چوب حراج بر سر خانه قاجاري تهران

خانه قاجاري محله بهارستان واقع در تقاطع خيابان ظهيرالاسلام و هدايت، پس از 9 ماه كه ديوارهاي پيراموني خود را از دست داده است، اكنون چوب حراج را بر سر خود مي‌بيند. اين خانه كه منتسب به ظهير‌الاسلام است، در تملك سازمان تامين اجتماعي بوده و زمزمه‌هاي واگذاري آن به بانك ملي براي احداث پاركينگ شنيده مي‌شود.32773-95728.JPG

   
خانه منتسب به ظهيرالاسلام

خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ گردشگري ـ خانه قاجاري محله بهارستان واقع در تقاطع خيابان ظهيرالاسلام و هدايت، پس از 9 ماه كه ديوارهاي پيراموني خود را از دست داده است، اكنون چوب حراج را بر سر خود مي‌بيند.
 
به گزارش CHN خانه منتسب «سيد زين العابدين امام جمعه» ملقب به «ظهيرالاسلام» داماد ناصرالدين شاه قاجار اكنون در تملك سازمان تامين اجتماعي بوده، ولي زمزمه‌هايي مبني بر واگذاري آن به بانك ملي شنيده مي‌شود. اين در حالي است كه ماه‌هاست تلاش‌هاي شهرداري براي تملك اين بنا و تبديل آن به مجموعه فرهنگي بي‌نتيجه مانده است.
 
محمد علي‌محمدي، مسئول بافت تاريخي منطقه 12 تهران به CHN گفت: «آخرين مكاتبه‌اي كه با سازمان تامين اجتماعي داشتيم به اسفندماه 88 بازمي‌گردد كه هنوز پاسخي دريافت نكرده‌ايم.»
 
وي افزود: «شهرداري با سازمان تامين اجتماعي در حال مذاكره براي تملك و يا دريافت مجوز بهره‌برداري از بناست. اما اين مذاكره يكسويه بوده و پاسخي از سوي تامين اجتماعي دريافت نشده است.»
 
به گفته اين مقام مسئول شهرداري آمادگي كامل براي همكاري در مرمت و بهره‌برداري از بنا را داشته و تنها در انتظار پاسخ سازمان تامين اجتماعي است.
 
تلاش شهرداري براي تملك خانه ظهيرالاسلام به صورت جدي با تخريب ديوارهاي بيروني خانه آغاز شد. اما با گذشت 9 ماه نه تنها اتفاق مثبتي براي اين خانه روي نداده كه بيش از پيش به ويراني نزديك مي‌شود.
 
9 ماه پيش شهرداري ديوارهاي پيرامون خانه را كاملا تخريب و دليل تخريب ديوارها را خطرآفرين بودن آن براي اهالي ذكر كرد، اما اختلاف شهرداري با سازمان تامين اجتماعي براي تملك خانه به عنوان عاملي جدي‌تر رخ ‌نماياند.
 
به دنبال تخريب ديوارهاي اين خانه نادر كرمي، شهردار منطقه 12 تهران در گفتگو با CHN دليل تخريب ديوار خانه را نگراني از خطر ريزش عنوان كرده و گفته بود: «پيش از تخريب ديوار خانه شهرداري مراجعات و تماس‌هاي زيادي داشت مبني بر اينكه ديوار خانه‌اي قديمي در خيابان قائدي ترك برداشته و امكان ريزش دارد. كارشناسان شهرداري نيز با حضور در محل خطر را تائيد كرده و براي جلوگيري از خطرات احتمالي ديوار پيرامون خانه تخريب شد.»
 
به گفته شهردار منطقه 12 تهران ديوارهاي تخريب شده ارزش تاريخي نداشته است. اما طي ماه‌هاي گذشته به غير از ديوار بخشي از سقف اين خانه قاجاري نيز فروريخته و احتمال تخريب كل بنا وجود دارد. اين در حالي است كه هيچ سازمان و يا نهاد ذيربط براي نجات‌بخشي اين بنا اقدام نمي‌كند.
 
خانه ظهيرالاسلام يكي از عمارت هاي ثبت شده تهران در فهرست آثار ملي به شمار مي رود.
 
