اختلال خواب، مشکلات خواب و بی خوابی

در این بخش از سایت برگزیده ها مطالبی درمورد اختلالات خواب را برای شما آماده کرده ایم ، امیدواریم که مورد توجه شما قرار گیرد.

برگزیده ها : خواب ، موضوعی آشنا که همه ی موجودات آن را تجربه کردن د ، بدن انسان در طول روز به 8 ساعت خواب مفید نیازمند است و در کل طول عمر یک سوم از زندگی را در خواب سر می بریم ، گاهی اوقات به دلیل مشغله کاری و فکری از این موضوع غافل می شویم و مهمترین نیاز بدن را نادیده میگیریم ، این نادیده گرفتن باعث اختلالات ی در سیستم بدن می شود و همچنین گاهی بیماری های خطرناکی با خود به دنبال دارد ، پس بهتر است خواب را جدی بگیرید و اگر میخواهید بیشتر با این موضوع آشنا شوید در قسمت سلامت برگزیده ها همراه ما باشید تا به طور کامل درباره اختلال خواب ، مشکلات خواب و بی خوابی با شما صحبت کنیم .

اختلال خواب

اختلال خواب

 

اختلال خواب

تقریبا یک سوم زندگی ما در خواب سپری می شود به اعتقاد بسیاری از پژوهشگران خواب مرحله ای از استراحت و تجدید قواست که این تجدید قوا بیشتر روحی است تا جسمی. 
مغز همواره برای بهتر کار کردن به فرصتی برای ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی نیاز دارد به همین خاطر به هنگام خواب سلول های خاصی در مغز فعالیت دارند و هرچه کمبود خواب بیشتر باشد این سلول ها مجبور به فعالیت بیشتری هستند. 
به اعتقاد پژوهشگران خواب بیش از هر عامل دیگری در تجزیه و تحلیل اطلاعات مغز اهمیت دارد زیرا داده هایی که در طول روز وارد مغز می شوند در هنگام خواب و در آرامش، دوباره سازماندهی می شوند. 
اما عمل بازسازی اطلاعات در مغز افرادی که با مشکلات خواب که متخصصان علم خواب از آن به " اختلالات خواب" یاد می کنند با توان کمتری صورت می گیرد. 
بدون خواب استعداد شناسایی انسان تحلیل می رود و پس از سه تا چهار روز بی خوابی مغز دیگر نمی تواند به درستی کار کند و ممکن است شخص دچار توهم شود.

به نقل از برگزیده ها : اختلالات خواب مانند زیاد یا کم خوابیدن، پریدن از خواب، نرفتن به مرحله خواب عمیق و سخت به خواب رفتن است. این اختلالات می تواند ناشی از بیماریهای روانپزشکی مانند اضطراب، بیماریهای سیستم تنفسی (خرناس) یا به عنوان نوعی بیماری سالمندان باشد.

از مهم ترین اختلالات خواب بی خوابی و فلج خواب یا بختک است.

خواب دو فاز یا مرحله دارد: مرحلة حرکات سریع چشم (Rapid Eye Movement) و مرحلة بدون حرکات سریع چشم (Non REM). خواب در مرحلة REM یا خواب همراه با رؤیا (Dream Sleep)، آن مرحله از خواب است که در آن مغز فعال است؛ NREM مرحلة آرام یا پرآسایش خواب است. مراحل خواب از NREM به REM به طور پیوسته تکرار می شوند. هر چرخة خواب حدود 90 دقیقه به طول می انجامد و 4 تا 6 بار در طول یک خواب 7 یا 8 ساعته تکرار می شود.

اختلالهای خواب
حدود30% افراد بزرگسال در طول زندگی خود یکی از اختلالات خواب را تجریه می کنند. بیش از یک دوم افرادی که از مشکلات خواب رنج می برند در صدد درمان بر نمی آیند. کمبود خواب می تواند موجب اشکال در تمرکز، ضعف حافظ ه، مشکلاتی درآزمونهای نوروپسیکولوژیک، و کاهش میل جنسی شود. اختلالات خواب ممکن است عواقب وخیمی بدنبال داشته باشند، در مقاله پیش رو ضمن آشنایی با مراحل خواب به بررسی انواع اختلال های خاب نیز پرداخته میشود.

