سندرم تخمدان پلی کیستیک Poly Cystic Ovarian Syndrome

سندرم تخمدان پلی کیستیک Poly Cystic Ovarian Syndrome

تخمدان پلی کیستیک PCO چیست؟

یکی از شایعترین اختلالات غدد درون ریز در سنین باروری سندرم تخمدان پلی کیستیک است که با عدم تخمک گذاری مزمن مشخص می شود. این اختلال با 3 علامت نامنظمی پریود ها ، نمای تخمدان پلی کیستیک در سونوگرافی و تظاهرات بالینی آندروژن بالا (پرموئی ، آکنه) و یا افزایش سطح آندروژن خون تعریف می گردد، در واقع با وجود 2 نشانه  از 3 علامت فوق تشخیص این سندرم مسجل می شود  .

علت شناسی

علت دقیق این عارضه هنوز مشخص نشده است. اختلال در پالس های ترشح GnRH  هیپوتالاموس و ترشح نامناسب LH ،میزان و عمل نامنظم فاکتور های رشد شبه انسولینی IGF و گیرنده های آنها در داخل تخمدان و یا اشکال در سطح هورمون های آزاد شده از بافت های چرب محیطی و با اختلال در هورمون های غده فوق کلیه از دلائل این سندرم به شمار می روند.دخالت عوامل ژنتیک و ایمنی در آسیب شناسی این عارضه مطرح شده اند . ابتلا سایر اعضا خا نواده ، زمینه ارثی این بیماری را نیز نشان می دهد.

علائم

1.   نامنظمی پریود در این افراد معمولا به صورت پریود های نامنظم خودبخودی یا با کمک قرص و یا آمپول پروژسترون با فواصل طولانی 3-2 ماه و حتی 6 ماه  یکبارمی باشد . بعضی از مبتلایان از خونریزی با فواصل کم و لکه بینی مداوم شاکی هستند.

2.  نمای تخمدان پلی کیستیک در سونوگرافی ،در این سنرم یک یا هر دوتخمدان حاوی فولیکول های متعددریز 9- 5 می شوند، در واقع  نمای مولتی فولیکولر (و نه کیست های بزرگ تخمدان )و به اصطلاح نمای گردنبند مروارید پیدا می کنند.

3.  پرموئی یا هیر سو تیسم و آکنه که از  تظاهرات بالینی آندروژن بالابه شما ر می روندو البته در بعضی جوامع و افراد بسته به حسا سیت فولیکول های مو به آندروژن شدت آن بیشتر و یا خفیف تر است. 

عوارض طولانی مدت

این اختلال با عوارض طولانی مدت شامل دیابت تیپ II ، اختلال لیپید ها و احتمالا مشکلات قلبی عروقی در سنین بالا همراه است. علاوه بر آن ممکن است با درجاتی از هیپرپلازی اندومتر و احتمالا سرطان اندومتر نیز ارتباط داشته باشد. از آنجائیکه 70% افراد مبتلا به PCOچاق هستند ، دخالت چاقی در پیدایش این عوارض قابل تعمق است. ارتباط این سندرم با نازایی ، سقط مکرر و عوارض دیررس بارداری مثل مسمومیت بارداری ، دیابت حاملگی ، کاهش رشد جنین نیز روشن شده است.

درمان

درمان PCOS در دختران نوجوان

انتخاب درمان بستگی به علائم ، هدف نوجوان از درمان و ترجیح او ( برای مثال ،  هزینه ) دارد. به طور کلی:

·   استفاده از قرص های ترکیبی جلوگیری از بارداری به عنوان خط اول درمان در نوجوانانی که از نامنظمی پریود و علائم پوستی رنج می برند ، توصیه می شود.ترکیب پروژسترونی این قرص ها ، تکثیر اندومتر را مهار و از هیپر پلازی و خطر پیدایش سر طان جلوگیری می کند.

