آموزش اسنوکر (مبتدی)

ميز

ابعاد ميز استاندارد اسنوکر حدود دوازده فوت در شش فوت است. کناره هاي ميزهاي مختلف متفاوت است. پاکتها همشکل بوده و داراي قطر سه و نيم اينچ مي باشند.

تمام ميزها در بازي متفاوت عمل مي کنند که به دليل تاثير دما و رطوبت محيط بازي است. بعضي ميزها داراي پارچه هاي نو با پرزهاي زياد هستند، در صورتيکه بعضي ميزها داراي پارچه هاي بدون پرز و لخت هستند.

لبه هاي ميز هم متفاوت هستند. بعضي از آنها نو بوده و موقع ضربه خوب عمل مي کنند در حاليکه بعضي از آنها کهنه هستند و عکس العمل کمي دارند. ارتفاع لبه ها نيز ممکن است متفاوت باشد، که در اين صورت ضربه هاي با سرعت بالا را خنثي کرده يا توپ را به خارج ميز پرتاب مي کند.

ابزارهاي ديگر اسنوکر عبارتند از:

1-  دو عدد رست

2-  يک رست بلند

3- يک عدد دسته اضافي

 4- بيست و دو توپ که شامل پانزده توپ قرمز و يک توپ سفيد، توپ زرد، توپ سبز، توپ قهوه اي، توپ آبي، توپ صورتي و توپ مشکي مي باشد.

 5- روي ميز استاندارد اسنوکر شش نقطه و يک منطقه نيمدايره (D) علامت گذاري شده است. به ترتيب امتياز، نقاط شماره گذاري شده، عبارتند از: نقطه زرد (دو امتياز)، نقطه سبز (سه امتياز)، نقطه قهوه اي (چهار امتياز)، نقطه آبي (پنج امتياز)، نقطه صورتي (شش امتياز) و نقطه مشکي (هفت امتياز).

پانزده توپ قرمز به شکل يک مثلث بلافاصله پشت توپ صورتي قرار مي گيرد.

توپها

توپهاي استاندارد براي ميز اسنوکر شامل پانزده توپ قرمز، شش توپ رنگي و يک توپ سفيد است. قطر استاندارد توپها دو اينچ و يک شانزدهم اينچ است.

در گذشته توپهاي اسنوکر را منحصراً از عاج سنگين مي ساختند. خوشبختانه اين موضوع سريعاً منتفي شد و بعد از جنگ جهاني دوم با توپهاي کريستالي سبکتر جايگزين شد که از پودر استخوان ساق پاي گاو ساخته مي شد.

توپهاي کريستالي بعد از آن با توپهاي کريستالي بهتري جايگزين شد که کاملاً از مواد سنتزي و مصنوعي ساخته مي شد. بعد از آن از توپهاي آراميت استفاده شد که هنوز هم استفاده مي شود.

توپهاي آراميت کاملاً مناسب بازي مدرن است. از آنجايي که عکس العمل آنها نسبت به ضربه هاي چرخشي و محکم خيلي خوب است در نتيجه باعث فراهم کردن فرصتهاي بهتر براي کنترل پيشرفته توپ سفيد مي شود.

چوب اسنوکر

اگر مي خواهيد در بازي اسنوکر پيشرفت کنيد و بازي خود را بهبود بخشيد، داشتن و بازي کردن با چوب خودتان خيلي ضروري است . چوب اسنوکر مهمترين عنصر در بازي شما است و بايد به دقت انتخاب شود تا کاملاً با نيازهاي شما هماهنگي داشته باشد.

اين شايد يک حرف تکراري باشد ولي خيلي جالب است که بعضي از افراد هميشه با چوبهاي مختلف بازي مي کنند و از اينکه چرا بازيشان بهبود نمي يابد گله مند هستند. من بازيکنان آماتور شايسته اي مي شناسم که چوبهاي مختلفي دارند که از آنها در حالتهاي مختلف استفاده کرده و اغلب اوقات بازي خودشان را خراب مي کنند.

تمام چوبها در بازي متفاوتند و معمولا مدتي طول مي کشد تا شما به چوب خودتان عادت کنيد. فقط تمرين مستمر با همان چوب مي تواند بازي شما را بهبود بخشد.

