وقتی اولین سوپرمینی رنو تبدیل به پراید شد - تولید رنو سپند چه سالی اغاز شد

وقتی اولین سوپرمینی رنو تبدیل به پراید شد


رنو ۵، جزو خودروهای سوپرمینی محسوب می شود که از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۹۶ توسط شرکت فرانسوی رنو تولید شد.

تولید رنو سپند چه سالی اغاز شد

تولید رنو سپند چه سالی اغاز شد

رنو ۵، جزو خودروهای سوپرمینی محسوب می شود که از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۹۶ توسط شرکت فرانسوی رنو تولید شد.

رنو ۵، جزو خودروهای سوپرمینی محسوب می شود که از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۹۶ توسط شرکت فرانسوی رنو تولید شد. در برخی از بازارها با نام رنو ۵ و در آمریکای شمالی با نام Lecar به فروش می رسید. ۵/۵ میلیون دستگاه رنو ۵ از سال ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۶ ساخته شده و به فروش رسید.

● نسل اول ۱۹۸۵ ۱۹۷۲

رنو۵ در ژانویه سال ۱۹۷۲ به عنوان اولین سوپرمینی رنو تولید شد. این خودرو در نمونه سه در هاچ بک و پنج در هاچ بک عرضه گشت. رنو۵ در کشورهای فرانسه، اسپانیا، ونزوئلا، ایران، مکزیک و اسلوونی تولید و مونتاژ و بر روی آن انواع موتورهای ۸۰۰ سی سی، ۱۱۰۰ سی سی، ۱۴۰۰ سی سی و ۱۴۰۰ توربو نصب شد.

بر روی رنو دو نوع گیربکس پنج و چهار سرعته دستی و یک نوع گیربکس اتوماتیک سه سرعته قابل نصب بود که در کشور ما تنها گیربکس چهار سرعته دستی عرضه شد.

● نسل دوم ۱۹۹۶ تا ۱۹۸۵

نسل دوم رنو۵ با یک شاسی کاملاً جدید در سال ۱۹۸۵ عرضه شد. این خودرو نیز با موتورهای ۱۰۰۰ سی سی تا ۱۶۰۰ سی سی در کشورهای فرانسه، اسپانیا، ونزوئلا و اسلوونی تولید شد که بسیار کم مصرف بود و ۱/۴ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر مصرف داشت. یک موتورGT۴/۱ بر روی رنو ۵ نصب شد که ۱۱۳ اسب بخار قدرت داشت و در مسابقات اتومبیلرانی مورد استفاده قرار می گرفت.

نسل دوم رنو شباهت های فراوانی با سپند در ایران داشت که سپندها در ایران نتوانستند همانند رنو موفق ظاهر شوند. رنو خودرویی است که بعد از گذشت سال ها از عدم تولید در اروپا هنوز هم افراد بسیاری اقدام به تقویت و تیونینگ آن در مسابقات اتومبیلرانی می کنند.

● رنو در ایران

سال ها پیش که ایران بازاری پر تنوع داشت، برندهای زیادی پا به این بازار نهادند. در این زمان کشور فرانسه با سه برند پژو، رنو و سیتروئن قصد تسخیر این بازار را داشت. در کلاس های مختلف این سه خودروساز خودروهایی را عرضه کردند یکی از این خودروها رنو۵ بود که با توجه به شرایط آن زمان که خودروهای کوچک همانند ژیان و فولکس بیتل از فروش بالایی بهره می بردند می توانست سود زیادی را عاید کمپانی رنو کند.

رنو ۵ جزو اولین خودروهای دیفرانسیل جلو بود که با حجم کم موتور قدرت مناسبی را نسبت به آن زمان تولید می کرد و به همین دلیل مورد توجه واقع شد تا جایی که سال ها بعد شرکت سایپا اقدام به تولید این خودرو کرد. اما در دنیایی که هر روز شاهد پیشرفت و توسعه در صنعت خودروی جهان هستیم مدیران هم بیکار ننشسته و اقدام به خلق موجودات عجیبی کردند که نمونه آن در هیچ کجای دنیا وجود ندارد! صنعت خودروی ایران در برهه ای از زمان اقدام به تولید خودروهایی کرد که هیچ اصالتی در آنها دیده نمی شود و به قولی شتر،گاو، پلنگ هستند. این اقدام عجیب اولین بار توسط غول خودروساز خاورمیانه یعنی ایران خودرو انجام شد. اتفاقا با خودروهای فرانسوی این بازی انجام شد. بر روی پیکان موتور پژو ۵۰۴ نصب و با استقبال زیادی هم مواجه شد. همین استقبال موجب شد تا مهندسین ایران خودرو اقدام به خلق یک ابرخودرو! با نام آردی کنند که بدنه ۴۰۵ را با شاسی و پیشرانه پیکان ادغام کرد! غافل از اینکه فروش بالای پیکان پژویی دلیلی جز قدرت زیاد موتور پژو بر روی پیکان نداشت. اما پژویی که پیکان شود داستانی دراز خواهد داشت.

