فرايندهاي پس از كشتار و بازاريابي محصولات بلدرچين (2)

- بازاریابی:

بازاریابی با زندگی روزانه همه ما سر و کار دارد. بازاریابی ابزاري است که با آن استاندارد زندگی شكل گرفته و به مردم تحويل داده می شود. بازاریابی در واقع شامل فعالیت هایی نظیر تحقیقات  در خصوص بازاریابی، تولید کالا، توزیع كالا، قیمت گذاری، تبلیغات، فروشندگی شخصی و ... را با هدف درک، خدمت و تامین نیازهای مصرف کننده و هم زمان تامین اهداف سازمان توليد كننده، دنبال می کند. با این حال بسیاری از مردم با دید محدودی به بازاریابی می نگرند و چنين می پندارند كه بازاریابی هنر دستیابی به روش های زیرکانه برای فروش محصولات شرکت است. تصور آنان درباره بازاریابی همانا تبلیغات و فروش است. اما بازاریابی واقعی، آگاهی نسبت به آن چیزی است که باید تولید شود و نه فروش آن چیزی که تولید شده است. موسسات از طریق شناخت نیازهای مصرف کننده و ارائه راه حل های لازم برای این نیاز ها، رهبری بازار را به دست می آورند و این امر فقط با نو آوری در کالا، کیفیت بهتر کالا و ارائه خدمات تحقق می یابد. در صورت عدم تحقق این شرایط میزان و مقدار تبلیغات یا هنر فروشندگی، کارا نخواهد بود(1).

در کل مي توان گفت بازاریابی شامل کلیه اقداماتی است که موجب انتقال کالا یا محصول از نقطه تولید به نقطه مصرف خواهد شد from farm to fork) (.

برای موفقیت در يك سیستم بازاریابی مراحل زير باید صورت گيرد:

1)     جمع آوری محصول: به طوری که کمترین آسیب به آن وارد شود و کمترین تلفات را نیز داشته باشیم.

2)     درجه بندی محصول

3)     تبدیل و تکمیل محصول (ارزش افزوده)

4)     بسته بندی

5)     انبارداری

6)     حمل و نقل

7)     تبلیغات ( برای معرفی کالا و نیز تشویق مصرف كنندگان به مصرف آن)

8)     قیمت گذاری (4)

در بازاریابی بلدرچین نیز مراحل مختلفي در کیفیّت و کمیّت گوشت تولیدی و در نتیجه بازار پسندی آن تاثیر دارد.گذشته از فاکتورهای مهم در مرحله پرورش مانند تغذیه مناسب، رعایت بهداشت، کنترل بیماری ها، تهویه صحیح، دمای مناسب و ... فاکتورهای مربوط به بعد از مرحله پرورش نیز حائظ اهميّت می باشد. براي نمونه بهترین سن کشتار، چگونگی جمع آوری بلدرچین ها از داخل سالن، انتقال آن ها به مراکز کشتار، نحوه کشتار، درجه بندی کیفی و کمّی بلدرچین ها، ارزش افزوده و تبدیل و تکمیل بلدرچین ها برای تولید محصولات جدید، بسته بندی، ذخیره سازی و انبار داری، حمل و نقل محصول نهایی به مراکز فروش، تبلیغات و بالاخره قیمت محصول، در بازاریابی آن نقش عمده اي دارد.

10-1- بهترین زمان كشتار:

پس از طي دوران آغازين رشد جوجه ها و رسيدن آن ها به بلوغ و حداكثر رشد با بهترين بازده، بلدرچين ها جهت توليد گوشت مرغوب و درجه يك راهي كشتارگاه مي شوند. البته سن كشتار بلدرچين ها به هدف نگهداري آن ها نيز بستگي دارد. برخي از بلدرچين ها به عنوان تفريح و تزئين پرورش مي يابند كه كشتار آن ها مدّ نظر نيست. بلدرچين هاي گوشتي در سن 7-6 هفتگي روانه كشتارگاه خواهند شد و دسته سوم بلدرچين هايي هستند كه براي توليد تخم نگهداری مي شوند كه اين دسته را بايد در سنين حدود يك سالگي روانه كشتارگاه نمائيم. اين در حالي است كه نوع و كيفيت گوشت حاصل از بلدرچيني با اين سن تفاوت چنداني با نوع جوان آن نمي كند و بهترين سن براي كشتار بلدرچين تخم گذار نيز همين است. زيرا پس از پايان سال اول، توليد آن حدود 50% كاهش مي يابد و به نصف مي رسد كه از اين زمان به بعد ديگر به علت نداشتن توجيه اقتصادي نگهداري آن ها به صرفه نيست، مخصوصاً آن كه در شرايط صنعتي نيز پرورش يافته اند كه اين خود توجيهي بر اين دليل است. گله هاي مادر را نيز بهتر است در سنين حدود 18- 17 هفتگي كشتار كرد و گله جديد و تازه نفس را جايگزين كرد و يا در نهايت پس از گذشت 1 سال به اين امر مبادرت ورزيد. در اين گله ها 80% تخم گذاري ها پس از 70 روزگي مشاهده مي شوند. همان طور كه گفته شد، زمان كشتار براي بلدرچين هاي پرورش يافته براي توليد گوشت از همه كوتاه تر است كه با توجه به سويه آن اندكي متفاوت است.

بلدرچين ژاپني را در حد فاصل زماني 50- 42 روزگي كشتار مي كنند. سويه كانادايي را در حدود 42 روزگي و سويه هاي معمولي را در سن 50 روزگي كشتار مي كنند. هر چه اين زمان كمتر و وزن بيشتر باشد، مسلماً توجيه اقتصادي بيشتري دارد. البته برخي از پرورش دهندگان نيز محصولات خود را در سنين 37- 35 روزگي (كمترين سن) كشتار و روانه بازار مي كنند كه در اين صورت بايد بلدرچين هاي 130- 110 گرمي را كشتار كنند كه بهتر همان است تا در بازه 50- 42 روزگي كشتار انجام شود،‌ چرا كه از هر لحاظ سود بيشتري براي پرورش دهنده دارد(3). پژوهشگران گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با انجام تحقیقات خود موفق شده اند،‌ بلدرچین هايي با رشد سریع تولید کنند و این زمان را به چهار تا پنج هفته نیز کاهش دهند. تولید بلدرچین با رشد سریع با هدف بالا رفتن صرفه اقتصادی تولید این پرنده صورت می گیرد.

بلدرچین های تولید شده با رشد سریع که در پنج هفتگی به مرحله کشتار می رسند با بلدرچین هایی که در شش هفتگی کشتار می شوند از نظر وزنی برابرند و حتی از نظر کیفیت لاشه نیز از کیفیت بالاتری برخوردارند. با نوجه به اين مطلب كه نگهداری و پرورش بلدرچین بعد از سن چهار هفتگي به ازای هر واحد افزایش در وزن بدن به ضریب مصرف بالاتری از خوراک نیازمندند، این موضوع یکی از دلایل محققان برای تسریع رشد بلدرچین از شش هفته به چهار هفته بوده است(17).

