ارنست پرون و روابط مشکوکش با شاه ایران +عکس - دانلود کتاب ارنست پرون شوهر شاه

دانلود کتاب ارنست پرون شوهر شاه

دانلود کتاب ارنست پرون شوهر شاه

برگزیده ها: و روابط مشکوکش با شاه ایران +عکس


آکایران :آغاز دوستی ارنست پرون با محمدرضاشاه پهلوی به دوران تحصیل آنها در مدرسه «له روزه» سوئیس باز می گردد

زندگینامه ارنست پرون

بنا به گزارش برگزیده ها : ارنست پرون (Ernest Perron) یکی از نزدیک ترین و صمیمی ترین دوستان محمدرضا شاه پهلوی اهل سوئیس بود. او در سوئیس با محمدرضا آشنا شد و در دوران ولیعهدی با وی به ایران آمد و تا پایان عمر (۲۵ سال) در کنار او ماند. از آنچه در ایران انجام می داد از اوایل زندگی و کودکی و حتی نوجوانی و جوانی پرون و حتی از تاریخ و محل دقیق فوت او اطلاع دقیقی در دست نیست. براساس تنها مدرک موجود در خصوص زندگی و مرگ او در کتاب فردوست او احتمالاً فرزند باغبان مدرسه له روزه سوئیس بود که محمدرضا در سن نوجوانی در آنجا درس می خوانده است. قدرمسلم اینکه با رضاشاه رابطه خوبی نداشت و ملکه ثریا اسفندیاری نیز او را دشمن خویش می دانست. او چه در زمان ولیعهدی و چه در زمان پادشاهی محمدرضا انجام برخی ماموریت های شخصی و غیر رسمی را برای شاه برعهده داشته است.


ارنست پرون

ارنست پرون

 محمد رضا شاه و ارنست پرون در زمان تحصیل در زمین تنیس

 

آغاز دوستی

پرون بنا بر روایتی، فرزند باغبان و یا سرایدار دبیرستان روزه سوئیس در دوران تحصیل شاه در این مدرسه بوده است. ارنست در دبیرستانی که پدر ش فراش آنجا بود، تحصیل نمی کرد. او فقط در برخی کارها به پدر خود کمک می کرد. جوانی کوچک اندام و لاغر بود که اغلب از سوی دانش آموزان مورد آزار قرار می گرفته و تحقیر می شد. دوستی شاه با پرون از حمایت شاه از او در برابر یکی از همین آزار رسانی ها شروع شد و تا پایان عمر پرون در سال ۱۳۴۰ به مدت حدود بیست و پنج سال ادامه یافت. دربارهٔ پرون اطلاعات دست اول زیادی در دست نیست.
پرون در دربار رضا شاه

برخی از منابع مدعی هستند که رضاشاه از پرون نفرت خاصی داشته است. در این نکته اتفاق نظر وجود دارد که پرون در طول مدت حضور در دربار، از روابط با شاه برای توصیه هایی استفاده برده است. یکی از این استفاده ها، تشویق محمدرضای ولیعهد به تغییر نظر رضاشاه در مورد محل تبعید مصدق بوده است. در اوایل تابستان سال ۱۳۱۹، دکتر محمد مصدق، وزیر دربار و نماینده پیشین مجلس شورای ملی، به دستور رضاشاه دستگیر و از تهران به زندان کثیفی در بیرجند منتقل شد. از آنجا که سابقه چنین تبعیدهایی در دوره رضاشاه بخصوص در مورد نصرت الدوله، سیدحسن مدرس و عبدالحسین تیمورتاش، بوی خون می داد، بسیاری از افراد (از جمله اشرف پهلوی و فوزیه) واسطه شدند تا با میانجیگری مصدق را رها کنند. ولی همه ناکام ماندند. در این میان پرون که هم زمان در بیمارستانی تحت مدیریت پسر مصدق، درحال درمان بود، موفق شد محمدرضا را متقاعد کند تا راساً نسبت به انتقال مصدق و تحت نظر گرفتنش در یک محل امن (ملک شخصی مصدق در احمدآباد) دستوری برخلاف دستور پدر پادشاهش صادر کند.
پرون و محمدرضا شاه پهلوی

ثریا اسفندیاری بختیاری همسر دوم شاه، چنین تصویری از سالهای آخر اقامت پرون در دربار و کاخ شاه ارائه می دهد: « ارنست پرون زشت و نامطبوع است. چشمهایش نفرت انگیز است...... همجنس باز است...... مزدور است..... نادرست.... ماکیاول صفت..... شیطان صفت...... رمال..... غیبگو......» ثریا در این کتاب عنوان نمود که پرون و شاه هر روز صبح یکدیگر را در اتاق شاه ملاقات می کنند و پرون در این ملاقات ها به دسیسه چینی علیه دشمنانش می پردازد.


