خرم آباد ونیز ایران(دیار چشمه ها)+ پایتخت پارینه سنگی +نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان

خرّم آباد ونیز ایران(دیار چشمه ها)+ پایتخت پارینه سنگی +نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان

%D9%82%D9%84%D8%B9%D9%872.jpg

y2768_2.jpgتصویر قدیمی از قلعه فلک الافلاک در زیر بارش سنگین برف و کولاک زمستان در مرکز شهر توریستی خرّم آباد (عکس ارسالی از دوست خوبم محمد فرخ شاهی)

شهر توریستی خرّم آباد براساس سرشماری سال 90 با جمعیتی بالغ بر 350 هزار نفر (جمعیت شهرستان :بالغ بر نیم میلیون نفر)، از شهر های کهن و زیبای ایران است و جز 6 شهر تاریخی ایران به شمار می رود و از نظر موقعیت جغرافیایی دقیقا در مرکز استان لرستان واقع شده است و از نظر ارتباطی، میانگین فاصله آن با دیگر شهرستان های استان تقریبا برابر می باشد و همین عامل دسترسی سایر شهرستان های استان را به خرّم آباد به عنوان مرکز استان لرستان فراهم ساخته است.

 به گزارش سایت عمرانی "خُورمُووهَ پاتوق"؛ شهر خرّم آباد با تبلور خرّمی و آبادی، تجلی گاه تاریخ و طبیعت می باشد از این همین حیث آن را از دو دریچه تاریخی و طبیعی مورد بررسی قرار می دهیم.

*دریچه ای رو به طبیعت خرم آباد:

*دریچه ای رو به تاریخ خرم آباد:


*دریچه ایروبه طبیعت خرّم آباد:

%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A8_%D8%B2%DB%8C%D8

غروب غم انگیزِ سراب فرح بخشِ کیو در شمال شهر توریستی خرّم آباد (عمیق ترین قسمت این سراب قیفی شکل به 15متر میرسد !!)

خرّم آبادشهری با تبلور خرّمی و آبادی


%D8%B4%D9%87%D8%B1_%D8%AE%D8%B1%D9%85_%D

a781____2.jpgدور نمایی از بخش هایی از مرکز و شمال شهر توریستی خرّم آباد از فراز قلعه(به درختان انبوه و کهنسال چنار شهر، در شکل توجه بفرمایید.)

خرّم آباد یا شهر خرّم که از دو سو محصور در کوه های زاگرس و خفته در بستر چشمه های جوشان و درختان کهنسال و گره خورده چنار و بلوط است، شهری با طبیعتی مرکب از کوه، آب و درخت؛ و با آب و هوایی معتدل از شهرهای زیبای ایران است.

%DA%AF%D9%84%D8%A7%D9%84_2.jpg

گلال خرّم آباد، که شهر خرّم آباد را به دو قسمت غربی و شرقی تقسیم می کند.

از قلب این شهر رودخانه ای میگذرد که بستگی به فصلش شور می گیرد یا آرام میگذرد که نام این رودخانه در زبان لری و به گویش خرم آبادی در نزد اهالی خرّم آباد «گلال» است که خود به معنی رودخانه می باشد.

%D8%AF%D8%B1_%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2_%D

شهر توریستی خرّم آباد در ظهر یکی از روزهای برفی زمستان (نمایی از گلال و بام شهر خرّم آباد)

از مهم ترین عناصر طبیعی این شهرتوریستی، می توان به کوه هایی اشاره کرد که دست در دست هم گذاشته و خرّم آباد را در آغوش خود گرفته اند و منظره بدیع در سراسر افق شهر ایجاد کرده اندو از طرفی این کوه ها به صورت یک منبع ذخیره آب در آمده اند و همین عامل منجر شده است که بر خلاف سایر دره های لرستان، دره خرّم آباد دارای چشمه ها و سراب ها، دریاچه ها و آبشار های زیبایی باشد.

%DA%86%D8%B4%D9%85%D9%87_%DA%AF%D9%84%D8

چشمه های گلستان، در مرکز شهر توریستی خرّم آباد - لرستان، در یکی از شب های زمستانی ونیز ایران

 به علت وجود آب فراوان، این شهر به «دیار چشمه ها» و یا به قول بسیاری از گردشگران

«ونیز ایران»لقب گرفته است.

