معرفي انار

انار با نام علمی(punica granatum) درخت يا درختچه اي یکپایه وخزان دار با ارتفاع 5-8 متر مي باشد.
شاخه ها در اين جنس  ،از تيره ي انارسانان، خاردار و شاخه ها کوچک،زاویه دار و بدون کرک ، برگ ها براق، کشیده و باریک با دمبرگ واز تخم مرغی تا مستطیلی شکل به طول 2 تا 8 سانتی متر، دارای گلهایی بـا دمگل کوتاه و سرخ رنگ با قطر 3 سانتی متر، پرچمهای فراوان با تخمدان تحتانی همراه با برچه های دوتایی یا دو ردیف روی هم قرار گرفته اند گلبرگهای گل اناربا کاسه گل ارغوانی هستند.  میوه هایی شش گوش و کروی به قطر 7-12 سانتی متر با پوست زرد و قرمز یا صورتی و چرمی و دانه های فراوان میباشد.در اين ميوه کاسه گل پایامي باشد.

ريشه هاي انار تا ژرفاي 5/1متري زمين نفوذ مي كنند و براي بهترين رشد احتياج به خاكي با زهكشي خوب و بافت متوسط رسي دارند.انار در برابر كم آبي بسيار پايدار است و ميتوان آن را به صورت ديم پرورش داد ولي آبياري مرتب در بالا بردن ميزان و كيفيت محصول نقش مهم دارد.

در شرايط مساعد اين درخت تا 200 سال عمرميكند.از سن 4-3 سالگي به بعد گل هاي انار به صورت انتهايي روي سيخك هايي به طول 20-1 سانتي متر پديدار ميشوند.در هر سال گلها 60-40 روز پس از آغاز فصل رشد در 4-3 سري به فواصل 15-10 روز به وجود مي آيند،گلها را مي توان به دسته ي ميوه زا كه تبديل به ميوه مي شوند و ناميوه زا كه ريزش مينمايند تقسيم كرد.براي توليد ميوه انجام گرده افشاني كه احتمالا توسط باد و حشرات انجام ميشود ضروري است.فاصله ي كشت بر حسب رقم و نوع خاك 6-4 متر است و در هر هكتار تا 30 تن محصول توليد مي شود.     
انار بومی ایران و هند میباشد و از 4000 سال قبل از میلاد نیز مورد استفاده قرار میگرفته است.مصرف انار از ایران به هند، واز آنجا به آفریقای شمالی و چین و سپس به اروپا و امریکا گسترش یافت است. واژه انگلیسی انار(pomergranate) از زبان یونانی به معنی "سیب پرهسته" برگرفته شده است.

 

 وضعیت کشت انار در استان ها: 

استان اصفهان در حال حاضر دارای 6910 هکتار باغات انار که 6602 هکتار آن بارور و 308 هکتار آن نهال و عملکرد متوسط محصول 13092 کیلوگرم می باشد. مناطق عمده کشت انار در استان به ترتیب اهمیت شهرستانهای کاشان (2445 هکتار)‌،  اردستان (1650 هکتار) ، نطنز (1000هکتار)، شهرضا (575 هکتار) ،  نائین (315 هکتار) و اصــــفهان (309 هکتار) می باشند.     
 

ارقام عمده انار:

انواع زیادی از درخت یا درختچه انار به صورت وحشی و پرورشی به طور نسبتاً گسترده ای در مناطق  انارخیز دنیا به خصوص در ایران وجود دارد.        
درکلکسیون انار مرکز تحقیقات یزد 763 رقم از انارهای کشور شناسایی و جمع آوری شده اند. از ارقام مهم انـار استان اصفهان مـی توان به انـار ساوه، انار شیرین، انار ملس ، انار سیاه دانه و ترش،  نادری و ... اشاره نمود.


شرایط آب و هوایی :     
    
درخت انار دامنه سازگاری گسترده ای با شرایط آب و هوائـی نشان میدهد این گیاه میتواند هم در دشتها و هم در مناطق کوهستانی تـا ارتفاع  2000 متری از سطح دریا رشد و نمو نماید. ایـن درخـت بهتـرین محصول را در شرایط اقلیمی نیمه گرمسیری یا نیمه خشـک تولید میکند که دارای زمستان سرد و تابستان گـرم باشد. درختـانـی کـه در منـاطق معتدل و سردسیری قـرار دارند برگهایشان خزان می شود. در صورتیکه درختان انار در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری باشند دارای برگهای دائمی و یا خزان اندک هستند. در زمان رشد و نمو رسیدن میوه درخت به دمای بالا و گرما نیاز دارد و متوسط درجه حرارت برا ی این دوره 38 درجه سانتیگراد گزارش شده است. در سرمای 14- یا 15- درجه سانتیگراد خسارت شدیدی به درختان انار وارد شده است. 

نیاز دمايي :     
         
شاخه هاي انار مي تواند سرماي حدود 12- درجه ي سانتيگراد را بپذيرد و گلها نيز چون حدود دو ماه بعد از شروع فصل رشد باز مي شوند بطور معمول از آسيب سرما مصون هستند.نياز سرمايي انار بسيار كم است و با 200تا400 ساعت دماي كمتر از 7درجه ي سانتيگراد برآورده ميشود.اين گياه براي رسيدن كامل نياز به تابستانهاي بسيار گرم دارد.