اختلال خواب ممکن است بخشی از یک اختلال طبی یا روان پزشکی دیگر بوده و یا یک تشخیص اولیه باشد. بنابراین تشخیص دقیق و درمان اختصاصی این اختلالات ضروری است. جنسیت مؤنث، سن بالا، ابتلا به اختلالات طبی و روانی، و سوء مصرف مواد، با افزایش شیوع اختلالات خواب همراهند.

تاکنون ۸۰ نوع اختلال خواب شناسایی شده است که برخی عوامل مانند نوبت کاری، مسافرت های هوایی طولانی، مواجهه با عوامل شیمیایی به ویژه حلّال ها و فلزات سنگین و استرس های شغلی در ایجاد آنها مؤثر است.

مشکلات خواب

مشکلات خواب

 

مشکلات خواب

بسیاری از اختلالات روانی به دلیل اختلالات خواب بروز می کند و یکی از علل مرگ ناگهانی، اختلالات خواب و قطع تنفس در زمان خواب است. طب خواب سرفصل جدیدی از علم پزشکی است که از اواسط دهه ۸۰ میلادی به تدریج با توجه به اختلالات جسمی، روانی، عصبی و عوارض و اختلالات تنفسی، قلبی و عروقی اهمیت پیدا کرد و در نتیجه طب خواب شکل گرفت و به مرور، دوره های تحصیلات تکمیلی درباره طب خواب راه اندازی شد. آیا می دانید حادثه چرنویل و غرق شدن کشتی تایتانیک به علت بروز اختلالات خواب رخ داده اند؟

عوامل متعددی می توانند به بروز اختلال خواب بیانجامند:

بیماری های تنفسی، مشکلات گوارشی، بیماری های روماتیسم ی و حتی مشکلات روحی مثل  افسردگی  و اضطراب از جمله این عوامل هستند. شاید حتی عوامل شغلی (به عنوان یکی از مهم ترین عوامل) و فعالیت در شیفت های کاری شبانه روزی و عدم پیشگیری از عوارض و مشکلات کار در شیفت شب، باعث شود هزاران مشکل جسمی به علاوه ی اختلال خواب و افت کیفیت خواب در فرد دیده شود.

لذا تشخیص به موقع افراد مبتلا یا مستعد اختلال خواب، بسیار مهم است. گاهی تنها با گرفتن یک شرح حال از همسر یا هم اتاقی فرد و روش های بالینی دیگر به تشخیص قطعی می رسیم. اگر با روش بالینی نتوانستیم، از روش های تشخیصی پاراکلینیکی استفاده می کنیم.

بیش از صد بیماری که در سه گروه عمده تقسیم بندی میشوند:

1. اختلالات مربوط به خواب مانند پرخوابی یا بیخوابی

2. اختلالات همراه با خواب یا پاراسومنیا ها مانند کابوس شبانه

3. اختلالات خواب ثانویه به سایر بیماریها مانند سکته مغزی

اختلال خواب,اختلال خواب در کودکان,اختلال خواب در نوزادان

بی خوابی

کسالت یعنی چه؟
برگزیده ها: اگر فردی به علت خستگی و کم خوابی دچار تحریک پذیری و ناتوانی در تمرکز ذهنی شود به کسالت مفرط دچار شده است. این اختلال که ممکن است طیف گسترده ای داشته باشد، می تواند علایم خفیف یا شدیدی را بروز دهد. ثابت شده است که خواب آلو دگی و کسالت یکی از مهم ترین دلایل تصادفات شدید رانندگی است. گاه این عارضه به اختلالات ی مثل افسردگی مزمن فصلی، اضطراب، بی قراری، افزایش تحریک پذیری، کاهش تمرکز شدید، توهم، کاهش اشتها ، مشکلات یادآوری و در نهایت افت کیفیت زندگی فرد منجر می شود، بنابراین اگر این اختلال تا پایان اردیبهشت و فصل بهار رفع نشد، لازم است فرد به پزشک مراجعه کند و اجازه ندهد این مشکل تبدیل به یک اختلال مزمن شود.

