موگرینی در منطقه خلیج فارس به دنبال چیست؟


اخباربین الملل ,خبرهای بین الملل , موگرین

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز /یکشنبه/ برای حل و فصل بحران در روابط میان کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر با قطر به کویت سفر و هدف خود را نیز رایزنی با مقامات این کشور برای دستیابی به حل اختلافات میان کشورهای یاد شده عنوان کرد.

منابع خبری منطقه نیز سفر موگرینی به کویت را در ادامه تلاش های کشورهای غربی برای حل و فصل بحران در روابط میان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس عنوان کردند.

 

هر چند مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش در اظهاراتی گفته بود که با هدف حمایت از کویت به عنوان میانجی و اعلام همکاری به این کشور سفر می کند.

 

اما صرف نظر از این اظهار نظرها، به نظر می رسد که موگرینی هدف دیگری را نیز از سفر خود به منطقه دنبال می کند که به اختصار به آن اشاره می شود.

 

برخی ناظران سیاسی معتقدند که موضوع اختلاف پیش آمده میان برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از نظر اروپاییان به ویژه در زمینه اقتصادی نیز خوشایند نبوده و به همین علت اتحادیه اروپا با اعزام مسئول سیاست خارجی خود به منطقه خواهان رفع این مشکل شده است.

 

اروپاییان به خوبی می دانند که تشدید اختلافات درونی میان برخی از کشورهای عربی بیش از سایر اختلافاتی که در سطح منطقه وجود دارد، از حساسیت بیشتری برخوردار بوده و تدوام این بحران می تواند منافع اقتصادی به ویژه در زمینه تامین نفت و گاز مایع آنها را در میان مدت دستخوش مخاطراتی کند که جبران آن بسیار سخت خواهد بود.

 

بنابراین موگرینی تلاش خواهد کرد که در این سفر علاوه بر ترغیب کشورهای میانجی برای رفع کدورت های به وجود آمده میان برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، تضمینی را نیز برای مصونیت تامین انرژی کشورهای غربی در خلال این اختلافات از طرف های درگیر اخذ کند.

 

آن چه که هم اکنون نگرانی اروپائیان را دو چندان کرده، نزدیکی فصل سرما در قاره سبز است که کمتر از دو ماه دیگر آغاز می شود و مسئولان این قاره باید از هم اکنون برای تامین انرژی به ویژه تامین گاز مایع از کشور قطر تضمین های لازم را اخذ کنند.

 

کویت از این نظر می تواند مطلوب اروپاییان قرار بگیرد و آنها با حمایت همه جانبه سعی خواهند کرد که این کشور را برای حل بحران جاری میان کشورهای عربستان، امارات، مصر و بحرین با قطر بیشتر ترغیب و تشویق کنند.

 

نکته دیگریی که به نظر می رسد موگرینی در این سفر به دنبال آن خواهد بود، ارزیابی از سهم و جایگاه هر یک از کشورها و بازیگران منطقه ای در بحران پیش آمده است.

 

اروپاییان به خوبی دریافته اند که این بحران در فرجام خود برندگان و بازندگانی دارد که جای گیری هر یک از بازیگران منطقه ای می تواند موقعیت آن کشور را در بازی عربی - غربی ( بحران جاری به اعتقاد بیشتر ناظران سیاسی طرحی مشترک میان آمریکا و رهبران جوان سعودی است) مشخص سازد.

 

بنابراین اتحادیه اروپا مایل است ضمن آنکه بداند باید در این بحران طرف کدام بازیگر را بیشتر داشته باشد تا منافعش به خطر نیفتد، از سوی دیگر تمایل دارد نقش خود را در حفظ چارچوب مزربندی شده میان آمریکا و متحدان منطقه ای آن به خصوص عربستان حفظ کند . به عبارت دیگر تلاش کند تا از این قافله عقب نماند.

 

 

اخبار بین الملل - ایرنا