طول معمول چوب حدود پنجاه و هشت اينچ است.  بهترين چوبهاي اسنوکر از چوب درخت زبان گنجشک (ASH) و چوب درخت افرا (Maple) ساخته مي شود. چوبهاي اسنوکر ساخته شده از درخت زبان گنجشک داراي رگه هاي تيره تر از چوب درخت افرا مي باشد که به اين وسيله مي توان آنها را از هم تشخيص داد. اين رگه ها مي تواند ديد شما را در هنگام بازي و ضربه بهبود بخشيده و به شما کمک کند تا چوب را در هر ضربه در يک جهت بگيريد. چوب ساخته شده از درخت افرا داراي رگه هاي ملايمتري است. وزن توصيه شده براي چوب اسنوکر حدود هفده اونس است و چوب مخصوصا در بدنه اش بايد توازن داشته باشد. وزن عمده چوب در دسته چوب است که از دوازده تا هجده اينچ از پايه چوب فاصله دارد که به دليل سنگين تر بودن دسته چوب است.

قطر نوک چوب (Tip) متفاوت است ولي اندازه استاندارد آن ده ميليمتر است.  بعضي از افراد با چوبهاي داراي نوک نه ميليمتري بازي کرده و بعضي از افراد از نوکهاي با قطر يازده ميليمتر استفاده مي کنند ولي براي مبتدي ها نوکهاي با اندازه هاي بيشتر توصيه مي شود.

يک حلقه فلزي بايد در انتهاي چوب وجود داشته باشد که نوک چرمي روي آن قرار مي گيرد. اين حلقه فلزي انتهاي چوب را از شكستن محافظت کرده و همچنين موقعي که نوک چوب را عوض مي کنيم مانع از کنده شدن چوب مي شود.

نگهداري از چوب خودتان خيلي مهم است به دليل اينکه در بازي شما خيلي تاثير دارد. علاوه بر آن اگر چوب را خوب نگهداري کنيد تا سالها دوام مي آورد. از قرار دادن چوبتان در دماي بالا و يا دماي پايين جلوگيري کنيد. چوب را با پارچه مرطوب تميز کنيد و قبل از بازي با چوب دست خود را بشوييد. هرگز چوب را به صورت عمودي به ديوار تکيه ندهيد که اين موضوع باعث کج شدن چوب مي شود.

رفتار

همانند بازي گلف، بازي اسنوکر نيز داراي استاندارد بالايي از آداب و رفتار براي تمام بازيكنان در تمام مراحل و همه وقت مي باشد. اين آداب و رفتار هم در مسابقات محلي بين دو مبتدي و هم در بازيهاي مهم مسابقات حرفه اي و جهاني رعايت مي شود.

1- با حريفتان در ابتدا و انتهاي مسابقه دست بدهيد.

2- با داور در ابتدا و انتهاي مسابقه دست بدهيد.

3- در تمام بازيها تمام خطاهاي خودتان را اعلام کنيد.

4- در راستاي ضربه حريفتان نايستيد.

5- در مورد شانس حريفتان در حين بازي حرف نزنيد.

6- در مورد شرايط بازي در حين بازي شكايت نکنيد.

7- در حين بازي کبريت و يا سيگار روشن نکنيد.

8- در هر مرحله از بازي وقتي که شما ضربه اي را از دست داديد يا حريفتان در حال بازي است، تسليم نشويد. صبر کنيد تا حريفتان بازي خودش را انجام دهد، بعد تسليم شويد.

9- با داور يا حريفتان بحث نکنيد.

10-  موقعي که حريفتان در حال بازي است سعي کنيد، سرفه نکنيد.

استاندارد رفتاري همچنين در موقع تمرين در باشگاه اسنوکر نيز مهم است:

1- به ديگر بازيکنان احترام بگذاريد و صدا را به حداقل برسانيد.

2- وقتي که کسي دارد ضربه مي زند دور ميز حرکت نکنيد.

3- هرگز در بازي ديگران دخالت نکنيد مگر اين که از شما خواسته شود نظر بدهيد.

4- ميز و ابزار را نگهداري کنيد و ميز را به همان صورتي که مي خواهيد تحويل بگيريد، ترک کنيد.

5- سيگار نکشيد و سکه را روي ميز نچرخانيد.

تعويض نوک چوب

شما براي تعويض نوک چوب به يک تيغ، يک نوک جديد، کاغذ سمباده و چسب فوري نياز داريد.