خواب ناکافی موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری هاست

براساس مطالعات انجام شده سازمان بهداشت جهانی که در طی 19 سال میزان بروز حمله های قلبی و سکته ها را بررسی کردن د، دریافتند افرادی که دچار اختلالات خواب هستند بین 2.6-2 مرتبه بیشتر امکان خطر حمله های قلبی و 1.5-4 برابر بیشتر خطر  امکان بروز انواع سکته را خواهند داشت.

گفتنی است، افراد بزرگسال در بازه سنی 64-18 سال در شبانه روز به 9-7 ساعت خواب نیاز دارند در حالیکه افراد 65 ساله و بیشتر در شبانه روز 8-7 ساعت می خوابند.

راهکارها

فعالیت های روزانه اهمیت دارد

مصرف کافئین روزانه تان را محدود کنید و برای بیدار نگه داشتن خودتان از محرک استفاده نکنید، مخصوصاً در شب هنگام. بدن ما یک سیستم ظریف بیوریتمیک دارد و وقتی خودتان را مجبور به بیدار ماندن بیشتر از آن حدی که باید می کنید، در این چرخه مشکل ایجاد می شود و کم کم مشکلاتتان آغاز می شود. چیزهایی مثل نوشابه های انرژی زا فقط یک کمک موقتی هستند. در آخر از نوشیدنی هایی مثل این ضربه می خورید و حتی می توانند شدیداً اعتیادآور باشند.

خودتان را تقویت کنید

اگر در طول روز نیاز به تقویتی دارید، پیاده روی ، تنفس عمیق، نوشیدن آب یا خوردن تنقلات سالم مثل آجیل را امتحان کنید. خیلی وقت ها که عصرها می خوابیم، بدنمان کم آب می شود و به آب یا هوای بیشتری نیاز پیدا می کند. به دنبال تنقلات شیرین و قندی نروید چون اینها هم می توانند مضر باشند. همچنین سعی کنید چرتتان خیلی طول نکشد چون همین هم باعث می شود شب نتوانید به موقع بخوابید.

 نقش خوابهای نیمروزی

خواب مناسب (مانند خواب کوتاه مدت ظهر) انرژی لازم جهت پرداختن به امور روزمره را در فرد تأمین می کند و در صورت بی توجهی به کیفیت خواب موجب خستگی روزانه ، بی انرژی بودن، بی قراری، پرخاشگری و عدم وجود تمرکز در انجام مابقی کارهای روزانه در فرد می شود.

اختلال خواب,اختلال خواب در کودکان,اختلال خواب در نوزادان

خواب

آرام بخش های چهارگانه

۱- از تمام گروه های غذایی به صورت متعادل و متنوعی در طول روز استفاده کنید؛ به خصوص مواد غذایی حاوی تریپتوفان مثل ماست، شیر، ماهی، موز ، خرما ، انجیر که اگر به عنوان عصرانه خورده شوند به آرامش اعصابتان کمک بیشتری می کنند.
۲ – ویتامین های گروه B  هم با تولید سروتونین به رفع بی خوابی کمک می کنند.
۳ – مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ و آهن نیز از کم خونی جلوگیری کرده و خواب شیرینی را به ارمغان می آورند. یادتان نرود که انواع ماهی و آبزیان، تخم کدو و تخم کتان، گردو از منابع مهم امگا ۳ و گوشت بدون چربی، تخم مرغ و حبوبات از منابع آهن به حساب می آیند.
۴ – کاهو و سیب دارای ترکیبات آرا مبخش هستند، از این رو بهتر است قبل از خواب یک لیوان شیر با یک عدد سیب بخورید .

 گردآوریک بخش سلامت برگزیده ها


,