هشت بهشت در یک باغ - باغ آکا


باغ آکا

باغ آکا

اگر تا به حال به استان اصفهان سفر کرده باشید، حتما نام باغ هشت بهشت به گوشت ان خورده است. باغ باصفا و زیبایی که در درون بافت شهری اصفهان و در غرب خیابان چهار باغ پایین و شرق خیابان متاخری،واقع شده است. جایی که در جنوب آن به بازارچه بلند  یا همان بازار هنر می رسید.

باغ هشت بهشت از نوع باغ‌های مسطح محسوب می شود. باغی که در میان باغ‌هایی چون باغ خرگاه در شمال، باغ های میوه در شمال شرق و انگورستان، باغ بهشت آیین و باغ دمور واقع شده است. این باغ که در محدوده دولت خانه صفوی و در زمان شاه عباس صفوی بنیان شده در زمان شاه صفی (1052-1038 ق) و دو شاه بعدی یعنی شاه عباس دوم و سلیمان گسترش پیدا کرده است.

عمارت هشت‌بهشت تنها بازمانده نسل کلاه‌فرنگی‌های دوران صفویان به شمار می رود که نشیمن هشت همسر پادشاه بوده است

 کوشک این باغ به زمان شاه سلیمان صفوی (1105-1077 هـ . ق/ 1694-1667 م) تعلق دارد و در آن دوره باغ تکمیل و اصلاح شده و در سال 1080 هـ . ق و مقارن با سومین سال سلطنت شاه سلیمان صفوی به اتمام رسیده است و نمونه عالی ترین کاخ های نشیمن دوران صفویه است.

هشت بهشت در یک باغ,عمارت هشت بهشت,پلان عمارت هشت بهشت,شهرهای استان اصفهان - دیدنی های استان اصفهان

البته هشت بهشت در زمان ناصرالدین شاه قاجار به شخصی به نام افتخارالدوله واگذار شد، مشروط بر اینکه وضع و شکل آن را تغییر نداده و حریم آن را در خیابان چهار باغ در کمال تنظیف و تنقیح نگاهداری کند. اما بعد از فوت مالک این باغ، باغ و قصر در تصرف وراث او باقی ماند ولی در این مدت تغییرات کلی در وضع باغ و قصر به وجود آمد تا این که در سال 1343 این باغ رسما به وزارت فرهنگ و هنر آن زمان واگذار شد.

هشت بهشت اصفهان که حالا بیشتر به یک پارک خانوادگی شبیه است، با شماره 227 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. بعضی از درختان و حوض‎ها و کوشک، یادآور آن باغ تاریخی است، که متاسفانه تغییرات در طی دوره‎های مختلف، مشهود می‎باشد و کوشک آن به عنوان مکانی تاریخی جهت بازدید مورد استفاده قرار می‎گیرد. اما با تمام این ها، هشت بهشت دیگر نشانی از بهشت های گذشته ندارد...

 

عمارت هشت به هشت!

عمارت هشت‌بهشت یا هشت به هشت، که در باغ هشت بهشت قرار گرفته، تنها بازمانده نسل کلاه‌فرنگی‌هائی به شمار می رود که در دوران صفویان ساخته شده بود. این عمارت نشیمن هشت همسر پادشاه بوده است، به این ترتیب که 4 نفر از آنها در طبقه همکف و 4 نفر دیگر در طبقه اول بنا می‎زیسته‎اند.

هشت بهشت در یک باغ,عمارت هشت بهشت,پلان عمارت هشت بهشت,شهرهای استان اصفهان - دیدنی های استان اصفهان

بخش مرکزی کاخ به صورت چهار صفه ساخته شده و ایوان آن رو به شمال است. سقفی که بر فراز این بنای ۴ صفه استوار است پوشیده از مقرنس‌های گچی خوش رنگ و خوش طرح است.

اتاقهای طبقه اول در چهار گوشه عمارت تزئیناتی از گچبری و نقاشی دارند. در طبقه دوم عمارت نیز مجموعه‌ای از رواق‌ها و اتاقها و طاقها و پنجره‌ها بر زیبائی آن می‌افزایند. این طبقه به راهروها و اتاقهای متعددی تقسیم شده که هر یک تزئینات خاصی دارند. در برخی حوض آب و در بعضی بخاری‌های دیواری تعبیه شده‌اند. دیوارها را نیز آینه‌های فراوان می‌پوشانیده‌اند. تمام سقف‌های کاخ را نیز موزائیک‌های بسیار عالی پوشانیده و دالانها و غلام‌گردش‌های بسیار زیبا و هماهنگ، آنها را احاطه کرده‌اند.

آنچه در این عمارت حائز اهمیت است ارتباطی است که میان فضاها و قسمت‌های مختلف آن پدید آمده‌است. این ارتباط باعث شده تا این عمارت در عین تنوع و گوناگونی و تعدد فضا از وحدت و یکپارچگی و تزئینات قابل توجه برخوردار شود.


گروه گردشگری تبیان


گردآوری ایران شناسی برگزیده ها
,