خرّم آباد شهری با نم نم همیشگی باران

%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%862.jpg

حال و هوای با طراوات شهر خرّم آباد در فصل بهار، هدیه به یاد ماندنی از دلربایی و رقص باران در این دیار دارد.

شهر توریستی خرّم آباد با داشتن مناطق وسیع کوهستانی و کوه های مرتفع و همچنین قرار گرفتن در مسیر دو جبهه هوای باران زای مدیترانه ای از غرب و جبهه هایی که از اقیانوس هند از جنوب می وزد و همچنین به خاطر توپوگرافی دره ای شکل بودن آن رطوبت زیادی را جذب می کند و همین عامل است که باعث شده که در اکثر مواقع شهر خرّم آبادمیزبان نم نم همیشگی باران باشد.

%DA%86%D8%B4%D9%85%D9%87_%DA%AF%D8%B1%D8

چشمه های جوشان گرداب سنگی در دل بنای تاریخی گرداب سنگی در غرب شهر توریستی خرّم آباد

 این شهر دارای آب و هوای مدیترانه ای معتدل و نیمه مرطوب و با زمستان های معتدل متمایل به سرد و تابستان های معتدل و متمایل به گرم می باشد و از طرفی دارای میزان بارندگی بسیار در حدود 570 میلی متر، خصوصاً در بهار می باشد.ارتفاع از سطح دریا دراین شهر 1200-1150 متر است.


برخی از جاذبه های طبیعی و گردشگری شهر خرّم آباد:

%DA%A9%DB%8C%D9%882.jpg

در گوشه ای از این شهر توریستی، آینه ای از زلالی آبی در درون کاسه ای گرد آمده، آنچنان بزرگ و کبود رنگ، که آن را دریاچه کیو می نامند. دریاچه کیو در شمال شهر توریستی خرّم آباد در مجاورت پارکی به همین نام قرار گرفته است. شایان ذکر است کیو در زبان لری و به گویش خرم آبادی به معنای رنگ کبود می باشد. علت آن هم در عمق زیاد و زلالی آب این دریاچه دارد. (عکس ارسال شده توسط دوست و همکار خوبم میثم ابراهیمی)

آبشار دره گرم، دریاچه کیو، سرابگلستان (چشمه های آب ارم)، سراب کیو، سراب دارایی (آب اراز)، سراب مطهری (شاه آباد)، سراب گرداب سنگی، سراب چگنی (نیلوفر)، سراب یاس،تفرجگاه شهنشاه (گوشه)، تفرجگاه باباعباس، تفرجگاه تنگه چمشک، تفرجگاه مخمل کوه (تنگه شبیخون) و ...

f4417___2.jpg

%D8%AF%D8%B1%D9%87_%DA%AF%D8%B1%D9%85_2.

آبشار زیبای دره گرم در شمال شرق شهر توریستی خرّم آباد

از جاذبه های اکوتوریستی شاخص شهرستان خرّم آباد(آبشارها)

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%D8%B2%DB

آبشار زیبای شوی، حدفاصل سپیدشت (بخش پاپی) خرمّ آباد - سردشت دزفول (با ارتفاع 100 و عرض 70متر)


%D9%86%D9%88%DA%98%DB%8C%D8%A7%D9%862.jpu7873_2.jpg

آبشار زیبای نوژیان (تاف) در بخش پاپی شهرستان خرّم آباد (با ارتفاع 95 و عرض 5 متر)

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%D9%87%D9

آبشار های سه گانه سرکانه (گریت یا هفت چشمه) در بخش پاپی شهرستان خرّم آباد (با ارتفاع 15 متر)

%D8%A2%D8%A8%D8%B4%D8%A7%D8%B1_%D9%88%D8

آبشار رویایی وارک در بخش پاپی شهرستان خرّم آباد (با حداکثر ارتفاع 60متر)

%D9%BE%DB%8C%D8%B1%D9%88%D8%B12.jpg

این تصویر نقاشی نیست!! بلکه تصویری از آبشار رویایی پیرور در بخش پاپی شهرستان خرّم آباد می باشد. (با ارتفاع تقریبی 30 متر) {عکس از مهرداد رشیدی}

آبشار های شوی یا تله زنگ، نوژیان یا تاف، سرکانه (گریت یا هفت چشمه)، وارک، پیرور، دره گرم، بابا صالح، باغ مرداس، توپازان، مخملکوه، گارزیل، زنگلوار، گنبد یا گوم، نای انگیز، کول چپ، تنگ هفت و ...

