انرژی‌های مثبت سفره‌های رنگین افطار - نماد فلاکس سر سفره های افطار

 انرژی‌های مثبت سفره‌های رنگین افطار
 
برکت همیشه میهمان سفره افطار است. سفره‌ای سفیدرنگ و کاسه‌ای آش تزئین شده. سرخی تربچه و سفیدی پیازچه در سبد سبزی و رنگ نان تازه و... طیف رنگ سفره را کامل کرده و چشم‌نوازی آرامش‌بخشی به همراه می‌آورد.به گزارش ایران، زینت بخشی به سفره افطار نه تنها ضیافت ماه مبارک رمضان را با شکوه‌تر می‌کند بلکه به واسطه تنوع رنگ و چیدمان خاص آن موجب افزایش معنویت در انسان و تجدید انرژی روزه‌داران می‌شود به‌طوری که از گذشته تاکنون زیباترین سفره‌های مردم کشورمان مربوط به سفره افطار بوده است. سفره‌هایی که در حال سادگی و بی‌ریا بودن، آنچنان رنگ‌بندی و آرایش شده‌اند که می‌توان آن را نماد قدردانی مردم روزه‌دار از برکات بیکران خداوند در این ماه دانست...

نماد فلاکس سر سفره های افطار

نماد فلاکس سر سفره های افطار

 پیام‌های رنگی
رنگ غذا نخستین پیامی است که مغز انسان پس از نشستن سر سفره دریافت می‌کند به همین دلیل تنوع رنگی سفره افطار اهمیت ویژه‌ای برای ایام ماه مبارک رمضان دارد.
از نظر علم روانشناسی رنگها ا جایگاه ویژه‌ای در زندگی انسان دارند زیرا علاوه بر تشکیل بخش مهمی از زندگی دیداری ما، امکان برقراری ارتباط با دیگران و محیط را فراهم می‌کند.
از این رو انواع رنگ‌های موجود در طبیعت بر جسم، روح و روان انسان آثار زیادی به همراه دارد. تحقیقات حاکی از آن است که استفاده از رنگ‌ها در محیط علاوه بر کمک به درمان برخی بیماری‌ها، توانایی سیستماتیک مغز و قدرت تجزیه و تحلیل را افزایش داده و باعث رشد خلاقیت و آرامش می‌شود.
حسین انصاری، روانشناس و نقاش، رنگ‌ها را با آرامش خیال انسان در ماه رمضان مرتبط می‌داند و می‌گوید: رنگ آبی تأثیر مثبتی بر بهداشت روان انسان دارد. در این ماه نوعی گرایش معنوی ناخودآگاهانه به تماشای آسمان وجود دارد. طبق دیرینه‌شناسی انسان، اغلب مردم برای تعیین موقعیت آفتاب، بیشتر به آسمان می‌نگریستند و رنگ آبی پراکنده شده در آسمان ، گستره فکر و ذهن انسان را بیشتر کرده و به او تعادل روحی روانی بخشیده است. بنابراین انسان در این ماه بیشتر سر به سوی آسمان بلند کرده و از موقعیت آفتاب بهره می‌جوید. این در حالی است که هنگام شب آسمان به رنگ سرمه‌ای تیره است و این موضوع کیفیت خواب را بهبود بخشیده و خواب را عمیق‌تر می‌کند به این ترتیب همواره نگاه کردن به آسمان در طول شب یا روز توصیه می‌شود زیرا به احساس پرهیزکاری و حفظ آرامش کمک زیادی می‌کند.

