بیماری گوارشی، دستگاه گوارش، گوارش، بیماری های گوارشی - .

برگزیده ها :دستگاه گوارش یکی از فعال ترین و مهم ترین اعضای یک انسان به حساب می آید و نقش کلیدی در ارتباط اعضای بدن از دهن تا روده کوچک و بزرگ را ایفا می کند ، این قسمت به دلیل ارتباط با تمامی اعضای داخلی بدن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است ،  برای شناخت بیشتر با این عضو حیاتی بدن به شما پیشنهاد میکنیم با ما در این قسمت از سایت سلامت برگزیده ها همراه باشید تا توضیحاتی درباره دستگاه گوارش و بیماری های گوارش به شما بدهیم تا از اهمیت بسیار زیاد این عضو از بدن آگاه شوید.

 

. , بیماری گوارشی , ناراحتی های گوارشی

.

دستگاه گوارشی

دستگاه گوارش

به نقل از برگزیده ها : دستگاه گُوارش یکی از دستگاه های فعال در  بدن انسان  و بعضی از جانداران است. این دستگاه در انسان و مهره داران به صورت لولهٔ گوارشی، و در جانوران تکامل نیافته مثل اسفنجها یا کیسه تنان به صورت کیسهٔ گوارشی وجود دارد. باید توجه داشت که دستگاه گوارش در جانوران براساس نوع غذایی که می خورند به شکل های مختلفی وجود دارد. اما به طور کلی دستگاه گوارش آن ها از چهار بخشبلع، گوارش، جذب و دفع تشکیل شده است. بعضی از جانوران که به صورتانگل زندگی می کنند مانند کرم کدو اصلاً دستگاه گوارش ندارند و به طور مستقیم و با عمل انتشار مواد غذایی تجزیه شده را از طریق پوست وارد بدن خود کرده و مورد استفادهٔ سلولهای خود قرار می دهند (مثل کرم کدو)

دهان

دهان در واقع ورودی دستگاه گوارش به شمار می رود؛ غذای جویده شده در این قسمت با بزاق مخلوط می گردد تا راحت تر بلعیده شود. پس از جویده شدن غذا، زبان بالا می رود و به کام می چسبد. پس از آن که گیرنده های مکانیکی گلو تحریک شدند زبان کوچک نیز بالا می رود و راه بینی را می بندد. اپی گلوت نیز راه نای را بسته و به این ترتیب غذا از راه حلق وارد مری می شود. حلق بعد از دهان قرار دارد وظیفه آن هدایت غذا سوی مری و جلوگیری از ورود آن به نای می باشد. در این محل چهار راهی وجود دارد که هنگام بلع سه راه بسته می شود و فقط راه مری باز می ماند.

حلق

حلق چهار راهی است که از جلو به دهان ، از بالا به حفرات بینی  و از پایین به مری و نای راه دارد و از این رو لقمه غذا یا تکه ای از آن می تواند به سه راه دیگر راه یابد. ولی هنگام بلع در اثر عمل دقیق واکنشهای خودکار عصبی به بخشهایی به نام زبان کوچک و اپی گلوت به ترتیب راه بینی و نای و همچنین زبان راه دهان را مسدود می کند و در نتیجه لقمه غذا فقط به درون مری راه می یابد. بلع بوسیله یک مرکز عصبی در بصل النخاع تنظیم می شود. 

مری

مری لوله ای به طول 25 سانتیمتر است. پوشش مری انسان مطبق سنگفرشی است. آستر مخاط شامل بافت پیوندی غربالی ، لنفوسیت و تعداد کمی فولیکول لنفاوی است. زیر مخاط دارای غدد لوله ای مخطط ، 3/1 میانی آن دارای ماهیچه مخطط و صاف و 3/1 بخش پایینی آن دارای ماهیچه صاف است. 

بیماریهای دستگاه گوارش , بیماری دستگاه گوارش , بیماریهای گوارشی

بیماری گوارشی

بیماری های گوارش

معده

معده عضوی شبیه یک کیسه است که دیوارهای عضلانی دارد. داخل این عضو کیسه ایی شکل نیز از یک لایه بافت مخاطی پوشیده شده است که وظیفه این لایه ترشح اسید و آنزیم های گوارشی می باشد. آنزیم های گوارشی موادی هستند که به هضم غذا و شکستن مولکول های بزرگ غذا به مولکول های کوچک تر قابل جذب کمک می کنند.

