مسجدی در دل بازار زرگرها - مسجد عمادالدوله


 

اگر سری به کرمانشگاه بزنید می توانید مدرسه و مسجد عمادالدوله را در بازار زرگران کرمانشاه ببینید که قسمتی از آن مدرسه و حوزه علمی امام صادق است و در ورودی کوی نان برنجی پزان قرار دارد.

 

در بدو ورود به مسجد، در چوبی بنا و کاشی کاری های دیدنی آن ورود شما را به این مسجد قاجاری خوش آمد می گویند. مسجدی که ساختمان اولیه آن در سال 1285 ه.ق توسط امام قلی میرزا عمادالدوله (والی غرب و سرحددار عراقین) ساخته شده‌است.

مسجد عمادالدوله

مسجد عمادالدوله

امامقلی میرزا عمادالدوله، یا عمادالدوله دولتشاه از رجال نامدار ایران در عصر قاجار و پسر ششم محمدعلی میرزا دولتشاه بود. عمادالدوله همچون پدرش دولتشاه برای سالیان مدید حکومت ایالات غربی ایران را بر عهده داشت و با عنوان والی غرب و سرحددار عراقین خوانده می‌شد. او همچنین مدتی وزیر عدلیه (دادگستری) ایران بود. از او به جز مسجد عمادالدوله، عمارتی در صبای کرمانشاه باقی مانده که به عمادیه معروف است.

مساجد و بازار های قدیمی کرمانشاه

مساجد و بازار های قدیمی کرمانشاه

نسبت بیشتر اعضای خاندان بزرگ دولتشاهی که احفاد دولتشاه محسوب می‌شوند، به امامقلی میرزای عمادالدوله می‌رسد. او افزون بر مناصب دولتی و حکومتی خویش، مردی ادیب و شاعر و اهل فضل بود و خطی خوش داشت. از وی آثاری مکتوب همچون کتاب انشاء و همین طور اشعاری به زبان های فارسی و عربی باقی مانده‌است.

بازار زرکرها کرمانشاه

بازار زرکرها کرمانشاه

مسجد عمادالدوله به صورت چهارایوانی بنا شده و دارای سردر، صحن، ایوان، شبستان ستوندار و حجره‌های زیاد است. بر کاشی‌کاری ایوان مسجد، کتیبه‌ای شامل: قصیده‌ای با ذکر نام پادشاه وقت (ناصرالدین شاه)، نام سازنده و تاریخ 1285 ه.ق جای دارد. بر روی ایوان شرقی صحن مسجد، اتاقکی چوبین ساخته‌اند.

نسبت بیشتر اعضای خاندان بزرگ دولتشاهی که احفاد دولتشاه محسوب می‌شوند، به امامقلی میرزای عمادالدوله می‌رسد. او افزون بر مناصب دولتی و حکومتی خویش، مردی ادیب و شاعر و اهل فضل بود و خطی خوش داشت

 ورودی اصلی مسجد از طریق این ایوان شرقی است که با در چوبی بزرگی به راسته زرگرهای بازار کرمانشاه مرتبط می‌شود. پس از ساخت این مسجد، بانی آن یکی از درهای حرم علی را به کرمانشاه آورد و در این مسجد نصب نمود و به جای آن در نقره‌ای دیگری را وقف آستانه علوی نمود.

توصیف شکل ظاهری مسجد عماد الدوله

توصیف شکل ظاهری مسجد عماد الدوله

این درگاه امروزه در مدخل مسجد و بازار زرگرها قرار دارد و به در «قاپی شاه نجف» مشهور است این درگاه چوبی به دوره صفویه تعلق دارد. در دیگر مسجد در ضلع جنوب غربی قرار داشته که توسط دالانی به تقاطع بازار زرگرها و بازار حوری آباد متصل می‌شود.این تقاطع زیر بزرگ‌ترین گنبد بازار که به میدان مشهور است قرار دارد. پایین تر از این تقاطع «جواهرفروشی کاشانی» قرارگرفته‌است.

مسجد عمادالدوله,مسجد عمادالدوله کرمانشاه,مسجد عمادالدوله در کرمانشاه,شهرهای استان کرمانشاه- دیدنی های استان کرمانشاه

 مسجد عمادالدوله دارای صحن مرکزی است و در پیرامون آن، حجره هایی برای سکونت طلاب علوم دینی ساخته شده است. بازار و کاروانسرای عمادالدوله با صدها مغازه و حجره وقف بر مصارف این مسجد است.

 

بخش گردشگری تبیان

برگرفته از: میراث فرهنگی کرمانشاه، باشگاه خبرنگاران جوان


گردآوری ایران شناسی برگزیده ها
,