تاريخ و نژاد استان

هويت بومي استان :

فرهنگ غني و پر بار استان كهگيلويه وبويراحمد با تغذيه از سه سرچشمه پربار فرهنگي يعني فرهنگ انسان ساز اسلام ، فرهنگ چند هزار ساله آريايي و فرهنگ بومي منطقه و بهره مند از سه پشتوانه اساسي يعني زندگي عشايري ، زندگي روستايي و زندگي شهر نشيني سرشار از آداب و رسوم و باورهاي نامكتوب و نامدون است كه بعضاً درك بعضي از اين باورها و اعتقادات براي مردمي غير از جامعه استان ميسر نيست . فرهنگ استان دايره المعارف اصيل و پاكي از خرده فرهنگ هاي ايراني و اسلامي است كه با ترتيبي زيبا و دلفريب اين عناصر در كنار هم قرار گرفته اند به گونه اي كه در كمتر استان يا منطقه اي مي توان چنين چشمه بكر و زلالي از معارف و فرهنگ ايران اسلامي را بدون غل و غش و با همزيستي مثال زدني ، در كنار هم ديد . فرهنگ استان همچون ديار بكر و محصور استان ، در ميان ديوارهاي كوهستاني بكر و روشن مانده و هرگونه تأثر و فرهنگ پذيري از سايراستانها چون وصله ناهمگوني بر پيكره آن هويداست پس با اين اوصاف مي توان به تشخيص هويت بومي در اين استان پي برد.

هويت بومي استان ، داراي يك سري ويژگيهاي ذهني ، همچون آگاهي جمعي ، وفامندي و اراده بومي و ... مي باشد كه اين عوامل انتزاعي همواره ثابت بوده و در همه حال هويت هاي جمعي مشترك دارند .

در كنار اين عوامل ايستا ، يك سري عوامل پويا و عيني همچون گويش مشترك
( لري ) ميراث مشترك فرهنگي و تاريخي و جغرافيا و زيست بوم مكاني مشترك ، ساختار اقتصادي و شيوه هاي توليدي مشابه و ... نيز دخيل بوده كه به صورت منفرد با تركيبي سازه يا تركيبي به نام هويت بومي را ساخته اند .

الف : زيست بوم مشترك

طبعاً انسان بر خاسته از خاك دلبسته خاك مي شود . در اثر دلبستگي هاي افراد يك نقطه جغرافيايي ميان آنان همبستگي و احساس مشتركي پيدا مي شود كه حاضرند در راه حفظ آن منطقه يا سرزمين هرگونه وفاداري از خود بروز نمايد . وضعيت منحصر به فرد اين استان با داشتن وضعيت سرزميني خاص ، وجود نمادهاي ويژه چون كوه دنا به عنوان سمبل استقامت و دليري ، قشلاق ، ييلاق مردم عشاير و ... موجب شده تا اين بخش ايران زمين به عنوان زيست بوم مشرك گروهي از لرها و بعضي از عشاير ترك به نام كهگيلويه وبويراحمد محسوب شود .

ب : گويش مشترك

گويش لري  به عنوان يكي از بازمانده هاي زبان پهلوي ميانه يا پارسي دري به لحاظ بكر ماندن اين منطقه و محفوظ ماندن نسبي آن از فرهنگ هاي ديگر در اين استان تقريباً دست نخورده و منحصر به فرد باقي مانده است .

ج : ميراث مشترك تاريخي :

طي قرون گذشته تاريخ نگاري از استان كهگيلويه و بويراحمد صورت نگرفته و در هر دوره اي اين منطقه جزئي از مناطق ديگر يا به صورت منفك بوده است . مردم اين سرزمين در طول زيستن در كنار هم صاحب ميراث مشترك تاريخي شده و در كنار هم با دشمنان خود جنگيده اند و رنج ها ، دردها ، شادي ها و خاطرات مشتركي دارند . بدون شك ظهور اسطوره ها ، اشعار محلي و حماسي ، آداب و رسوم و سنت هاي مردم اين استان متأثر از جنگ ها و مبارزات مردم اين استان عليه سپاه اسكندر مقدوني در زمان سلسله مخامنشي ، عليه سپاه تيمور ، ارتش پهلوي اول و دوم بوده است . وانگهي شرح دلاوريهاي مردم اين استان كه نسبت به جمعيت آن در بين همه استانهاي كشور
بالا ترين تعداد رزمنده و شهيد را در زمان دفاع هشت ساله داشت به نوبه خود حاكي از توجه به حفظ ميراث گرانبهاي حصلت هاي مشترك مردم كه به تسليم ناپذيري در مقابل زور و ستم مشهورند بود .

د: نژاد مشترك

اهالي لر اين استان كه درصد بالايي از جمعيت آن را تشكيل مي دهد بر حسب قراين تاريخي متعلق به نژاد آريايي و قوم پارس مي باشد.