نوک قديمي چوب را با تيغ از سر فلزي چوب جدا کنيد. (شکل يک)

تا آنجايي که ممکن است تيغ را نزديک حلقه فلزي برده و نوک قديمي چوب را بدون آسيب زدن به حلقه فلزي و يا چوب جدا کنيد. سطح نوک چوب را با چرخاندن آهسته تيغ بر روي سطح آن خراش داده و تميز کنيد. (شکل دو)

کاغذ سمباده را محکم بر روي سطح نوک چوب قرار داده و آن را به آرامي بچرخانيد تا سطح نوک چوب کاملاً صاف و متوازن شود. (شکل سه)

 

کاغذ سمباده را روي سطح صافي قرار داده و نوک جديد را روي آن گذاشته و انتهاي صاف آن را خراش دهيد تا موقعي که کاملاً صاف و نرم شود. (شکل چهار)

يک قطره کوچک از چسب را بر روي سطح نوک چوب قرار دهيد. (شکل پنج)

نوک جديد را به آرامي بر روي سطح نوک چوب قرار دهيد. (شکل شش)

نوک جديد را فشار دهيد و مواظب باشيد که از وسط نوک چوب حرکت نکند. (شكل هفت)

چسبهاي فوري در عرض چند ثانيه محکم مي شوند ولي شما براي اطمينان بيشتر 5 دقيقه صبر کنيد. کاغذ سمباده را دور کناره نوک جديد که چسبيده به حلقه فلزي است بچرخانيد. با استفاده از کاغذ سمباده ظريف تر نوک جديد را به سمت پايين خراش دهيد تا شکل يک گنبد کروي را پيدا کند. (شکل هشت)

قبل از ضربه نوک چوب را گچ بزنيد. شايد نوک جديد صاف و اسفنجي به نظر برسد اين مورد طبيعي است. سعي کنيد تا موقعي که قانع نشديد که نوک جديد چوبتان آماده است، ضربه هاي محکم نزنيد مخصوصاً ضربه برگشتي خيلي پايين.

 اصطلاحات

1- آدرس (address) : نقطه شروع ضربه. لحظه اي که نوک چوب به توپ سفيد نزديک شده است.

2- زاويه ها (angles) : خطهايي که بين توپها به سمت پاکتها تصور مي شود.

3- برک (break) : ترتيبي از ضربه هاي امتيازآور. ميزان امتياز حاصل از بازي در هر مرحله از بازي قبل از اينکه نوبت بازي به حريف برسد.

4- پاي پشتي (back foot) : پايي که در موقع ايستادن صحيح در پشت قرار مي گيرد.

5- چرخش به عقب (backspin) : حالتي که در آن توپ سفيد در نقطه پايين تر از مرکز توپ مورد ضربه قرار مي گيرد و توپ سفيد پس از برخورد به توپ ديگر بر مي گردد.

6- حرکت رو به عقب (back swing) : حرکت رو به عقب چوب اسنوکر قبل از ضربه.

7- ماهوت (baize) : پارچه اي که کف ميز را مي پوشاند.

8- خط مرزي (baulk line) : خط راستي که در امتداد نقاط زرد و قهوه اي کشيده شده است.

9- سطح (bed) : سطح ميز که روي آن بازي مي شود.

10- برک آف (break off) : ضربه اول بازي که توپ سفيد از منطقه نيمدايره به توپهاي قرمز برخورد مي کند.

11- پل (bridge) : موقعيت و شکل دستي که روي ميز قرار گرفته و چوب روي آن به سمت توپ حرکت مي کند.

12- بازوي پل (bridge arm) : بازويي که بر روي ميز قرار گرفته و بدن بازيكن را در هنگام ايستادن و ضربه زدن ثابت نگه مي دارد.

13- انتهاي چوب (butt end) : به انتهاي سنگين توپ گفته مي شود.

14- گچ (chalk) : ماده اي که براي ليز نخوردن نوک چوب بر روي توپ، به نوک چوب مي مالند.

15- پاک کردن ميز (clearance) : ترتيبي از ضربه هاي داراي امتياز که در آن بازيکن تمام توپهاي باقيمانده روي ميز را درون پاکتها مي‌اندازد.

16-  دسته يا گروه (cluster) : وقتي که تعدادي از توپهاي قرمز به هم چسبيده يا به هم نزديک باشند بکار مي رود.

17- چوب (cue) : وسيله اي چوبي که براي ضربه زدن به توپ استفاده مي شود.

18- حرکت چوب (cue action) : روشي که بازيکن، چوب را قبل از ضربه به عقب و جلو حرکت مي دهد.

