سیصد سینماگر ایرانی سال گذشته گرین کارت آمریکا گرفته‌اند! + صحبت سینماگران - بیوگرافی بازیگران ، بیوگرافی هنرپیشه ها - سینماگران ایرانی

سینماگران ایرانی

سینماگران ایرانی

منیژه حکمت: وقتی من صحبت های شما را می شنوم حالم بیشتر بد می شود که جناب دکتر ولایتی، این هشت سال کجا بودید. دختر من پگاه آهنگرانی امسال بهترین بازیگر جشنواره شد ولی دو سال پیش دستگیر شد{....} و دو سال است که ممنوع الخروج است.
 دو روز پیش جلسه پرسش و پاسخ علی اکبر ولایتی (عضو ائتلاف2+1 و کاندیدی انتخابات ریاست جمهوری) با سینماگران برگزار شد. با پایان این جلسه تنها اسامی حضار و اشاره های کوتاهی به جو جلسه منتشر شد تا اینکه یک خبرگزاری نزدیک به حوزه هنری و یکی از کاندیداهای انتخابات، گزارش ناقصی از جلسه منتشر کرد. با توجه به اهمیت انعکاس درست انتظار و توقع سینماگران از کاندیداها در این مقطع، سیمرغ تصمیم گرفت صحبت های سینماگران در این جلسه را به طور کامل منتشر کند. گفتنی است هر جا سوالی از دکتر ولایتی پرسیده یا بحثی متوجه او شده، پاسخ این کاندید انتخابات ریاست جمهوری هم به گزارش سیمرغ، اضافه شده. نخست چند تیتر از این مراسم:

سعید سهیلی: آقای قالیباف سر من را برید و من اعلام کردم هرجا ایشان سخنرانی کند حتما آنجا هستم و حتما خواهم گفت که شما با هنرمندان چه کردید و چه بلایی سر هنرمندان آوردید و دارم رصد می کنم که ایشان کجا سخنرانی می کند که بروم آنجا صحبت هایم را مطرح کنم و بگویم شما با فیلم من چه کار کردید... روز چهارشنبه که فیلم 98 میلیون تومان فروخت، آقای حدادعادل زنگ می زند به آقای ضرغامی و وقت پخش زنده می خواهد.  آنجا می گوید ما در کمیسیون فرهنگی فیلم گشت ارشاد را دیدیم و نپسندیدیم و وزیر راتهدید می کند...

منیژه حکمت: وقتی من صحبت های شما را می شنوم حالم بیشتر بد می شود که جناب دکتر ولایتی، این هشت سال کجا بودید. دختر من پگاه آهنگرانی امسال بهترین بازیگر جشنواره شد ولی دو سال پیش دستگیر شد{....} و دو سال است که ممنوع الخروج است...

حمید اعتباریان: بهتر است شما به عنوان کاندید ریاست جمهوری دنبال راههای دیگر به جای  جمع آوری ماهواره ها باشید.  امروز از هیچ طریق نمی شود جلوی این تکنولوژی در حال پیشرفت را گرفت...

علی رویین تن: در ایران یک شیخ یا یک نوحه خوان اجازه دارد سینمای ایران را تعطیل کند. هر کسی به هر ارزشی که فکر می کند که نود درصدش از ریا می آید،از طریقش  می خواهد سینما را تحت فشار بگذارد. آدمی بود در ارشاد به من می گفت تو که ریشت را می تراشی از دین خارجی و الآن آن آقا در صدای آمریکا و بی بی سی  دارد راجع به دموکراسی حرف می زند و آدم اگر نمی شناختش نمی فهمید چطور با چوب می زد صورت زن و بچه مردم.  این سیستم خیلی چماق دار ها را هنرمند کرده و خیلی هنرمندها دارند چماقدار می شوند و ما گیر می کنیم آقای ولایتی...

فریدون جیرانی: آقای ولایتی فروردین ماه سال 76 که شما تلاش کردید طعم گیلاس را به جشنواره کن بفرستید وزیر امور خارجه بودید و علاوه بر رابطه دوستی تان با آقای کیارستمی سعی می کردید رابطه خوبی بین ایران و اروپا برقرار کنید. رئیس جمهور آینده هر کسی باشد چه در فرهنگ چه در اقتصاد با چالشی روبرو است و آن هم روابط باغرب است...

حالا گزارش کامل سیمرغ از این جلسه را بخوانید.

