ییلاق در سرزمین‌های جنوبی - منطقه ییلاق شهرستان اقلید


 

آنهایی که برای سفر تابستانی امسال شان، آماده شیراز رفتن می شوند، بدون شک منتظر گرما خوردن و آفتاب دیدن هستند اما ما برای تان پیشنهادی داریم که شما را در اوج گرمای تابستان، به یک منطقه ییلاقی می برد. آن هم در یکی از استان های جنوبی کشور!

 

اقلید همان شهر ییلاقی و خنکی است که باید در این روزها سری به آن بزنید. شهری که دریا ندارد اما در تمام گوشه و کنار آن فرصت آبتنی کردن خواهید داشت. اقلید یک شهر کوهستانی و سرسبز است که قدمت آن با توجه به یافته‌های باستانی به حدود یکهزار سال قبل از میلاد می رسد. شهری که به دلیل موقعیت جغرافیایی استثنایی اش از قدیم اهمیت ویژه‌ای برای حاکمان و حکمرانان ایران داشته است.

منطقه ییلاق شهرستان اقلید

منطقه ییلاق شهرستان اقلید

برای رفتن به اقلید باید 275 کیلومتر از شیراز فاصله بگیرید و اگر از شهر اصفهان راهی فارس می شوید، باید حدو 230 کیلومتر برانید. اقلید همچنین از یزد 210 کیلومتر فاصله دارد و فاصله این شهر تا یاسوج به 180 کیلومتر می رسد. به همین دلیل است اقلید را به عنوان چهارراهی بسیار مهم در ارتقای سطح اقتصادی شرق و غرب و البته شمال و جنوب کشور می شناسند و به آن لقب «کلید سرزمین پارس» داده اند.

هوای معتدل اقلید فرصت خوبی به عشایر و ایلات می دهد تا در اطراف آن ییلاق کنند. عشایری که با مهربانی به شما فرصت خواهند داد چند روزی میانشان باشید و از زندگی گرم و پر تلاششان تجربه کسب کنیداگر گذارتان به اقلید بیفتد، ممکن است در نگاه اول این شهر منطقه ای کور یا بن‌بست دیده ‌شود، اما از منظر گردشگری با توجه به طبیعت و تاریخ این شهر می‌توان اقلید را به یکی از بزرگ‌ترین مراکز گردشگری ایران زمین تبدیل کرد و با سرمایه‌گذاری هدفمند در این صنعت رونق اقتصادی مناسبی را به اقلید هدیه داد. سرزمین پارسیان,سرزمین پارس,سرزمین پارس,شهرها و دیدنی های استان فارس

هوای معتدل اقلید فرصت خوبی به عشایر و ایلات می دهد تا در اطراف آن ییلاق کنند. عشایری که با مهربانی به شما فرصت خواهند داد چند روزی میانشان باشید و از زندگی گرم و پر تلاششان تجربه کسب کنید. این شهر در پنج ماه از بهار و تابستان میزبان ایل های قشقایی، لر و عرب باصری‌ است که  در کنار طایفه‌هایی مثل فارسیمدان، کله‌کو، کشکولی، اسلاملو و طایفه‌های کلمه‌ای و گردشولی از ایل ممسنی روزگار می گذرانند.

سرزمین پارسیان,سرزمین پارس,سرزمین پارس,شهرها و دیدنی های استان فارس

با این حال کار بیشتر اقلیدی ها قالیبافی است و اگر سری به کارگاه های سنتی شان بزنید می توانید گلیم ها و گبه های زیبایی با خود سوغات بیاورید. این گلیم ها و گبه ها در بازارهای بین المللی هم فروخته می شوند و کیفیت بسیار خوبی دارند.

 

اقلید یعنی چه؟

اقلید کلمه‌ای عربی و به معنی کلید است و به این دلیل به این شهر اقلید گفته می شود که به دروازه و کلید گشایش و فتح فارس مشهور بوده. یعنی هرکس می‌خواسته فارس را فتح کند، اول باید اقلید را فتح می کرد. کلید به مرور زمان به کلیل و بعد به اقلید تغییر نام پیدا کرده اما هنوز هم عده‌ای هستند که به این شهر کلیل می‌گویند.

اقلید در گذشته یکی از شهرهای مهم استان فارس به شمار می‌رفته که هنوز هم در آن آثاری از دوران ساسانیان به چشم می خورد.

سرزمین پارسیان,سرزمین پارس,سرزمین پارس,شهرها و دیدنی های استان فارس

در فارسنامه ابن بلخی درباره اقلید آمده است: «اقلید شهرکی کوچک است و حصاری دارد و جامع و منبر دارد و هوای آن در سردسیر معتدل است و درست، آب آن خوش است و روان، [و در آن] میوه باشد از هر نوعی...».

در فارسنامه ناصری هم می خوانید: «اقلید در دامنه کوهای زاگرس قرار دارد. رودخانه از میان آن جاری است در دو جانب این رودخانه باغ‌های پر از درختان سردسیری است مکانی با صفا و نزهت گاهی دلگشا است.»

سرزمین پارسیان,سرزمین پارس,سرزمین پارس,شهرها و دیدنی های استان فارس

کجا تفریح کنیم؟

اقلید سرزمین پر آبی است. رودخانه‌های گاوگدار، سفید، شادکام، کر و چشمه‌های جوتو، گوربهرام آسپاس، بالنگان حاجی‌آباد، آبشار تنگ براق و دریاچه کافتر رودخانه های اصلی این شهر هستند که به شما امکان یک آب تنی خنک در فضایی سرسبز را می دهند.

اما اگر ترجیح می دهید به جای آبتنی سری به بناهای تاریخی این شهر بزنید، حوضچه دختر گبر، کتیبه تنگ براق، کوشک زر، کتیبه کوه بل، تل باکون (باکان) گزینه های پیش روی شما هستند.

سرزمین پارسیان,سرزمین پارس,سرزمین پارس,شهرها و دیدنی های استان فارس

مسجد جامع اقلید هم یکی از قدیمی ترین بناهای این شهر است که در آن کتیبه‌ای چوبی دیده می شود و نشان می دهد که در سال 849 هجری قمری مسجد تعمیر شده است. منبر منبت کاری شده‌ زیبایی هم مربوط به دوران صفوی در این مسجد وجود دارد که ساخته شده به سال 1008 هجری قمری است.

 

 

بخش گردشگری تبیان


گردآوری ایران شناسی برگزیده ها
,