سرطان لوزالمعده چیست؟


سرطان لوزالمعده چیست؛راه درمان


pez3_www.jahaniha.com_

سرطان لوزالمعده چیست؛راه درمان

 

لوزالمعده یا پانکراس، اندامی اسفنجی شکل و لوله ای در پشت معده است.

لوزالمعده دو وظیفه در بدن بر عهده دارد:
– آنزیم های گوارشی را می سازد که کمک به هضم غذاها (مخصوصا چربیها) در روده می کند.  
– ساختن هورمون ها، از جمله: انسولین و گلوکاگون که میزان قند خون را متعادل می کنند.

هنگامی که سلول های بدخیم رشد کرده و در لوزالمعده پخش می شوند، سرطان لوزالمعده به وجود می آید.

علائم سرطان لوزالمعده
سرطان لوزالمعده به نام بیماری خاموش خوانده می شود، زیرا علائم آن در مراحل اولیه بیماری مشخص نمی شود. اما زمانی که سرطان پخش شد، در بالای شکم و پشت، درد دیده می شود. 

بعد از غذا خوردن و دراز کشیدن، درد بدتر می شود.

دیگر علائم عبارتند از: زردی (یرقان)، ادرار تیره و مدفوع روشن، لخته خونی، سوء هاضمه، اسهال، تهوع، کاهش اشتها، کمبود وزن، خستگی، ضعف و افسردگی.

علل سرطان لوزالمعده
– سیگار : افراد سیگاری 2 تا 3 برابر غیر سیگاری ها در معرض این بیماری قرار دارند.  
– سن : بعد از 45 سالگی این بیماری شروع می شود.
– جنسیت: بیشتر در زنان شایع است.
– دیابت
– پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) مزمن
– سیروز کبدی
– سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان لوزالمعده  
– داشتن رژیم پر چرب
– چاقی
– عدم فعالیت بدنی
سرطان لوزالمعده به نام بیماری خاموش خوانده می شود، زیرا علائم آن در مراحل اولیه بیماری مشخص نمی شود

راه های تشخیص سرطان لوزالمعده
– سونوگرافی
– سی تی اسکن
– نمونه برداری از لوزالمعده
– ام آر آی از شکم
– آزمایش خون   
– بررسی عملکرد کبد

pez3_www.jahaniha.com_1

عوارض سرطان لوزالمعده
لخته خونی
افسردگی
عفونت
مشکلات کبدی
درد
کاهش وزن

درمان سرطان لوزالمعده
– جراحی : اگر سرطان پخش نشده باشد، با عمل جراحی می توان سرطان را درمان کرد. اما سرطان پانکراس وقتی تشخیص داده می شود که سلول های بدخیم پخش شده اند. اگر تومور بیش از اندازه بزرگ باشد، می توان با عمل جراحی آن را بیرون آورد. 

– پرتودرمانی : بعد از جراحی، پرتودرمانی نیز کمک به از بین بردن سلول های سرطانی باقیمانده می کند. پرتودرمانی به تسکین درد و مشکلات گوارشی ناشی از توده بزرگ سرطانی کمک می کند.

– شیمی درمانی : هنگامیکه تومور از لوزالمعده خارج شود، شیمی درمانی استفاده می شود. شیمی درمانی، یک درمان خوب برای سرطان هایی است که پخش شده اند.

– شیمی درمانی و پرتودرمانی: هنگامیکه تومور به طور کامل از بین نرفته باشد و هنوز از لوزالمعده خارج نشده باشد، از پرتودرمانی و شیمی درمانی با هم استفاده می کنند.

– ایمونوتراپی (درمان بیولوژیکی): تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماری ها.

– تسکین دهنده درمان : این تسکین دهنده ها برای کاهش علائم و کنترل درد استفاده می شوند. هدف از این تسکین دهنده ها، بهبود کیفیت زندگی و بهبود روحیه می باشد. استفاده از آنها همراه با سایر درمان های سرطان مفید است.

جلوگیری از سرطان لوزالمعده
– سیگار را ترک کنید.
– رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مصرف زیاد چربی بپرهیزید.
– ورزش منظم داشته باشید.










سرطان پانکراس: نشانه ها، روش های پیشگیری، شناسایی، و درمان سرطان لوزالمعده




پانکراس عضوی لوله ای شکل و اسفنجی با طول 15 سانتیمتر است که در پشت معده قرار گرفته است که  استیو جابز بنیانگذار شرکت اپل به آن مبتلا شد.