 

جدول9- سن كشتار گله هاي مختلف بلدرچين

نوع گله بلدرچین

سن کشتار (روز)

1- مادر

130- 120

2- تخم گذار

300- 200

3- گوشتی

50- 35

(محروقي1388)

علاوه بر سن كشتار فرايند هاي ديگري نيز در توليد گوشتي با كيفيت مطلوب موثرند كه پرورش دهنده پيش از كشتار بايد به آنها توجه داشته باشد.

10-2- پيش از كشتار (جمع آوري محصول):

فاكتورهايي كه در اين مرحله موثّر اند، همگي زير مجموعه اي از عوامل تنش زا هستند كه شامل استرس هاي سرمايي و گرمايي، حمل و نقل، خشكي، ترس و كمبود اكسيژن است. اين عوامل بر روي كيفيّت لاشه و به ويژه رنگ آن تاثيرات خاص خود را دارند. براي مثال استرس ها باعث تحريك غدد فوق كليوي مي شود و با ترشح هورمون هاي آن ها و تغيير در ميزان گليكوژن و نتيجتا تاثير بر خون، بر كيفيت عضلات و لاشه تاثير سوء مي گذارد و رنگ آن را تغيير مي دهد؛ ولي كلاً پس از كشتار تغيير رنگ را داريم كه به مرور زمان بر طرف شده و به حداقل مي رسد. برخی از استرس های معمول قبل از کشتار عبارت اند از:

عبور از نواحي آلوده به ويژه شهري:

مشخص شده است، در صورتي كه پرنده از هواي مملو از دود و آلودگي تنفس نمايد داراي گوشتي نامطلوب مي شود زيرا پس از طبخ رنگي خام و ناپسند به خود مي گيرد و رنگ صورتي آن افزايش مي يابد و اين به علت تركيب هموگلوبين با مونوكسيد كربن و دي اكسيد كربن است كه در مقابل حرارت مقاوم بوده و رنگ آن تغيير نمي كند و صورتي باقي مي ماند(3).

سرما و گرماي شديد و ناگهاني:

در بررسي هاي به عمل آمده مشخص شده است كه در صورتي كه دما افت شديدي داشته باشد، گليكوژن عضله كاهش مي يابد و در نتيجه pH آن افزايش مي يابد، اين امر باعث تيرگي شده و تردي بيش از حدّ نرمال گوشت را به همراه مي آورد.

افزايش ناگهاني دما نيز باعث تحريك سريع تجزيه گليكوژن ها پس از كشتار مي شود و اين موضوع كاهش شديد PH را در بردارد و به سرعت در جهت رنگ پريدگي و كاهش رنگ عضله بلدرچين عمل مي كند و شكلي ناپسند به آن مي دهد. علاوه بر آن گوشت نيز خشك مي شود و ظرفيت پذيرش آب آن كاهش مي يابد(3).

مصرف خوراك پيش از كشتار:

معمولا چند ساعت قبل از كشتار طيور، خوراك آن ها را قطع مي كنند؛ در نتيجه با منع مصرف خوراك گليكوژن عضله كاهش مي يابد و PH آن افزايش و عوارض خود را بر جاي مي گذارد و از طرف ديگر مصرف خوراك قبل از كشتار نيز معايب خود را دارد و مي تواند باعث هدر رفتن جيره، پر شدن سنگدان و احشاء حيوان و از همه مهم تر تغيير رنگ هاي ناپسند در لاشه شود. براي مثال گندم رنگ گوشت را روشن تر مي كند، ذرت زرد مي كند و مايلو موجب قرمزتر شدن گوشت مي شود. پس بهتر است براي جلوگيري از بروز اين عوارض حدود 4 ساعت قبل از كشتار طيور، مخصوصا بلدرچين كه به علت جنب و جوش زياد مصرف گليكوژن بالايي را مي طلبد آب و شكر 10% در اختيار آن ها قرار داد. در اين صورت هم ميزان گليكوژن عضله را ثابت نگه مي دارد و هم از استرس هاي بي مورد مي كاهد و بدين ترتيب باعث تردي نرمال و مناسب گوشت مي شود و حتي خود نوشيدن آب قبل از كشتار هر دام داراي فوائد بسيار زيادي است(3).

 

10-3- چگونگي جمع آوري بلدرچين ها از داخل سالن:

پس از اعمال گرسنگي و قطع خوراك به مدت 4 ساعت پيش از كشتار، نوبت به گرفتن بلدرچين ها مي رسد. اين مسئله استرس بسياري بر پرنده وارد مي كند و ما بايد با به حداقل رساندن آن، محصولات خود را از نظر كمي و كيفي بهبود بخشيم. براي اين منظور بايد عمل گرفتن بلدرچين ها در كمترين زمان ممكن و در بهترين شرايط انجام شود. در مجموع كمتر كردن زمان گرفتن بلدرچين ها، كمك مي كند تا بلدرچين ها با استرس كمتري گرفته و حمل شوند كه اين خود باعث كاهش درصد بلدرچين هاي حذف شده و يا تلف شده مي شود. براي بهتر شدن شرايط جمع آوري و گرفتن بايد ... اتخاذ نمود تا اين كار با حداقل سر و صدا انجام شود. در صورتي كه بلدرچين ها بر روي بستر پرورش مي يابند نيز،  مي توان از ماشين هاي جمع آوري كمك گرفت كه البته با تحقيقات به عمل آمده، زياد تفاوتي ميان ماشين و دست در بروز استرس و پيامد هاي آن نيست؛ لذا روش جمع آوري به اين صورت است كه دست را به صورتي كه كف آن رو به بالا باشد مي گيريم و در لاي دو انگشت به كمك انگشت شصت يك جفت پاي بلدرچين را از بالاي مچ مي گيريم كه مجموعا تعداد 3 بلدرچين در هر دست جاي مي گيرد. اين روش بيشتر براي پرورش بر روي بستر كاربرد دارد و براي سيستم قفس بايد به گونه اي كه يك دست به طور كامل بر روي پشت و بال ها و ديگري زير پاهاي بلدرچين باشد، پرنده را گرفت ولي برخي به دليل عدم آگاهي، بلدرچين ها را به درون قفس هاي حمل و نقل روي هم مي ريزند. به هر حال پس از گرفتن، آن ها را وارد قفس هاي ويژه ي مشبكي  با سوراخ هاي ريز و به ابعاد 40 * 60 و به ارتفاع 66 سانتي متر مي كنيم و بايد تا حد امكان از قفس هاي ويژه مرغ به علت سرپا ماندن بلدرچين ها، نزاع ميان آن ها و ضرب خوردگي استفاده نكنيم ولي در هر قفس مخصوص مرغ تعداد 30 عدد بلدرچين را مي توانيم قرار دهيم. در كل بايد توجه كرد تا در قفس بلدرچين ها نه آن قدر فاصله ميان بلدرچين ها زياد باشد تا در حين حمل و نقل بر اثر تكان به طرفين پرتاب شوند و نه آن قدر فشرده بر هم آن ها را درون سبدها قرار دهيم. پس از پر شدن قفس ها آن ها را به آرامي به خودرو ويژه حمل، منتقل مي كنيم. اين عمل موجب سرعت گرفتن رسيدن به كشتارگاه مي شود. البته بايد توجه شود كه برخي از مزارع در سمتي از محل خود كشتارگاه دارند و نيازي به حمل با خودرو و اعمال سرعتي تا اين حد ندارند. به هر حال بايد به نكات زير براي گرفتن بلدرچين ها دقت كنيم:

1-    در روش پرورش بر روي بستر لوازمي را كه براي بلدرچين ها ايجاد خطر می كند از سالن خارج كنيم.