*دریچه ای روبه تاریخ خرّم آباد:


gerdab_sangi2.jpg

بنای تاریخی گرداب سنگی در غرب شهر توریستی خرّم آباد، آینه ای از هم نشینی آب و سنگ، نشانی از دوره ساسانی. این حصاره سنگی برآمده از سنگ و ساروج در زبان لری و به گویش خرم آبادی "گِرداُو بَردینَه"می نامند در زمان ساسانی که این شهر شاپور خواست نامیده می شد؛ این گرداب حصاری بود بر گرد چشمه تا آب یکجا بماند و از آب راهها، شاپورخواست سیراب شود و عطش از جان شهر بزداید.

شهر توریستی - تاریخی خرم آباد که به جرات کم تر شهری را در ایران می توان مثال زد که به اندازه این شهر از لحاظ تاریخی غنی باشد.

تعدّد آثار تاریخی در این شهر از زمان های ساسانی، سلجوقی، خوارزمشاهی و ... دلیلی بر این ادعا می باشد. به گونه ای که فقط با صرف کمتر از 30 دقیقه گردش در این شهر با فاصله ای کمتر از 200 متر از هم بناهای تاریخی متعددی از دوران های مختلف از جمله ساسانیان، سلجوقیان،  صفویان، خوارزمشاهیان و ... را  می توان به نظاره نشست.

این شهر نام هایی از جمله خایدالو و شاپورخواست داشته ازجمله شهر های مهم امپراطوری عیلام و دوره ساسانی بوده و پایتخت حکومت آل حسنویه و اتابکان لر بوده است و شایان ذکر است که تمدن های مختلفی همچون کاسی ها، بابلی ها، اشکانیان، هخامنشیان، سلجوقیان ها و خوارزمشاهیان را تجربه کرده است. این شهر بارها در طول تاریخ ویران شده اما به مدّد موقعیت دفاعی آن در پناه کوه ها، چشمه های گوارا، خاک حاصلخیزش و طبیعت زیبایش همواره در دوره های مختلف مورد توجه انسان ها قرار گرفته است.

Sang_Neveshteh2.jpg

سنگ نوشته یا به زبان لری «برد نوشته» در جنوب شرقی شهر توریستی خرّم آباد؛ این هرم مانند سنگی، کتیبه ایست پیام آور روزگار سلجوقیان. آنچه که به چشم می آید پیغامی بر منع مردم از پوشیدن لباس ابریشمی و بخشش علف چر شاپور خواست به خط کوفی است. اعلانی به بلندای همه ی قرن ها تا ثابت شود که در روزگاران دیگر چه میگذشته است.

این شهر به دلیل تاریخ غنی و پرماجرا و موقعیت خاص استراتژیک خود همیشه شاهد جلوه هایی از تاریخ است که تا ابدیت تلالوی خود را تکرار خواهد کرد.

بررسی باستان شناسان حاکی از آن است که دره خرّم آباد از کهن ترین دره های مسکونی دوره پارینه سنگی تا اسلامی بوده است. به همین علت بسیاری از باستان شناسان دنیا خرّم آباد را «پایتخت پارینه سنگی ایران» می دانند.

شهر خرم آباد با عنوان «درّه ی لر» به  همراه شهر تاریخی بم تنها دو شهر، در ایران هستند که در لیست میراث جهانی یونسکو به عنوان شهر تاریخی ثبت جهانی شده اند و همچنین این شهر برای اولین بار در ایران از سوی دفتر منطقه‌ای سازمان ملل به عنوان یک شهر نمونه گردشگری انتخاب شده و آدرس جهانی به خود اختصاص داده است.

خرّم آباد نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان

%D8%BA%D8%A7%D8%B1_%DB%8C%D8%A7%D9%81%D8

غار يافته در جنوب غرب شهر توريستي خرم آباد - لرستان

سال ها بسیاری بر این باور بودند که قدیمی ترین آثار هنری ساخت دست بشر در غارآلتامیرا در اسپانیا، و یا غارهای شووه، کرکس و ولاسکو در فرانسه است.