منیژه حکمت: ممنون از شما آقای ولایتی که اینقدر از فرهنگ ایران شناخت دارید و دلگیریم از شما که شناختی از سینمای ایران در این هشت ساله نداشتید. به عنوان یک سینماگر کوچک از شما و همه مسئولان توقع داشتم که می دیدید این هشت سال بر ما چه گذشت. من دوست نداشتم که در روزهای پایانی این دولت بنشینیم و صحبت کنیم. من انتظار داشتم خیلی زودتر از اینها به فریاد بخش خصوصی سینمای ایران و سینمای مستقل برسید.

انتظار ما این بود حرمت ما، عزت ما و تمام اینها زیر سوال نرود. تمام افتخارات اهالی سینما در این سی ساله نادیده گرفته شد و به جایش تهدید ارمغان ما شد. ما انتظار داشتیم حداقل یک نفر به داد ما برسد. حوزه هنری در یک سال گذشته سینمای مستقل را نابود کرد و حمایت شد. آقای قالیباف شهرداری و بخش فرهنگی آن را کرد حیاط خلوت دوستان خودش و بخش خصوصی را از بین برد.

مسئولین فرهنگی هم که جای خود دارند که در این چند سال چه بلاهایی که بر سر ما نیاوردندو حداقل انتظار ما این بود که یک نفر در مقابل آقای سلحشور که به تمام خانم های سینمای ایران توهین کرد صدایش دربیاید و یک حمایت کوچک از ما بکند. آقای ولایتی از ما حمایت نشد. دلگیریم. ناراحتیم و نابودیم. سینمای ایران نابود است. سینمای ایران در این سی سال بزرگ ترین دستآورد و افتخار را برای ایران داشته. برایند این وضعیت فرار بهترین  کارگردانان سینمای ما از ایران شده و خبر تاسف آور این است که می شنویم در سال گذشته سیصد نفر از بهترین  سینماگران ما گرین کارت آمریکا را گرفتند. مسئولین ما باید در برابر تک تک اینها پاسخگو باشند.

سینما را نابود کردند و هیچ کس به داد ما نرسید و کاش در این هشت سال یک مدافع داشتیم . یک مدافع از مسئولینی که فرهنگ و هنر این مملکت را بشناسند. وقتی من صحبت های شما را می شنوم حالم بیشتر بد می شود که جناب دکتر ولایتی، این هشت سال کجا بودید. دختر من پگاه آهنگرانی امسال بهترین بازیگر جشنواره شد ولی دو سال پیش دستگیر شد{....} و دو سال است که ممنوع الخروج است. و علامت سوالها پیش می آید که چرا گلشیفته می رود؟ چرا فرهادی می رود؟ چرا کیارستمی می رود؟ چرا می روند؟ چه دارند می کنند با ما؟ از همه طرف باران تهمت و تحقیر دارد روی ما می بارد. اینترپل دستگیرتان می کند. اینجا می گیریم تان، آنجا خفه تان می کنیم. و مهم ترین اتفاق این هشت سال نابودی بخش خصوصی بود.

در یک سال گذشته که گلوی ما جلوی حوزه هنری پاره شد و هیچ کس نتوانست جلوی اینها را بگیرد. که بهترین سینماگران ما را حذف کرد و تهمت های نابجایی به اهالی سینما زدند. به رضا عطاران، به پیمان معادی، به فریدون جیرانی و بهترین های سینمای ما انگ زدند و یک نفر جلویشان در نیامد. کاش این پرسش و پاسخ را نمی گذاشتید چون اینقدر  درد دل ها زیاد است که حتما از ما مکدر خواهید شد. خیلی دوست داشتیم در این هشت سال یک نفر به داد ما می رسید و همه براساس منافع و سیاسی بازی و جناح بندی ها رفتار نمی کردند. (تشویق حضار)

مجید مظفری: آرزوی من این است روزی برسد که دیگر جعفر پناهی را در حبس نبینیم. سینماگرانمان بتوانند کار کنند. نشانی از سانسور و حبس و گرفتن و بستن مخصوصا در مورد هنرمندها نبینیم و امیدوارم شما یک روز تشریف بیاورید و این مشکل بزرگ را حل کنید.
 
محمد حسین لطیفی: یکی از مسایل اصلی امروز سینماگران ایران بحث کپی رایت است. اینکه حقوق مولف در عرصه های مختلفی چون تولید فیلم، سریال و شبکه نمایش خانگی نادیده گرفته می شود و این مشکل ضربه های زیادی به سینما می زند و انتظار داریم در دولت جدید قانون کپی رایت رعایت شود.
 