تر کیب استروژنی ، موجب کاهش سطح آندروژن( هورمون های مردانه) اضافی و بنابراین بهبودی نامنظمی پریود، خونریزی رحمی، کاهش موهای زائد و آکنه می شود.استفاده از قرص های جلوگیری با اثر ضد آندروژنی یا حداقل فعالیت آندروژنی ارجحیت دارد. اصولا قرص های جلوگیری تا 5 سال پس از اولین قاعدگی یا زمانیکه میزان قابل توجهی از وزن اضافی را از دست داده باشد ، ادامه می یابد. در این زمان قطع درمان به منظور تعیین تداوم علائم توصیه می شود.

·  اگر نوجوان تمایل به مصرف قرص های ترکیبی جلوگیری از بارداری ندارد، انتخاب های دیگر برای درمان نامنظمی پریود شامل پروژسترون به تنهائی،درمان با دوز پائین کورتیکواستروئیدها، GnRH توام با استروژن پیشنهاد می شوند.

· انتخاب درمانی اول جهت موهای زائد، روش های موضعی شامل تراشیدن،رنگ زدائی، ترکیبات مو بر، کرم  eflornithine hydrochloride، الکترولیز و یا لیزر می باشد.

·  در مان آکنه مشابه درمان در افراد بدون PCOS است .

·   در کسانیکه روش های موضعی در درمان موهای اضافه موثر نیست ، استفاده از قرص های ترکیبی جلوگیری از بارداری اولین قدم بعدی درمانی است. جهت بهبودی بیشتر استفاده توام از اسپیرونولاکتون نیر توصیه می شود.

·   کاهش وزن در نوجوانان چاق موجب بهبود تخمک گذاری و آندروژن بالا می شود. متد های کاهش وزن ( برای مثال ورزش و رژیم غذائی ) مشابه دیگر افراد چاق بدون PCOS می باشد

·    ترکیبات پائین آورنده انسولین در 50% موارد موجب بهبود تخمک گذاری می شوند و به طور متوسط سطوح آندروژن را پائین می آ ورند. این داروها به اندازه قرص های ترکیبی جلوگیری از بارداری در کنترل سیکل قاعدگی یا پر موئی موثر نیستند. متفورمین تنها دارو از این دسته ترکیبات داروئی است که در نوجوانان مبتلا به PCOS استفاده می شود . از این ترکیب  به عنوان داروی کمکی در روش های کاهش  وزن و همچنین در مان اختلالات انسولینی و متابولیکی همراه استفاده می گردد.

درمان PCOS در بزرگسالان

درمان در این افراد شامل تصحیح اجزاء این سندرم یعنی  موهای اضافه ، نامنظمی پریود، نازائی، چاقی و عدم تحمل قند می باشد. آنچه بیماران باید بدانند ،این است که با درمان علائم و یا عوارض PCOS ، علاج قطعی آن صورت نمی گیرد و پس از قطع در مان احتمال عود علائم وجود دارد.

 موهای زائد

·      · درمان انتخابی موهای زائد یا هیر سوتیسم یا دیگر اثرات آندروژنی ، استفاده از قرص های ترکیبی جلوگیری از بارداری است.

·      · به طور تیپیک ، ترکیبی شامل 30 تا 35 میکروگرم اتینیل استرادیول با یک پروژستین با حداقل اثر اندروژنی ( مثل نور اتیندرون ، نورژستیمیت، دزوژسترل و دروسپرینون) توصیه می شود.

·      · اگر پس از 6 ماه پاسخ مناسب با قر ص های ضد باروری حاصل نشد، اضافه نمودن اسپیرونولاکتون پیشنهاد می شود.