2-    همان طور كه گفته شد بلدرچين ها را از ناحيه پا بگيريم (در روش بستر).

3-    بلدرچين ها را به آرامي درون قفس قرار دهيم و آن ها را وادار به بال زدن نكنيم.

4-    براي كاهش استرس آن ها را در تاريكي يا حداقل نور ممكن بگيريم زیرا آرامش بيشتري دارند.

5-    سالن ها را مي توانيم براي انجام راحت تر عمل گرفتن بلدرچين ها، گارد بندي كنيم.

6-    بهتر است گرفتن و بارگيري در ساعات گرم روز به خصوص حد فاصل ساعات 11- 15 نباشد.

7-    در هواي سرد نيز بهتر است به كمك برزنت دو طرف ماشين را ببنديم.

8-    بلدرچين ها حيواناتي حساس به گرماي بيش از حد مي باشند؛ لدا بهتر است آن ها را در آفتاب و گرما نگه نداريم.

تخم بلدرچین: یکی از محصولات اصلی بلدرچین تخم بلدرچین می باشد. در روش پرورش بلدرچین در مقیاس کوچک (حیات خلوت)، تخم ها می تواند داخل یک سبد، جمع آوری شود و به صورت تازه به فروش برسد. برای اداره و بهره برداری های بزرگ تر، بهتر آن است که تخم ها در داخل جعبه های کارتنی به همراه جداکننده های تکی برای حفاظت از کیفیت تخم ها، بسته بندی شوند. لازم است تخم های بلدرچین در مکانی خشک وخنک که تهویه هوا به خوبی باشد و بتواند تخم ها را برای یک دوره 7 روزه تازه نگه دارد، انبار می شوند(10).

 

10-4- حمل و انتقال بلدرچين ها (حمل و نقل):

بعد از مراحل فوق به مرحله انتقال يا همان حمل و نقل مي رسيم كه بايد بسيار استاندارد و آرام انجام شود. از طرفي طول اين مدت حداكثر 4 ساعت باشد. اين بيشترين زماني است كه بايد صرف حمل و نقل تا كشتارگاه كنيم. چرا كه اگر اين زمان بيش از حد ذكر شده آن هم در مورد بلدرچين ها كه ذاتاً پرندگاني تهاجمي و نسبتاً استرسي هستند طول بكشد، خسارت نسبتا زيادي به دامدار وارد مي كند به طوري كه به ازاي هر ساعت حدود 3% وزن پرنده كم مي شود. از طرفي تامل زياد در هنگام وزن كشي در كشتارگاه نيز حدود 2% وزن لاشه را كاهش مي دهد(3).

فروش تولیدات گوشتی طیور هر منطقه بیشتر در خود آن منطقه انجام می گیرد و کمتر به شهرهای دیگر فرستاده می شود. ولی خوشبختانه امروزه با گسترش صنعت طیور، در اطراف شهرهای بزرگ و به خصوص تهران، مسئله فرستادن طیور از شهری به شهر دیگر متداول شده است. در چنین مواردی که طیور باید به مسافت دوری حمل شود، مسئله حمل و نقل، تغذیه و فراهم کردن شرایط راحتی طیور بسیار مهم است. زیرا توجه نداشتن به این نکات باعث می شود که در مدت کمی، طیور مقدار زیادی از وزن خود را از دست بدهد و حتی تلفاتی هم به وجود آید.

جنس قفس ها ممکن است،پلاستیکی یا آهنی و یا تور سیمی باشد. قفس های آهنی از نظر استحکام و ضد عفونی کردن بهتر از قفس های چوبی است ولی در تابستان و فصول گرم، حرارت را در خود می گیرد و سبب گرم شدن طیور می گردد. در ضمن، سنگین نیز می باشد.

حمل و نقل طیور و فرستادن آن ها به بازار می باید در ساعات مناسب انجام گیرد. در تابستان بهترین ساعات، اواخر شب و یا قبل از طلوع خورشید می باشد. در زمستان در اواسط روز باید انجام گیرد. چنانچه مسافت طولانی است ، آب و غذای کافی باید در اختار طیور قرر گیرد و هر چه زودتر آن ها را به مقصد رساند(2).

 

10-5- بازرسي پيش از كشتار (درجه بندی):

قبل از كشتار بازرسي پيش از كشتار انجام مي گيرد تا بلدرچين ها هيچ گونه علائم بيماري نداشته باشند. ازجمله بارزترين علائمي كه مي توان به آن ها اشاره كرد علائمي نظير اختلال در وضع حركت بلدرچين ها و اعضا حركتي آن ها،اسهال، رنگ هاي غير طبيعي مدفوع، تغذيه غير طبيعي، رنگ پريدگي يا تيرگي و كبودي مفاصل، پرها، تاج، چشم ها، نوك و كلا مشاهده هر نوع رفتار غير طبيعي ديگر در بلدرچين مثل بيش از حد نشستن يا خوابيدن، چرت زدن هاي مكرر، عدم تحريك و تهيج، كشيدگي گردن و رنگ پريدگي است. بهتر آن است تا اين عمليات نيز بار ديگر در كشتارگاه و در زمان آويزان بودن بلدرچين ها بر روي قلاب ها نيز تكرار شود تا اطمينان كافي از سلامت آن ها حاصل شود. در صورتي كه با برخي از بيماري هاي همه گير نظير آنفولانزاي طيور يا نيوكاسل نيز مواجه شديم بايد فوراً مسئولين دامپزشكي را مطلع سازيم. پس از انجام اين امور بايد ساعت و تاريخ، مشاهدات معايناتي، تعداد بلدرچين ها و شماره خودرو حمل را ثبت كنيم. علاوه بر تمام اين ها بايد گاهي عمليات كشتار را تسريع كنيم تا لطمه اي به پرنده و محصول وارد نشود. براي مثال در شرايط آب و هوايي خيلي سرد يا خيلي گرم يا در زمان شيوع يك بيماري كشنده در طيور، كه هنوز به گله سرايت نكرده و گله نيز به زمان كشتار نزديك شده است و يا در زمان درگيري گله با يك بيماري مرگبار و غيرمشترك مثل كوكسيدوز لازم است، ‌در امر كشتار تسريع نماييم.

 

10-6- كشتار:

بعد از انجام معاينات به مرحله كشتار بلدرچين ها مي رسيم. کشتار بلدرچین به دو صورت سنتی و صنعتی انجام می شود. در نوع سنتی با کشتار دستی و پرکنی با استفاده از دستگاه های پرکنی دستی با ظرفیت پائین جداسازی ضایعات و همچنین بسته بندی نیمه صنعتی انجام می شود. یکی از مشکلاتی که تا چندی پیش، پرورش دهندگان بلدرچین با آن مواجه بوده اند، نحوه کشتار و پرکنی بلدرچین بوده است(15).