در این طرف گود هم پارس خودرو بیکار ننشسته و دست به خلق خودرویی عجیب زد که از آن قاعدتاً باید انتظار فروش بالا را می داشت. چون موتوری قوی و پر شتاب به نسبت اتاق سبک داشت. پراید که سال ها است در چرخه تولید وجود دارد و از بازار خوبی بهره می برد. رنو هم که خودروی محبوبی بود پس در این صورت همه چیز مهیای موفقیت است! اما غافل از اینکه پی کی خودرویی همانند آردی است و هیچ اصالتی در آن دیده نمی شود و حتی برای وجه تسمیه آن هم جوک های زیادی گفته اند.

موتور کره ای و بدنه ای فرانسوی البته کمی با تغییرات در زهواره های گلگیر و فاصله محورها مساوی شد با خلق یک پدیده، موجودی که برخلاف آردی ارزان بود و ارزان ترین خودروی تولید داخل محسوب می شد و این شروعی دوباره برای رنوی سال های دور بود که با شرایط سهل به کارمندان دولت که اکثر معلم بودند می فروختند اما به راستی اگر کسی مجبور نبود می توانست پی کی را به عنوان یک خودرو بشناسد.

خودرویی که نه می توان از آن به عنوان یک پراید انتظار داشت و نه به اندازه یک رنو همه چیز به هم ریخته فاصله محورها جلوبندی که متعلق به پراید است عقب خودرو که متعلق به رنو است، کابین هم همان رنوی خودمان است تنها یک کولر به آن اضافه شد که البته بیشتر جنبه تزیینی داشت و عملاً نمی توانستید از آن انتظار کارکرد مطلوب را داشته باشید. چون در آن صورت به ازای کمی خنکی باید گرمای شدید بخار آبی که جوش آمده را تحمل می کردید البته اگر خوش شانس بودید و راهی بیمارستان سوانح سوختگی نمی شدید.

اما داستان به اینجا ختم نمی شود. پی کی فیس لیفت و با نام New P.K به بازار عرضه شد البته تنها زهواره های پلاستیکی حذف و به جای آن لبه گلگیر کمی باد کرده و چراغ های عقب نیز متفاوت با پی کی بود.

اما چند سالی می شود که دیگر این موجود نادر تولید نمی شود و جایگزینی هم برای آن تعیین نشده که البته جای شکرش هم باقی است. چون یک موجود معیوب دیگر وارد چرخه تولید می شد و چند سالی تولید آن ادامه می داشت و بعد از شکست پروژه صاحبان آن خودرو ماندند و آن هم ایراداتی که ناشی از بی فکری برخی مهندسین و طراحان در شرکت های خودروسازی بود. آیا به واقع نباید این تغیرات ژنتیک و نژادکشی را کنار گذاشت و اگر قرار است برای قشر ضعیف جامعه خودرو تولید شود حداقل این قشر را با تولید خودروهایی که استهلاک بالا دارند و بسیار خطرآفرین هستند بیشتر به دردسر نیندازیم؟

با همه این ایرادات پارس خودرو خود را از چنگ پی کی بی کیفیت نجات داد و همیشه در صدر جدول با کیفیت ها باقی ماند. اما ایران خودرو همچنان پافشاری بر تولید آردی با نام روآ دارد و هر روز هم قیمت آن را افزایش می دهد غافل از اینکه با صنعت خودروسازی ایران چه می کند.

● محاسن و معایب

خودروهایی همانند بنز و ب ام و که در دنیا شناخته شده هستند دارای ایرادات زیادی هستند و شاید همه ساله با فراخوان هایی که انجام می دهند ایرادات خودروها را رفع می کنند. البته شاید کلمه فراخوان برای ایرانیان کمی بیگانه به نظر برسد چون خودروهای تولید داخل اینقدر دچار ایراد هستند که اگر فراخوان شوند خودرویی در خیابان ها باقی نمی ماند. با توجه به اینکه خودروهای بی هویت زیادی هم در ایران تولید شده است. از این رو باید محاسن و معایب پی کی را هم امری طبیعی دانست.

یکی از ایرادات بزرگی که به پی کی وارد است ضعف شاسی آن است که به قول مکانیک ها مادرزادی ایراد دارد و حتماً باید شاسی بند به آن بست و باعث می شود که بوش طبق ها کشیده شود و به سمت جلو حرکت کند. به دلیل اینکه مهندسین پارس خودرو بدنه رنو را روی شاسی پراید سوار کرده اند! بسیاری از قطعات شاسی محکم نیست و به قول معروف روی هوا است و نقطه جوش ندارد.

قسمت جلوی پی کی تا زیر پای راننده متعلق به پراید است و قسمت عقب متعلق به رنو و تنها تفاوت قسمت عقب با رنو یک تبدیل است که بر روی اکسل عقب گذاشته اند که با چهار پیچ بسته شده روی چرخ ها و توپی پراید را روی آن نصب کرده اند. یا در قسمت جلو همه چیز متعلق به پراید است و قسمت بالایی مربوط به رنو به همین دلیل تلرانس اتاق بالا است و خیلی از قطعات روی یکدیگر سوار نشده اند. کیفیت سواری تا حدی پایین است که اکثر افراد سواری رنو را بسیار بهتر از پی کی می دانند.