سرطان پانکراس: نشانه ها، روش های پیشگیری، شناسایی، و درمان سرطان لوزالمعده

مقدمه

 

سرطان پانکراس

سرطان پانکراس از زمانی که چند چهره مشهور از جمله استیو جابز بنیانگذار شرکت اپل به آن مبتلا شدند (در سال 2003 بیماری او تشخیص داده شد و در سال 2011 به دلیل این بیماری جان سپرد) توجه زیادی به خود معطوف کرده است. جابز تومور اندوکرین سلول جزیره‌ای داشت که نوع نادری از این بیماری است. خطر سرطان پانکراس در طول زندگی، یک به هفتاد و یک است. 

 

پانکراس چیست؟ 

 

سرطان پانکراس

پانکراس عضوی لوله ای شکل و اسفنجی با طول 15 سانتیمتر است که در پشت معده قرار گرفته است. پانکراس دو وظیفه مهم در بدن دارد: تولید شیره گوارشی (آنزیمها) که به روده‌ها در تجزیه غذا کمک می‌کند و تولید هورمون‌های از جمله انسولین که استفاده بدن از قندها و نشاسته‌ها را تنظیم می‌کند. سرطان پانکراس زمانی اتفاق میافتد که سلول‌های بدخیم (سرطانی) رشد کرده، تقسیم می‌شوند و به بافتهای پانکراس گسترش می‌یابند.  

 

علائم سرطان پانکراس

 

علائم سرطان پانکراس

سرطان پانکراس به نام بیماری خاموش نیز شناخته می‌شود چون در مراحل اولیه معمولا علائمی نشان نمی‌دهد اما هنگامی که پیشرفت می‌کند و گسترش می‌یابد اغلب درد در بخش بالای شکم ایجاد می‌شود و گاهی اوقات به پشت گسترش می‌یابد. درد ممکن است پس از صرف غذا یا دراز کشیدن بدتر شود. علائم دیگر ممکن است شامل زردی، تهوع، کاهش اشتها، کاهش وزن، خستگی، ضعف و افسردگی باشد. 

 

علت سرطان پانکراس 

 

علت سرطان پانکراس

اگر چه علت دقیق سرطان پانکراس هنوز مشخص نیست، سیگار کشیدن عامل خطر مهمی است و افراد سیگاری دو تا سه برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری احتمال دارد به این بیماری مبتلا شوند. سن نیز عامل خطر محسوب می‌شود به طوری که معمولا پس از سن 45 سالگی این بیماری بروز می‌کند. دیابت نیز با سرطان پانکراس مرتبط است و حدود 10 تا 20 درصد از افرادی که این سرطان در آنها تشخیص داده می‌شود، دیابت دارند. عوامل خطر دیگر شامل پانکراتیت مزمن و سیروز کبدی است. سابقه خانوادگی سرطان پانکراس، رژیم پر چرب، چاقی و ورزش نکردن نیز می‌تواند در آن نقش داشته باشد. 

 

تشخیص سرطان پانکراس 

 

تشخیص سرطان پانکراس

چالش اصلی در این بیماری تشخیص زود هنگام آن است. پزشک تومور را نمی‌تواند در معاینه معمولی ببیند یا احساس کند. برای کمک به تشخیص (و تعیین درمان مناسب) آزمایش‌های تصویر برداری مانند اولتراسوند یا سی تی اسکن انجام می‌شوند تا با مشاهده تصاویر شکم گستره بیماری مشخص شود. ناحیه سبز نشان داده شده در این تصویر رنگی سی تی اسکن سرطان در پانکراس و کبد را نشان میدهد. تشخیص آن با نمونه برداری (برداشتن نمونه بافت از تومور به وسیله سوزن از داخل پوست یا در حین عمل) انجام می‌شود. 

 

درمان: جراحی 

 

درمان سرطان پانکراس

در صورتی که سرطان فراتر از پانکراس گسترش نیافته باشد، جراحی می‌تواند سرطان را درمان کند. از آنجایی که عوارض بستگی به وسعت جراحی دارد، تومور برداشته می‌شود و تا حدامکان مقداری از پانکراس که سالم است، باقی می‌ماند. متاسفانه در سرطان پانکراس، در زمان تشخیص سلولهای بدخیم معمولا فراتر از پانکراس گسترش یافته‌اند. حتی در صورتی که تومور برای برداشتن خیلی بزرگ باشد باز هم ممکن است جراحی انجام شود. این جراحی می‌تواند شامل روشی برای کمک به تخفیف مقداری از علائم و پیشگیری از مشکلات مشخص مربوط به اندازه توده سرطانی باشد. 

