طراحی و چاپ اتیکت

برای دیدن نمونه کارها و همچنین استعلام قیمت و ارسال سفارش رایگان به وب سایت اینترنتی http://www.irprintgroup.com مراجعه فرمایید.



امروزه در دنياي بسته‌بندي زندگي مي‌كنيم. زندگي ما پيش از آنچه فكر مي‌كنيم، عملاً به جعبه‌ها، شيشه‌ها و پوشش‌هاي مختلف وابسته است. تمام اشيا و وسايل اطراف ما، به نوعي با بسته محصور شده‌اند. خودرو زير پوشش خود، مواد غذايي مصرفي در قوطي، پاكت و شيشه يا جعبه و تمام وسايلي كه هر روز مورد استفاده ما قرار مي‌گيرند از صابوني كه براي شست‌وشوي دست و صورت مورد استفاده قرارمي‌گيرد تا خمير دندان، پوشاك، همه و همه را به صورت بسته‌بندي شده مي‌بينيم، لمس مي‌كنيم، حمل مي‌كنيم و مصرف مي‌كنيم.

در نگاهي وسيع‌تر، بسته‌بندي جزيي از زندگي، كار و خانه ما شده است كه خود را به‌طور آشكار در خانه، خيابان و اداره نشان مي‌دهد.

images3.jpg

منظور از بسته، فقط پوشش جعبه‌اي نيست بلكه هر چيزي است كه كالا در آن قرار مي‌گيرد. به بياني ديگر، بسته، شكل ظاهري كالاست.
تحول در بسته‌بندي به جايي رسيده است كه اگر بسته‏اي تا قبل از اين فقط به عنوان حافظ و نگهدارنده جنس و كالا و همچنين به منظور تسريع و تسهيل در انبارش كالا جاي خود را باز كرده بود، امروزه جلب كننده نظرهاست و باعث شده گروهي از توليد كنندگان كالاي خود را در پوشش و يا ظرفي عرضه كنند كه مصرف كننده بعد از مصرف كالا، بتواند از آن در مواردي ديگر استفاده كند. اصطلاحاً به اين نوع بسته‌بندي‌ها «بسته‌بندي با ارزش اضافه» گفته مي‌شود. براي جلب توجه جوانان نيز بسته‌هايي طراحي مي‌شوند كه مناسب با روحيات آنها بوده و توجه آنها را جلب كند.
دسته‌اي ديگر از كالاها، در بسته‌بندي زيبا فقط به عنوان هديه آماده مي‌شوند و به اين ترتيب، خريدار بدون زحمت اضافي، بسته‌بندي هديه‌اي را خريداري كرده و آن را به شخص مورد نظر مي‌دهد. همچنين، بسته‌هاي ابتكاري وجود دارد كه براحتي باز و بسته شده و يا در قفسه يخچال و طاقچه جاي مي‌گيرند. استفاده از اين نوع بسته‌ها صرفاً به دليل زيبايي آنهاست.

images1.jpg

عملكرد بسته‌بندي
بسته و يا پوشش به‌طور كلي بايد داراي عملكرد و وظايف زير باشد. البته امروزه علاوه‌بر امور كلي زير، بسياري انتظارات ديگر هم از يك بسته‌بندي خوب وجود دارد. اين وظايف را به‌طور كلي مي‌توان در 4 مورد زير خلاصه كرد:
1. عملكرد تكنيكي و حفاظتي
بسته بايد از كالا نگهداري كرده و آن را از ضايعات احتمالي حفظ كند. از فساد كالاهاي فسادپذير جلوگيري و در مورد كالاهاي خاصي در مقابل سرما، گرما، ضربه و... محافظت كند.

2. عملکرد اقتصادی
اين مورد، بيشتر از لحاظ گرفتن جاي كم، ترتيب، نظم، انبار كردن كالا و سهولت حمل و نقل، مورد توجه قرار مي‌گيرد. هر چند كه عملكرد حفاظتي خود در صرفه‌جويي اقتصادي هزينه‌ها نقش بسزايي دارد .

3. عملكرد تبليغاتي
در اين نوع بسته‌بندي، بسته بايد داراي نام تجاري و علامت تجاري مختص به خود (آرم لوگو تايپ يا آرم نوشتاري) و جملات و شعارهاي تبليغاتي باشد كه كالا را معرفي مي‌كنند. همچنين، عكس‌ها و طراحي زيبا، انتخاب رنگ بجا و فرم مناسب بسته را از ميان ديگر بسته‌ها متمايز مي‌گرداند و آن را داراي شخصيت مخصوص بخود مي‌كند.
در اين زمينه، هر چه انتخاب رنگ مناسب‌تر، فرم بسته عقلاني‌تر، آرم قابل ديدتر و نام زيباتر و خواناتر باشد، جذابيت بيشتري براي مصرف كننده ايجاد مي‌شود.