خوشبختانه امروزه علاوه بر کشتارگاه هایی که در داخل برای ظرفیت های مختلف پرورش بلدرچین طراحی شده است، خطوط کشتار بلدرچین به صورت های تمام صنعتی و اتوماتیک از کشورهای اروپایی توسط چند شرکت نيز وارد شده است. یکی از ده ها مزیت کشتارگاه های وارداتی، منطبق بودن آن ها با استانداردهای اروپا است كه این مسئله اين امکان را به تولیدکنندگان بلدرچین می دهد تا به صادرات محصولات خود مخصوصاً به اروپا اقدام نمايند(11).

نوع صنعتی آن که مشابه مرغ و بوقلمون می باشد، با استفاده از خط کشتار صنعتی، پرکن خودکار و در آخر بسته بندی و انجماد بهداشتی انجام می شود که عموما واحدهای بزرگ دارای سیستم های صنعتی کشتار و بسته بندی هستند(15).

در یک روش بسیار سنتی، برای کشتن بلدرچین، پرنده در یک دست نگه داشته می شود و سر روی یک بلوک چوبی گسترانیده می شود و در نهایت سر در اثر یک ضربه سنگین چاقو یا ساطور بریده می شود. پرنده داخل یک ظرف یا جعبه تا زمانی که فعالیت ماهيچه ای آن متوقف شود، انداخته می شود. سپس با یک قیچی یا با استفاده از سر چاقو، پوست سست و آزاد سینه از گردن تا مقعد بریده می شود. سپس به سرعت پوست پرنده جدا می شود؛ جدا کردن پوست از روی پاها و بال ها به سختی و همراه با مقاومت است. پاها و سر بال ها هم زمان با پوست کندن، جدا شده و دور انداخته می شوند. سپس یک چاقو در زیر جناق قرار داده و جناق به دو نیم شکافته می شود. لاشه باز نگه داشته شده، سپس از شکم تا مقعد به دو نیم شکافته می شود. ارگان های درونی سپس برداشته می شوند. قلب، کبد، سنگدان و بیضه ها برای خوردن نگه داشته می شوند. تمام فرایندهای کشتار از این طریق به حدود 5 دقیقه زمان نیاز دارد. گوشت بلدرچین بعد از کشتار با دقت بازبینی می شود(7).

 

کشتن به وسیله چاقو:

ساده ترین متد کشتن حیوان، سر بریدن با چاقو است. معمولاً قبلاً پرنده را در قیف های حلبی مخصوص که راس آن به طرف پایین و قاعده آن به طرف بالا است، قرار می دهن؛ به طوری که سر و گردن حیوان از قیف بیرون آید و تنه و بال ها درون قیف، جای گیرد. سپس با دست چپ، سر پرنده را کشیده و با دست راست، رگ گردن را قطع می کنند. خون در داخل تشتک هایی که زیر قیف قرار دارد، جمع آوری می شود و با این طریقه، پرها و بدن پرنده، به خون آغشته نشده و قسمت سر بریده نیز با خاک و کثافات آلوده نمی شود(2).

 

به طور كلي کشتار سنتی شامل مراحل زیر می باشد:

1-    در ابتدا پس از اندازه گيري وزن بلدرچين ها، آن ها را يا مطابق روش كشتار صنعتي مرغ ها توسط قلاب ها آويزان و سپس كشتار مي كنيم و يا آن ها را درون ابزارهاي ويژه كشتار قرار داده كه شيوه اي سنتي براي واحدهايي است كه تقريبا حدود 1500 قطعه در روز كشتار دارند. ابزار كشتار شامل قيف آلومينيومي مدور، صفحه استيل و يك سطل جهت جمع آوري زوائد است كه در اين قسمت بلدرچين ها را درون قيف قرارداده و آن ها را ذبح مي كنند و صفحه مدور يا محور آن را مي چرخاند و از سوراخ وسط صفحه فلزي زوائد وارد سطل مي شوند و يا مي توان روي يك ميز ساده بلدرچين ها را در مشت قرارداد و با انگشت اشاره سر حيوان را نگه داشت و سپس ذبح كرد(3).

يك نمونه خط كشتار سنتي براي واحد هايي كه روزانه تا 1500 عدد بلدرچين كشتار دارند به صورت زير است:

                               

قیف آلومینیومی و سطل پلاستیکی            دیگ، مشعل و سبد                              دستگاه پرکن             

 

2-    پس از كشتار، بلدرچين ها را جهت راحت تر نمودن پركني آن ها درون يك ديگ قرار مي دهيم و به اندازه كافي درون ديگ آب مي ريزيم و آب آن را به كمك مشعل به دماي حدود 90 درجه سانتي گراد مي رسانيم. اين دما توسط يك ترموستات كه داراي نمايشگر است، مشخص مي شود.

3-    بلافاصله پس از ديگ، بلدرچين ها را توسط يك توري ملاقه مانند از درون ديگ به درون دستگاه پركن منتقل مي كنيم؛ دستگاهي كه به كمك تسمه هاي لاستيكي خود پرهاي خيس بلدرچين ها را مي كند و به درون مخزن روانه مي كند. اين تسمه ها درون ديوارهاي يك ظرف ديگ مانند قرار گرفته اند كه به سرعت مي چرخند و پرها را جدا مي كنند.

4-    پس از كشتار و پر كني نوبت به مرحله تخليه احشاء مي رسد كه پس از يك برش توسط يك كارد تيز بر روي شكم بلدرچين و فروكردن دست درون شكم آن و مشت كردن احشاء‌ به راحتي تمام آن ها خارج مي شوند ولي بايد مراقب بود تا به ساير قسمت ها به ويژه استخوان هاي قفسه سينه آسيبي وارد نشود.

5-    هنگامي كه احشاء پرنده تخليه شد بايد لاشه ها را درون حوضچه ي آب يخ با دماي صفر درجه ريخت و يا حتي مي توان بدين منظور از وان هاي پلاستيكي كه به اندازه كافي با يخ پرشده اند، استفاده كرد. انجام اين عمل به اين خاطر است كه لاشه ها تغيير رنگ ندهند و خوش منظرتر به چشم آيند.

6-    پس از خروج لاشه ها از آب يخ بايد لاشه ها توسط آب ولرم شستشو شوند تا خونابه ها يا برخي زوائد باقي مانده پاك شود.

7-    پس از تميز شدن كامل، لاشه ها را درون ظروف ويژه اي قرار مي دهيم و به دستگاه وكيوم يا بسته بندي مي سپاريم.

8-    پس از اتمام كشتار و پر كني لاشه ها، بازرسي پس از كشتار و معاينه لاشه ها صورت مي گيرد و نهايتاً لاشه ها به پيش سرد و سردخانه وارد مي شود. در دستگاه پيش سرد دما بايد در حدود 10 درجه بالاي صفر باشد؛‌ ليكن در سردخانه و براي منجمد كردن لاشه ها بايد دما را به حدود 10 – درجه سانتي گراد كاهش داد.

