بانک مسکن

بانک مسکن

مدیر عامل:محمد‌هاشم بت‌شکن 


تاریخچه و معرفی بانک مسکن

به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، بانک مسکن در سال 1358 براساس طرح ادغام بانکها (مصوب 1358/03/17شورای انقلاب اسلامی) از ادغام بانکهای رهنی ایران، ساختمان، ‌شرکت سرمایه گذاریهای ساختمانی بانکهای ایران و 13 شرکت پس انداز و وام مسکن (کوروش، ‌اکباتان، ‌پاسارگاد در تهران و سایر مراکز استانها از جمله ‌همدان، ‌کرمانشاه، ‌مازندران، گرگان، سمنان و آبادان) تشکیل گردید که در این بخش به اختصار تاریخچه هرکدام آورده شده است. ‌طیف غالب ترکیب جدیدی که تحت عنوان بانک مسکن فعالیت های بانکی خود را در بخش ساختمان و مسکن آغاز نمود، را از هر حیث بانک رهنی ایران تشکیل می داد.

در حال حاضر بانک مسکن با شبکه گسترده خود در سطح کشور به عنوان بنگاه اقتصادی معتبر علاوه بر تولید واحدهای مسکونی، در جهت اعطای تسهیلات و خدمات بخش مسکن شامل تسهیلات ( مضاربه ، اجاره به شرط تملیک در امر تهیه مطب ، دفترکار ، و خرید تجهیزات پزشکی ) افتتاح حساب جاری ، صدور انواع ضمانتنامه‌ها ، حوالجات، خدمات چک فاکس ، چک مسافرتی، انواع امور ارزی و اعتبار اسنادی و انواع خدمات الکترونیکی 
سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا) ، تلفنبانک ، مسکن کارت ، pin pad، دستگاه خود دریافت اقساط ، دستگاه خود پرداز ، pos ، محاسبه سود سپرده‌ها ( در محیط وب ) کارت هدیه و پایگاه‌های شبانه‌روزی فعالیت می‌نماید.

چنانچه دو یا چند نفر به طریق هماهنگ شده ای به منظور نیل به اهداف مشترک همکاری و اشتراک مساعی داشته باشند، در این صورت افراد مزبور یک سازمان را به شکل ساده تشکیل داده اند .
بانک مسکن نیز بطور قطع و یقین به منظور نیل به اهداف خود ، از طریق تقسیم امور و فعالیتها به تعیین ساختار سازمانی مبادرت نموده است که شامل واحدهای صف و ستاد می باشد که تا بحال نیز به این شیوه عمل نموده و لیکن تغییرات بسیاری را از زمان تأسیس تا بحال تجربه کرده است.

اصولاً سازمان بانکهای تخصصی نسبت به بانکهای تجاری از تفاوتهایی برخوردار است. بنابراین اجرای عملیات در اینگونه بانکها نیازمند استفاده از ابزار و روشهای حرفه ای و تخصصی ویژه ای می باشد و لذا سازمان بانک مسکن گرچه مشابه بانکهای تجاری است ولی در عمل از تفاوتهایی نیز برخوردار است.

واحدهای اجرایی ( صف ) در بانک شامل شبکه شعب در مناطق و شهرهای مختلف می باشد و عملیات بانکی عموماً توسط شعب انجام می گیرد. واحدهای ستادی شامل ادارات مرکزی است که وظیفه هدایت، تدارکات، مشورت و راهنمایی واحدهای صف را برعهده دارد. همگام با توسعه شعب در بانک و به منظور ساماندهی بیشتر امور و در راستای سیاست تفویض اختیار و عدم تمرکز امور، فعالیت واحدهای سرپرستی در مناطق مختلف بانک طی سال 1369 آغاز گردید که از جمله واحدهای واسطه ای بین ستاد و صف محسوب می گردد. شعب بانک بر مبنای محل عملیات (مناطق جغرافیایی ) و ادارات مرکزی بر مبنای وظیفه ( تخصص) شکل گرفته است. به منظور بررسی وضعیت ساختار سازمانی و شبکه بانک به عملکرد هر یک از واحدهای فوق به ترتیب پرداخته می شود.

