روش های نوین در جغرافیا

- روش تحلیل خوشه ای(Cluster Analysis):

در تحلیل خوشه ای از یک روش گام به گام (الگوریتم) برای گروه بندی متغیرها استفاده می شود. جستجو در داده ها به منظور یافتن ساختار گروه بندیهای "طبیعی"یک تکنیک مهم اکتشافی است. گروه بندی می تواند وسایل و تدابیر غیر رسمی برای تعیین ابعاد، تشخیص یک طرح یا الگو وپیشنهاد فرضیه های جالب درباره ی روابط بین متغیرها بدست آورد. اصطلاح تحلیل خوشه ای که برای اولین بار توسط تریان (1939)بکار رفت، یک تکنیک طبقه بندی برای تشکیل گروه های همگون در مجموعه ی پیچیده ای از داده ها است.

تحلیل خوشه ای در علوم جوی که غالباً برای یکی از دو هدف کلی یعنی طبقه بندی سینوپتیک و ناحیه بندی اقلیمی مورد استفاده قرار می گیرد. در مورد ناحیه بندی اقلیمی تجزیه و تحلیل خوشه ای برای شناسایی مجموعه ای از نقاط همگن مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اساسی از تجزیه و تحلیل خوشه ای شناسایی از زیر مجموعه های یک مجموعه از اشیاء هاست بطوریکه در درون گروهها شباهت حداکثر و درحالیکه در بین گروهها تفاوت حداکثر است.

انواع تحلیل خوشه ای

1.       تحلیل خوشه ای دو مرحله ای

 T-SCA

Two-Step Cluster Analysis))

2.       تحلیل خوشه ای -Kمیانگین

K-MCA

K-Means Cluster Analysis))

3.       تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی

HCA

(Hierarchical Cluster Analysis)

- روش تحلیل عاملی(Factor Analysis):

روش تحلیل عاملی عمدتاً یک روش کاری برای کاهش تعداد متغیرها به وجود آمده است . این روش در دهه ی 1950 توسط «لونز» (1956) در پژوهش های هواشناسی و اقلیم شناسی رایج شد، وی نام این روش را تابع تجربی غیر همبسته نامید و اکنون به روش تحلیل عاملی یا تحلیل مؤلفه های اصلی معروف است. امتیاز این روش در این است که ضمن اینکه تعداد متغیرها را کاهش می دهد، مقدار اولیه واریانس (تنوع یا پراش) موجود در داده های اصلی را حفظ می کند.

اگر چه محصول روش تحلیل عاملی در روش خوشه بندی یا گروهبندی براساس فاصله، استفاده می شود، ساز وکار خود تحلیل عاملی بر اساس همبستگی بین متغیرها استوار است، یعنی عامل ها بر اساس میزان همبستگی بین متغیرها تعیین می شوند و عامل های ایجاد شده از نظر علمی (یا اقلیم شناسی) قابل تفسیر و توجیه باشند، به عبارت دیگر الگوهای حاصل از پراکندگی مکانی عامل ها با واقعیت های علمی مطابقت داشته باشند. اولین مرحله، انتخاب داده هاست. داده های اقلیم شناسی از سه کمیت ویژگی، مکان و زمان ترکیب شده اند.




مطالب مشابه :


تجزیه و تحلیل خوشه ایی

موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل -شیراز - تجزیه و تحلیل خوشه ایی - آموزشگاه چشم انداز در شهر




تحلیل خوشه ای در spss

در ادامه یک جزوه بسیار خوب از تحلیل خوشه ای به همراه نحوه انجام ان در spss آورده شده است.




تفاوت تحلیل خوشه ای و تحلیل تشخیصی چیست؟

سنجش و اندازه گیری - تفاوت تحلیل خوشه ای و تحلیل تشخیصی چیست؟ - پارادایم پژوهش بین رشته‏ ای




روش های نوین در جغرافیا

- روش تحلیل خوشه ای (Cluster Analysis): در تحلیل خوشه ای از یک روش گام به گام (الگوریتم) برای گروه بندی




برچسب :