البته قبل از پيش سرد نوبت بازرسي و معاينه لاشه ها است كه به شرح ذيل انجام مي پذيرد:

10-7- بازرسي پس از كشتار (درجه بندی):

در اين گونه معاينات بايد علاوه بر لاشه، به احشاء‌ پرنده نيز توجهي خاص شود كه اين شامل ديدن ظاهر لاشه، لمس كردن لاشه و بوئيدن آن است. در بخش رويت لاشه بايد به رنگ لاشه كه از جنس پرنده، نوع تغذيه، دماي اسكالدر و تا حدودي بسيار كم، سن بلدرچين تاثير مي پذيرد، توجه شود و در صورت عدم وجود حالت نرمال لاشه ها حذف شوند. براي اين منظور لاشه پرنده را از سه نقطه پاها و دو بال آويزان مي كنيم تا تمام لاشه به راحتي در ديد باشد. در كنار آن نيز احشاء مهمي نظير كبد، طحال، قلب و دستگاه گوارش را بايد همانند لاشه به خوبي معاينه نمود و در صورت وجود هر گونه علائم غيرطبيعي مثل نرمي بافت ها، وجود نكروز يا تغيير رنگ آن ها بايد لاشه را ضبط كرد. البته اين گونه علائم به همين جا ختم نمي شود و ضايعات پاتولوژيك و ضايعات خارجي مثل ترشحات بيني و چشم نيز مهم است.

در پايان معاينات، در صورتي كه بلدرچين هاي مورد نظر به بيماريهايي نظير ليستريوز، پسيتاكوز، سالمونلا، نيوكاسل، CRD، آبله، كلي باسيل توكسوپلاسموزيا سل، لكوز، سرسياه و آسپرژيلوس مبتلا باشد بايد دستور عدم كشتار و يا ضبط لاشه ها پس از كشتار صادر شود. همچنين در صورتي كه در بلدرچين  سپتي سمي، آسيت، تومور، آبسه، حضور بازخوردهاي انگلي، ويرومي در حالت شديد ملاحظه شود يا تشخيص يك آلودگي با ميكروب داده شود و تغييرات شديدي در رنگ و بوي لاشه ايجاد شده باشد يا به قدري كثيف باشد كه نتوان با جريان آب آن را تميز كرد، الزاماً لاشه پرنده حذف شده و از بين مي رود. ولي در صورتي كه ضايعات ذكر شده فوق ناچيز باشند و بتوان آن ها را به راحتي با دست خارج كرد مثل برخي تومورها، مي توان پس از پاكسازي، لاشه را به بازار عرضه كرد. به طور كلي اگر لاشه بلدرچين يا هر پرنده ديگر علاوه بر دلايل بيماري شناسي به دلايل غير بيماري زايي نظير زيبايي ظاهري لاشه را نداشته باشند، لاشه ها را حذف مي كنند. پس به طور كلي عواملي كه مي تواند موجب كاهش كيفيت و يا حتي ضبط آن شود عبارت اند از:

1-    بيماري ها كه در مورد  چگونگي آن توضيحات لازم داده شد.

2-    شكستگي هاي موجود  در استخوان ها و مفاصل لاشه كه يا در يكي از عمليات هاي گرفتن و حمل و نقل پرنده ها دچار آسيب شده اند و يا در كشتارگاه ممكن است بر اثر عدم دقت و تنظيم دستگاه بي حسي و پركن يا استرس بيش از حد خود پرنده، صورت گرفته باشد.

3-    كبودي هايي كه احتمالا ناشي از آويزان كردن بلدرچين ها در قلاب هاي خطوط صنعتي مي باشد كه البته تغذيه نامناسب بلدرچين ها نيز در اين خصوص بي تاثير نيست از طرفي جريان قوي برق در دستگاه بي حسي و يا خون گيري نا مناسب كه كم و كوتاه باشد نيز در بروز كبودي ها موثر است، لذا براي اين كه تا حدودي بتوان از اين عارضه ها جلوگيري كرد مي توان پيش از كشتار از مقاديري ويتامين E استفاده كرد و يا ولتاژ بي حسي را كمتر در نظر گرفت كه البته اين فاكتورها مي تواند به ماندگاري بيشتر گوشت نيز كمك نمايد(3).

4-    براي زيبایی و بالا بردن كيفيت پوست نيز مي توان با استفاده از بستري خوب و با كيفيت، تراكم مناسب و جيره صحيح از بروز تاول بر روي پوست جلوگيري كرد. نز طرفي با تنظيم انگشتي هاي پركن و به حد اقل رساندن داروهاي يونوفور از بروز پارگي پوست جلوگيري كرد.

خط كشتار به طور خلاصه به صورت زير انجام مي شود:

گرفتن بلدرچين ها        حمل به كشتارگاه        وزن كشي پرنده ها        بازرسي پيش از كشتار       

        كشتار         پركن--    تخليه احشاء --    آب يخ        شستشو --   دسته بندي و برچسب زدن پيش سرد---    سردخانه و انجماد ---   بازار مصرف

 

10-8- انبار داری:

همیشه در امر تولید گوشت، نوساناتی به وجود می آید، به طوری که در پاره ای از فصول، تولید گوشت، فراوان تر از پاره ای فصول دیگر است. همین نوسان تولید، اجباراً طبق اصول عرضه و تقاضا در قیمت اثر می گذارد و آن را به طور محسوسی کاهش می دهد. به طوری که در بعضی از فصول تولیدکنندگان مجبورند، گوشت های تولیدی خود را ارزان تر از قیمت تمام شده به فروش رسانند و مبالغی را متضرر شوند. برای رفع این مشکل می توان در فصولی که تولید زیاد است، با استفاده از تشکیلات کئوپراتیو، پرنده های پرکنده و گوشت های تولید شده را در سرد خانه های بزرگ ذخیره نمود و سپس در فصولی که تولید کم و مصرف گوشت زیاد است، گوشت های منجمد شده را به بازار فرستاد. در نتیجه با این تدابیر از نوسان شدید قیمت ها جلوگیری نمود و همیشه بین عرضه و تقاضا تعادل بر قرار کرد. گوشت مانده کمی طعم، ظرافت و نرمی خود را از دست می دهد. رطوبت گوشت طیور در حدود 72 درصد است. در سردخانه هایی که رطوبت نسبی آن ها زیاد نیست، گوشت مقداری از رطوبت خود را از دست می دهد، ولی اگر شرایط نگهداری به خصوص رطوبت خوب باشد، گوشت کیفیت خود را به خوبی حفظ می کند.