سعید سهیلی: سوال من شخصی شروع می شود اما دنبال یک مفهوم کلی هستم. شما یک ائتلاف تشکیل دادید و شما وسط هستید و دو نفر کنارتان . من تکلیفم با آن دو نفر مشخص است. یکی آقای قالیباف و یکی آقای حداد عادل. سوالم شخصی است اما پاسخ شما مهم است و شاید تکلیف خیلی از اهالی سینما را در مورد شما روشن کند. من فیلمی ساختم به نام گشت ارشاد. سوالم این است که شما این فیلم را دیدید یا خیر. اگر ندیدید چرا فیلمی که اینقدر سر و صدا کرده ندیدید؟ اگر دیدید آیا موضع شما شبیه موضع ائتلاف است یا موضعی متفاوت دارید.

  چون آقای قالیباف سر من را برید و من اعلام کردم هرجا ایشان سخنرانی کند حتما آنجا هستم و حتما خواهم گفت که شما با هنرمندان چه کردید و چه بلایی سر هنرمندان آوردید و دارم رصد می کنم که ایشان کجا سخنرانی می کند که بروم آنجا صحبت هایم را مطرح کنم و بگویم شما با فیلم من چه کار کردید و با سینمای ایران چه کار کردید.

فیلم داشت می فروخت. روز چهارشنبه که فیلم 98 میلیون تومان فروخت، آقای حدادعادل زنگ می زند به آقای ضرغامی و وقت پخش زنده می خواهد.  آنجا می گوید ما در کمیسیون فرهنگی فیلم گشت ارشاد را دیدیم و نپسندیدیم و وزیر راتهدید می کند که اگر امشب فیلم پایین کشیده  نشود شما می آیید کمیسیون فرهنگی و استیضاح می شوید.

فیلم را از پرده ها کشیدند پایین و در شهرستان اکران نشد و سی دی اش را جمع کردند. یک روز از ارشاد زنگ زدند که قرار است نسخه های فیلم تان را امحا کنیم. گفتم من امحا نمی دانم یعنی چه؟ گفتند قرار است لودر از روی دی وی دی های فیلم رد شود و متهم یعنی کارگردان باید باشد! گفتم من به شرطی می آیم که گروه فیلمبرداری بیایند که هم از خودم فیلمبرداری کنند هم از اتفاقی که بر سر سینمای ایران دارد می آید. آقای حداد عادل موضع شان راجع به گشت ارشاد اینطور بود و آقای قالیباف هم فیلم را سینماهایشان کشیدند پایین. فقط به دستور شخصی به نام آقای خاموشی. چون من با اطرافیانشان صحبت کردم و گفتند آقای خاموشی از آقای قالیباف خواسته و ایشان فیلم را از سینماهایش کشیده پایین.
ولایتی در پاسخ به صحبت های سهیلی گفت : فیلم را ندیدم و باعث تاسف است که ندیدم و درباه جزییات فیلمی که ندیدم نمی توانم قضاوت کنم.  نوع برخورد با هنر و هنرمند باید به ظرافت هنر و هنرمند و طبیعت حساس آنها باشد و علی الخصوص مشوقی باشد برای دیگران که کار هنری بکنند.  شما گفتید که هر جا آقایان باشند حاضر می شوید و صحبت می کنید خب این کار روی بقیه هنرمندان هم اثر می گذارد و اگر باعث تضعیف بشود به نفع کشور و هنر و هنرمندان سینما نیست.

هر وقت چند نفر در یک چیز مشترک می شوند و قرار است کاری را به اشتراک هم انجام بدهند، نمی شود گفت همه جزییات رفتار و تفکر و اخلاق آنها برهم  منطبق است. اما اگر قرار بود کار مهمی انجام شود و آن کار جز به اشتراک و و ائتلاف انجام نشود، آدم باید این ائتلاف را برای هدف بزرگ تر انجام دهد ولو اختلافاتی هم باشد و تکیه بر این اختلافات مشکلی را حل نمی کند و اداره کشور با خرد جمعی ممکن است.  هیچکدام از ما پاسخگوی کارهای دیگری نیستیم. ما در پیش بینی سیاسی  آینده کشور ائتلاف کردیم و ممکن است وقتی کنار هم می نشینیم در مسایل مختلف اختلاف نظر داشته باشیم. من پاسخگوی کاری هستم که خودم می کنم.

