کرمانشاه مامن دومین غار آبی جهان

    اين‌ كه چرا روستا و غار را به این نام شناختند علت دیگری دارد که به دوره ساسانيان باز مي‌گردد و این‌که در آن دوره دژي بزرگ و مستحكم بنا شده كه هم‌اكنون نيز آثاري از آن برجا مانده است و اين دژ به جهت بزرگي بعدها از سوي كردزبانان آن منطقه به «گورا قلا» ناميده شده است. سخن گفتن درباره غاری که به طولانی‌ترین غار آبی آسیا و دومین غار آبی جهان معروف است چندان ساده نیست، زیرا از هر سو که بنگری جاذبه‌هایی دارد به بلندای قدمت تک‌تک دالان‌ها و تالارهای این غار منحصر به فرد ایران زمین.

به گزارش ایسنا، منطقه کرمانشاه، در هر گوشه‌ای از این خاک پهناور جلوه‌ای از جلوه‌های ذات بی‌انتهای خالق هستی نقش بسته که آدمی را به سوی خود می‌کشاند و وقتی به دیدن این زیبایی‌ها می‌روی دلت می‌خواهد تا آخرین نقطه تک‌ تک آنها را بپیمایی و لذت‌های این زیبایی‌ها تو را مدهوش کرده و بی‌اختیار به تحسین خالق هستی می‌پردازی و بی‌شک غار «قوری قلعه» یکی از این زیبایی‌هاست.

وجه تسمیه غار «قوری قلعه»

در خصوص علت نامگذاری این غار به نام «قوری قلعه» دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد و بر اساس یکی از این دیدگاه‌ها در گذشته‌های دور در اطراف روستایی به همین نام، قلعه‌هاي مختلفي وجود داشته که يكي از اين قلعه‌ها شبيه قوري بوده و از همين‌رو نام اين روستا و اين غار به نام «قوري قلعه» نامگذاري شده است.

در روايتي ديگر، اين‌ كه چرا روستا و غار را به این نام شناختند علت دیگری دارد که به دوره ساسانيان باز مي‌گردد و این‌که در آن دوره دژي بزرگ و مستحكم بنا شده كه هم‌اكنون نيز آثاري از آن برجا مانده است و اين دژ به جهت بزرگي بعدها از سوي كردزبانان آن منطقه به «گورا قلا» ناميده شده است.

کلمه «گورا» در زبان كردي به معناي بزرگي و «قلا» به معناي قلعه يا دژ است و براثر گذشت زمان اين نام به تدريج تغيير كرد و به نام‌هاي «گوري قلاو» و در آخر به «قوري قلعه» معروف شده است.

بعدها پس از ساختن آبادي در كنار دژ همان نام يعني قوري قلعه به روستا اطلاق شد، از طرفي چون نزديك‌ترين محل سكونت به غار نیز همين ده است بنابراين اسم غار را نيز «قوري قلعه» گذاشته‌اند.

جاذبه‌های منحصر به فرد غار «قوری قلعه»

غار «قوری قلعه» دارای چند تالار و مسیر بسیار زیبا و منحصر به فرد است که از جمله آنها می‌توان به تالار مریم و تالار کوهان شتر، مسیر برزخ، تالار بلور و تالار عروس اشاره کرد.

بازدید عمومی از فاز نخست این غار منحصر به فرد ایران زمین که در تابستان ٧٨ راه‌اندازی شده است شامل دو تالار به نام‌های مریم و كوهان شتر است و در طول مسیر قندیل‌هایی را به اشکال مختلف از جمله نیم‌رخ شتر، كوهان شتر، مار، طوطی، كركس، قلب، مشابه تصویر حضرت مریم، شیر سنگی، بابانوئل، برج پیزا، اسیه زن فرعون، (ابوالهول)، مجسمه فردوسی، كشتی و اشكال دیگری كه مشابه آن در این قسمت یافت می‌شود، دیده می‌شوند.

سال‌هاست که از فاز دومی سخن به میان می‌آید که شامل سه تالار به نام‌های نماز، بلور و عروس یا بتهوون (بزرگترین موسیقی‌دان جهان) است که قندیل‌های آن از جنس کریستال است و آدم را به شگفتی وا می‌دارد، اما هنوز که هنوز است این فاز به بهره‌برداری نرسیده و تنها هر ازگاهی مسوولان و غارنوردان و ... سری به داخل آن می‌زنند و پس از بازگشت با شور و هیجان زایدالوصفی از زیبایی‌های این غار شگفت‌انگیز ایران زمین سخن می‌گویند و همین!

«سیدمحمدامین حسینی» مدیر منطقه نمونه گردشگری غار «قوری قلعه»، در گفت‌ وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه کرمانشاه، متراژ طولی فاز نخست غار «قوری قلعه» را 450 متر برشمرد و افزود: پس از عبور از تالارهای مریم و کوهان شتر به دهانه ورودی تونل برزخ می‌رسیم.

