بر بلندای قله ی تابناک ( قسمت اول )

بر بلندای قله ی تابناک ( قسمت اول )

( از روستای لشکون تا تنگ لشکون )

کوه تلاقی آب و خاک است با آن که بر بلندای زمین خاکی است ، اما نبض دریا در دست اوست و آب از آنجا به دریا می ریزد . پس به کوه می رویم تا اگر چه خاکی و آسوده هستیم دستی نیز به سوی آب و پاکی دراز کنیم و در همهمه ی تیرگی ها سرشار از زلالی و تابناکی باشیم. بنابراین کوهنورد در طبیعت سیر می کند و از دیدن آن درس معرفت می آموزد و در کلاس همت آزمون می دهد. این درس و آزمون جاودانه است و از این رو خط پایانی ندارد . و چون خط پایان ندارد ، مسابقه در آن بی معناست . پس کوهنوردی تعامل با یکدیگر است و نه تقابل و مسابقه .

مقدمه فوق سرفصل لوح یادبودی است که از سوی هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی شهرستان لامرد به کوهنوردان شرکت کننده در همایش کوهنوردی شهرستان لامرد به ارتفاعات تابناک و تنگه های  لشکون و ُترمان اهدا گردید . جا دارد بنده به نوبه ی خود گزارشی از این همایش جذاب که تصویرگر جاذبه های منطقه مذکور است ارائه داده ، تا بتوانم جاهای بکر و ناشناخته ی این دیار به هموطنان بشناسانم .

من و بیست تن از همنوردانم در گروه  کوهنوردی بهده پارسیان ، از لامرد فارس به مسافت نه کیلومتر به سوی غرب حرکت کردیم . در ساعت شانزده به روستایی رسیدیم که آن لشکون می گفتند . لشکون در اصل لیشگان به معنی لشکرگاه بوده است . همنوردان شهرستان لامرد به عنوان میزبان در این روستا از ما استقبال نمودند . علاوه بر گروه ما ، گروه های کوهنوردی لامرد ( میزبان ) ، بندرکنگ ، شهرستان پارسیان و منطقه فرامرزان بستک در این همایش شرکت داشتند . مقصد گروه ابتدا تنگ لشکون سپس تنگ ناوبندی و پس از آن تنگ تُرمان بود . حرکت آغاز گردید و گروه ها در صفی منظم به سوی تنگ لشکون که در جنوب روستای مذکور قرار دارد ، به حرکت خود ادامه دادند. کوه درزیر قدم های محکم  واستوار کوهنوران سر تعظیم فرود آورده و درس معرفت و سخت کوشی را به ما می داد . دره ی زیبا و دل انگیزی بود .


//www.bargozideha.com/static/portal/15/150767-956467.jpg 

وجود آب روان در دل دره ، پاکی و زلالت را به ارمغان آورده و نهرهای ساروجی  و گربه روهایی که جهت انتقال آب توسط دستان پرتوان مردمان سخت کوش این دیار به وجود آمده بود بر جذابیت دره می افزود . هوای دل انگیز عصر در کنار زیبایی های دره ، بر گروه طراوت شادابی می بخشید . آسیاب آبی زیبایی نیز در مسیر وجود داشت که تصویرگر آبادانی دوران گذشته ی مردمان این دیار بود .


//www.bargozideha.com/static/portal/84/840766-228797.jpg

با گذر ازپیچ و خم دره به باغی رسیدیم که توسط قنات های آب بالا دست تغذیه می شد .  تنگ غروب بود که به نخلستانی سرسبز و بانشاط رسیدیم . مکانی بس مصفا و دل انگیز بود . کمپ کوهنوردی و محل استراحت شبانه را در این مکان در نظر گرفته بودند . دوستان کوهنورد چادرها را برافراشتند تا استراحتی کوتاه نمایند . زیرا پس از نماز و شام از سوی میزبانان موسیقی محلی در نظر گرفته بودند . هوای پاک و  معتدل کوهستان و در کنار آن موسیقی محلی نشاط و شادابی را در میان به وجود آورده بود . شب خوش و دل انگیزی بود ، زیرا در کنار هوای خوب گذر آب از جوی کنار کمپ که از قنات تنگ لشکون جریان یافته بود بر زیبایی منطقه می افزود . و مهمان ویژه ای از کشور بحرین به نام عادل خسروی همراه ما بود ؛ که هم خود بچه ی بانشاطی بود و هم می توان گفت چهره ی جذاب گروه بود . تا ساعت 23 محفل همرهان گرم بود و در این زمان همنوردان به استراحت  پرداختند تا در صبحی بانشاط برای صعود آماده شوند . جا دارد اطلاعاتی که در مورد تنگه لشکون از آقای محمود کریمی از افراد فعال و بانشاط هیئت کوهنوردی لامرد کسب نموده ام ، در این گزارش ذکر نمایم .