  اگر قرار شد بنده مسئولیت داشته باشم حتما به مسئولیتم عمل می کنم و بخشی از این مسئولیت تشویق هنرمندان است . بدون حمایت حکومت امکان رشد هنر نیست نه اینجا و نه جاهای دیگر دنیا. این هنر که بهترین وسیله ارتباطی است اگر حمایت نشود دیگران برایمان می سازند و به خورد جوانها می دهند. این سناریو مگر قبلا تایید و تصویب نشده؟ اگر پروانه ساخت و نمایش داشته پس نقض عهد صورت گرفته
 
حمید اعتباریان: مسئله امروز جامعه که حتی از مواد مخدر خطرناک تر است بحث ماهواره است که هر خانواده ای به جای اینکه تلویزیون و صدا و سیما نگاه کنند و حتی به سینما بروند، شبکه های ماهواره ای و حریم سلطان می بینند. ماهواره در همه خانواده ها به شدت در حال نفوذ است و با خودش فرهنگ عجیب غریبی را به دنبال  آورده. فرهنگی که به بچه ها چیزهای دیگری را آموزش می دهد و بهتر است شما به عنوان کاندید ریاست جمهوری دنبال راههای دیگر به جای  جمع آوری ماهواره ها باشید.

امروز از هیچ طریق نمی شود جلوی این تکنولوژی در حال پیشرفت را گرفت جز اینکه ما سینماگران که اینقدر افتخارات کسب کردیم و بخش خصوصی را حمایت کنید و در برنامه هایتان کمیته ای  از بزرگان سینما و بچه های خانه سینما و دلسوزان سینما و تلویزیون معین کنید که راهکارها را به شما پیشنهاد دهند. چون هنر نمایشی نفوذش از هر هنری در جامعه  بیشتر است و شما با برنامه ای که با مشورت این کمیته معین می شود باید فکری به حال این وضعیت کنید.
 
مهدی داوری: متاسفانه در این سی و اندی  سال گذشته با توجه به اهمیت فرهنگ در جامعه مان، وزرای فرهنگ ما جز معدود افرادی، آدم های بی خاصیتی بودند. در کابینه هم فکر کنم هر جا هر کسی زورش می رسیده به وزیر فرهنگ دستور می داده. متاسفانه تعدد تصمیم گیری در حوزه فرهنگ در جمهوری اسلامی معضلی است که فکر می کنم باید فکری به حالش کرد. اگر تعدد تصمیم گیری در یک مدیریت وجود داشته بشد خود جنابعالی اذعان دارید به جایی نمی رسیم. متاسفانه فرمایشات مقام معظم رهبری درباره فرهنگ گفته می شود و در کتاب ها نوشته می شود ولی در مرحله اجرا به بیراهه می رود.

یعنی مثلا اگر مقام معظم رهبری راجع به گذار سنت به مدرنیته صحبت می کنند و بحث مهمی را در این مورد باز می کنند در سینما اگر بخواهی دست بگذاری روی این موضوع و فیلم بسازی اصلا امکانش فراهم نیست و اگر هم بسازی بایکوتت می کنند. متاسفانه در سینما ایران کاملا باب شده که آقایان  مجوز ساخت می دهند و مجوز نمایش می دهند و تا یک کسی از یک جای دیگر حرفی می زند و جلوی کار را می گیرند. همین می شود که در جشنواره پارسال جز یکی دو تا فیلم، فیلم ها خنثی بودند و فقط برای سرگرمی ساخته شده بودند. نگاه شما در کابینه تان به وزارت فرهنگ و مدیریت فرهنگ چگونه خواهد بود؟

ولایتی در پاسخ به سوال داوری گفت: مسئول فرهنگ باید فرهنگی باشد و فرهنگ را بشناسد هم به صورت عام و هم خاص و بر روی فرهنگ خودی تعصب داشته باشد. فرهنگ نیاز به متولی آگاه و مقتدر دارد.
 
محمد کمالی پور: آقای ولایتی اگر یادتان باشد ما سال 88 فیلمی ساختیم به نام شرط اول با محوریت پیوند اعضا . وقتی در مرحله تولید بودیم نامه ای با امضای شخص شما به وزارت ارشاد آمد که این فیلم باید متوقف شود. در صورتی که شما این فیلم را ندیده بودید. فیلم متوقف شد و مجبور شدیم فیلمنامه را دوباره بررسی کنیم. برای فیلم آینه شمعدون هم همین اتفاق افتاد و در مرحله فیلمبرداری ارشاد اعلام کرد فیلم باید  متوقف بشود و از طرف آقای عظیمی از اداره نظارت نامه مکتوب به من زدند که فیلم توقیف است.