وی با اشاره به این‌که پیمایش غار از دهانه ورودی تونل برزخ تا عمق 2000 متری حدود 10 ساعت به طول می‌انجامد، گفت: مسیرهای آن به حدی نفس‌گیر و سخت است که جسم قوی می‌خواهد و اندام ورزیده.

حسینی با تاکید بر این‌که اکسیژن کافی در همه بخش‌هاي غار وجود دارد، گفت: ذخایر آب باران و آب انبارهای کوه شاهو مقدار زیادی اکسیژن تولید می‌کنند که تامین‌کننده اکسیژن غار است، به‌طوری‌که بازدیدکنندگان را از هر گونه کپسول اکسیژن بی‌نیاز می‌کند.

وی حوضچه‌های تالار بلور را منحصر به فرد و زیبا دانست و تصریح کرد: عمق تعدادی از این حوضچه‌ها به سه تا چهار متر می‌رسد و در کناره‌های آنها قندیل‌هایی به چشم می‌خورد که شبیه خوشه انگور، گل کلم و ... هستند که بسیار جذاب و شکیل مي‌باشند.

حسینی از برخی قندیل‌های قارچ‌گونه تالار بلور یاد و اظهار كرد: این قندیل‌ها به حدی زیبا هستند که به جرات می‌توان گفت بی‌نظیرترین صحنه‌ایست که در دنیا می‌توان به نظاره نشست.

وی ادامه داد: هم‌چنین در تالار بلور قندیل‌هایی از سقف آویزان هستند که قطر آنها به اندازه میله خودکار است و طولشان به یک تا یک و نیم و گاهی حتی دو متر نیز می‌رسد و از بالا آویزان شده‌اند و از کنار که از آنها عکس می‌اندازی گویی از باران در حال بارش عکس گرفته‌ای.

حسینی گفت: از دهانه ورودی تالار بلور هرچه به چشم می‌خورد بلور است و دریغ از خاک یا هر چیز دیگری جز بلورهای کریستالی تا آنجا که دلت نمی‌آید با کفش بر روی آنها پا بگذاری.

وی با تاکید بر این‌که همه سقف، کف و بدنه تالار بلور و عروس از جنس کریستال است، تصریح کرد: آب حوضچه‌های تالار بلور بسیار گواراست.

حسینی سپس گفت: هوای داخل غار ایزوله است و گویی تونل برزخ مثل فیلتری عمل می‌کند که هوای محیط را با فاز نخست غار و هوای بیرون متمایز می‌کند.

وی ادامه داد: شاید هیچ باکتری در هوای غار وجود ندارد از اين‌رو مواد داخل آن فاسد نمی‌شود و مصداق این سخن هسته‌های خرمایی است که در کاوش‌های پيشين بجا مانده و بی‌هیچ تغییری باقی مانده‌اند.

حسینی گفت: در مسیر تالار عروس به بعد تا انتها، چهار آبشار زیبا و قشنگ با ارتفاع‌های چهار، شش، هشت و 12 متری دیده می‌شوند و آبی دارند گوارا و خوردنی.

قدمت 65 میلیون سالی، طولانی‌ترین غار آبی آسیا

مدیر منطقه نمونه گردشگری غار قوری قلعه قدمت این غار را حدود 65 میلیون سال دانست و گفت: قطر برخی قندیل‌های این غار به دو تا سه متر می‌رسد که نشان‌دهنده عمر طولانی غار است.

بومیان منطقه اورامانات، نخستین کاوشگران غار «قوری قلعه»


حسینی معتقد است شناسایی این غار به گذشته‌های بسیار دور بر می‌گردد و اول بار مردمان بومی منطقه آن را شناسایی کرده‌اند.

وی گفت: بر اساس شواهد موجود و آثار بدست آمده در فاصله 400 متری غار و در بخش تالار کوهان شتر جمجمه یک انسان یافت شده که متعلق به 7000 سال پیش است و گواه این مدعاست که اولین کاوش‌ها در آن زمان رخ داده است.

حسینی ادامه داد: وجود اشیاء قدیمی در دهانه ورودی غار «قوری قلعه» تصدیق‌کننده این واقعیت است که این غار از دوران غارنشینی شناسایی شده است، این در حالی است که این غار اولین بار در سال 1336 توسط آمریکایی‌ها و در سال 1345 برای دومین بار توسط انگلیسی‌ها کاوش شد.

وی افزود: سومین کاوش‌های غار «قوری قلعه» توسط فرانسوی‌ها و در سال 1356 انجام شد.

حسینی با بیان اینکه در سال‌های 62 و 65 هم تلاش‌هایی توسط مسوولان وقت گردشگری و سازمان ایرانگردی و جهانگردی سابق انجام شد، تصریح کرد: سرانجام گروه غارنوردی استان کرمانشاه در سال 1368 موفق شدند تا عمق 3140 متری غار را شناسایی کنند.