اندومتر

· مصرف قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری باعث محافظت از اندومتر ( جلوگیری از خونریزی های غیر طبیعی رحمی و احتمالا سرطان اندومتر) و همچنین جلوگیری از بارداری و سرکوب آندروژن می شوند. تجویز متناوب پروژسترون برای محافظت از اندومتر مفید است اما باعث پیشگیری از بارداری و یا سرکوب آندروژن نمی شود.در خانم هائی که نمی توانند و یا تمایل به مصرف قرص های خوراکی  تر کیبی جلوگیری از بارداری ندارند، استفاده از تر کیبات پروژسترونی توصیه می شود.

·    · در این شرائط به طور تیپیک استفاده از مدروکسی پروزسترون استات (mg 10) برای 7 تا 10 روز هر یک تا دو ماه توصیه می شود.

·    · از متفورمین نیز می توان استفاده نمود اما همان طور که ذکر آن رفت ، تاثیر آن در محافظت از اندومترثابت نشده است.در هر حال اگر بیمار با مصرف متفورمین دارای سیکل های منظم تخمک گذاری است ، احتمالا واجد اثر محافظتی اندومتر نیز می باشد.

 

تحریک تخمک گذاری

·      · برای خانم ها ئی که تمایل به باردار شدن دارند، در صورت چاقی یا اضلفه وزن ، اولین توصیه کاهش وزن است.

·     ·   اگر این افراد قادر به کاهش وزن نباشند یا کاهش وزن موجب برقرلری سیکل های تخمک گذاری نگردید، استفاده از کلومیفن سیترات پیشنهاد می شود. در صورت مقاومت به کلومیفن ، دیگر روش های القاء تخمک گذاری به کار می رود.

درمان چاقی

· اصول درمان چاقی مشابه دیگر افراد عادی بدون ابتلا بهPCOSاست ، با تغییر سبک زندگی (رژیم و ورزش) شروع می شود کاهش  مختصر وزن در مبتلا یان به  PCOS ، ممکن است موجب بر قراری سیکل های طبیعی تخمک گذاری شود.

عدم تحمل قند و دیابت تیپ II

·     ·  درمان این عارضه نیز مشابه افراد غیر PCOS می باشد.



مطالب مشابه :


قرص كلوميفن و بارداري

کلومیفن همچنین در مردانی که عدم کلومیفن معمولا به شکل قرص در یک دوره پنج روزه مصرف می




تاثیر قرص لتروزول در بارداری و عوارض جانبی آن

خبرهاي روز دنياي پزشكي - تاثیر قرص لتروزول در بارداری و عوارض جانبی آن -




داروی کلومیفن چیست ؟؟

زنان و زایمان و نازایی - داروی کلومیفن چیست ؟؟ - اطلاعات تخصصی پزشکی , زنان و زایمان




Clomid 50mg, Global Napi

عوارض جانبی معمولا خفیف و گذرا و اغلب بی قرص Clomid ، حاوی کلومیفن سیترات ، غیر استروئیدی




پرسش و پاسخ >>>>> ناباروری

و چون از عوارض قرص می ترسیدم به صورت طبیعی و بعضی اوقات هم ک ا کلومیفن داد که از روز 5 شبی 3




پاکسازی بعد از استفاده از هرمون در بدنسازی

قرص های کلومیفن بصورت خوراکی مصرف می شوند و گاهی این عوارض بدون هیچ اقدام خاصی برطرف می




سوال: تنبلی تخمدان دارم

برای بارداری قرص کلومیفن خوردم شبی 2 تا تا 5 روز وقتی سونو دادم یک فولیکول 17 عوارض آن




متفورمین

متفورمین به تنهایی یا همراه قرص کلومیفن جهت تخمک گذاری هستند و به کلومیفن. عوارض جانبی




تخمدان پلی کیستیک

6-قرص کلومیفن : یکی از عوارض این دارو در جنین ایجاد نقص در تکامل لوله عصبی است.




سندرم تخمدان پلی کیستیک Poly Cystic Ovarian Syndrome

در این افراد معمولا به صورت پریود های نامنظم خودبخودی یا با کمک قرص عوارض دیررس




برچسب :