شرایط خاک :   

 انار را در انـواع خاکها از شنی سبـک تا رسی سنگین و حتی اراضی شور و قلیایی می توان کاشت، ولی بهترین خـاک بـرای رشـد ایـن درخت ، خاکهای رسی- شنی یا شنی- رسی است که لب شور با شوری مختصر نیز باشند و یا به عبارت دیگر انار بیشتر طالب زمینهای رسی قابل نفوذ و پرعمقی است که رطوبت کافی نیز داشته باشند.    

ازدیاد :

درخت انار را معمولاً به وسیله نهال ریشه دار، پاجوش ، قلمه و خوابانیدن میتوان تکثیر نمود.

ازدیاد درختچه اگر چه به وسیله بذر هم امکان پذیر است ولی رواج ندارد زیرا گیاه بدست آمده لزوماً تمام خواص گیاه مادر را ندارد لذا از این روش فقط برای تحقیقات و پیداکردن ارقام جدید استفاده میشود. روش مناسب ازدیاد درختچه انار از طریق غیر جنسی قلمه می باشد قلمه زدن می تواند در پائیز یا بهار زیر گرمخانه یا در هوای آزاد صورت گیرد. قلمه ها را می توان حتی در محل اصلی کاشت.

مهمترین خواص خوب یک گیاه قلمه دهنده انار عبارتند از : (1) میوه هایش درشت باشند. (2) میوه ها پوست نازک باشند. (3) دانه ها درشت و آبدار باشند. (4) شیرین و خوشمز باشند. (5) قرمز یاقوتی و یا حتی قرمز بنفش باشند. (6) در مقابل امراض مقاومت خوبی داشته باشند.

 قلمه ها به بزرگی 50 تا 60 سانتی متر انتخاب شده و قبل از کاشتن آنها را 24 ساعت داخل آب می گذارند تا خوب آب به خودشان بگیرند. قلمه را باید در فصلی کاشت که درخت برگ نداشته باشند. انار پاجوش هم می دهد و ازدیادش به وسیله پا جوش نیز امکان پذیر است. شرایطی که برای قلمه ذکرشده برای پا جوش هم مهم است تعداد ریشه های پا جوشها هر چه زیادتر باشد بهتر است چون ساده تر می گیرند. انار به وسیله پیوند هم قابل ازدیاد است معمولاًً از پیوند شکمی ، لوله ای و اسکنه ای استفاده می شود.

کود:

ریشه های انار به دلیل ضعیف بودن قدرت جذب مواد غذایی کمترین عکس العمل را در مقابل کود از خود نشان میدهند لذا مقدار کود در واحد سطح را زیادتر کرده تا گیاه بتواند از کود زیاد نیاز حقیقی خود را جذب کند لذا قبل از کاشت نهالها 50 تن کود حیوانی 80 کیلو کود ازته به صورت N و 50 کیلو کود فسفر به صورت P2O5 و بالاخره 50 کیلو کود پتاسی به صورت K2O در هر هکتار به زمین داده آنرا شخم عمیق زده تا کودها به عمق خاک رفته و بتوانند به موقع در دسترس ریشه های درخت چه انار قرار گیرند و گیاه از آن استفاده کند. نیاز درخت انار به کلسیم زیاد است لذا حدود 50 کیلوگرم کود آهکی به صورت Cao در هر هکتار به زمین اضافه می کنند سالهای اول زندگی درختچه انار به هر هکتار 100 کیلو ازت، 40 کیلو فسفر و 40 کیلوگرم پتاس داده می شود.

 سیستم کاشت : 
    
فاصله کاشت در انارستانها 5 × 4 و 5 × 5 متر در نظر گرفته میشود.
 


مطالب مشابه :


انار در افغانستان

معرفي نباتات در درخت انار را در زمستان قبل از سبز شدن شاخه بری می کند ، و برای شکل دادن




معرفي انار

علوم باغبانی 88 دانشگاه شهرکرد - معرفي انار - وبلاگ علوم باغبانی - علوم باغبانی 88 دانشگاه شهرکرد




تصاویری از انار انبوه وباغستانهای آن وانارچین

معرفي جاذبه هاي توريستي ،فرهنگ ايشان دقيقا در زير درخت انار مشغول دان كردن انار به




تسطيح تجهيز و آماده سازي اراضي جهت احداث باغ انار

هر درخت انار حداقلي و حداكثري ذيل را براي 2 تيپ خاك معرفي شده براي احداث باغ انار معرفي




كاشت ، داشت و برداشت

درخت انار نیاز به روزهای طویل و تابش زیاد خورشید دارد تا بتواند رشد کرده میوه دهد. داشت




مطالبی درباره فصل انار جینی

روستاي من گاوكشك - مطالبی درباره فصل انار جینی - معرفي جاذبه هاي روستاي گاوكشك




فواید انار

انجمن علمی زیست شناسی فرهنگیان امیر کبیر - فواید انار - یافته ها و تحقیقات و مقاله های زیست




اقليم مناسب احداث باغ انار

درخت انار پس از برگ ريزان در اواخر بعنوان نمونه سازگاري اين درخت با اراضي شور معرفي




برچسب :