نادر كرمي، شهردار منطقه‌اي كه بافت تاريخي تهران را در دل خود دارد با تاكيد بر اينكه خانه در تملك سازمان تامين اجتماعي است، تصريح كرده بود: «چنانچه خانه در تملك شهرداري بود مي‌توانست به مانند خانه فخرالدوله نسبت به احياي آن اقدام كرده و آن را تبديل به تفرجگاهي فرهنگي براي ساكنان منطقه كند. در اين رابطه حتي به سازمان تامين اجتماعي پيشنهاد كرده‌ايم براي چند سال امكان بهره‌برداري از بنا را به شهرداري واگذار كند تا شهرداري عمليات نجات‌بخشي آنرا آغاز كند. اما تاكنون پاسخي از سوي تامين اجتماعي دريافت نكرده‌ايم.»
 
گفته مي‌شود سازمان تامين اجتماعي در نظر داشته در محل اين خانه تاريخي يك پاركينگ و بنايي جديد احداث كند. حتي طرح آنرا نيز به سازمان ميراث فرهنگي استان تهران ارائه كرده اما به دليل ثبت بودن خانه در فهرست ميراث فرهنگي اين طرح مسكوت مانده است. در اين شرايط شهرداري تهران نيز با تخريب ديوارهاي پيراموني خانه و عيان شدن بنا توجه مردم را به اين خانه افزون ساخت.
 
محمد علي‌محمدي، مسئول بافت تاريخي منطقه 12 در واكنش به اينكه آيا هدف شهرداري از تخريب ديوار جلب توجه مردم به خانه بوده با خير به CHN گفت: «هدف شهرداري تنها پيشگيري از خطرات احتمالي بوده است. اما اگر تخريب اين ديوار باعث شده توجه مردم به بنا جلب شده و از تخريب آن جلوگيري شود، اتفاق خوبي است كه ناخواسته پيش آمده است.»
 
شنيده‌ها حاكي از آن است كه احداث پاركينگ در محل خانه قاجاري محله بهارستان كه تامين اجتماعي ماه‌ها پيش قصد آنرا داشت و به سرانجام نرسيد، گويا قرار است توسط بانك ملي به فرجام برسد.
 
به گزارش CHN اين خانه قديمي به «سيد زين العابدين امام جمعه» ملقب به «ظهيرالاسلام» داماد ناصرالدين شاه قاجار تعلق داشته است. دكتر «محسن ظهيرامامي» هفتاد و چندساله از نوادگان ظهيرالاسلام اين را مي گويد. هرچند او از چهارده سالگي براي تحصيل رهسپار فرانسه شده ولي اين خانه را به ياد دارد. خانه اي كه در حياط بزرگ آن به همراه خواهر و برادرانش بازي مي‌كرد. اما دكتر ظهير امامي نمي داند چه بر سر خانه آمد و چه كسي صاحب بعدي آن شد.
 
اين خانه را آخرين بازمانده ظهيرالاسلام به نام «اميرحسين ظهيرامامي» حدود 15 سال پيش به سازمان بيمه خدمات درماني فروخت.
 
سيدزين العابدين امام جمعه پسر سيد ابوالقاسم امام جمعه ملقب به ظهيرالاسلام بود. او دختر ناصرالدين شاه را از زني به نام ضياء السلطنه به همسري گرفت. پس از فوت پدرش چون ميرزا زين العابدين كوچك بود عموي او سيد مرتضي كفالت امور امام جمعه‌گي را عهده دار شد و زماني‌كه به سن رشد رسيد به فرمان ناصرالدين شاه، امام جمعه تهران شد. پس از مرگ ظهيرالاسلام؛ او را در مقبره باشكوهي كه در زمان حيات براي پدرش ساخته بود و اكنون به سر قبر آقا شهرت داند، دفن كردند


مطالب مشابه :


مرگ تدريجي يک شهر 5 هزار ساله

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




چوب حراج بر سر خانه قاجاري تهران

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




چند قدم مانده به روياي تجريش

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




مایکروسافت دفتری بدون کاغذ

دانشگاه جامع علمی کاربردی صنعت کاربردی صنعت جهانگردی . 2 و 22 دانشگاه جامع علمی




با گذشت 4 دهه همكاري؛ طرح ملي گردشگري ايران هنوز به سرانجام نرسيده است

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




اثر سهمیه بندی بنزین در رونق گردشگری

دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ تخصصی گردشگری و نرم افزارهای جهانگردی ایران




برچسب :