رنگ‌های نیروبخش
همانگونه که انسان از رنگ‌های پیرامون خود تأثیر می‌پذیرد و نمادهای آن را در زندگی خود بکار می‌گیرد، رنگ‌آمیزی سفره نیز برای او اهمیت زیادی داشته و استفاده هر یک از موادغذایی رنگ به رنگ سرسفره را نماد یک برکت خداوندی و طبیعت می‌داند.
به گفته حسین انصاری، نقاش و روانشناس رنگ سفید نماد سلامت، انرژی و نیروست که روحیه انسان را به تعادل و توازن می‌رساند. همچنین شفافیت یک فنجان آب‌جوش نیز چنین خاصیتی داشته و انرژی بیشتری نسبت به چای قهوه‌ای رنگ به فرد روزه‌دار هنگام افطار می‌بخشد.
وی ترکیبی از رنگ سیاه و سفید را دارای بهترین اثر آرامبخش بخصوص برای زنان می‌داند و می‌گوید: از نظر علم روانشناسی تلفیق این دو رنگ تأثیر بسزایی در اصلاح به هم ریختگی و آشفتگی‌های روانی دارد. استفاده از ترکیب رنگی سیاه و سفید در سفره افطار موجب پیدایش احساسات بهینه و قدرتمندی شده به همین دلیل توصیه می‌شود خرما در کنار پنیر، فرنی قرار گیرد.
انصاری بیشترین اثرگذاری را متعلق به رنگ زرد می‌داند و می‌گوید: زرد نمادی از خوش‌بینی، اعتماد به نفس و دوستی است که امید به زندگی و زیستن را تقویت می‌کند.
پژوهش‌ها حاکی از آن است، رنگ زرد شبکه عصبی ذهن را فعال کرده و یأس و ناامیدی را برطرف می‌کند. سیستم عصبی کلیه ، معده، روده و دیگر قسمت‌های دستگاه گوارش تحت تأثیر این رنگ قرار گرفته و آرام می‌شود.
علاوه بر این نورهای تابیده شده زرد رنگ علاوه بر افزایش اشتها ، سیستم عصبی انسان را متحول می‌کند. براین اساس استفاده از مواد غذایی یا ظروف زردرنگ مانند شله زرد یا مسقطی در سفره افطار توصیه می‌شود. از نظر علم روانشناسی خواص سبزیجات سبز رنگ تنها محدود به ویتامین‌ها و املاح آن نمی‌شود بلکه رنگ آن روح و فکر انسان را هم تحت شعاع قرار می‌دهد.
رنگ سبز مظهر دوستی، مودت و مهرطلبی است که آرامش بی‌نظیری را به انسان هدیه می‌دهد. از نظر فیزیولوژیکی در اثر تماشای رنگ سبز، حرارت بدن تعادل پیدا کرده و قلب تقویت می‌شود و بدخلقی‌ها از بین می‌رود.
قرار دادن دستمال سفره سبز رنگ و یا ظرفی پر از سبزی در سفره افطار فکر انسان را از بسیاری دغدغه‌های فکری دور می‌کند و انرژی مثبتی به نشانه نماد طبیعت در لحظه شکرگزاری به انسان بخشیده می‌شود.
رنگ نارنجی ترکیبی از قرمز و زرد است. رنگ نارنجی کانون دانش و آگاهی در ذهن انسان را تحریک کرده و احساسات اجتماعی را برمی‌انگیزد.
سیستم عضلانی، ماهیچه‌ای، طحال، معده، پانکراس و کلیه تحت تأثیر مثبت این رنگ قرار می‌گیرد. بنابراین چیدمان نارنجی رنگ در سفره افطار به بهبود روابط جمعی میهمانان کمک زیادی کرده و استفاده از رنگ مکمل نارنجی یعنی آبی در کنار سفره تأثیرگذاری این رنگ را می‌افزاید.
وی به طور کلی، بهترین چیدمان رنگی سفره افطار را استفاده از تمامی رنگ‌های سرد و گرم مثل قرمز، آبی و زرد می‌داند و می‌گوید: چنانچه در قسمتی از سفره رنگ زرد استفاده شد بهتر است رنگ مکمل آن یعنی ترکیبی از دو رنگ دیگر که بنفش است برای اثرگذاری بیشتر استفاده شود. به عنوان مثال قرار دادن پنیر سفید در کنار سبزی و یا چند ریحان بنفش رنگ در کنار مواد غذایی زرد رنگ جلوه رنگ را افزایش می‌دهد.