 

درمان: پرتو درمانی 

 

درمان سرطان پانکراس

پرتو درمانی از پرتوهای با قدرت بالا استفاده می‌کند تا سلولهای سرطانی را نابود کند. پرتودرمانی معمولا پنج روز در هفته به مدت چند هفته یا چند ماه انجام می‌شود. این برنامه با انتشار دوز کامل تابش به محافظت از سلولهای سالم کمک می‌کند. پرتو درمانی به عنوان روشی برای نابود کردن سلولهای سرطانی که پس از جراحی در آن ناحیه باقی مانده‌اند نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. پرتو درمانی میتواند به آرام کردن درد یا مشکلات گوارشی ایجاد شده توسط توده سرطانی بزرگ، کمک کند. 

 

درمان: شیمی درمانی

 

درمان سرطان پانکراس

شیمی درمانی از دارو برای تخریب سلولهای سرطانی استفاده کرده و جلوی رشد و تکثیر آنها را می‌گیرد. درمان ممکن است شامل یک دارو یا ترکیبی از داروها باشد و از طریق تزریق یا به صورت خوراکی مصرف شود. دارو وارد جریان خون شده و به سرتاسر بدن منتقل می‌شود بنابراین شیمی درمانی برای سرطانی که گسترش یافته است گزینه خوبی به شمار می‌آید. همچنین می‌توان پس از جراحی برای کشتن سلولهای سرطانی که باقی مانده‌اند، از شیمی درمانی استفاده کرد. 

 

درمان:درمان هدفمند 

 

درمان سرطان پانکراس

داروهای جدیدتر در بازار قادرند به بخش مشخصی از سلولهای سرطانی حمله کنند. درمان‌های هدفمند عوارض کمتری نسبت به شیمی درمانی داشته و به سلولهای طبیعی آسیب کمتری وارد می‌کنند. درمان هدفمند در حال حاضر برای درمان سرطان پانکراس مورد مطالعه قرار دارد. در اینجا تصویر بزرگ شده از سلول سرطان پانکراس دیده می‌شود. 

 

درمان ضد سرطانی جدید: ایمنی درمانی 

 

درمان سرطان پانکراس

ایمنی درمانی که به عنوان درمان بیولوژیک نیز شناخته می‌شود به تقویت سیستم ایمنی فرد در مبارزه با بیماری کمک می‌کند. ایمنی درمانی هنوز برای سرطان پانکراس در دسترس نیست اما در کنار تحقیقاتی بر روی واکسنهایی که سیستم ایمنی را برای حمله به سلولهای سرطانی تقویت می‌کنند، درحال مطالعه و بررسی است.  

 

درمان: درمان تسکینی 

 

درمان سرطان پانکراس

درمان تسکینی بدون توجه به مرحله بیماری یا نیاز به درمان‌های دیگر برای کاهش علائم و مدیریت درد مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از درمان تسکینی بهبود کیفیت زندگی نه تنها در بدن، بلکه در ذهن و روح است. در حالی که درمان‌های تسکینی در مراحل بسیار پیشرفته بیماری بسیار مناسب هستند، می‌توانند در کنار درمان های دیگر در مراحل دیگر سرطان نیز استفاده شوند. 

 

دریافت حمایت 

 

درمان سرطان پانکراس

زندگی با سرطان پانکراس آسان نیست، وجود یک سیستم حمایتی برای کمک به غلبه بر جنبه‌های احساسی و عملی این بیماری متهاجم لازم است. تشکلها و نهادهای حمایتی برای بیماران و خانواده و دوستان آنها وجود دارد. این ارگانها به مشکلات درمانی روزمره‌ی بیماران و رفع نگرانی‌های آینده‌ی آنها کمک می‌کنند. 

 

آیا پیشگیری از این سرطان ممکن است؟ 

 

پیشگیری از سرطان پانکراس

با این که هیچ کار مشخصی برای پیشگیری از سرطان پانکراس نمی‌توان انجام داد، اما عوامل خطر زیر را می‌توانید کنترل کنید: 

اگر سیگار می‌کشید، آن را ترک کنید. 