شماره تلفن مرکز ارتباط با مشتریان : 61088-021

آدرس پست الکترونیک : [email protected]

آدرس پستی : تهران - میدان ونک - خیابان ولیعصر - نرسیده به خیابان میرداماد - خیابان عطار - پلاک 14




طرح تضمین معاملات فروش اقساطی مسکن

افزایش سقف تسـهیلات بـانکی جهـت افـزایش قـدرت خریـد خریـداران واحـدهای مسـکونی همـواره بـه عنـوان مهمترین و قدیمی‌ترین راهکار خروج از رکود تلقی می‌شده است که معمولاً و به خصوص در شرایط فعلـی بـا اسـتدلال افزایش نرخ تورم متعاقب تزریق نقدینگی ناشی از افزایش تسهیلات و ناتوانی شبکه بـانکی از تـأمین منـابع مـالی لازم به سهولت میسر نبوده، همواره با مقاومتهای عدیـده ای مواجـه مـی باشد. تضمین معاملات فروش اقساطی

لـذا در شـرایط رکود فعلی نمیتوان انتظار داشت که مدل‌های قدیمی‌برای تأمین مسکن در کشور جواب دهد. بر این اساس باید راهکـار جدیـد به گونه ای طراحی شود که علاوه بر نداشتن تبعات جانبی و یا داشتن حداقل تبعـات، در کمـک بـه خـروج از رکـود حاکم بر بخش مسکن نیز نقش مهمی‌ایفا نماید.

یکی از راهکارها در این خصوص تضمین انجـام معاملـه بـه صـورت نسیه فیمابین خریدار و فروشنده توسط بانک می‌باشد. بدین صورت کـه بانـک مسکن بـه عنـوان ضـامن در خریـد و فـروش نسیه بین خریداران و فروشندگان ورود پیدا کرده، اطمینان آنان را تقویت و از این راه موجبـات رونـق در ایـن بخـش را فراهم می‌نماید که روش اجرایی آن در قالب طرح تضمین معاملات فروش اقساطی ، بدون نیاز بـه اعطـای تسـهیلات بانکی می‌باشد.

تضمین معاملات فروش اقساطی

در این روش بانک به منظور اطمینان طرفین قرارداد، ضمن قبول عاملیـت وصـول اقسـاط موضـوع معامله ،بـه عنـوان ضامن نیز ایفای نقش نموده، پرداخت اقساط ثمن معامله را تضمین مینماید.

بدین منظور لازم است ابتدا بین خریـدار و فروشنده، مذاکرات و ملاقات‌هایی به منظور معامله واحد مسکونی و توافق در خصوص قیمت نقدی، قیمت فـروش اقساطی، شرایط معامله و … محقق گردد و سپس ضمن مراجعه به بانک، نسـبت بـه ارائـه اسـناد و مـدارک مربـوط بـه ملک و مدارک مربوط به طرفین معامله اقـدام نماینـد.

در ادامـه بانـک بـا بررسـی اسـناد و مـدارک، نسـبت بـه انجـام تشریفات مربوط به اعتبارسنجی مشتری و تهیه گزارش ارزیابی اقدام نموده، قراردادهای مربوطـه فـیمـابین فروشنده واحد مسکونی، خریدار و بانک منعقد می‌گردد که بر اساس این قرارداد، خریدار تعهـد مـی نمایـد مطالبـات فروشنده بابت قیمت فروش اقساطی واحد مسکونی را به صورت اقساط به بانک پرداخت نموده، و بانـک نیـز متعاقبـاً وجوه دریافتی را در مواعد مشخصی به حساب فروشنده واریز نمایـد. عـلاوه بـر ایـن بـه منظـور اطمینـان فروشـنده از استیفای اقساط ناشـی از معاملـه ملـک، پرداخـت مطالبـات بـه فروشـنده از ناحیـه بانـک در قـرارداد مربوطـه تضـمین می‌گردد.به عبارت دیگر علاوه بر عاملیت وصول اقساط موضوع انتقال ملـک، پرداخـت اقسـاط موضـوع قـرارداد از ناحیه بانک تضمین گردیده است. بدیهی است به منظور اطمینان از اسـتیفای اقسـاط پرداخـت شـده توسـط بانـک بـه فروشنده در نتیجه مراجعه به خریدار، ملک مورد نظر نزد بانک در رهن قرار مـی گیـرد.