//www.bargozideha.com/static/portal/70/708633-749591.jpg


آقای کریمی در مورد این منطقه می گفتند : آثار موجود در تنگ لشکون دارای قدمتی  دیرینه است . دراین تنگ قبرستانی وجود دارد که 3000 تا 3500 سال قدمت داشته و جهت قبور بر خلاف مسلمانان بوده و بسوی کعبه ی زرتشت می باشد و همچنین قنات آن بالای4000 سال قدمت دارد . تا سال 1362 کلیه کشاورزان پایین دست از آب قنات تنگ لشکون به صورت فاریابی استفاده می کردند که در اثر بارندگی های شدید تخریب گردید ؛ و در سال 1380 شرکت تعاونی 125 زنگنه با همکاری جهاد سازندگی استان فارس اقدام به لایروبی قنات ها نمود ؛ که آب در طول 5/4 کیلومتری مسیر ، دو ساعته به پایین دست روستا رسید . طول مسیر قنات تا روستا 4 کیلومتر بوده و آب قنات شیرین و قابل شرب می باشد . در حال حاضر حدود 257 اصله نخل و درختانی مانند لیمو ، نارنج ، انار و سیب ترش در زمینی به مساحت 3 تا 5/3 هکتار توسط آب این قنات آبیاری می شود . و جالب است بدانید که هوای این تنگ در زمستان و تابستان معتدل است . تنگه ی لشکون از سه طرف به وسیله سه قله و رشته محاصره گردیده است . که در جنوب آن گچ گردو ، در شرق آن تنگه ناوبندی و لاور کنار و در غرب آن چات ( بزرگ ترین قله ی این منطقه ) واقع است . چاهای گاز تابناک در دو کیلومتری جنوب آن قرار دارد .

 راه خروجی آن : 1- مسیر شمالی که به روستای لشکون منتهی می شود . 2- شرق آن تنگ تُرمان .

غرب آن تنگ مَلّو و جنوب آن سر کوه شنبه می باشد . آب شرب چاههای تابناک و مراکز صنعتی واقع  حومه از تنگه ی چاه گزی (مَلّو) که ازمسیر تخته ی لشکون می گذرد ، عبور می کند .

پوشش گیاهی آن همانند زاگرس جنوبی می باشد و از درختانی مانند بنه ، بادام کوهی ، نادر و انجیر وگیاهان دارویی  و خوراکی چون اسطوخدوس ، آویشن ، مور تلخ ، پونه ، کریشک اَزا  و کریشک خری ، ریشه ی مهک ( شیرین بیان ) ، بومادران کوهی ، گلِ زرد ، تخم شربتی ، خِلِل ، جیکه ( سیر کوهی ) ، ببریز و ترشه  و گلهای زیبایی مانند زنبق وحشی ، لاله یا شقایق ، گلایول وحشی و دیگر گلهای زیبا و رنگارنگ پوشیده شده است .

حیوانات وحشی چون روباه لارستان (روباه دم کوتاه) ، شغال ، کفتار ، گراز ، بز کوهی ( اشکال ) ، خرگوش و چوله ( جوجه تیغی بزرگ با خارهای ابلق که نام های دیگر آن سیخول و شب گرد ) است در این منطقه یافت می شوند .


مطالب مشابه :


آموزش نصب نرم افزار PSpice 9.2

نرم افزار PSpice یکی از بهترین و دقیق ترین نرم افزار های شبیه سازی مدارات الکترونیکی در رشته




تدریس در دانشگاه غیرانتفاعی تابناک لامرد

از نیمسال دوم سال 89-88 همزمان با اشتغال در عسلویه به صورت پاره وقت در دانشگاه تابناک لامرد در




جزوه آموزشی plc logo

انجمن علمی برق دانشگاه تابناک لامرد - جزوه آموزشی plc logo - دانشنامه عاشورا. روزشمار محرم




زندگی نامه حاج درویش زارعی

تارنمای "میرحسنی" لامرد; مؤسسه­ی آموزشِ عالی تابناک لامرد هستند و در دانش­گاه




چند عکس از حضور استاد بزرگوار جناب زارعی

اخبار شهرستانهای لامرد،مهروپارسیان آزاد، تابناک و پیام نور ضمن حمایت قاطع خود از




لامرد.

تمدن خشت - لامرد. - نشریه مردم خشت سلام روستای خشت (تمدن خشت) تمدن خشت نشریه تابناک ;




آخرین اخبار تا تاریخ 15 مهر ماه 88

پایگاه خبری شهرستانهای مهر و لامرد اردویی دو روزه به مقصر ارتفاعات تابناک شهرستان




بر بلندای قله ی تابناک ( قسمت اول )

چشمه ی شمس بهده - بر بلندای قله ی تابناک ( قسمت اول ) - فرهنگي - ادبي و اجتماعي - چشمه ی شمس بهده




برچسب :