طبیعت، جلوه‌گاه رنگ‌ها
رنگ‌ها همواره در طول تاریخ زندگی بشر جایگاه ویژه‌ای داشته‌اند. به‌طوری که هنگام شادی از تنوع رنگ برای سهیم کردن دیگران در خوشحالی‌شان استفاده کرده و رنگ مشکی را که به هیچ عنوان نور از آن منعکس نمی‌شود در مجالس ختم انتخاب کرده‌اند.
دکتر ابوالفضل شعبانپور، روانشناس در این خصوص ابراز می‌کند، خداوند در طبیعت رنگ‌های متنوعی آفریده است که به زندگی انسان جلوه بخشیده است. رنگین بودن سفره افطار نیز چنانچه نشانه‌ای از اسراف نباشد و در عین سادگی رنگارنگ و متنوع چیده شده باشد تأثیر شگرفی بر آرامش، راحتی خیال و بهبود وضعیت روانی فرد روزه‌دار دارد و او را به صرف یک افطار نشاط‌آور تشویق می‌کند.
امروز در تمامی علوم صنعت و غذا، ارتباط رنگ و چیدمان غذا با تصور انسان از مزه و طعم غذا امری ثابت شده است به طوری که رستوران‌های با تنوع رنگی و چیدمان زیبا و دلپذیر، مشتری بیشتری دارند.
از آنجا که تنوع رنگی سفره برای کودکان جالب است استفاده از غذاهای رنگی در سفره افطار برای دخترانی که تازه به سن بلوغ رسیده‌اند، مؤثر خواهد بود. به عنوان مثال ریختن شله‌زرد در ظرفی با رنگ مکمل بنفش و قراردادن قاشقی آبی‌رنگ کنار آن میل و اشتها ی روزه‌دار را افزایش می‌دهد.
شیما فضیلی، سفره‌آرا، نارنجی و سبز را دو رنگ گرم و اشتها ‌آوری می‌داند که در تزئینات و سفره‌آرایی کاربرد فراوان دارد.
وی می‌گوید: هنگامی که دو رنگ مکمل در سفره قرار می‌گیرد بهتر است رنگ تیره دیگری در کنار آن دو به کار برده شود تا هرم رنگ‌ها حفظ شود. به عنوان مثال چنانچه مسقطی و سبزی در گوشه‌ای از سفره نهاده شده بهتر است حلوای قهوه‌ای رنگ نیز در کنار آن قرار داده شود.
اگرچه شکیل بودن ظروف به کار برده شده جلوه سفره را زیباتر می‌کند ولی در درجه اول لازم است غذا نسبت به رنگ آن در ظرفی با رنگ متضاد ریخته شود زیرا موادغذایی تیره در ظرفی روشن و موادغذایی روشن در ظروف تیره زینت بیشتری پیدا می‌کنند.
رنگ نوشیدنی‌ها بر ذهن و فکر انسان اثرگذار است، به طوری که نگاه کردن و نوشیدن آب میوه‌ رنگی اشتها را برای خوردن زیادتر کرده و اثر روانی نیروبخش‌تری دارد.
به گفته حسین انصاری، نوشیدنی‌هایی با رنگ‌های طبیعی مانند آبمیوه، چای گل گاوزبان و چای سبز همگی اثرگذاری رنگ‌ها را می‌افزاید در حالی که مصرف چای سیاه به دلیل رنگ خنثی آن این ویژگی را ندارد.
فضیلی در رابطه با نوع سفره می‌افزاید: سفره افطار یا رومیزی باید ساده و بدون طرح باشد تا تنوع غذایی و رنگ‌ها بهتر نمایش داده شود زیرا رنگ‌ها در زمینه سفید جلوه بیشتری پیدا می‌کند.
شمع‌ها فضا را نورانی کرده و حال و هوای معنوی‌تری به محیط می‌بخشد. بنابراین قراردادن شمعی سبزرنگ که با گلبرگ‌های گل تزئین شده باشد سفره را جالب‌تر کرده و نماد طبیعت سر سفره افطار را رشد بیشتری می دهد.
استفاده از چند شاخه گل که عطر خوبی داشته باشد نیز فضا را مطبوع و دلپذیر می‌کند. مریم، نرگس و شب‌بو گل‌های مناسبی برای سفره افطار هستند و باید در گلدانی پایه کوتاه در سفره و در گلدانی پایه بلند روی میز قرار داده شوند.
نور محیطی که سفره در آنجا چیده می‌شود نیز از فاکتورهای مهم دیگری است بنابراین باید سعی شود تا سفره در پرنورترین قسمت خانه چیده شود. لامپ‌های با رنگ قرمز، سبز یا زرد بهترین اثربخشی نوری را به سفره دارد اما بهتر است نور مستقیم به سفره تابیده شود تا سایه ظروف روی هم نیفتند و روزه‌داران افطاری‌شان را با آرامش و اشتها ی بیشتری میل کنند.
                                                                                               
 ویرایش وتلخیص:برگزیده ها


,