منوچهر فرمانفرمائیان، دوستی شاه و پرون را سطحی می دانست. او معتقد بود که شاه هیچگاه دوستان صمیمی نداشته و فاصله خود را با پرون نیز حفظ می کرده است.

حسین فردوست ماهیت ارتباط پرون با شاه را غیر اخلاقی نمی دانست. وی دلیل حضور پرون را در اتاق محمدرضا، خواندن رمان برای محمدرضا توسط پرون بیان کرده است. فردوست می نویسد بعدها زمانی که به دستور شاپور ریپورتر برای انجام ماموریتی به انگلیس اعزام شد که ریپورتر پیشنهاد کرده بود، در لندن به آرشیو سازمان اطلاعات انگلیس برده شد و در آنجا عکسها و فیلم هائی از محمدرضا و رضا شاه به او نمایش داده شد که در آن فیلم ها مشخص بود هیچکدام از این افراد نمی دانند که از آنان فیلم و یا عکس گرفته می شود.

فردوست در بخش دیگری از کتاب نتیجه می گیرد مطمئنان سازمان اطلاعات انگلیس با علم به اینکه محمدرضا در مدرسه له روزه ثبت نام خواهد کرد، مدت زمان کوتاهی قبل از حضور محمدرضا در این مدرسه ارنست پرون را به عنوان جاسوس و در لباس خدمتکار برای کنترل و دوستی با محمدرضا گماشته بود. در واقع این سازمان های اطلاعاتی حتی پیش از زمانی که افراد پست یا سمتی را در یک کشور به دست آورند تحت مراقبت های آنان قرار دارند و کنترل می شوند. علی رغم اینکه حسین فردوست چند نمونه از اقدامات پرون را برای معرفی او به عنوان جاسوس نام می برد اما چون او در کتاب خود تقریباً اکثر رجال پهلوی را به جاسوسی متهم میکند نمیتوان در این خصوص یک نظر قطعی و قاطع داد. در عین حال فردوست لحن صحبت و نحوه رفتار پرون را با شاه، درخور مقام شاه نمی دانست.

اندکی پیش از انقلاب اسلامی ایران،(مرداد ماه ۱۳۵۷) کتابی به بازار تهران عرضه شد به نام ارنست پرون ، شوهر شاهنشاه آریامهر به قلم محمد پورکیان. نویسنده در این کتاب به وجود یک رابطهٔ جنسی میان شاه و ارنست پرون پرداخت.
وظایف پرون در دربار

پرون هیچگاه مسئولیت رسمی در دربار نداشت. یکی از وظایف پرون، انجام ماموریت های خصوصی برای شاه بوده است. پرون در طلاق شاه و فوزیه نیز نقش اساسی داشته است. اشرف پهلوی در خاطرات خود، به نقش پرون در برهم زدن رابطه وی با هوشنگ تیمورتاش به دستور برادرش اشاره کرده است. نمونه های دیگری از چنین نقشی را منوچهر فرمانفرمائیان در کتاب خون و نفت تشریح کرده. او نیز یکی از وظایف پرون را انجام چنین ماموریتهای خصوصی ای دانسته است.

فرمانفرمائیان همچنین گزارش کرده که پرون در طول دوره ملی شدن صنعت نفت ایران، اطلاعاتی را در این خصوص از دست اندرکاران این امر جمع آوری می کرده است.گاهی پرون جهت شرکت در لژهای فراماسونری به خارج از کشور نیز اعزام می شده است.
مرگ پرون

پرون در سال ۱۳۴۰ دور از کشورش سوئیس و دور از ایران، درگذشت. او که بیمار بود برای معالجه به اروپا رفت و همانجا مرد.امروزه عملاً از میان دیگر کسانی که ممکن است به جنبه های دیگر زندگی ارنست پرون واقف باشند، کسی زنده نمانده است. شاه در هیچیک از کتاب های خاطراتش، نامی از پرون نبرده است.


,