در دیواره ها و سقف غارهای آلتامیرا و ولاسکو تصاویر حیوانات نقاشی شده که تاکنون به عنوان قدیمی ترین آثار هنری ساخت دست بشر شناخته می شدند. با این همه کهن ترین قدمتی که تاکنون به آثار این غارها نسبت داده می شد مربوط به 32 هزار سال پیش است ولی سنگ نگاره های رنگین کشف شده با قدمت40 هزار ساله در غار»یافته خرم آباد« همه این معادلات را بر هم می زند به گفته پروفسور مارسل ات (perfessor marcel ot)استاد پیش از تاریخ دانشگاه لی یژ در بلژیک، در بازدیدی که از این غار داشته و آزمایش کربن سنجی و سن سنجی را که بر روی این آثار انجام داده با قاطعیت سن دقیق آنها را به  40 هزار سالپیش مربوط دانسته است  و معتقد است که خاستگاه اولیه بشر، مربوط به آفریقا نمی باشد،بلکه متعلق به منطقه آسیا و به احتمال قریب به یقین به لرستان(خرّم آباد)بر می گردد.

این گونه است که بسیاری از باستان شناسان از لرستان (خرّم آباد» (نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان «یاد می کنند.

%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B1%D9%87_%D8%A2%D8مناره آجری به همراه سایت باستانی کشف شده در مجاورت آن، در جنوب شرقی شهر توریستی خرم آباد؛ در پس،قامت افراشته ی همه درختان، افراشته تر قامتیست به سوی خورشید که خبر از رعنایی قامت هنرورانه ی آدمی دارد.

برخی از جاذبه های تاریخی و فرهنگی درون شهر خرّم آباد:

قلعه فلک الافلاک، پل شکسته، پل گپ، تپه باستانی ماسور، تپه باستانی کرگانه، میدان گپ(بزرگ)، میدان سه سیک (سه گوش یا کوچک)، کاروانسرای میرزا سید رضا، نگارخانه میرملاس، گرداب سنگی، مناره آجری، سنگ نوشته، آسیاب گبری، بنای تاریخی بابا طاهر، حمام آسیا(حمام گپ)، حمام حسین خانی، مقبره حیات الغیب، زورخانه طیب، منزل آخوند ابو، خانه جهانگردی خرم آباد، بقعه شجاع الدین خورشید، غار ارجنک، غار کنجی، غار گرارجنه، غار یافته، غار قمری، غار پاسنگر و ...

نگارنده:احمد ساکی

92/01/31

هر گونه کپی برداری از مطالب این پست برای استفاده های تجاری ممنوع

ولی برای امور فرهنگی و غیر تجاری در صورت اجازه نگارنده با درج

منبع و نام نگارنده بلامانع می باشد.


مطالب مشابه :


مرگ؛ بیخ گوش درختان چنار کهنسال "باغ گلستان" خرم‌آباد‌

مرگ؛ بیخ گوش درختان چنار کهنسال "باغ گلستان" خرمآباد توریستی خرّم آباد سایت بدنسازی




خرم آباد ونیز ایران(دیار چشمه ها)+ پایتخت پارینه سنگی +نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان

عمرانی شهر توریستی خرّم آباد سایت عمرانی کهنسال "باغ گلستان" خرمآباد




لرستان بام طبیعت ایران +نخستین سکونتگاه پیش از تاریخ جهان + پایتخت پل های تاریخی +سرزمین آبشارها

شهر توریستی خرّم آباد سایت عمرانی "خُورمُووهَ باغ گلستان" خرمآباد




نمونه.سوال.مبانی.مهندسی.برق.با.پاسخ.تشریحی.و.تستی

امکان ثبت در خواست گواهی اشتغال به تحصیل در سیستم گلستان وب سایت تخصصی نور خرم آباد




زور خيبر خرم اباد واتكا گلستان به هم نرسيد

زور خيبر خرم اباد واتكا گلستان به هم نرسيد . نوجوانان خيبر خرم اباد 1 اتكا گلستان 1




طرح تبدیل دانشگاه آزاد اسلامی خرم آباد از بزرگ به جامع

دانشگاه آزاد خرم آباد از دید واقع بینانه یک سایت و دو هوا!!! سیستم جامع گلستان.




ترم تابستان 1392

دانشگاه آزاد خرم آباد از دید واقع سیستم جامع گلستان. متن زیر کپی پیس صفحه وردی سایت




برگزاری مسابقات نجات تخم مرغ در دانشگاه آزاد خرم آباد

برگزاری مسابقات نجات تخم مرغ در دانشگاه آزاد خرم آباد گلستان. دانـشـگاه این سایت نیز




برچسب :