اگر شرایط نگهداری خوب نباشد، ابتدا پوست در اطراف فولیکول های پرها خشک می شود. به این فرايند به اصطلاح سوخته شدن پوست هنگام انجماد (freezer burn) می گویند. پیچیدن پرنده های پرکنده به طور انفرادی در کاغذهای مومی و یا کاغذهای رطوبت ناپذیر، یا مواد مشابه آن و قرار دادن لایه هایی در اطراف جعبه ها، کمک فراوانی به جلوگیری از خشک شدن لاشه می نماید. لاشه های به اصطلاح سوخته شده بر اثر انجماد چربی، منظره بد رنگی به خود می گیرد. حرارت مناسب در سرد خانه باید در حدود 20-10 درجه فارنهایت و رطوبت نسبی مناسب در حدود 95% باشد(2).

10-9- حمل و نقل گوشت هاي یخ زده:

گوشت طیور پر کنده را بايدبه وسیله کامیون هایی دارای دستگاه سرد کننده هستند، حمل نمود.

در داخل فروشگاه ها نباید گوشت را همانند بازارهای ایران در فضای آزاد قرار داد. بلکه باید آن ها را بلافاصله دور از اشعه آفتاب و در داخل یخچال و سرد کننده های مخصوص برای فروش نگهداری کرد.

گوشت منجمد را نیز باید تا پیش از فرستادن به بازار در حرارتی مناسب نگهداری نمود. در موقع فرستادن به بازار باید از کامیون های سرد خانه دار شبيه آن چه که برای حمل و نقل فراورده های شیر پاستوریزه و گوشت قرمز به کار می رود، استفاده کرد. بدنه این ماشین ها باید از مواد عایق ساخته شده باشد و هوای داخل آن سرد و جریان دار باشد. حرارت داخل ماشین معمولاً باید در حدود 9- 6 درجه سانتیگراد باشد(2).

10-10- فرآوري محصولات بلدرچين (تبديل و تكميل محصول و بسته بندي):

10-10-1- گوشت:

در زمينه فرآوري محصولات بلدرچين در ايران تا كنون روش هاي زيادي اعمال نشده است و تنها عمليات فرآوري كه به آن اكتفا شده عمليات بسته بندي آن است. اين در حالي است كه به دليل لذيذ بودن و درجه يك بودن گوشت و تخم بلدرچين و تركيبات ظاهري جالب اين دو مي توان روش هاي جديد و متنوعي را در امر فرآوري اين محصولات به كار برد. مثلا امروزه در ممالكي نظير فرانسه و انگلستان به دليل كشش بيشتر بازار مصرف بلدرچين، روش هاي فرآوري نويني عرضه شده است كه به طوركلي مي توان به قطعه قطعه كردن لاشه و افزودن برخي ادويه ها و مواد مجاز خوراكي به آن اشاره كرد. اين عوامل باعث تنوع بسته بندي، سهل الطبخ يا همان Fast Food شدن فرآورده و بالا بردن مدت نگه داري آن ها شود. از جمله اين مواد مجاز مي توان نيترات پتاسيم، نيتريت سديم، زعفران، كاري، روغن زيتون، آبليمو و ... را نام برد.

عرضه ي گوشت بلدرچين در قالب بسته هاي تازه يا فريز شده به اوزان 900 الي 1000 گرمي و حاوي 5 الي 6 قطعه لاشه و يا بسته هاي حاوي 4 قطعه لاشه و به وزن تقريبي 750 گرم مي باشد.

تنها مدل بسته بندي در ايران به اين صورت است كه تعداد قطعه لاشه بلدرچين مورد نظر را در يك ظرف يك بار مصرف نسبتا مرغوب قرار مي دهند و روي آن را با يك سلفون مي پوشانند و بر روي آن برچسب مي زنند.

روش های فراوری پیشنهاد شده در خصوص گوشت بلدرچين:

گوشت بلدرچين به 4= PH حساس است؛ بنابراین مي توان جهت كنترل فساد و همچنين خوش

 طعم و سهل الهضم شدن آن، با استفاده از برخي مواد مثل آبليمو براي رساندن PH به زير 4 ، اين

محصول را فرآوري كرد.

منجمد كردن:

اين نوع فرآوري به سه روش انجام مي شود كه مطابق هر روش مي توان گوشت را حداقل به مدت سه ماه در فريزر نگهداري كرد:

-‌ هواي ساكن:

در اين روش هوا ساكن است و انتقال گرما توسط هوا انجام مي شود و توسط فريزرهاي خانگي نيز مي توان آن را انجام داد. در اين روش هواي موجود در فريزر را به ميزان 30- تا 10- درجه سانتي گراد سرد مي كنيم.

-‌ فريزر صفحه اي:

در اين مدل بايد بلدرچين ها را قطعه قطعه كرد و بر روي صفحه هاي فلزي چيد و با سرد كردن سيني ها در محدوده دمايي 30- تا 10- درجه سانتي گراد گوشت را منجمد كرد.

-‌ انجماد با هواي فشرده متحرك:

اين روش همانند روش اول است، با اين تفاوت كه هواي سرد را درون يك تونل يا اتاقك به گردش در مي آوريم و گوشت را كه بر روي يك نوار نقاله فلزي قرار دارد و به درون تونل يا اتاقك با سرعتي كه متناسب با زمان يخ زدن بلدرچين ها است حركت مي دهيم و بلدرچين ها را نيمه منجمد مي كنيم و پس از كشيدن لفافه بر روي آن ها انجماد به طور كامل انجام مي گيرد.

نكات مورد توجه در انجماد محصول:

1-    در انجماد سريع مي توان از ازت مايع 195- سانتي گراد، يخ خشك 98- سانتي گراد و گازهاي تراكمي 78- سانتي گراد كه نام مواد كرايوژنيك را بر آن ها مي نهند استفاده كرد.

2-    در انجماد و رفع آن بايد دقت فراواني به عمل آورد، چرا كه ممكن است موجب سوختگي لاشه و بدتركيبي آن شود.

3-    با منجمد كردن بلدرچين مي توان آن را به مدت سه ماه نگهداري كرد.

4-    براي حفظ پروتئين بالاي گوشت بلدرچين بايد از رفع و تكرار دوباره انجماد به شدت خودداري كرد.

5-    گوشت بلدرچين بعد از رفع انجماد، بهترين كيفيت را داشته و طعم و بافتي مناسب را داراست و ارزش غذايي آن نيز حفظ شده است.

6-    هرگز گوشت بلدرچين را به دليل ايجاد لكه بر روي گوشت در دماي اتاق از انجماد خارج نكنيم. براي رفع انجماد مي توانيم به دو روش عمل كنيم؛ اول اينكه مي توانيم بسته بلدرچين يخ زده را در يخچال به مدت 12 ساعت و مثلا در طول شب نگهداري كنيم تا رفع انجماد شود. در روش دوم مي توانيم با قراردادن بسته درون يك جلد ضد آب مثل پلاستيك درون يك ظرف آب قرار دهيم و با عوض كردن آب در هر نيم ساعت، يك ساعته رفع انجماد را انجام دهيم و اين درحالي است كه هيچ تغييري در گوشت حاصل نمي شود و نهايتا بلدرچين ظرف مدت 1 ساعت يا كمتر رفع انجماد مي شود.

