طرز تهیه سمنو

طرزتهیه سمنو

 

سمنو

 

 

مواد لازم :


گندم
1 كيلو
آرد گندم
3الي 4 كيلو
بادام يا فندق يا پسته با پوست
به ميزان لازم

 

 

طرز تهيه سمنو :

گندم نقره اي شده را چرخ كرده سپس آن را در ظرفي ريخته مقداري آب روي آن مي ريزم و خوب مخلوط مي كنيم . از صافي رد كرده مواد موجود در صافي را بين دو دست فشار داده تا كاملاً شيره آن خارج شود . آرد را در ظرفي ريخته شيره گندم تهيه شده را بتدريج به آرد اضافه كرده و هم مي زنيم بطوري كه گلوله نداشته باشد .

 

(بايد توجه داشت كه مقدار شيره در حدي باشد كه مايه را كاملاً رقيق كند) روي حرارت قرار داده و مايه را كاملاً هم مي زنيم تا زماني كه به جوش آيد و غليظ شود . اين مايه بايد مرتب هم زده شود زيرا سمنو زود ته مي گيرد. آنقدر زدن را ادامه مي دهيم تا اب آنكاملاً تبخير شده و به شكل حلوا در آيد و رنگ آن كمي سرخ شود (بايد متذكر شويم كه در سمنو شكر يا روغن اضافه نمي شود , زيرا جوانه گندم بطور طبيعي مقداري شيرين و چربي دارد) مجدداً بتدريج مقداري آب به مسنو اضافه كرده ,هم مي زينيم تا گلوله نشود و مايه يكدست و رقيق شود.

 

حرارت را ملايم نموده وگاهي آن را هم مي زنيم تا زماين كه كاملاً غليظ شودو به صورت سمنو در آيد . در آخر پسته يا فندق يا بادام با پوست رادر سمنو ريخته بعد از بيست الي سه دقيقه حرارت را خاموش كرده و مورد استفاده قرار مي دهيم . قابل ذكر است كه اين غذاي سنتي ايراني براي كودكان بسيار مفيد و مغذي مي باشد .







طرز تهیه سمنوی خانگی


مواد لازم :

گندم                     1كيلو گرم
آرد سفيد گندم        5كيلوگرم
آب                       به مقدار لازم
آجيل                    به اندازه ونوع  دلخواه

براي پخت سمنو نياز به شيره جوانه گندم و آرد مي باشد.

طرز تهیه سمنوی خانگی

طرز تهیه:
ابتدا گندم خوب و مرغوب را تهيه كرده و بعد از پاك كردن (جدا كردن جو، سنگ و چوب و گندمهاي نيمه ) آن را تميز شسته بطوري كه كليه گل و خاك از آن پاك شود.
سپس درون ظرفي داخل آب به مدت 2تا 3 روز خيس كرده و بعد از اينكه كاملا خيس خورد و گندم پف كرد و درشت شد آب آن را تخليه كرده و گندمها را درون پارچه و يا ظرفي كه هوا و آب بتواند از آن عبور كند به مدت 2 تا 3 روز ريخته و مرتب به آن آب ميدهيم كه خشك نشوند.
بعد از اين مدت گندمها داراي تارهاي نازك و سفيد رنگي شده و به هم ميچسبند. آنگاه آنها را در ظرف هاي بيشتري تقسيم كرده (ظرفهايي مثل صافي، سيني ، تخته ، پارچه و غيره ) بطوري كه آب و هوا به خوبي از آن عبور كند.


روي گندمها را با پارچه نخي نازك پوشانده و طي سه روز مرتب به آنها آب داده ميشود. ضمنا جاي گندم نبايد در معرض باد و سرما باشد.
بعد از گذشت اين مدت گندمها از زير داراي ريشه و از بالا داراي جوانه شده اند. به گفته شيرازيها اصطلاحا"بلوري" ميشوند.


سپس گندمها را بايد چرخ كرد و تفاله آن را درون آب ريخته و آن را مخلوط كرده تا عصاره و شيره گندمجذب آب شود. سپس آن را صاف ميكنيم و در ديگي كه ميخواهيم سمنو را بپزيم ميريزيم .