در صورتی که فیلم در مرحله فیلمبرداری بود و فیلم را ندیده بودند و فیلمی که در مرحله فیلمبرداری نزدیک به یک میلیارد و دویست میلیون هزینه شده را متوقف می کنند و اعلام می کنند فیلم مشکل دارد. اگر فیلم مشکل دارد زمان ارائه پروانه ساخت سناریو را بررسی کنندو کارشناسان سینما سناریو را بررسی کنند.

فیلم آینه شمعدون در حالی که 60 دقیقه تایم مفیدش فیلمبرداری شده متوقف است. پیش آقای شمقدری هم می روم می گوید ما یکجوری از خجالتت در می آییم.  شرط اول را به روشی تمام کردیم و اکران نا موفقی داشتیم و قصد داشتیم. فیلمی کمدی بسازیم درباره افرادی که فکر می کنند اعضای بدن را می شود فروخت و آنها را راهنمایی کنیم. من به عنوان یک جوان یک میلیارد و دویست میلیون تومان روی فیلمم هزینه کردم و آقای وزیر نه فیلم را دیدند نه موضوع می دانند چی است، می گویند فیلمنامه را تغییر دادند. تصمیمات خیلی سلیقه ای شده و امیدوارم از جوان ها حمایت بشود.

دکتر ولایتی ضمن اعلام فعالیت های گسترده ای که در ایران برای تشویق مردم به اهدای عضو انجام می شود گفت: کسی که قلب و کلیه و ریه نیاز دارد، اگر پیوند نخورد می میرد و مردم را باید به این کار تشویق کرد.کاری با این عظمت و اینقدر انسانی اگر با خدشه ای روبرو شود آنگاه مردم نسبت به  کاری که اینقدر مهم و حیات بخش است شک می کنند و فکر می کنند ما اینجا کاسبی می کنیم. ما صد قلب و هفتاد ریه با وجود هزینه های بالایش در بیمارستانمان پیوند کردیم و از یک نفر پول نگرفتیم.

و  از هنرمندها استفاده کردیم که مردم را تشویق به گرفتن کارت اهدی عضو کنند. ضمن اینکه من نامه ای برای توقف فیلمبرداری این فیلم ندادم بلکه بحث این بود که دقت کنید فیلمی ساخته نشود که در این کار که یک کار انسانی است خللی وارد کند. ضمن اینکه از ابتدا باید سناریو دقیق بررسی بشود و ایرادات رفع بشود نه اینکه بعد از اینکه کسی هزینه کرد وسط کارجلویش را بگیرند.
 
علی رویین تن: من بیست و سه چهار سال پیش شیراز بودم دعوتم کردند به یک سمینار پزشکی.  دیدم وزیر امور خارجه آمد و همه بلند شدند دست زدند. گفتم اینجا چقدر همه  سیاسی اند. گفتند ایشان یک دکتر کودک بزرگ در ایران است. آقای ولایتی من شما را دوست دارم حیف است شما حرفی بزنید که بعدا ببیند نمی تواند انجام بدهید.

ما دیگر پخته شدیم. آقای لطیفی از کپی رایت حرف می زند اول بپرسید اصلا  قرار است سینمایی داشته باشیم بعد راجع به کپی رایت صحبت کنید. ما را از جلو دستمان را فشردند و از پشت خنجر زدند. در ایران یک شیخ یا یک نوحه خوان اجازه دارد سینمای ایران را تعطیل کند. هر کسی به هر ارزشی که فکر می کند که نود درصدش از ریا می آید،از طریقش  می خواهد سینما را تحت فشار بگذارد.

آدمی بود در ارشاد به من می گفت تو که ریشت را می تراشی از دین خارجی و الآن آن آقا در صدای آمریکا و بی بی سی  دارد راجع به دموکراسی حرف می زند و آدم اگر نمی شناختش نمی فهمید چطور با چوب می زد صورت زن و بچه مردم.  این سیستم خیلی چماق دار ها را هنرمند کرده و خیلی هنرمندها دارند چماقدار می شوند و ما گیر می کنیم آقای ولایتی. دروغ نگوییم به همدیگر. خدا شاهد است اگر شما بگویید من هیچ کاری نمی توانم بکنم ما با افتخار نوکرتیم و پایت هم می ایستیم. اما از شما سوال دارم آیا واقعا می توانید این اقتدار را بگردانید که هر کسی از هر گوشه ای روی سینمای ایران یک یادداشتی ننویسد و یک خطی نیندازد و یک فیلم نیاورد پایین.