دیگر روش های فراوری پس از کشتار:

انجام این روش ها در ایران خیلی مرسوم نیست. براي توليد محصولات زير بايد توجه داشت كه جهت استخوان گيري گوشت (بي خز كردن) بايد حداقل 6 ساعت ميان كشتار و عمل استخوان گيري فاصله انداخت تا گوشت به علت سفت شدن 80 - 50 درصدي لاشه بي جهت بي كيفيت نشود و اگر اين زمان به 24 ساعت افزايش يابد، بسيار بهتر است. همچنين سن و جنس بلدرچين ها، جيره غذايي، شرايط مديريتي گله، دماي سرد خانه، شرايط بسته بندي و شرايط ذخيره لاشه از جمله مسائل بسيار مهمي است كه مي تواند در طعم گوشت بلدرچين مؤثر واقع شود(3).

بلدرچين برگر:

محصولي است كه پس از بي خز كردن گوشت بلدرچين و مخلوط كردن آن با موادي نظير سبزيجات معطر، ادويه جاتي همچون خردل، فلفل، دارچين و زنجبيل - پروتئين هايي مثل سويا- پركننده هايي نظير آرد سوخاري و روغن نباتي بدست مي آيد و در نهايت توسط دستگاه همبرگرزن اين خمير به قطعات 100 گرمي تقسيم مي شود و پس از قرار گرفتن در ميان كاغذهاي مومي، توليد اين محصول به اتمام مي رسد.

سوسيس و كالباس بلدرچين:

براي تهيه سوسيس و كالباس بلدرچين در ابتدا استخوان هاي آن را توسط دست يا دستگاه هاي مخصوص جدا مي كنيم، سپس گوشت هاي بي خز شده را توسط چرخ گوشت هاي ويژه ريز نموده و براي بار دوم آن ها را توسط چرخ گوشت هاي معمولي چرخ مي كنيم. پس از چرخ كردن، گوشت ها را به دستگاه كوتر منتقل مي كنيم و به آن ها ساير مواد نظير چربي هاي نباتي - پركننده ها كه معمولا از آردهايي چون سيب زميني، برنج، ذرت و گندم استفاده مي شود- پروتئين هايي مثل تخم مرغ، شير خشك، سويا، كازئين و كازئينات- ادويه جاتي چون نمك، فلفل و پودر سير و در آخر نگهدارنده هاي شيميايي را مثل نيتريت و نيترات سديم و پتاسيم كه كاربرد بيشتري دارند يا پلي فسفات سديم و اسيد آسكوربيك به همراه مقداري شكر اضافه مي شوند و توسط تيغه هاي بزرگ و تيز كوتر آن قدر مخلوط می شوند تا به صورت پوره اي چسبناك درآيند؛ سپس توسط پركن پوشش هاي آن ها پرمي شوند و بعد از آن بسته به قطر و نوع محصول، درون اتاقك هاي پخت با بخار آب، براي سوسيس هايي با قطر كمتر از 2 سانتي متر به مدت 60 دقيقه و براي كالباس هايي با قطر بيشتر از 8 سانتي متر و كمتر از 10 سانتي متر به مدت 32 دقيقه با حرارت 75 درجه سانتي گراد طبخ مي شوند كه پس از اين مرحله آن ها را توسط دوش آب سرد، سرد نموده و به پيش سردي با دماي 4 درجه سانتي گراد منتقل مي كنيم.

ژامبون بلدرچين:

برخي از قطعات خاص بلدرچين نظير سينه و ران را با تزريق مواد نگه دارنده و ادويه جات توسط

 دستگاه انژكتور در لابه لاي بافت عضلاني شان خوش طعم تر و سهل الهضم تر مي كنند كه به آن

ژامبون بلدرچين مي گوئيم.

24- مقايسه با مرغ:

مرغ گوشتي و تخم گذار اصلاح شده

بلدرچين ساده و معمولي

نسبت به بيماري و مسائل بهداشتي حساس است.

نسبت به بيماري و مسائل بهداشتي حساسيت كمتري دارد.

به فضاي زيادي براي پرورش نياز دارد.

نسبت به خود به فضاي كمتري نياز دارد.

احتياج به پنج برابر غذاي بيشتر نسبت به بلدرچين دارد.

---------------------

راندمان توليد حداكثر 94% در سال است.

راندمان توليد حداكثر 84% در سال است.

هر تخم حدود 60 گرم وزن دارد كه 5 برابر تخم بلدرچين است.

هر تخم حدود 15-8 گرم وزن دارد.

توليد در سال معادل 6/15 كيلوگرم است.

توليد در سال معادل 64/3 كيلوگرم است.

مصرف خوراك مرغ در سال حدود 2/43 كيلوگرم در سال است.

مصرف خوراك بلدرچين در سال حدود 9 كيلوگرم در سال است.

نسبت به خوراك حساس ترند.

نسبت به خوراك كمتر حساسند.

----------------------

قيمت تخم بلدرچين حدودا 3 برابر تخم مرغ است.

----------------------

قيمت گوشت بلدرچين حدودا 3 برابر گوشت مرغ است

در حدود 100-90 روزگي آماده تخم گذاري است.

در حدود 45-40 روزگي آماده تخم گذاري است.

در حدود 190 روزگي به اوج تخم گذاري مي رسد.

در حدود 56 روزگي به اوج تخم گذاري مي رسد.

تا 500 روزگي بعضا به تخم گذاري ادامه مي دهد.

تا 380 روزگي بعضا به تخم گذاري ادامه مي دهد.

مرغ گوشتي و تخم گذار هر كدام به طور جداگانه پرورش داده مي شوند و نژادهاي جداگانه اي دارند.

بلدرچين گوشتي و تخم گذار يكي هستند و نژادهاي جدا ندارند و براي هر دو منظور پرورش داده مي شوند.

براي پرورش آن به تجهيزات مرغوب نياز است.

براي پرورش آن حتماً به تجهيزات مرغوب نياز نيست.

دوره رشد مرغ گوشتي حدود 45 روزه است.

دوره رشد بلدرچين براي توليد گوشت حدود 42 روز است.

امروزه كمتر مقرون به صرفه است.

از نظر اقتصادي مقرون به صرفه تر است.

از نظر غذايي تخم آن حاوي كلسترول است.

از نظر غذايي تخم و گوشت آن عاري از كلسترول است.

تخم مرغ تحت برنامه هاي اصلاح نژادي و تغذيه اي از امگا 3 غني مي شود.

تخم بلدرچين خود به خود حاوي امگا 3 است.

گوشت مرغ به علت تحرك كم سفت تر و خشبي است.

گوشت بلدرچين به علت تحرك زياد لطيف تر و لذيذتر است.

كميت با كيفيت نسبت عكس دارد.

كميت با كيفيت نسبت مستقيم دارد.

----------------

توانائي بوجود آوردن 4-3 نسل را در يك سال دارد.

طول دوره انكوباسيون در حدود 21 روز است.

طول دوره انكوباسيون در حدود 18 روز است.

كلا هزينه و سرمايه ي بالايي را مي طلبد.

كلا هزينه و سرمايه ي كم و پائيني را مي طلبد.

زرده آن كمرنگ بوده و بايد با تنظيم جيره غذايي در رنگ آن تغيير حاصل نمود.