شرایط و ضوابط طرح تضمین معاملات فروش اقساطی

در این طرح قیمت فروش نقدی و فروش اقساطی واحدها با توافق طرفین (خریدار و فروشنده) تعیین و مشخص می‌گردد و بانک هیچ دخالتی در این زمینه نخواهد داشت. لیکن مبلغ قابل تضمین (میزان تعهدات قابل پذیرش از سوی بانـک) بـا توجـه بـه ارزش ملـک، اعتبارسـنجی مشـتری و شرایط درآمدی متقاضی، توسط بانک تعیین می‌گردد. در حال حاضر مبلغ مذکور حداکثر تا %۵۰ارزش کارشناسـی ملک و تا سقف ۱۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان و نیز مشروط بـه عـدم تجـاوز مبلـغ اقسـاط ماهانـه خریـدار از ۳٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان خواهد بود.

لازم به ذکر است که مبلغ قابل تضمین بانک بـا توجـه بـه ضـوابط فـوق، آن بخـش از بهـای معاملـه است که خریدار نقدینگی لازم برای پرداخـت آن را نداشـته، مقـرر شـده مبلـغ مزبـور بـه صـورت نسـیه تـدریجی بـه فروشنده و با تضمین بانک طی مدت مشخص پرداخت گردد.

در این طرح بانک پرداخت اقساط به فروشنده را در پایان مـاه سررسـید اقسـاط تضمین می‌نماید

مدت زمان تقسیط بر اساس توافق طرفین (خریدار و فروشنده) و حداکثر به مدت ۵۰ماه مشـروط بـه عـدم تجـاوز آن از سه چهارم عمر مفید ساختمان می‌باشد.
بانک ضمن بـه رهـن گـرفتن ملـک مـورد معاملـه، پرداخـت اقسـاط خریـداران واحـدهای مسـکونی را در مقـاطع مشخص (پس از انعقاد قرارداد و ترهین پلاک) به صورت ماهیانه تضمین مینماید.

بیشتر بخوانید:  تغییر شرایط وام مسکن یکم

مبالغ اقساط به صورت ماهیانه توسط خریدار به بانک پرداخت می‌گردد و بانک واریز اقساط سررسید شـده را در پایان ماه (پایان ماه سررسید اقساط) به حساب فروشنده، در ازای ترهین پلاک مورد معامله تضمین مینماید.

سررسید اولین قسط پرداختی از سوی خریداران، یکماه پـس از انعقـاد قـرارداد و تـرهین پـلاک بوده و اقسـاط بعـدی بـا فاصله یک ماه از قسط ماه قبل تعیین می‌گردد.

بانک نیز پرداخت اقساط به فروشنده را در پایان مـاه سررسـید اقسـاط تضمین نموده به نحوی که فارغ از پرداخت یا عدم پرداخت اقساط از سوی خریـدار، هـر قسـط را در پایـان مـاه سررسـید همـان قسط به فروشنده پرداخت مینماید

کارمزد عاملیت بانک برای طـرح تضـمین معـاملات و وصـول اقسـاط، %۵مبـالغ اقسـاط مقـرر قابـل پرداخـت بـه فروشنده خواهد بود.