درست است که به دلیل وزن کم شتاب خودرو بسیار بالا است اما ترس از سریع نرفتن نیز همیشه با شماست و در همه حال احساس خطر خواهید کرد. نکته جالب بخاری و کولر این خودرو است که حتی از پراید هم ضعیف تر بوده و نمی توان انتظار زیادی از آن داشت. به دلیل کوچک بودن محوطه موتور به محض کوچک ترین تصادف همه قطعات با یکدیگر گره می خورند و مشکلات چند برابر می شود. این نبود فضا تا جایی ادامه دارد که رادیاتور با موتور بسیار فاصله کمی دارد و آمپر آب خودرو همیشه بالا است.

در ضمن این رادیاتور برای پراید طراحی شده و هنگامی که درب موتور پایین می آید نصف رادیاتور را پوشش می دهد. به همین دلیل دما بسیار بالا است و باعث کاهش عمر موتور می شود.

نکته جالب دیگر در مورد طراحی مهندسی پارس خودرو تغییر ندادن در موتور و یا نوع باز شدن در موتور پی کی است.

همان طور که می دانید خودروی رنو موتور وسط است و گیربکس آن نیز در وسط در محوطه موتور قرار دارد. از این رو طراحی در موتور آن منطقی به نظر می رسد اما پراید موتوری در قسمت جلو دارد که همین موضوع امکان تعمیر موتور و گیربکس را برای مکانیک ها در زمان کم غیر ممکن می سازد و باید وقت بیشتری به نسبت تعمیرات پراید بر روی پی کی صرف کنند.

حالا تعمیرات به کنار، حتی اگر بخواهید فیلتر بنزین را هم عوض کنید باید زمان بسیار زیادی وقت صرف کنید. در هنگام سواری پی کی احساس گیجی فرمان همیشه با شماست که ضعف از جلوبندی و زیربندی خودرو است. اما بیشترین مورد تعمیراتی که برای پی کی به وجود می آید ناشی از ضرباتی است که شاید خیلی هم شدید نباشند.

پراید هم با کوچکترین ضربه از جلو سر شاسی دچار خمیدگی و یا ترک می شود که این موضوع در پی کی بسیار زیادتر است. اما به گفته برخی از دارندگان پی کی اگر با آن درست رفتار کنند خودروی پراستهلاکی نیست و بیشتر ایرادات آن به طراحی بدون فکر آن برمی گردد.

دور گلگیرهای پلاستیکی که برای زیباتر نمودن این خودرو به کار رفته است خیلی زود دچار شکستگی شده و پیدا کردن آن در بازار کار مشکلی است. با توجه به اینکه سایزهای مختلفی هم دارد نصب آن نیز کار آسانی نیست و نمی توان به راحتی آنها را چفت کرد.

در حال حاضر می توان با قیمتی حدود ۴ میلیون یک New P.K و با قیمتی کمتر تقریباً ۳ میلیون تا سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پی کی معمولی را خریداری کرد. همان طور که از قیمت این خودروپیداست. پی کی یک خودرو برای قشر ضعیف جامعه است و می توان با پرداخت پولی کم سوار پرایدی شد که کمی هم فرانسوی شده است.

اتاق پی کی هم که بسیار خشک است و از فضای بسیار کم با کیفیت بسیار پایین و سروصدای بسیار زیادی برخوردار است.

قسمت عقب این خودرو تکان های زیادی دارد و سروصدای طاقچه عقب نیز به آن اضافه شده است. سیستم صوتی این خودرو که دور از دسترس راننده قرار دارد و حتماً برای روشن کردن آن باید کمی جابه جا شد.

فرمان پذیری خودروی مذکور بسیار ضعیف است و سر پیچ ها از عملکرد خوبی برخوردار نیست. همچنین ایمنی و امکانات در پایین ترین حد خود قرار دارد و باید قید مسافرت رفتن به خصوص مسافرت های طولانی را با این خودرو زد.

به هر حال پی کی زاده نبوغ مهندسین پارس خودرو است و با همه نقاط ضف خود یک افتخار و یک حرکت رو به جلو برای صنعت خودرو محسوب می شد.

اگر بخواهیم تک تک ایرادات این خودرو را بررسی کنیم باید تمام صفحات هفته نامه را به این موجود عجیب و غریب اختصاص دهیم که از توان ما خارج است. پس به همین چند مورد کلی بسنده می کنیم.

● قطعات P.K

همان طور که گفته شد PK از نظر فنی کاملا شبیه به پراید بود و قطعات موتور و گیربکس این خودرو نیز همان قطعاتی است که بر روی پراید نصب شده است. تنها در قسمت عقب همه چیز مربوط به رنو است و فقط این کاسه چرخ ها هستند که متعلق به پراید هستند و باید لوازم رنو را خریداری کرد.با توجه به اینکه لوازم PK در بازار قیمت های مختلفی دارد سعی کردیم تا میانگین قیمت قطعات را یاداشت کنیم.


,