حفظ استقلال فردی زن و شوهر در زندگی مشترک - استقلال مرد در خانواده

حفظ استقلال فردی زن و شوهر در زندگی مشترک


در زندگی مشترک لازم است هر فردی ضمن حفظ هویت فردی خویش به خواسته‌ها و نیازهای طرف مقابل توجه نمایند. روانشناسان معتقدند زن و شوهر باید در کنار هم باشند، ولی این بدان معنا نیست که از خود غافل شوند. گاهی بد نیست که زن و مرد در تنهایی و خلوت خود باشند و کمی نیز به خواسته‌ها و نیازهای روحی و فکری خود بپردازند.

 

استقلال مرد در خانواده , تاثیر استقلال زن در زندگی مشترک , استقلال فردی

استقلال مرد در خانواده





خانمی که به علت قهر از همسر و بازگشت به خانه پدر ی برای مشاوره مراجعه کرده بود ، بعد از بیان حالات و خصوصیات اخلاقی و فعالیت‌های متعددش قبل از ازدواج می‌گفت:

«این‌قدر برای رضایت همسر و بچه‌هایم در خانه کار کردم که اصلا خودم، خواسته‌هایم را به کلی فراموش کردم و در مدت یک ماهی که در حالت قهر به سر می‌برم احساس می‌کنم دارم خود گم شده‌ام را پیدا می‌کنم»

به زوجین توصیه می‌کنیم که حد تعادل را در زندگی مراعات فرمایند، کمی نیز به خودشان و خواسته‌هایشان پاسخ دهند . زن و شوهر هر چقدر گرفتاری کاری و شغلی داشته باشند، در صورتی که برنامه‌ریزی صحیح در زندگی داشته باشند و از اوقاتشان به طور مناسب استفاده نمایند، دچار کمبود وقت نمی‌شوند.

مگ بندر (1998) در مقاله‌ای تحت عنوان ده راه برای خوشحال کردن کودک، به والدین توصیه‌هایی کرده است. دهمین راه پیشنهادی وی این است که «فقط راحت باشید» وی معتقد است والدین آرام کودکان شادی دارند، والدین خوشحال یعنی کودک خوشحال.



بندر می‌گوید «زمانی را که به خود اختصاص می‌دهید برای فرزندانتان نیز خوب است» اگر یک دوست یا یک خویشاوندی از کودک شما برای چند ساعت نگهداری می‌کند ، دقیقا زمان مناسبی است برای اینکه بدون عجله به آرایشگاه بروید، شنا کنید و یا روی کاناپه لم دهید. علاوه بر آن وضعیت خود را چک کنید، آرام بگیرید، نفس عمیق بکشید و تلاشی آگاهانه برای استراحت شانه‌هایتان بکنید، بخندید، خندیدن تولید آندورفین را تحریک می‌کند، هورمون‌هایی که موجب خوشحالی شما می‌شوند زمانی که در استرس هستید ، رکود پیدا می‌کنند. حواستان را روی نقاط مثبت متمرکز کنید . در زندگی روزانه ساعتی را به خود اختصاص دهید و برنامه مفرحی را برای خود طرح‌ریزی نمائید. (رئیسی 1378)



پذیرش مسئولیت

مسئله دیگری که باید در ازدواج مورد توجه قرار بگیرد پذیرش مسئولیت است. ممکن است زن و مرد در دوران تجرد زندگی بسیار راحتی را تجربه کرده باشند و همه چیز برای آنها مهیا بوده باشد و لذا حالا که در زندگی مشترک قرار می‌گیرند ، تحمل بار زندگی و فرزند را نداشته باشند و یا ممکن است همه مسئولیت خرید یا مثلا فرزند بر عهده یک نفر باشد. خستگی زیاد ، انسان را عصبی می‌کند و عصبانیت و خشم ، صفای زندگی را سلب می‌نماید، بهتر است زن و مرد در زندگی به طور مشترک فعالیت کنند، تقسیم کار عادلانه صورت گیرد و کمی انعطاف‌پذیری داشته باشند.



در خانواده باید نقش‌ها مشخص باشد.

نقش، عبارت است از رفتاری که، به شغل یا مقام خاصی در یک گروه مربوط می‌شود. در رابطه با نقش، تشخیص به انتظاراتی که از نقش می‌رود و ادراک نقش ضروری است. منظور از «انتظار نقش» رفتاری است که اجتماع از شخص خاصی انتظار دارد و یا امیدوار است که با مقام و موقعیت خاصی مربوط باشد و منظور از «درک نقش» رفتاری است که دیده می‌شود و یا درک می‌شود. انتظارات نقش یک اجتماع از یک نسل به نسل دیگر فرق می‌کند. انتظاراتی که یک شخص از یک نقش دارد، ممکن است بطور فاحش یا انتظارات اجتماع در باب آن نقش فرق کند (کریمی 1378). این انتظارات ممکن است کاملا روشن و مشخص باشد یا بطور تلویحی غیر مشخص باشند. به هر حال هر چه این انتظارات مشخص‌تر و روشن‌تر باشد، تاثیرش در ازدواج بهتر است. تفاوت در نقش‌هایی که زن و شوهر ایفا می‌کنند، ممکن است منشاء اختلاف گردند.



همسران در آنچه از هم انتظار دارند، فرق می‌کنند و به علاوه آنان در آنچه که در خود می‌بینند با هم تفاوت دارند.

زن ممکن است فکر کند نقش خود را بخوبی ایفا می‌کند ولی شوهر در ایفای نقش بی‌مبالاتی می‌نماید یا بالعکس شوهر فکر کند که نقش خود را در تامین معاش به خوبی انجام می‌دهد، ولی زن در این کار قصور می‌کند. وقتی بین انتظار از طرف مقابل در ایفای نقش یا نقش‌هایش و آنچه او انجام می‌دهد تجانس و هماهنگی وجود داشته باشد ، به عبارت دیگر وقتی رفتار همسر منطبق با انتظاراتی باشد که از او می‌رود ، در این صورت ازدواج به احتمال زیاد موفق و سازگار خواهد بود.



زن و مرد باید بیاموزند خود را با ضرورت‌ها و مسئولیت‌های جدید انطباق دهند. انتظارات زن و شوهر از یکدیگر تا حدود زیادی با داشتن اطلاعاتی در مورد روانشناسی زن و مرد مرتبط است. اگر زن و شوهر از روحیات و روانشناسی جنس مخالف تا حدودی مطلع باشد انتظارات آنها رقیق‌تر می‌شود.



بهتر است مردها در نظر داشته باشند وقتی زنی از مشکلات خود صحبت می‌کند همیشه به دنبال راه‌حل نیست. مثلا اگر خانم می‌گوید: «امروز روز بسیار خسته‌کننده‌ایی را داشته‌ام» مرد بلافاصله جواب ندهد «کی گفته شما سرکار بروید» این حرف برای خانم‌ها خوشایند نیست، بهتر است مردان در چنین شرایطی صرفا گوش کنند و با آنها همدلی کنند.



منبع : برگرفته از کتاب " روان شناسی ازدواج – نویسنده : زهره رئیسی – با تغییر و تلخیص


تاثیر استقلال زن در زندگی مشترک , استقلال فردی