گنبد نمکی 9

 نمك حاصل از گنبد نمكي را ابتدا به صورت محلول در مي آورند و بعد در حوضچه هاي مصنوعي نمك ، آن را مجددا رسوب مي دهند . پس از آن رسوب كامل با از دست دادن آب نمك جهت مصرف خوراكي آماده مي شود .
   از نمك هاي موجود در گنبدهاي نمكي در صنايع شيميايي مي توان استفاده نمود كه اين مورد براي گنبدهاي نمكي ايران نيز حائز اهميت است .
   پراكندگي گنبدهاي نمكي جنوب كشور در عكس 5 آمده است .

20305_1.jpg

شكل 5 : پراكندگي گنبدهاي نمكي جنوب ايران ( احمد زاده هروي و همكاران 1991)

قابل ذكر است بيرون زدگي هايي از نمك در شمال خاوري كرمان وجود دارد كه سري دزو را مغشوش كرده است . بر اساس مشخصات ظاهري و بررسي رخساره ها ، سازند راور را معادل سري هرمز مي دانند .

گنبد نمكي قشم :
   گنبد قشم در 110 كيلومتري جنوب باختري جزيره قشم قرار گرفته است . طبقات هم جوار آن را آهك هاي سفيد رنگي تشكيل داده است كه به نئوژن وسازند گچساران تعلق دارند و حركات قائم گنبد نمكي موجب تغيير وضعيت لايه بندي اوليه گشته و طبقات بلافصل خود را برگردانده است . سنگ نمك در بخش جنوبي گنبد گسترش چشمگيري دارد و شامل تناوبي ازنمك ، اوليژيست ، خاك سرخ و ديگر قطعات با ساخت برگه اي است . سطح نمك اغلب به پوشش نازكي از گل اخرا آغشته است و اختلاط نمك در همه جا يكسان نيست و در بخش جنوب باختري گنبد ، نمك تقريبا خالص و بلورين به فراواني يافت مي گردد.
   از نظر اقتصادي نمك هاي بلورين كه به "نمك نر " موسوم هستند با خلوص بالا ، حالت بلوري و ذخيره زياد در جنوب باختري گنبد وجود دارد و آثار كار قديمي بر روي آنها ديده مي شود . آب هاي شوري كه از گنبد خارج مي شود نيز پس از تبخير، نمك خود را باقي مي گذارند . اين نمك كه به "نمك ماده" معروف است نيز از خلوص بالايي برخوردار است . نمكي كه بدين صورت تشكيل مي گردد، قابل استخراج و ارائه به بازار است .

20306_1.jpg

شكل 6 : ذخاير هيدروكربني

20306_2.jpg

شكل 7 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي قشم

گنبد نمكي سياهو :
   بخش سياهو در فاصله 19 كيلومتري محور بندرعباس-سيرجان و در 75 كيلومتري شمال خاوري بندرعباس قرار دارد . در فاصله 3 كيلومتري شمال باختري بخش سياهو ، گنبد نمكي سياهو واقع شده است و بخش اعظم آن را نمك تشكيل داده است و غارهاي نمكي آن بسيار طولاني است . اشكال انحلالي نمك به صورت متنوع در اين گنبد ايجاد شده است .
   آب شوري كه از گنبد سرچشمه مي گيرد به زمين هاي كشاورزي اطراف و آبهاي شيرين منطقه اثرات زيانباري وارد نموده است كه در اين مورد لازم است به منظور حفاظت اراضي كشاورزي از پيشروي آب شور ، اقدام به ايجاد حوضچه هايي نموده كه آب شور درآن تبخير گردد و نمك آن هم قابل استفاده گردد و با اين راه حل از پيشروي گنبد نمكي هم جلوگيري مي شود .
   گنبد سياهو ذخاير متنابهي از نمك را دارد كه اين نمك در صنايع شيميايي مورد استفاده قرار مي گيرد . از خاك سرخ آن نيز در صورت تغليظ و شستشو در صنايع رنگ سازي داخل كشور استفاده مي شود .
   گنبد نمكي گچين :
   گنبد نمكي گچين در خاور روستاي گچين در فاصله 50 كيلومتري باختر بندرعباس واقع شده است و از لحاظ كاني شناسي و سنگ شناسي مشابه گنبدهاي نمكي هرمز ولارك است .
   در كوه گچين ، نمك روي يك رديف رسوبي- آتشفشاني قرار گرفته كه بر خلاف تعريف كلاسيك هرمز (اشتوكلين 1969) ، بسيار مشخص و بدون درهم ريختگي است و به خوبي مي توان مرزها را بررسي كرد و رديف را باز شناخت (سبزه اي و نبوي 1366) .
   گنبد نمكي گچين با قطع كردن نهشته هاي ميشان و آغاجاري و شيبدار نمودن اين نهشته ها ، زمان سر بر آوردن خود را معين مي كند و به لحاظ وجود قطعات گنبد در نهشته هاي بالا ، نشان مي دهد كه در اواخر دوره ترشير گنبد شروع به نمايان شدن مي كند و اين شواهد در حاشيه شمالي و خاوري آن ديده مي شود .
   ذخايري از خاك سرخ در حاشيه خاوري گنبد قابل بهره برداري است . از نمك موجود در اين گنبد نيز مي توان به صورت نمك صنعتي استفاده كرد .