بنابر گفته کارشناس مسوول توسعه گردشگری منطقه اورامانات در سال 1389 نیز یک گروه چهار نفره موفق شدند تا عمق شناسایی شده غار پیش روند.

عمق بیش از 3000 متری دومین غار طولانی دنیا


وی با اشاره به این‌که این غار به عنوان طولانی‌ترین غار آبی آسیا بیش از 3140 متر طول دارد، گفت: گروه‌های غارنوردی که تا انتهای 3140 متری این غار رفته‌اند معتقدند به واسطه گسل ایجاد شده در هزاران سال پیش، یک تخته سنگ دهانه غار را مسدود کرده که خلل و فرج موجود در گوشه‌های این تخته سنگ و صدای آب و آبشار گواه این واقعیت است که غار «قوری قلعه» طولانی‌تر از این میزان است.

حسینی ادامه داد: بسیاری از کارشناسان داخلی و خارجی معتقدند مسیر این غار به پشت رشته کوه‌های زاگرس و منطقه‌ای به نام پلنگان می‌رسد.

مدیر منطقه نمونه گردشگری غار «قوری قلعه» ادامه داد: عدم دسترسی به امکانات حفاری برای شکستن تخته سنگ سبب شد کاوش‌ها در همین فاصله متوقف شوند و امیدوارم روزی شاهد طولانی‌تر شدن هرچه بیشتر غار «قوری قلعه» باشیم.

اقدامات کارشناسی نشده، مدفون‌کننده زیبایی‌های طبیعی غار

وی در ادامه در مورد اقدامات کارشناسی نشده در فاز نخست غار سخن گفت و ابراز تاسف کرد که به علت اقدامات کارشناسی نشده شمار فراواني از قندیل‌های مربوط به طبیعت غار مدفون شده‌اند و بخشی از زیبایی‌های این غار را از بین برده‌اند.

حسینی گفت: بهتر است هر گونه اقداماتی موازی با بافت معماری غار باشد تا از این طریق کمترین لطمه به زیبایی‌های طبیعی غار وارد شود.

دمای ثابت غار «قوری قلعه»، شگفتی هستی


وی در ادامه دمای داخلی غار را در تمام فصول ثابت دانست و گفت: در همه شرایط دمای غار 11 درجه سانتی‌گراد است و رطوبت نسبی آن 80 درصد است.

حسینی گفت: هوای مطلوب و دمای ثابت غار «قوری قلعه» آن را به یکی از منحصر به فردترین غارهای جهان تبدیل کرده است.

سالانه 300 هزار نفر از این غار بازدید می‌کنند


وی سپس شمار بازدیدکنندگان غار را سالانه 300 هزار نفر دانست و گفت: این غار شگفت‌انگیز سالانه گردشگران فراواني را به سوی خود می‌کشاند و این مهم لزوم توجه بیش از پیش به این غار را به بهترین وجه نشان می‌دهد.

حسینی فصل‌های بهار و تابستان را بهترین زمان بازدید از غار دانست.


مطالب مشابه :


دانلود نقشه هاي زمين شناسي استان

این وبلاگ تنها مطالبي كه در ارتباط با زمین شناسی استان لرستانه نمايش دانلود نقشه 1




کشف فسیل‌ 73 میلیون ساله ‌در کرمانشاه

وبلاگ زمین شناسی و فرضیه دریا بودن استان کرمانشاه را تایید می‌کند دانلود کتاب




جدید ترین اخبار زمین شناسی وعلوم مرتبط

جدید ترین اخبار زمین شناسی وعلوم گروه زمین شناسی استان کرمانشاه. نقشه دقیق عمیق




شیپ فایل زمین شناسی استان های کشور به تفکیک

این فایل شامل سازندهای زمین شناسی استان سیستان و بلوچستان می باشد.




موقعیت جغرافیای و زمین شناسی استان ایلام

وبلاگ زمین شناسی لرستان و از شمال با استان کرمانشاه دانلود کتاب تغییر




کرمانشاه مامن دومین غار آبی جهان

وبلاگ زمین شناسی سرانجام گروه غارنوردی استان کرمانشاه در سال 1368 موفق دانلود اطلس




توسعه ی بانک سئوالات مفهومی واستاندارد زمین شناسی

· گروه های زمین شناسی استان ها پس از جمع آوری کرمانشاه و کرمان سایت دانلود




دانلود کتاب های رشته جغرافیا دانشگاه پیام نور

زمین شناسی برای دانلود نقشه هاي جغرافيايي و اداره کل هوا شناسی استان کرمانشاه




دانلود نقشه DEM کل کشور به تفکیک استانها

وبلاگ تخصصی زمین شناسی دانلود نقشه dem کل کشور به تفکیک کرمانشاه




دانلود لایه زمین شناسی سراسر کشور

دانلود لایه زمین شناسی انجمن اقلیم شناسی منطقه کرمانشاه. برای استان یا شهرستان




برچسب :