به طور ژنتيكي زرده آن داراي رنگ زيادي است.

در مرغ، گله هاي مادر، گوشتي، تخم گذار از يكديگر جداگانه نگهداري مي شوند.

در بلدرچين مي توان گله ها را با هم نگهداري كرد.

نژاد تخم گذار و گوشتي هركدام بايد از گله هاي لاين، اجداد مادر جداگانه اي حاصل شوند.

هر دو نژاد را از يك نژاد مي توان انتخاب كرد و نيازي به اصلاح نژاد جداگانه ندارند.

در تخم مرغ پورسانتاژ سفيده بيشتر از زرده است.

در تخم بلدرچين پورسانتاژ زرده نسبت به سفيده برابر 39 به 61 است..

55% وزن زنده قابل مصرف است.

72% وزن زنده قابل مصرف است.

65% كل لاشه پروتئين است.

80% كل لاشه پروتئين است.

تخم آن داراي كاروتن نمي باشد.

تخم آن داراي كاروتن مي باشد و خوش مزه تر است.

 

(محروقی1388)

 

15- نتيجه گيري:

با توجه به كليه موارد ذكر شده و همچنين بازده اقتصادي مناسبي كه پرورش اين پرنده در پي دارد، طي چند سال اخير در ايران نيز شاهد تاسيس و رشد مزارع صنعتي پرورش بلدرچين بوده ايم. در حال حاضر نیز نظر به تبليغات صورت گرفته و افزايش سطح آگاهي مردم، شاهد افزايش روز افزون مصرف محصولات آن در سطح جامعه مي باشيم. اين پرنده با توجه به ويژگي هاي منحصر به فرد خود، مستعد پيشرفت در بسياري از زمينه ها است و داري شرايطي است كه برتری خاصی به آن، نسبت به ساير دام ها مي بخشد. به علاوه با توجه به اين كه پرورش بلدرچين در جهان آن قدر جاي خود را باز نكرده،‌ مي تواند از لحاظ علمي در ميان رشته هاي علوم دامي به نفع و نام ايران باشد و نه تنها از نظر فعاليت هاي تجاري آن، بلكه از طريق صادرات علم و تكنولوژي هاي جديد در اين زمينه به ملل منطقه، عواید خوبي نصيب كشور نمايد. محصولات بلدرچین كه مي تواند بسيار ارزان تر از محصولات كنوني باشد در حالی كه مضرات محصولات امروزي را ندارد و اگر آن را از ديد ديگري ببينيم، مي توانيم به آن نقش ناجي غذاي مردم را نیز بدهيم. اما اين علم براي پيشرفت هاي بيشتر بايد از علوم ديگر به خصوص بازاريابي استفاده نمايد و چنين محصول شگرفي را لازم است به جامعه توليد كنندگان و مصرف كنندگان معرفي نماییم.

اميد است در آينده نيز با افزايش حمايت هاي دولتي از اين بخش و همچنين توسعه روش هاي علمي و صنعتي نگهداري و پرورش اين پرنده، بيش از پیش شاهد رشد و تكامل اين صنعت در ايران باشيم.

16- پيشنهادات:

در كنار كليه موارد ذكر شده به خصوص در زمينه محاسن اقتصادي پرورش بلدرچين و اين كه اين پرنده يكي از راه هاي بسيار سريع حل معضل غذا و پروتئين است، بايد عنوان كرد، مصائبي چون  نبود نيروي متخصص و كار كشته و نداشتن اطلاعات كافي در زمينه مديريت پرورش، كمبود بازار نسبي آن نسبت به بازار فروش مرغ، عدم حمايت هاي كافي دولت از پرورش دهندگان و سرمايه گذاري هاي كلان، ازبزرگ ترين معضلات اين صنعت دامي به شمار مي آيد و بايد تاسف خورد كه در ميان كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، كشور ما جزء كشورهايي است كه از اين مشكلات سهم به سزايي را مي برد و بديهي است كه در صورت مرتفع شدن مشكلات فوق مي توان به طور جدّي انتظار تغييرات شگرفي در اين رشته علوم دامي، چه از نظر اقتصادي و چه از نظر علمي داشت.

در كل در بازار و آن هم بلدرچين، هر چه كيفيت بالاتر رود و قيمت كمتر شود، كشش و تقاضا براي آن محصول بيشتر مي شود. به هر صورت هر چه عرضه محصولات بلدرچين تا حد معلومي به بازار بيشتر شود، باعث مي شود تا تقاضا نيز براي آن افزايش يابد. البته عوامل مهمي چون برآورده كردن سليقه هاي گوناگون مردم در رابطه با معرفي اين دسته از پروتئين ها، تبليغات براي اين محصولات از طريق تهيه بروشور، مجلات، صدا و سيما و...، عرضه ارزان محصولات بلدرچين نسبت به ساير رقباي توليدي ديگر، همچون مرغ، بوقلمون و... كه مسئله اي حل شده است و نيازي به تكاپوي زياد ندارد و در كنار آن ملاحظه درآمد مالي مردم كه با توجه به توان ارائه ارزان تر محصولات بلدرچين نسبت به ساير رقباي توليدي چون مرغ و شترمرغ مسئله حادي نمي باشد و در آخر قيمت ساير اقلام پروتئيني طيوري مي توانند بر ميزان تقاضا، اثرات بسيار مهمي داشته باشند كه بايد به آن ها بسيار اهميت داد. برای مثال براي مسئله سليقه مردم مي توان به كمك صنايع غذايي و فراوري محصولات بلدرچين، اين موضوع را به خوبي تامين كرد و براي ايجاد عرضه بسيار مناسب ،عوامل ديگري چون استفاده از فن آوري مناسب و به جا، تهيه اقلام وابسته به توليد با كيفيت و ارزان، ايجاد قدرت رقابتي بالا با ساير محصولات رقيب، حدس قيمت اقلام وابسته به توليد و همچنين قيمت هاي ويژه مصرف كنندگان محصولات بلدرچين در آينده،


مطالب مشابه :


شترمرغ

و مزایای آن، ضمن تامین نیاز داخلی، توانایی صادرات پوست و گوشت شتر مرغ بریدن سر روش ها




مثنوی معنوی، دفتر دوم، ابیات ۲۴۴۵ تا ۲۵۳۰

درباره محتوا و روشِ لاجرم هر مرغِ بی‌هنگام را سر بُریدن واجب است اِعلام را




مرغ​ها موجودات اجتماعی باهوش و خوش​حافظه

بالاتر بر سر مرغ های بندی تخم مرغ روش روش سنّتی بریدن گلو




فرايندهاي پس از كشتار و بازاريابي محصولات بلدرچين (2)

بازاریابی با زندگی روزانه همه ما سر و سر بریدن مطابق روش كشتار صنعتي مرغ ها




خوردنی و آشامیدنی

در روش های‌ جدید برای‌ ذبح مرغ ابتدا بوسیله در هنگام سر بریدن حیوان اگر قبل از




بیسکویت چرخی 1

ابتدا شکر و تخم مرغ را با هم زن هم دستی که به سر اون قالب چرخی روش عمل می




برچسب :