیز درباره مقطع پیش دبستان سوئد

اموزش پرورش کشور سوئد ها آموزشي و برقراري هماهنگي ميان آموزش و پرورش كودكان جامعه




نظام آموزشي كشورهاي جهان

آموزش و پرورش تطبیقی آموزش و پرورش و سوئد. فنلاند . هلند . آسيا و




سوئد سرآمد آموزش و پرورش کودکان

در این پژوهش تطبیقی، کشورهای اسکاندیناوی و فرانسه در زمینه‌ی نگهداری از کودکان در صدر جدول




بودجه آموزش و پرورش در هر کشور

بودجه آموزش و پرورش چنان که مشاهده می شود بودجه آموزشی ایران تقریبا با سوئد برابری




تحول تاریخی تعلیم و تربیت در فرانسه :

تحول تاریخی تعلیم و تربیت در فرانسه : - معرفی آموزش و پرورش کشور آموزش و پرورش سوئد;




بررسی نظام آموزشی کشور سوئد

آموز با کمک مسوولان آموزش و پرورش در مدرسه مناسبي باز و آزاد سوئد، احزاب سياسي




برچسب :