19- بازوي چوب(cue arm) : بازويي که چوب را کنترل مي کند.

20- توپ سفيد (cue ball) : تنها توپي که در موقع بازي بوسيله چوب ضربه مي خورد.

21- نوک چوب (cue tip) : قطعه کوچک چرمي که در انتهاي باريک چوب قرار دارد.

22- ديواره يا کناره ميز (cushion) : لبه لاستيکي انعطاف پذير کناره ميز.

23- منطقه نيمدايره (D) : نيمدايره اي که بر روي خط مرزي قرار داشته و محلي که تمام ضربه هاي توپ سفيد، وقتي که توپ سفيد در اختيار بازيکن است از آن منطقه شروع مي شود.

24- ضربه برگشتي عميق (deep screw) : وقتي که ضربه اي خيلي محکم به پايين توپ سفيد زده مي شود و باعث برگشت خيلي زياد توپ سفيد پس از برخورد مي شود.

25- دوبل (double) : وقتي که توپ مورد نظر را پس از برخورد به ديواره ميز به درون پاکت مي اندازند.

26-  پرتاب (drag) : حرکت رو به جلوي توپ سفيد وقتي که به پايين توپ ضربه وارد مي شود.

27- روش (drill) : روش و نحوه هر ضربه.

28- ديد دوگانه (even sighted) : وقتي که چوب را زير چانه به طور کاملاً مساوي بين دو چشم قرار بگيرد.

29- دنباله (extension) : ابزاري که به انتهاي چوب وصل مي شود تا طول چوب را افزايش دهد.

30- ميزان جلو رفتن (follow through) : ميزان جلو رفتن چوب پس از ضربه.

31- ضربه خطا (foul stroke) : حرکت يا ضربه اي که قوانين را نقض کند و باعث جريمه مي شود.

32- توپ آزاد (free ball) : حالتي که مي توان هر توپي را مورد هدف قرار داد. اين مورد بعد از ضربه خطايي که منجر به حالت اسنوکر مي شود رخ مي دهد.

33- اتصال تمام توپ (full-ball contact) : پوشاندن تمام توپ مورد نظر در موقع ضربه به توپ سفيد.

34- دست گرفتن چوب (grip) : روشي که چوب را در دست کنترل کننده چوب، مي گيرند.

35- اتصال نيم توپ (half-ball contact) : پوشاندن نصف توپ مورد نظر در موقع ضربه به توپ سفيد.

36-  ضربه خفيف (kick) : ضربه اي که در آن توپ سفيد خيلي خفيف به توپ مورد نظر برخورد مي کند.

37- چسبيده (kiss) : اتصال بين توپ سفيد با توپ مورد نظر.

38- چپ چشم (left eyed) : وقتي که چشم چپ بازيکن قويتر است.

39- پل حلقوي (loop bridge) : بالا بردن انگشت اشاره به صورتي که چوب بين آن حرکت کند. معمولا در موقع ضربه زدن از بالاي ديواره ميز، استفاده مي شود.

40- رست طولاني (long rest) : يک نوع رست طولاني که براي ضربه هاي دور استفاده مي شود.

41- ماس (masse) : زدن ضربه به صورت عمودي در يک سوي توپ سفيد که باعث حداکثر چرخش مي شود.

42- چشم اصلي (master eye) : چشم برتر براي ديدن.

43- حداکثر برک (maximum break) : به ترتيب انداختن پانزده توپ قرمز همراه با توپ مشکي و همچنين تمام توپهاي رنگي در پاکتها که باعث کسب حداکثر امتياز 147 مي شود.

44- بد ضربه زدن (miscue) : ضربه بد زدن به توپ سفيد.

45- پرز ميز (nap) : مجموعه رشته هايي که پارچه کف ميز را مي پوشاند.

46-  توپ مورد نظر يا توپ هدف (object ball) : توپ هدف يا توپ مورد نظر در هر ضربه.

47- توقف (pause) : وقتي که بازو و چوب، قبل از ضربه، ساکن و بي حرکت مي شود.

48- توپ مستقيم (plain ball) : ضربه به وسط توپ سفيد بدون هيچ گونه ضربه پهلو.

49- پلنت (plant) : وقتي که توپ مورد نظر طوري به توپ ديگر زده مي شود که توپ دوم درون پاکت قرار بگيرد.

50- پاکت (pocket) : سوراخهايي که توپ درون آن انداخته مي شود.