20307_1.jpg

شكل 8 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي گچي

گنبد نمكي جزيره لارك :
   جزيره لارك واقع در 35 كيلومتري جنوب شرق بندرعباس قرار گرفته است .
   از نظر زمين شناسي اين جزيره از تنوع زيادي برخوردار است . جزيره لارك گنبد نمكي است كه در اواخر دوران سوم ميشان را چين داده است و نشانه هايي از حضور خود به صورت قطعات و واريزه هاي گنبد در رسوبات سازند ميشان به جاي گذاشته است كه مشخص مي كند گنبد در زمان رسوبگذاري سازند ميشان ، رخنمون داشته است . شيبدار نمودن سازند ميشان و آغاجاري از حاشيه جزيره ، ملايم و به سمت گنبد تندتر شده و گاه برگشته مي نمايد . رسوبات حواشي گنبد داراي چينه بندي متقاطع با زاويه بيش از 30 درجه گواه بر رسوب ماسه هاي ساحلي و تاثير عمده باد شمال در رسوبگذاري اين نوع رسوبات است .
   گنبد نمكي جزيره لارك از جمله متنوع ترين گنبدهاي جنوب كشور بوده و از رديف H1 تا H4 سازند هرمز را به طور كامل دارا مي باشد . در اغلب جاهاي اين گنبد رديف كامل ذكر شده حفظ شده است ونفوذ هاي ماگمايي در جاي جاي آن باعث ايجاد دگرگوني در رديف هاي نمكي ، ماسه سنگ هاي خاكستري و مارني گرديده است .

20308_1.jpg


شكل 9 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي لارك

گنبد نمكي هرمز :
   جزيره هرمز در حقيقت خود يك دياپير نمكي است كه در منتهي اليه شرق خليج فارس و نزديكي تنگه هرمز قرار گرفته است . فاصله جزيره هرمز تا بندرعباس حدود 18 كيلومتر است . اين جزيره مقطع تيپ سازند هرمز و به دليل وجود ذخاير نمك و بويژه خاك سرخ مرغوب مورد توجه قرار گرفته است .

20309_1.jpg


شكل 10: عكس ماهواره اي از گنبد نمكي هرمز

گنبد نمكي ابوموسي :
   جزيره ابوموسي نيز جزء گنبدهاي نمكي استان هرمزگان به حساب مي آيد و در فاصله 200 كيلومتري جنوب غرب بندرعباس واقع شده است . وسعت اين گنبد در حدود 24 كيلومتر مربع است . از لحاط چينه شناسي در اين گنبد واحد H1 وجود ندارد . واحد H2 در اين گنبد گسترش يافته است و باعث رخنمون خاك سرخ هايي است كه تشكيل ذخاير مناسبي را از اين ماده معدني داده است . سنگ هاي آهندار ، اليژيست ، مارن هاي قرمز و كرم رنگ ، لايه هاي نازك توف و ژيپس را مي توان از ديگر تشكيل دهنده هاي اين واحد به شمار آورد .
   واحد H3 واحد كربناتي-شيلي است كه مورد حجوم ماگماي ريوليتي و پر سيال واقع شده است . نفوذ سيالي پر گاز در داخل طبقات رسوبي موجب متاسوماتيسم سنگ ها شده است . اين سنگ ها طبقه بندي اوليه را به خوبي حفظ كرده اند . واحد 4 در اين گنبد منحصر به توفيت هاي سفيد رنگ آلتره اي است كه در بخش شرقي رخنمون دارد . درون درزه هاي اين سنگ ها ، سنگ هاي آهندار و چرتي به رنگ قرمز كم رنگ تا ارغواني با ضخامتي بين 2 تا 5 سانتي متر تشكيل شده اند . از سنگ هاي ماگمايي ابوموسي مي توان ايگنمبريت هاي شمال شرق و ريوداسيت هاي نفوذي بخش مركز ي گنبد را نام برد كه بزرگنرين ارتفاع جزيره را تشكيل داده اند .

