ترک سیگار و لذت ترک سیگار 2 - علت لذت سیگار

علت لذت سیگار

علت لذت سیگار

 

 

 

ترک سیگار و لذت ترک سیگار
...
رک سیگار آسان نیست، ولى براى رسیدن به ترک سیگار کامل و موفق، لازم است بدانید که شما بر علیه چه چیزى مى جنگید، میل شما چیست و چه باید بکنید..

 

چرا ترک سیگار سخت است؟
مارک تواین مى گوید: «ترک سیگار آسان است، من این کار را صدها بار انجام داده ام!!» ممکن است شما هم سعى در ترک سیگار داشته باشید. چرا در ترک ماندن براى بسیارى از افراد سخت است؟ جواب این سؤال «نیکوتین» است

نیکوتین چیست؟
نیکوتین ماده مخدری است که به طور طبیعى در تنباکو وجود دارد و به مراتب بیشتر از هروئین و کوکائین اعتیادآور است. بدن از لحاظ فیزیکى و همچنین روحى به نیکوتین وابسته مى شود. مطالعات نشان داده است که سیگار ى ها براى پیروزى کامل باید هم در ترک و هم در باقى ماندن در ترک سعى و تلاش کنند. وقتى دود سیگار بلعیده مى شود، نیکوتین به داخل ریه ها حمل مى شود، جایى که به سرعت توسط خون جارى در رگ ها جذب و به سراسر بدن پخش مى شود. نیکوتین روى قسمت هاى بدن تأثیر مى گذارد: قلب، سیستم گردش خون ، سیستم هورمونى و متابولیسم و مغز. نیکوتین حتى در شیر مادر و ترشحات مخاطى پشت گردن سیگار ى ها وجود دارد. در دوران باردارى نیکوتین آزادانه وارد بند جفت و جفت می شود و در مایع آمونیوم نیز یافت مى شود. همچنین از طریق ناف وارد بدن جنین مى شود.


نیکوتین روى قسمت هاى بدن تأثیر مى گذارد: قلب، سیستم گردش خون ، سیستم هورمونى و متابولیسم و مغز. نیکوتین حتى در شیر مادر و ترشحات مخاطى پشت گردن سیگار ى ها وجود دارد. در دوران باردارى نیکوتین آزادانه وارد بند جفت و جفت می شود و در مایع آمونیوم نیز یافت مى شود. همچنین از طریق ناف وارد بدن جنین مى شود.
عوامل متعددى در سرعت و روند عملکرد و دفع نیکوتین دخالت دارد. به طور معمول، در بدن یک سیگار ى 3 تا 4 روز پس از آخرین استعمال ِ سیگار ، نیکوتین وجود دارد. نیکوتین احساس لذت بخشى را در شخص به وجود مى آورد که این احساس در فرد سیگار ى تمایل او را در کشیدن بیشتر سیگار افزایش مى دهد. همچنین مانند یک عامل کاهش دهنده فعالیت بدنى وارد فرمان هاى ارسالى به سلول هاى عصبى مى شود. همچنان که سیستم عصبى با نیکوتین سازگارى پیدا می کند، تمایل فرد سیگار ى براى کشیدن سیگار و در نتیجه مقدار نیکوتین در خون افزایش مى یابد. بعد از مدتى قدرت تحمل نسبت به مواد مخدر در بدن فرد سیگار ى بالا مى رود، به طورى که فرد را به سوى بیشتر مصرف کردن سیگار سوق مى دهد. عاقبت نیکوتین موجود در بدن فرد سیگار ى به سطحى معلوم مى رسد و سپس براى باقى ماندن در این سطح و دریافت نیکوتین لازم، به تعداد استعمال سیگار افزوده مى شود.

