جندق اصفهان ایران - اصفهان تا جندق چند کیلومتر است

شهر جندق در حاشیه جنوبی دشت کویر مرکزی ایران و در شمال شرقی استان اصفهان به مختصات طول جغرافیایی 25/54 و عرض جغرافیایی 34 واقع شده است و از نظر تقسیمات کشوری شهری از بخش خور و بیابانک شهرستان نائین میباشد. شهر جندق از مرکز بخش 105 کیلومتر و از مرکز شهرستان 230 کیلومتر و تا مرکز استان بیش از 370 کیلومتر همچنین لازم به ذکر است که این شهر تا حد مرزی استان سمنان 70 کیلومتر و تا شهر دامغان 260 کیلومتر فاصله دارد که افتتاح راه جندق دامغان در مسیر اصفهان- مشهد و تهران- بیرجند تا حدودی شهر را رونق داده است.

 

این شهر دارای نزدیک به پنجهزار نفر جمعیت و حدود 1300 خانوار و دارای مردمی خونگرم, مهماننواز و زحمتکش که خاصه مردم کویرنشین است میباشد.
قدمت شهر جندق براساس آثار باقیمانده از ادوار گذشته نزدیک به 2000 سال برمیگردد. شهری که در حاشیه مسیر جاده معروف و تاریخی ابریشم قرار داشته و همانطور که از نامش بر میآید (جندق ادغام شده جنب دق یعنی حاشیه کویر و زمین صاف) به عنوان بندرگاه کویر محل استراحت کاروانهای عبوری بوده است.
از جمله آثار باقیمانده میتوان دژ اردبیل و یا قلعه انوشیروان ساسانی را نام برد این قلعه به روایت جندقیها و همچنین بنا به نوشته اعتمادالسلطنه در کتاب مرأتالبلدان به زندان انوشیروان مشهور است که از یک چهار دیواری که در هر گوشه آن برجی دارد تشکیل شده است و دارای دروازهای است که خود دارای دو برج به ارتفاع 22 متر و بسمت مشرق باز میشود ولی به دلیل عدم رسیدگی در گذشته و همچنین تخریب مقداری از آن در زمان رضاخان این قلعه رو به نابودی است و شاید تنها قلعه باستانی باشد که هنوز دارای ساکنانی میباشد. از آثار دیگر, مسجد جامع جندق است که در قلب همین قلعه جا دارد و دارای گنبد کوچک آجری با طرح حصیری میباشد معلوم و مشخص نیست در چه زمانی ساخته شده است ولی زیلوهای تاریخدار موجود در مسجد گواه آن است که از سال 960 هجری محل تجمع مؤمنین بوده است و دارای میدان بزرگی است که اکنون در ماه محرم از آن برای عزاداری سالار شهیدان حسینابنعلی (ع) استفاده میشود.

از جمله آثار دیگر شهر جندق که در جای خود دیدنی است صفه نیزهگاه (نیازگاه) که در یک فرسنگی جنوب شرقی شهر برفراز تپههای مزرعهای, با ایوان گنبدی و دیوارهای کاهگلی واقع شده است که زیارتگاهی برای جندقیهاست چون شنیده شده که روزی در این مکان امام زمان (عج) را زیارت کردهاند. همچنین آثاری که به مرور زمان نابود شدهاند میتوان خانقاه (آتشکده), گنبد هشت در و قلعههای دیگر مزارع اطراف است نام برد.

جغرافیدانان بسیاری از این شهر عبور کردهاند که در آثار و کتب خود در خصوص این شهر نوشتهاند که حتی بعضی جندق را به عنوان بهشتی در حاشیه کویر نام بردهاند. از جمله ناصر خسرو در سفرنامه, حمدا... مستوفی در نزههالقلوب, مقدسی در احسنالتقاسیم و بسیاری از کتب دوران صفویه و قاجاریه و همچنین کتاب برساحل کویر نمک نوشته استاد حکمت یغمائی را میتوان نام برد که منابع خوبی برای دانشجویان است.

از مشاهیر جندق میتوان از شاعر و مرثیه سرای معروف ابوالحسن یغمای جندقی نام برد که منزل مسکونی زیبا و منحصر به فرد او در قلعه فوق یکی از آثار تاریخی محسوب میشود. و دیگر شاعر این شهر میتوان از یک از نوادگان یغما, مرحوم صفائی نام برد که مراثی و روضههای او توسط مداحان محلی خوانده میشود.

حدیث بساط در کتاب حدیقهالشیعه تألیف فقیه و محقق ربانی دانشمند بزرگ شیعه احمدبن محمد معروف به مقدس اردبیلی چاپ انتشارات علمیه اسلامیه در صفحات 381 الی 384, حدیث فوق بابت اثبات ولایت حضرت علیابنابیطالب (ع) که با ده نفر از اصحاب پیامبر بر قالیچهای ابریشمی (بساط) نشسته و بفرمان خدا با پرواز قالیچه به زیارت اصحاب کهف رفتند و در بین اصحاب پیامبر, اصحاب کهف فقط جواب سلام حضرت علی (ع) را دادند که خواندن جریان این معجزه (حدیث بساط) به طور کامل از کتاب فوق به تمامی شیعیان راستین علی (ع) توصیه میشود. و لازم به ذکر است در این حدیث عین جمله زیر به نقل از انس خادم رسولا... که یکی از آن ده نفر صحابه بود آمده است.
بشنوید و بدانید که بهدیه آوردند از برای رسول خدا بساطی که از ابریشم بود از جانب مشرق از دهی که آن را جندق گویند.

مردم سخت کوش جندق با فرهنگ غنی اسلامی و مذهبی با رعایت شئونات اخلاقی و ساده زیستی زندگی خود را میگذرانند و از نظر اقتصادی با درآمد کمی که از محل کار در کورههای آجرپزی و کشاورزی و بافت فرشهای نفیس نائینی که از مرغوبترین نوع آن میباشد امرار معاش مینمایند. محصولات کشاورزی جندق به لحاظ وجود خاک خوب از مرغوبیت خاصی برخوردار است ولی متأسفانه به علت آب کم مقدار آن زیاد نیست که از معروفترین آنها میتوان از سیر , زعفران, نعنا خشک و انار و ... نام برد.
در شهر جندق متأسفانه به علت بعد مسافت, دوری امکانات, بازار فروش و کمبود سرمایه زمینهای برای ایجاد کارگاههای صنعتی تاکنون نبوده است و به همین دلیل مشکل اشتغال بیشتر به چشم میآید و هم اکنون دارای یک کارگاه تولیدی پوشاک و یک کوره آجرنما و ده کوره آجر معمولی میباشد که دارای محصولات ممتازی نیز هستند.


اصفهان تا جندق چند کیلومتر است ,