20310_1.jpg

شكل 11 : عكس ماهواره اي از جزيره ابوموسي

گنبد نمكي جزيره فارور :
   جزيره فارور كه به نام هاي فرور و فارور بزرگ نيز ناميده مي شود در شمال جزيره سيري و جنوب غربي بندر لنگه در طول جغرافيايي 36 در جه و 15 دقيقه و عرض شمالي 54 درجه و 25 دقيقه قرار گرفته است . طول اين جزيره در امتداد شمالي-جنوبي حدود 5/7 كيلومتر و عرض آن در جهت شرقي-غربي در حدود 5/4 كيلومتر و مساحت آن بالغ بر 2620 هكتار مي گردد . بلندترين ارتفاع جزيره 145 متر از سطح دريا ارتفاع دارد .
   در جزيره فارور آب سطحي نظير چشمه و قنات وجود ندارد . اما در گذشته كه جزيره مسكوني بوده ساكنان آن آب خود را از چاه هايي كه حفر نموده اند تامين مي كردند . اثرات اين چاه ها هم اكنون در دره ناخدا در شرق جزيره ديده مي شود و آب آن لب شور و سطح آب در عمق 3 متري است .
   در جزيره فارور نمك ظاهر نشده است اما سنگ هاي آذرين ماگمايي و طبقات كربناتي رديف هاي H3, H4 گسترش وسيعي دارند . از لحاظ ذخيره اقتصادي خاك سرخ قابل توجه نيست ولي مقادير متنابهي اليژيست در جزيره به صورت پراكنده ديده مي شود .

20311_1.jpg

شكل 12 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي فارور ( جزيره فارور )

گنبد نمكي انگوران :
   اين گنبد در غرب بندرعباس و شمال روستاي انگوران واقع شده و تاثير حركات قائم آن بر سنگ هاي اطراف كه متعلق به ترشير بوده كاملا مشخص است . واحد H1 پايين ترين قسمت و ضخيم ترين بخش گنبد را تشكيل مي دهد . لايه هاي نازك آن به رنگ هاي سفيد-خاكستري ، قرمز و تيره است كه داراي ناخالصي هايي نظير خاك سرخ ، اليژيست ، انيدريت و ديگر تكه هاي سنگي است . واحد H2 كه مستقيما بر روي نمك قرار گرفته بيشتر از مارن هاي قرمز رنگ ، توف ها ، انيدريت و لايه هاي نازك سنگ آهك هاي سياهرنگ تشكيل شده است و لايه هاي آهكي در آن ديده مي شود . واحد H3 در اين گنبد تشكيل نشده ولي واحد H4 در قسمت هاي مركزي گنبد به خوبي قابل شناسايي است . اين واحد در بخش مركزي به طور مستقيم روي سنگ نمك جاي دارد و از سنگ هايي با ليتولوژي متفاوت نظير بازالت ، دولوميت ، سنگ آهك هاي توفي ، توف هاي ريوليتي ، گچ ، انيدريت ، ماسه سنگ و سيلت تشكيل شده است .
   در بخش هاي دورتر از زون مركزي تنها كربنات ها ديده مي شود . در همين بخش سنگ هايي وجود دارد كه نشانه آشكاري از آميخته شدن ماگماي اسيدي و رسوب در حال تشكيل را در خود دارند .
   در كل از لحاظ اقتصادي در اين گنبد مورد خاصي ديده نشده است .