 
بازگیرى نیکوتین
وقتى که فرد سیگار ى سعى در قطع استعمال سیگار و ترک دارد، فقدان نیکوتین او را به سوى علایم بازگیرى هدایت مى کند. بازگیرى هم فیزیکى و هم روحى است. در بازگیرى فیزیکى، بدن به کمبود نیکوتین واکنش نشان مى دهد و در بازگیرى روحى، فرد سیگار ى مجبور است با یک عادت و البته یک رفتار مبارزه کند. اگر مى خواهید ترک موفقیت آمیزى داشته باشید باید به هر دوى اینها واقف باشید و اهمیت دهید.

 
علایم بازگیرى مى تواند شامل موارد زیر باشد:
افسردگى، احساس ناامیدى و عصبانیت، کج خلقى و زودرنجى، بدخوابى، عدم تمرکز حواس، بیقرارى، سردرد ، خستگى، بالا رفتن اشتها . نشانه هاى بازگیرى در فرد، او را به سوى شروع دوباره استعمال سیگار هدایت مى کند تا جایى که مى خواهد سطح نیکوتین بدن را با استعمال سیگار به سطح قبلى برساند. اگر فردى به طور مرتب براى کمتر یا بیشتر از چند هفته سیگار کشیده باشد و به طور ناگهانى قصد کنار گذاشتن آن را داشته باشد، علایم بازگیرى بروز خواهد کرد. این علایم معمولاً ظرف کمتر از یک ساعت پس از استعمال آخرین سیگار شروع مى شود و در طول 2 تا 3 روز به اوج خود مى رسد. علایم بازگیرى مى تواند کمتر از چند روز یا چند هفته به طول انجامد.

 
چرا سیگار را ترک می کنید؟
معمولاً در فهرست دلایلى که مردم براى ترک سیگار در نظر دارند، سلامت ى و تندرستى در رأس همه این دلایل قرار مى گیرد. استعمال سیگار یک عامل خطرناک براى بروز بسیارى از انواع سرطان از جمله سرطان دهان، حنجره، گلو، مثانه، کلیه ، لوزال معده ، کبد ، معده ، روده بزرگ، مقعد و در بعضى موارد سرطان خون است. سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیمارى هاى ریوى مانند اتساع ریه و یا برونشیت مزمن را افزایش مى دهد و همچنین باعث چین و چروک زودرس در پوست، بوى بد دهان، بدن و لباس ها و زرد شدن انگشتان مى شود. کسانى که قبل از 35 سالگى سیگار را ترک مى کنند، 90 درصد از خطرهاى ناشى از استعمال تنباکو جان سالم به در مى برند. حتى کسانى که سیگار را دیرتر از این سن ترک مى کنند احتمال بروز خطر مرگ زودرس را به طور قابل ملاحظه اى کاهش مى دهند. همچنین سیگار ى هایى که ترک کرده اند از زندگى خود بیشتر لذت مى برند زیرا کمتر به سرماخوردگى و آنفلوآنزا دچار مى شوند و میزان ابتلا به برونشیت و ذات الریه در این افراد کاهش چشمگیرى مى یابد و در کل داراى وضعیت بهتر سلامت ى مى شوند.

در چندین دهه عموم پزشکان جراح، خطرات و بیمارى هاى ناشى از استعمال سیگار را گزارش کرده اند. صرف نظر از سن شما و یاتاریخچه مصرف سیگار ، مزایایى در ترک سیگار وجود دارد:

- کسانى که سیگار را ترک مى کنند زندگى طولانى ترى نسبت به کسانى که به کشیدن سیگار ادامه مى دهند، دارند. مثلاً افرادى که قبل از 50 سالگى سیگار را ترک مى کنند در مقایسه با افرادى که به سیگار کشیدن ادامه مى دهند خطر مرگ آنها به یک دوم مى رسد.

- ترک سیگار احتمال بروز سرطان ریه و دیگر انواع سرطان ، حمله قلبى، سکته و بیمارى هاى ریوى مزمن را کاهش مى دهد.

- در زنانى که قبل از باردارى و حتى قبل از سه تا چهار ماهگى ِ جنین سیگار کشیدن را متوقف مى کنند، احتمال خطر به دنیا آوردن نوزاد کم وزن به طور چشمگیرى کاهش مى یابد.

مریم باب رحم تى


,