جلفا آذربایجان شرقی - استان جلفا

 استان جلفا

استان جلفا

 

شهرستان جلفا یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیهٔ شمال غربی این استان واقع شده‌است. مرکز این شهرستان شهر جلفا است. شهرستان جلفا پیشتر یکی از بخش‌های شهرستان مرند محسوب می‌شد که به دلیل تجاری بودن و مهم بودن به شهرستانی مستقل تبدیل شد.


موقعیت جغرافیایی

شهرستان جلفا در شمال کوه کیامگی داغ و در حاشیهٔ جنوبی رود ارس واقع است. این شهرستان از جنوب به شهرستان مرند و شهرستان ورزقان ، از شرق به شهرستان کلیبر ، از غرب به استان آذربایجان غربی و از شمال به جمهوری آذربایجان و ارمنستان محدود است.

جمعیت

جمعیت شهرستان جلفا طبق آخرین آمار که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ منتشر شده‌است ، ۵۳٫۵۷۹ نفر برآورد شده‌است که از این تعداد ۴۴٫۸۲۹ نفر در بخش مرکزی و ۸٫۷۵۰ نفر در بخش سیه رود ساکن اند. هم چنین جمعیت شهر جلفا ۵٫۳۱۶ نفر ، شهر هادی شهر ۲۸٫۵۵۵ نفر و شهر سیه رود ۱٫۵۱۱ نفر است.

شهرستان جلفا با مساحت 31/1607 کیلومتر مربع در قسمت شمالی استان آذربایجان شرقی واقع شده است و از شمال به جمهوریهای ارمنستان و خود مختار نخجوان و از شرق به شهرستان کلیبر و از جنوب به شهرستانهای مرند و رزقان و بالاخره از غرب به شهرستان خوی محدود می گردد.این شهرستان مشتمل بر دو بخش بر دو بخش مرکزی وسیه رود و سه نقطه شهری جلفا، هادیشهر و سیه رود پنج دهستان وآبادی دارای سکنه می باشد می باشد. مختصات این شهرستان در حداقل 45 درجه و 17 دقیقه ،طول شرقی و حداقل 38 درجه درجه 39 دقیقه و حداکثر 39 درجه و 00 دقیقه عرض شمالی واقع گردیده است. نقشه موقعیت شهرستان جلفا را به همراه بخشها و دهستانهای مربوطه نشان می دهد.
شهر مرزی جلفا به عنوان مرکز شهرستان درکنار رودخانه مرزی و بین المللی ارس و در محل تلاقی راههای ارتباطی و حمل و نقل زمینی و راه آهن و آسفالته قرار گرفته است. جمعیت آن بر اساس آخرین سر شماری عمومی نفوس و مسکن سال 1375 معادل 5627 نفر بوده است و بر اساس برآوردهای انجام گرفته پیش بینی جمعیت آن در سال جاری (1384) معادل 7000 نفر می باشد.
این شهر دارای طرح هادی مصوب سال 1370 بوده و مساحت محدوده قانونی و طرح هادی مصوب که منطق بر روی یکدیگر هستند به مقدار 850 هکتار را در بر می گیرد. حریم مصوب شهر جلفا(حوزه استحفاظی) به میزان 81 کیلومتر مربع است وبرابر تحولات اقتصادی منطقه و مصوبات مراجع مربوطه ، این شهر و منطقه آن از سال 1376 به عنوان منطقه ویژه اقتصادی در شمال غرب کشور مطرح و مصوب گردیده و از سال 1384 بعنوان منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس تغییر نام و تصویب و آغاز به فعالیت نموده است و دلیل مساحت زیاد محدوده قانونی شهر نسبت به جمعیت ساکن در آن ، وجود اراضی و محوطه و تاسیسات گسترده گمرک ، راه آهن و پادگان نظامی در داخل محدوده قانونی است که به میزان 63 درصد از مساحت شهر را بخود اختصاص داده اند.


,