هر چند هيچ قوم و نژادي در زمان حاضر نمي تواند ادعاي اصيل يا خالص بودن از خود نمايد ولي رويهمرفته با تكيه بر اينكه لرها خود با يك گويش خاص تكلم نموده ، در كنار هم جنگيده ، با هم زندگي مشترك داشته و جزء در زمان حال كه با اقوام ديگر ايراني خويشاوندي نموده اساساً خويشاوندي ميان آنها بصورت بسته بوده است مي توان به  هم نژادي آنان در شكل دهي هويت بومي و قومي آنان توجه داشت .           

ه : دين و مذهب مشترك

صددر صد مردم اين استان مسلمان و شيعه اثني عشري هستند . و به طور عمده تحت تأثير جاذبه هاي دين جان بخش اسلام شده اند .  به هر حال رفتار ديني مردم استان در گرامي داشت اعياد اسلامي ، عزاداري سالار شهيدان (ع) تكيه اساسي بر حرمت ويژه روزهاي وفات ائمه ( ممنوعيت ازدواج ) ، نامگذاري فرزندان  به نام بزرگان دين و ائمه اطهار (ع) و ... همه نشانگر عمق تعصب و ارادت خاص اين مردم به اسلام و شعائر و آيين ها و دستورات آن است كه در شكل بخشيدن به هويت ديني و قومي آنان اثر گذار بوده است .

و: ميراث مشترك فرهنگي :

فرهنگ غني كهگيلويه وبويراحمد با تغذيه شدن از چهار سرچشمه فرهنگي يعني فرهنگ بومي منطقه ، فرهنگ انسان ساز اسلام ، فرهنگ چند هزار ساله آريايي و فرهنگ ايراني ( بر اساس چهار شرط نياز مندي ، مطلوبيت ، كارايي و قابليت اجرا ) و بهره مندي از سه پشتوانه اساسي يعني زندگي عشايري ، زندگي روستايي و زندگي شهرنشيني سرشار از آداب و رسوم و سنن و باورهاي مكتوب و نامدون است كه بعضاً درك بعضي از اين باورها و اعتقادات براي مردم غير بومي ميسر نيست .

آداب و رسوم و اعتقادات خاص مردم استان كهگيلويه وبويراحمد كه متأثر از متغيرهاي عمده اسلام ، سرزمين ، فرهنگ هاي ديگر ، اقليم و ساختار جغرافيايي ويژه اين استان است مبين شكل خاصي از خرده فرهنگ درون مردم اين استان است .


مطالب مشابه :


تاريخ و نژاد استان

یاسوج سرزمین فرهنگ غني و پر بار استان مبين شكل خاصي از خرده فرهنگ درون مردم اين




زیلایی کجاست؟

«فرهنگ مردم بود.گزارش عجیبی بود.زیلایی در جوار استان اصفهان در ۱۰۰ کیلومتری یاسوج در




تفاوت فرهنگی هنری بهبهان و یاسوج و لزوم بازنگری در تقسیم بودجه های هنری

صبح بهبهان Sobhe Behbahan - تفاوت فرهنگی هنری بهبهان و یاسوج و لزوم بازنگری در تقسیم بودجه های هنری




دیدنیهای شهر یاسوج

پایگاه فرهنگ و هنر ایل بزرگ بختیاری - دیدنیهای شهر یاسوج - همه چیز در مورد ایل بختیاری،پیامک




تاريخ و نژاد استان

یاسوج دروازہ مشاهیر، فرهنگ، آداب و صورت استان درآمد مردم اين منطقه در طي ادوار




نمرات درس تاریخ فرهنگ و تمدن دانشگاه مازیار

شوخی با فرهنگ و اجتماع - نمرات درس تاریخ فرهنگ و تمدن کارشناس مردم‌شناسی از




گزارش تصویری / نخستین جشنواره فرهنگ عشایر ایران زمین در یاسوج

پایگاه خبری لرنا - گزارش تصویری / نخستین جشنواره فرهنگ عشایر ایران زمین در یاسوج - اخبار




پخش اخبار به زبان لُری در شبکه دنا

*برنامه‌های شبکه دنا منحصر به یاسوج استان، به لهجه و فرهنگ مردم در مرکز استان




حاج ذوالفقارزمان :تشکلهای مردم نهاد در مسایل اجتماعی و فرهنگی جایگاه واقعی خود را نشان دهند

تشکلهای مردم نهاد در مسایل ملی جوانان و فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهر یاسوج.




شکوه مردمی موج«ایران سربلند» به کهگیلویه و بویر احمد رسید+تصاویر

قالیباف براي ديدار با اقشار مختلف مردم استان یاسوج حضور یافته و فرهنگ غنی




برچسب :