معده نیز حرکات موجی شکل خاص خود را داراست که باعث مخلوط شدن غذا با اسید و آنزیم های گوارشی شده و در خرد کردن و آسیاب کردن ذرات غذایی کمک می کنند. در این قسمت غذا حدود نیم تا 2 ساعت ذخیره می شود و تقریبا حدودی عملیات هضم غذا روی آن انجام می گردد.

روده کوچک ( روده باریک)

روده باریک حدود هفت متر طول دارد. جدار روده در داخل توسط مخاط پوشیده شده و دارای چین های حلقه ای شکل است. تمامی سطح مخاط روده با برجستگی های ریزی پوشیده شده که جذب مواد غذایی را امکان پذیر می سازد. مواد غذایی هضم شده و مورد نیاز بدن از روده باریک جذب شده و از طریق خون به قسمت های مختلف بدن می رسد تا غذای کافی برای کارکرد مناسب اعضای بدن را فراهم کند.

روده بزرگ (کولون)

طول روده بزرگ حدود یک و نیم متر است. روده بزرگ دور تا دور شکم را فراگرفته و روده باریک در وسط آن قرار دارد. روده بزرگ از سه قسمت به نام کولون صعودی، کولون عرضی و کولون نزولی تشکیل شده. کولون صعودی به دنبال روده کوچک است ودر طرف راست شکم به سمت بالا می آید. کولون نزولی در طرف چپ شکم به سمت پایین می آید. بین کولون صعودی و کولون نزولی، کولون عرضی قرار گرفته است. وظیفه کولون بزرگ جذب آب و دفع مواد غیرقابل جذب است.

کبد ، کیسه صفرا و لوزال معده

کبد ، کیسه صفرا و لوزال معده ، به تجزیه شیمیایی غذا کمک می کنند. کبد از محصولات گوارش برای ساخت پروتئین هایی مثل پادتن ها (که به مقابله با عفونت ها کمک می کنند) و عوامل لخته کننده خون استفاده می کند. کبد همچنین سلول های خون ی فرسوده را تجزیه می کند و مواد اضافی را به صورت صفرا دفع می کند که درکیسه صفرا ذخیره می شوند و در گوارش چربی ها نقش دارند. ورود غذا به دوازدهه (اولین قسمت روده کوچک) کیسه صفرا را تحریک می کند تا از طریق مجرای صفراوی، صفرا را به درون دوازدهه بریزد. لوزال معده ، مایعات گوارش کننده قدرتمندی را ترشح می کند که در هنـگام ورود غذا به دوازدهـه، وارد آن می شوند. این مایعات، همراه با مایعات گوارش کننده ای که به وسیله سطح داخلی روده تولید می شوند، کمک می کنند تا مواد غذایی به موادی تجزیه شوند که جذب خون شده، به کبد برده می شوند.

جذب غذا

کلیه مواد غذایی که در اثر هضم شیمیایی به مواد ساده و قابل جذب تبدیل شده اند همچنین ویتامینها ، آب و نمکها که برای جذب نیازی به هضم شیمیایی ندارند از دیواره روده باریک جذب می شوند. هر پرز شامل یک لایه از سلولهای پوششی است که غذا بوسیله آنها جذب می شود. بلافاصله در زیر آن شبکه غنی از مویرگهای خون ی وجود دارد که قندها ،  اسیدها ی آمینه آب و نمکها وارد این شبکه می شوند.

این شبکه مویرگی پس از جمع آوری مواد غذایی به یک سیاهرگ کوچک پرزی منتهی می شود. سیاهرگ پرزی به سیاهرگهای بزرگتر پیوسته و سرانجام واردسیاهرگ باب می شوند. این سیاهرگ ابتدا به کبد رفته و مواد غذایی در کبد ذخیره و پس بر حسب نیاز وارد خون می شوند. در واقع کبد به منزله یک انبار و تنظیم کننده و پخش کننده مواد غذایی جذب شده است. 