20312_1.jpg

شكل 13 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي انگوران

گنبد نمكي پل :
   اين گنبد در فاصله 100 كيلومتري غرب بندرعباس قرار گرفته است . قديمي ترين طبقات اطراف ان ماسه سنگ هاي آهكي-مارني (سازند ميشان ) و توده هايي از انيدريت است ( سازند گچساران ) كه به اواخر ترشير تعلق داشته و حركات قائم گنبد نمكي موجب تغيير وضعيت اوليه آنها شده است . بخش اعظم گنبد را واحد H1 تشكيل مي دهد و در غرب گنبد گسترش يافته است . ساخت ورقه اي را در تناوب لايه هاي اليژيست ، نمك ، خاك سرخ و ژيپس مي توان ديد و چين خوردگي هاي كوچك مقياس درون اين واحد مشخصا قابل رويت است . از اين واحد كه ضخامتي بالغ بر چند صد متر دارد هم اكنون استخراج نمك صنعثي صورت مي پذيرد .
   واحد H2 در بخش شرقي گنبد با ضخامتي در حدود 50 متر بر وري واحد زيرين خود نشسته است . بخش اعظم آن را مارن هاي مخلوط با گل سرخ تشكيل مي دهند .

20313_1.jpg

شكل14 : عكس ماهواره اي از گنبد نمكي پل

گنبد نمكي قلات :
   روستاي قلات يا كلات در امتداد جاده بندر خمير به بندرعباس در فاصله 50 كيلومتري شمال غرب بندرعباس واقع شده است .
   در كنار اين روستا گنبدي ديده مي شود كه رديف هاي H1,H2,H3 مجموعه هرمز را در خود دارد . در اين گنبد ، نمك ظاهر نشده است . نفوذهايي از نوع ريوليت تا ريوداسيت در حاشيه اين گنبد رخنمون دارد . كربنات هاي رديف H3 سازند هرمز در اين گنبد تجزيه شده و به ژيپس تبديل گشته اند كه بر روي رديف ماسه سنگي ، مارني و خاك سرخي ديده مي شود . توف ريوليت هاي سفيد رنگ در قسمت هاي مركزي و حاشيه گنبد رخنمون دارد . از لحاظ ارزيابي اقتصادي اين گنبد ارزش چنداني ندارد مگر براي استفاده از سنگ هاي ساختماني آن در سازه هاي دريايي .

 

منبع :www.ngdir.ir


مطالب مشابه :


تصحیح آدرس اینترنتی موسسه شرق گلستان

╬╬╬ اخبار استان گلستان ╬╬╬ - تصحیح آدرس اینترنتی موسسه شرق گلستان - آموزشی، سیاسی




چند خبر از اردوگاه شرقي گنبد كاووس

انتخابات در تـــرکمن صحــــــرا - مجلیس - چند خبر از اردوگاه شرقي گنبد كاووس - http://mejlis.blogfa.com




گنبد نمکی 9

گنبد کاووس - گنبد نمکی 9 - علمی جزيره لارك واقع در 35 كيلومتري جنوب شرق بندرعباس قرار




گنبد نمکی 10

گنبد نمكي حميران : اين گنبد در حدود 30 كيلومتري شرق بندر لنگه واقع شده است . قديمي ترين طبقاتي




معرفی منطقه ترکمن صحرا

هر چه از غرب به شرق و از جنوب به شمال برویم بر دمای محیط افزوده می (جنوب گرگان و شرق گنبد)




شهرستان گنبد کاووس

و از شرق به غرب كاهش گنبد مخروطي بنا به ارتفاع 18 متر و بر روي ساقه بنا شده است.




صعود عقاب گنبد به لیگ دسته اول فوتبال استان گلستان

بندرگز اسپورت - صعود عقاب گنبد به لیگ دسته اول فوتبال استان گلستان -




برگزاری نخستین نشست تخصصی مهندسین عمران با یک مهمان ویژه!

گزارش دومین نشست تخصصی مهندسین حوزه شرق - گنبد. 92/6/9 ساعت 16:30 در دفتر نمایندگی گنبد




گنبد نمکی 5

گنبد کاووس - گنبد نمکی 5 - علمی زمین شناسی وسعت يک ناحيه پي جويي شده در جنوب شرق تهران,




اولین رصد خانه شرق استان تهران به همت کانون دماوند!

گنبد گیتی - اولین رصد خانه شرق استان تهران به همت کانون دماوند! - وبلاگ کانون پرورش فکری مرکز




برچسب :