زندگینامه آون ویلیام ریچاردسون - بیوگرافی دانشمندان ، زندگینامه دانشمندان

زندگینامه آون ویلیام ریچاردسون

آون ویلیام ریچاردسون در یورک شایر کشور انگلستان در 26 آوریل سال 1879 بدنیا آمد. پدرش فروشنده وسایل صنعتی بود. او دوره دبستان را در آسکرن نزدیک دون کاستر گذراند و در سن 12 سالگی برنده یک بورس تحصیلی کامل گردید. در سال 1897 او وارد کالج تری نی تی ناحیه کمبریج گردید در حالیکه بورس تحصیلی جدیدی دریافت کرده بود.

آون ویلیام ریچاردسون در یورک شایر کشور انگلستان در 26 آوریل سال 1879 بدنیا آمد. پدرش فروشنده وسایل صنعتی بود. او دوره دبستان را در آسکرن نزدیک دون کاستر گذراند و در سن 12 سالگی برنده یک بورس تحصیلی کامل گردید. در سال 1897 او وارد کالج تری نی تی ناحیه کمبریج گردید در حالیکه بورس تحصیلی جدیدی دریافت کرده بود.

او در آزمایشگاه کاوندیش مشغول تحصیل شد؛ آزمایشگاهی که هم شاگردی های او ارنست رادرفورد (برنده نوبل شیمی 1908) و ویلسون (برنده نوبل فیزیک 1927) و تعدادی دیگر که اکثرا شهرت جهانی پیدا کردند، بودند. او در سال 1900 لیسانس خود در فیزیک و شیمی و گیاه شناسی با شاگرد اول شدن دریافت نمود. او در سال 1902 فوق لیسانس خود را با بورس تحصیلی در همین دانشگاه و دکترای خود در دانشگاه لندن گذراند.

تامسون در سال 1899 نشان داد که اگر یک رشته باریک از کربن را در لوله خلاء بشدت حرارت دهیم و آنرا ملتهب کنیم یک جریان شدید از ذرات با بار منفی در این رشته باریک ایجاد می شود (که بعدها الکترون نامیده شد) و ریچاردسون درصدد برآمد که علت ایجاد این جریان را در رشته باریک فلزات ملتهب چه از نظر تئوری و چه از نظر تجربی توصیف کند. در سال 1901، او فرض کرد حرکات آزاد الکترون ها در یک رشته باریک سیم پلاتینی وقتی ایجاد می شود که انرژی جنبشی که در اثر گرم کردن شدید سیم پلاتینی بوجود آمده است قوی تر و بزرگتر از انرژی باشد که الکترونها را در اتم نگاه می دارد. به عبارت دیگر، الکترون می تواند از سطح بسیار داغ تبخیر و تصعید گردد. او یک قانون تجربی در مورد الکترونهای آزاد شده و تعداد آنها بر حسب ترکیب فیلامان بکار برده شده و حرارت سطح آن تعین کرد و آزمایشات و تجربیات در طول 20 سال بعد، بخصوص تجربیات و آزمایشات با فلز تنگستن در سال 1913 یا لوله خلاء پیشرفته تر شاهد تائید قانون او بود. قانون ریچارد سون می گوید که تعداد الکترونهای رها شده هنگامی که درجه حرارت افزایش می یابد، بسرعت زیاد می شود.

در سال 1906، او به سمت استاد فیزیک دانشگاه پرینستون آمریکا برگزیده شد. او ثابت کرد که در گازها نیز تعداد الکترونهای رها شده از قانون فلزات پیروی می کنند. او در مورد آزاد شدن الکترونها از اجسام نورانی و اشعه ایکس نیز مطالعات فراوانی انجام داد. او در سال 1909 کلمه ترمیونیکس را برای توصیف شارژ الکتریکی اجسام داغ ابتکار کرد. در سال 1913 به سمت استاد فیزیک کالج کینگ دانشگاه لندن انتخاب شد یعنی کوتاه مدتی قبل از اینکه سیتی زن آمریکا شود. به انگلستان بازگشت (سال 1914) جائی که تحقیقات او بعلت شروع جنگ جهانی اول دچار اختلال گردید.

در جریان جنگ بیشتر اوقات او صرف مطالعات و ساخت لوله های خلاء برای ارتباطات راه دور نظامی، می گردید ولی اوقاتی نیز برای ساختمان اتم که در سال 1913 مدل آن توسط نیلز بور طراحی گردیده بود، صرف می شد. او همچنین تحقیقاتی را که در انگلستان روی نظریات آلبرت انشتین در مورد الکترونهای متصاعده از سطح فلزات نورانی که بواسطه تشعشعات اولتراویوله (ماورء بنفش) صورت می گرفت، هدایت و سرپرستی می نمود. پس از خاتمه جنگ او مجددا به پست خود برای تدریس و تحقیق تمام وقت بازگشت. در سال 1924 بسمت پروفسور تحقیقات انجمن سلطنتی و رئیس تحقیقات کالج کینگ برگزیده شد.

در سال 1929 ریچارد سون برنده جایزه نوبل فیزیک سال 1928 گردید. او این جایزه را برای تحقیقاتی که در مورد پدیده ترمی نونیکس و بخصوص برای کشف قانونی که به نام خودش ثبت شد، دریافت کرد. او در سالهای بین 1920 تا 1930 یک سری تالیفات در ارتباط با فیزیک و شیمی درباره ساختمان مولکولی اجسام به چاپ رساند. او تحقیقات زیادی برای اثبات تئوری کوانتم چه نظری و چه عملی انجام داد و ساختمان ملکولی اجسام را بررسی کرد. در سال 1939 به دریافت لقب شوالیه مفتخر شده و در همین سال او دانش و معلومات خود را در تحقیقات رادار، ردیاب صوتی، آزمایشات وسائل الکتریکی و مغناطیسی بکار برد.

ریچارد سون در سال 1906، ازدواج کرد و حاصل ازدواج دو پسر و یک دختر بود. بعد از بازنشستگی در سال 1944 به زادگاه خود بازگشت ولی در این مرحله هم از مطالعه و تحقیق دست نکشید و در مورد ساختمان ملکولی اجسام مشغول تحقیق و تفحص شد. او علاقه به طبیعت و راهپیمایی داشت. او مردی استثنایی و خوش برخورد بود و همیشه همکاران و شاگردانش را با جوانمردی و بلند نظری و گشاده دستی کمک می کرد. ریچارد سون تعداد زیادی مدال و نشان افتخار از موسسه سلطنتی لندن دریافت کرد. او دکترای افتخاری از دانشگاه های لیدز، سنت اندرو و لندن دریافت نمود. او عضو موسسه فلسفه آمریکا، آکادمی علوم نروژ، سوئد، آلمان، هند و دیگر کشورها بود. او در 15 فوریه سال 1959 بدرود حیات گفت.

نویسنده : دکتر حداد تهرانی


ریچاردسون ,