51- موقعيت (position) : نحوه قرار گيري توپها روي ميز.

52- انداختن توپ درون پاکت (pot) : اصطلاحي که به توپ انداخته شده در پاکت گفته مي شود.

53- ضربه محکم (power shot) : اصطلاحي که به تکنيک پيشرفته ضربه با سرعت و قدرت بالا گفته مي شود.

54- اتصال يک چهارم توپ (quarter-ball contact) : ضربه به توپ سفيد در راستاي يک چهارم توپ.

55- رست (rest) : ابزار چوبي براي دسترسي بهتر به توپ سفيد.

56-  راست چشم (right eyed) : وقتي که چشم راست قوي تر است.

57- ريتم (rhytm) : نرمي و نحوه ضربه زدن به توپ سفيد و همچنين نحوه حرکت دور ميز.

58- ضربه ايمني (safety shot) : بازي دفاعي که حريف را در موقعيتي قرار مي دهد که به نظر مشکل مي آيد.

59- ضربه برگشتي (screw) : موقعي که به زير مرکز توپ سفيد ضربه وارد ميشود باعث برگشت توپ سفيد پس از برخورد مي شود.

60- ست (set) : يک نوع پلنت که دو توپ مورد نظر به هم چسپيده باشند.

61- ضربه (shot) : اصطلاحي که براي برخورد قانوني چوب به توپ سفيد گفته مي شود.

62- ضربه پوچ (shot to nothing) : ضربه تاکتيکي که در آن قصد وارد پاکت کردن توپ هدف را داشته ولي موقعيت را براي حريف به طريقي مشکل مي کند که اگر توپ هدف وارد پاکت نشد، او نتواند ضربه آساني بزند.

63- ضربه پهلو (side spin) : تاثير حاصل از ضربه به پهلوي توپ سفيد.

64- اسنوکر (snooker) : وقتي توپ هدف به وسيله يک يا چند توپ ديگر غير هدف پوشيده شده باشد به طوري که نتوان به هر دو سوي توپ هدف ضربه مستقيم وارد کرد.

65- اسپايدر (spider) : وسيله اي شبيه رست با پايه هاي بلند که براي ضربه زدن به توپ سفيد موقعي که توپهاي ديگر مانع ضربه مستقيم و معمولي هستند بکار مي رود.

66- طرز ايستادن (stance) : موقعيت بدن بازيکن موقع ضربه.

67- ضربه ميخکوب (stun) : ضربه اي که در آن توپ سفيد پس از برخورد به توپ هدف، در جاي برخورد، ميخکوب مي شود. اين ضربه را بايد به زير مرکز توپ زد.

68- ضربه چرخشي (swerve) : وقتي که زاويه چوب موقع ضربه به سمت بالا باشد باعث خارج شدن توپ سفيد از مسير مستقيم و طبيعي مي شود  که اين ضربه را چرخشي مي نامند.

69- ضربه به بالاي توپ (top spin) : چرخشي که در موقع ضربه به بالاي توپ سفيد اعمال مي شود و باعث حرکت رو به جلوي توپ سفيد پس از ضربه مي شود.

70- توپ متصل (touching ball) : وقتي که يک توپ به توپ ديگر متصل است.

71- وي (v) : شکلي که بين انگشت شست و قسمت بالاي انگشت اشاره در موقع بستن پل ساخته مي شود.

recourse : iran snooker

ما به شما فکر می کنیم...با ما باشید

 


مطالب مشابه :


آموزش اسنوکر (مبتدی)

ورزشکاران بدون مرز - آموزش اسنوکر (مبتدی) - گفتار نیک کردار نیک پندار نیک - ورزشکاران بدون مرز




اصطلاحات

کتاب اسنوکر - اصطلاحات - آموزش اسنوکر Cloth: پارچه روی میز که سبز رنگ است. Nap: پرز پارچه که باید




PDF اسنوکر

کتاب اسنوکر - pdf اسنوکر - آموزش اسنوکر نوشته شده در چهارشنبه بیست و نهم آبان 1392ساعت 0:53 توسط




آموزش بیلیارد

وبلاگ اختصاصي مهران داوري فر - آموزش بیلیارد - مدرس و دبير زيست شناسي . «اسنوکر»(Snooker):




آموزش ضربه صحیح در بیلیارد

باشگاه بیلیارد گلها - آموزش ضربه صحیح در بیلیارد - بیلیارد ورزشی برای سایت جهانی اسنوکر;




برچسب :