اگر رژیم غذایی پر چرب دارید، غذاهای سالمتر مصرف کنید. 

برنامه ورزشی منظم داشته باشید چرا که مشخص شده است ورزش خطر سرطان پانکراس را کاهش می‌دهد. 








پیشگیری

healthy_foods_and_measuring_tape

در ادامه به بررسی تحقیقات اخیری که در مورد ارتباط غذا و سرطان لوزالمعده صورت گرفته می‌پردازیم، این تحقیقات نظراتی را در مورد نحوه تغییر رژیم غذایی به منظور جلوگیری از سرطان پانکراس را ارائه می‌کند:

  • غذاهای شیرین: سطح بالای گلوکز خون (قند خون) و انسولین در ابتلا به سرطان پانکراس نقش دارند. بر طبق برخی از تحقیقات، افرادی که بالاترین سطح گلوکز و انسولین را دارند دو برابر افرادی که کمترین سطح انسولین و گلوکز را دارند در معرض ابتلا به سرطان پانکراس هستند.

در یک مطالعه مشخص شد که زنانی که نوشیدنی‌های غیرالکی شکردار و غذاهای شیرین را به میزان زیاد مصرف می کنند. بیشتر در معرض ابتلا به سرطان لوزالمعده هستند. نوشیدنی‌های غیرالکی شکردار باعث افزایش سریع قند خون می‌شوند و یک رژیم غذایی سرشار از قند با کمک به آسیب دیدن سلول‌های پانکراس خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش می‌دهند.

با این حال، در تحقیق بزرگ‌تری که اخیراً صورت گرفت، این رابطه بدست نیامد، بنابراین اثر واقعی مواد قندی و افزایش ابتلا به سرطان هنوز مشخص نیست.

  • اضافه وزن: عدم مصرف کالری زیاد به پیشگیری از سرطان پانکراس کمک می‌کند. بنا به یافته‌های یک تحقیق که بر روی بیش از ۳۰۰ هزار فرد سالخورده صورت گرفت، مشخص شد که افراد بسیار چاق، ۴۵ درصد بیشتر از افرادی که وزن نرمالی دارند، به سرطان پانکراس مبتلا می‌شوند. در زنان، هر چه دور کمر بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پانکراس بیشتر است.

بر طبق مطالعات، چاقی منجر به افزایش قند خون و انسولین می‌شود. داشتن یک رژیم غذایی سالم به معنای کاهش مصرف کیک، کلوچه، بستنی پرچرب، چای شیرین و نوشیدنی‌های غنی از قند معمولی است. بنابراین، جلوگیری از افزایش وزن به خودی خود دلیل خوبی برای کم کردن قند در رژیم غذایی است.

  • مصرف گوشت: بر طبقه یک مطالعه، خوردن گوشت (مخصوصاً گوشت قرمز) و گوشت پخته شده در دماهای بالا  ۴۱ درصد ابتلا به سرطان لوزالمعده را در مردان افزایش می‌دهد. در مطالعه ای دیگر مشخص شد که مصرف زیاد گوشت‌های فرآوری شده مثل سوسیس و همبرگر، احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را تا ۶۸ درصد افزایش می‌دهد.

اگر چه محققان به طور کامل در مورد نحوه پیشگیری از سرطان پانکراس مطمئن نیستند، ایجاد چند تغییر سلامتی بخش در میزان و نحوه غذا خوردن احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را کاهش می‌دهد. این تغییرات، سلامتی کلی فرد را بهبود می‌بخشند و همچنین باعث از بین رفتن اضافه وزن شما می شود.

سرطان پانکراس می تواند به مشکلی حاد تبدیل شود، با توجه به اینکه علائم سرطان لوزالمعده در مراحل اولیه بروز نمی کنند، هر زمان که علائم یاد شده در مقاله را داشتید سریعا به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید نشانه های یاد شده لزوما به معنی ابتلا به سرطان نمی باشد و تنها پزشک، با استفاده از روش های تشخیص سرطان لوزالمعده می تواند از وجود آن اطمینان حاصل کند و درمان مناسب را برایتان تجویز نماید. چون علائم در مرحله پیشرفته بیماری بروز می کند، بنابراین درمان باید سریعا شروع شود.