اكنون آرد را اضافه ميكنيم تا يك مايع خميري شكل درست شود كه نه شل باشد و نه سفت.

طرز تهیه سمنوی خانگی


و زير ديگ را روشن ميكنيم و شروع به هم زدن ميكنيم تا سمنو سفت شود و به رنگ تقريبا قهوه اي در آيد كه رنگ و ميزان سفتي آن بستگي به سليقه دارد.
در اواخر پخت سمنو گردو و بادام را اضافه ميكنيم. كه هم ميتواند با پوست ريخته شود و هم به صورت مغز در هر صورت بايد كاملا تميز و شسته باشد.
از زماني كه سمنو رنگ آمد براي امتحان مقداري از سمنو را در ظرفي كشيده و رنگ و غلظتش را بررسي ميكنيم تا زماني كه به رنگ دلخواه برسد و بعد مغز را اضافه ميكنيم و ميگذاريم يكي دو جوش بخورد.


سپس زير ديگ را خاموش كرده و حدودا براي سه تا چهار ساعت ميگذاريم دم بكشد و از داغي بيفتد و سپس در ظرف ميكشيم.

طرز تهیه سمنوی خانگی


اگر مقدار گندم در حدود 50 كيلوگرم باشد مقدار آرد لازم بين 200 تا 250 كيلو ميباشد. كه مقدار 400 تا 450 كيلو سمنو مي دهد و زمان لازم براي پخت اين مقدار 14 تا 16 ساعت روي آتش مستقيم ميباشد.

و نكته بسيار بسيار مهم اين است كه در طي اين مدت بايد مرتبا هم بخورد بطوريكه با يك لحظه غفلت سريعا و حتما ميسوزد.
پس نياز به نيروي كار زياد و ورزيده دارد.






خواص شگفت انگیز سمنو

در داخل این غذاى بهشت که تزئین بخش سفره هفت‌سین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مى‌ریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج مى‌کنند و تعدادى از آنها را به عنوان برکت کیف پول در داخل کیف پول قرار مى‌دهند تا باعث فراوانى پول و ثروت گردد.
سمنو یکی از دسرهای سنتی ایرانی و ویژه سفره هفت سین نوروزی است. سمنو را از جوانه گندم و آرد درست می‌کنند. ماده شیرین کننده سمنو شیره‌ای است که از خرد کردن جوانه گندم گرفته می‌شود. این شیره با آرد سبوس‌دار جوشانده می‌شود.

سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.

سمنو مغذى و انرژى زا است و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است و داروى طول عمر و آرامش اعصاب است.

 سمنو شیرافزا است از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن براى زنان باردار بسیار مفید است.

از دیگر موارد مفید درمانى آن مى‌‌توان به اثرات شفابخش آن در درمان سو ءهاضمه، نازایى، سختى زایمان، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش مو، لاغرى، یبوست، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى خوابى عصبى، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت،M.S، بهت زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، فسفات در ادرار، خون ادرارى، ترمیم زخم ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت، بهبودى زخم هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، هوابلعى، مخملک، کوریزاى مزمن، پیستوریازیس، ورم دستگاه تناسلى، تب برفکى، ورم میزراه، سرگیجه هاى منى پر، کم خونى هیپوکروم، آرتروز، ورم زبان همراه بار، آرتروز پا و شبیکه، پارکینسون، عوراض یائسگى، پورپورا، اسپرو، اسکروفولوس، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادى، کمک به ترمیم شکستگى استخوان و عقیم بودن، به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است.

در داخل این غذاى بهشت که تزئین بخش سفره هفت‌سین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مى‌ریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج مى‌کنند و تعدادى از آنها را به عنوان برکت کیف پول در داخل کیف پول قرار مى‌دهند تا باعث فراوانى پول و ثروت گردد.

بادام، حاوى ویتامین E وB1 و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى شدن بیشتر این غذا مى‌گردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان ها مى‌گردد و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب مى‌‌شود.