فلان جمعیت می نشینند در هیئت شان از فلانی خوششان نمی آید، فیلمش را می آورند پایین. آقای سعید سهیلی پسر خاله آقای شمقدری است و فیلمش را با به به و چه چه پروانه ساخت و نمایش می دهند بعد وقتی تقی به توقی می خورد فیلم از پرده پایین کشیده می شود.  اینقدر رگه های سیاست در فرهنگ زیاد شده که امروز شما مخلصی و فردا خراب. من ولایتی را یک انسان فرهنگی محترم می دانم که هر وقت ایشان را می بینم انرژی خوبی  می گیرم. خدا شاهده آدم سیاسی نیستم. همین الان هم  آقای خاتمی بیاید به ایشان رای می دهم و به شما نمی دهم! اما آقای ولایتی هر کسی در این مملکت رئیس جمهور و رئیس مجلس شده بعدا عنوان خائن به او تعلق گرفته. حیف شماست وارد این عرصه شوید( تشویق حضار)
 
فریدون جیرانی: آقای ولایتی فروردین ماه سال 76 که شما تلاش کردید طعم گیلاس را به جشنواره کن بفرستید وزیر امور خارجه بودید و علاوه بر رابطه دوستی تان با آقای کیارستمی سعی می کردید رابطه خوبی بین ایران و اروپا برقرار کنید. رئیس جمهور آینده هر کسی باشد چه در فرهنگ چه در اقتصاد با چالشی روبرو است و آن هم روابط باغرب است.

هر چه روابط با غرب خصمانه تر شود و دشمنی ها بیشتر شود، عرصه فرهنگ بسته می شود و این از دست دولت هم خارج خواهد بود. خصمانه شدن رابطه با غرب باعث خواهد شد که عناصر افراطی در داخل حکومت سعی کنند به عناوین مختلف هر حرکت، فکر و تفکر مخالفی را در داخل سینما، تئاتر و کتاب، ربط بدهند به رادیو ها و صداهای بیگانه و خفه شان کنند. به تحلیل من مسئله اصلی فرهنگ در آینده بر می گردد به روابط با غرب. هر چه روابط با غرب دوستانه تر شود عرصه فرهنگ بازتر می شود. عده ای عناصر افراطی دوست ندارند عرصه فرهنگ باز شود. هر جایزه  و جشنواره ای را جور دیگری می بینند.

در روابط خصمانه ارتباط و تبادل فرهنگی با غرب از بین می رود و مهم ترین چالش رئیس جمهور آینده همین روابط با غرب است که با خصمانه تر شدنش هیچ دولتی نخواهد توانست فرهنگ را باز کند. نمونه اش چند سال اخیر است که با شدت گرفتن دشمنی ما با غرب، عناصر افراطی دارند حرف هایی می زنند، که قبلا می ترسیدند و نگران بودند که بزنند. پیش از این  روابط و پیچیدگی هایی بود که دولت جلویشان را می گرفت و خود شما جلویشان را می گرفتید. و شما هم در مقابل عناصر افراطی که مایل نبودند طعم گیلاس به جشنواره کن برود ایستادید و فیلم را به کن فرستادید.

دکتر ولایتی در واکنش به تحلیل فریدون جیرانی گفت: فرمایش  شما مصرع دومی می خواهد. ما از رابطه با غرب نمی ترسیم و بنده عمرم را در امور خارجه گذراندم وهم صحنه بین المللی را می شناسم  و هم در دنیا شناخته شده ام و با دنیا آشنا هستم. مصرع اول که فرمایشات شماست کاملا صحیح است. مصرع دومش این است که شما که نمی خواهید ایران از موضع عزت پایین بیاید؟ آیا این رابطه باید با احترام متقابل و حقوق برابر باشد یا خیر؟ می خواهید مثل زمان قاجار و پهلوی یک گروهبان آمریکایی جلوی یک ژنرال ایرانی پایش را بگذارد روی میز؟ رابطه با دنیا باید باز باشد ولی با عزت. حقوق برابر، احترام متقابل و رابطه با عزت والا هیچکدام از ما راضی به ذلت ملت ایران نیستیم.



منبع: khabaronline.ir گردآوری پرتال برگزیده ها گردآوری پرتال برگزیده ها
,