دستگاه گوارش , بیماری گوراشی چیست , مشکل گوارشی چیست

ناراحتی های گوارشی

گوارش

بیماریهای دستگاه گوارشی

علت بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش چیست؟و چه علائمی دارد؟

عادات غذایی و نحوه تغذیه افراد تاثیر شگرفی در بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش دارد به گونه ای که م صرف غذا های پرچربی و ادویه جات باعث تشدید این بیماری ها می شود تا جایی که نوعی حساسیت به انواع خاصی از غذا در بیماران مشاهده می شود که به این بیماران تیپ حساسیت آلرژی ک می گویند.

تند وکند شدن حرکات دستگاه گوارش ، اختلال در معده ،مری و اثنی عشر (حس احشاء) و اختلال در تطابق اعضای گوارش با موادی که وارد آنها می شود از علائم بیماری های عملکردی گوارشی است که به صورت درد سر دل یا کل شکم ، دل پیچه ، اسهال یا سر و صدای شکم در افراد بروز می کند . علائم این نوع بیماری های آزار دهنده است و این در حالی است که بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش هیچگاه به سرطان و بیماریهای بدخیم تبدیل نمی شود . 

بیماری های بخش فوقانی

مانند ازوفاژیت، اولسر پپتیک معده  و دوازدهه

بیماری های روده ها

مانند سندروم روده ٔ تحریک پذیر و بیماریهای التهابی روده

بازگشت اسید(رفلاکس)
بازگشت اسید از معده به داخل مری می تواند درد سوزاننده و درد تیز پشت جناغ سینه و احساس ترشی در ناحیه سینه ، احساس مزه بد در دهان و گاهی برگشت غذا به داخل مری و دهان را ایجاد کند. معمولا برگشت اسید به مری را سوزش معده یا سوزش سینه می نامند. این بیماری ناشی از دریچه فوقانی تنبل یا از کار افتاده معده است.

سرطان معده

 از بیماری های خطرناک دستگاه گوارش، سرطان ها محسوب می شوند. در ایران سرطان معده شیوع بیشتری دارد سپس سرطان کولون یا روده ی بزرگ و مری محل های شایع سرطان های دستگاه گوارش هستند. در کشورهای غربی مثل آمریکا، شایع ترین سرطان ها، سرطان کولون بعلت مصرف زیاد گوشت قرمز و غذاها ی پرچرب است.

برای پیشگیری از این سرطان ها، آنچه که خیلی اهمیت دارد و ما می توانیم مداخله داشته باشیم جدای از اختلالات ژنتیکی و شکست های کرو موز ومی، تغذیه است.

مقاله ای راجب انواع بیماریهای دستگاه گوارش , عفونت گوارشی چیست , راههای تشخیص ناراحتی گوارشی

بیماریهای دستگاه گوارش

گوارش

سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ، یا سرطان کولون: در این بیماری سلول های  سرطان ی در داخل بافت روده شروع به تکثیر می کنند. اگر چه این سرطان از جمله معمولترین سرطان های بشر به حساب می آید اما بدلیل بهبود روشهای غربالگری و تشخیصی، تعداد موارد جدید این بیماری و مرگ ناشی از آن بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.

خون ریزی دستگاه گوارشی تحتانی

خون ریزی در اثر صدمه و آ سیب موضعی ایجاد می شود که سبب زخم مخاط دستگاه گوارش می شود. خون ریزی های دستگاه گوارش ( GIB ) به دو دسته با منشأ فوقانی و تحتانی تقسیم می شوند. خون ریزی هایی که در قسمت اثنی عشر به بالا رخ داده باشند، خون ریزی دستگاه گوارش فوقانی ( UGIB ) نامیده می شوند .اگر محل خون ریزی از دوازدهه تا مقعد باشد خون ریزی دستگاه گوارشی تحتانی ( LGIB ) گفته می شود .

انواع زخم های گوارشی

  • زخم معده (gastric ulcers)، این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون معده ایجاد می شوند.
  • زخم مری (esophageal ulcers)، این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون مری (لوله ای که غذا را از دهان به معده منتقل می کند) ایجاد می شوند.
  • زخم دوازده یا اثنی عشر (Duodenal ulcers)، این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که در قسمت بالایی روده کوچک (دوازدهه، اثنی عشر و یا duodenum) ایجاد می شوند.

بیماری های گوارشی و درمان , علایم بیماریهای گوارسی , بیماری گوارشی چیست

بیماری دستگاه گوارش

 


بیماریهای گوارشی , دستگاه گوارش