4. عملكرد اطلاع‌رساني
اطلاعات لازم و دستورالعمل طريقه مصرف محصول (در صورتي كه آگاهي از دستورات لازم باشد) بايد روي بسته درج شود. در صورتي كه جنس جديد باشد و شرايط به‌كارگيري و يا نحوه كاركرد و استفاده از آن با اجناس مشابه متفاوت باشد، بسته بايد مصرف‌كننده را با اين امور آشنا كند.

ويژگي‌هاي بسته خوب
بسته، هميشه وسيله ارتباط بين ذهن خريدار و فروشنده است. مصرف‌كننده وقتي به يك جنس فكر مي‌كند، اولين چيزي كه در ذهن وي تداعي مي‌شود، بسته‌بندي آن است زيرا فرم‌ها و رنگ‌ها راحت‌تر از اسامي به ذهن رسوخ مي‌كنند و در حافظه باقي مي‌مانند.
در هر حال بسته‌بندي خوب داراي ويژگي‌هاي ذيل است:
1. نوشته‌ها، عبارات و شعار آن، منطبق با واقعيت و به دور از انحراف و افراط باشد.
2. تناسب بين بسته و محصول وجود داشته باشد. در غير اين صورت، احتمال ترديد و دلزدگي در مصرف را به دنبال خواهد داشت.
3. طراحي بسته بايد به‌گونه‌اي باشد كه بتواند خريدار را به شكل و ظاهر خود وفادار نگه دارد.
4. در هر بسته‌بندي، جنبه بهداشتي محصول بايد در نظر گرفته شود. عكس‌ها، تصاوير و رنگ‌هايي بايد انتخاب و ارائه شود كه با ديدن آن، ميل به خريد و مصرف در مخاطب و بيننده ايجاد شود.
5. بسته بايد به‌گونه‌اي باشد كه بتواند هزينه‌هاي بسته‌بندي را تأمين و جبران كند.
6. از آنجا كه بسته، وسيله ارتباط ذهن خريدار و فروشنده است، اين ارتباط هنگامي پا برجا و ماندگار خواهد بود كه تمام عناصر ديداري براستي، درستي و زيبايي به كار رفته باشد.
7. كالا بايد با سهولت و بدون ضايعات و نقض از داخل بسته خارج شود و علاوه‌بر آن، خريدار بايد از داشتن آن در زندگي خود احساس لذت كند. همچنين بسته بايد باعث خوشايندي محيط اطراف شود.
8. تهيه و اجراي بسته‌بندي بايد مقرون بصرفه باشد و از دور ريختگي مواد بسته‌بندي چون فلز، پلاستيك، كارتن و يا كاغذ پيشگيري كند.
9. چشمگير باشد.
10. بسته در عين زيبايي بايد نمايانگر و ارائه‌دهنده محتواي خود باشد.
11. مواد اوليه هر بسته، بايد به‌گونه‌اي باشد كه اولاً بتواند حافظ خوبي براي محتواي خود باشد و بر اثر حمل و نقل، نگهداري و يا دستكاري، بسادگي پاره نشود. ثانياً، نوع مواد با توجه به وضع و تركيب محتوا تهيه شده باشد. ثالثاً، شرايط محيطي نظير: رطوبت يا خشكي هوا و سرما و گرما به محتواي آن آسيبي نرساند.
12. يكي از ويژگي‌هاي بسته خوب، باز و بسته شدن آسان و نيز امكان استفاده از آن در نوبت‌هاي بعدي است.
13. از خصوصيات ديگر يك بسته خوب ايجازگويي و پرهيز از طرح‌ها و فرم‌ها و نقوش شلوغ و خسته‌كننده است.
اصولي كه بايد در بسته‌بندي رعايت شوند:
اصول كلي و اساسي و لازم را كه بايد در بسته‌بندي كالاها به‌طور عمومي و كلي رعايت نمود مي‏توان در فهرست زير خلاصه كرد:
1. جلب توجه
2. معرفي كالا
3. نظافت
4. ايجاد اعتماد
5. با ارزش باشد
6. سهولت برداشتن
7. سهولت حمل
8. سهولت گشودن
9. سهولت نگهداري
10. بهداشت
11. حفاظت
12. انبارداري
13. دستورالعمل‌ها
14. رنگ و طرح
15. تبليغات

Untitled-1.jpg

طراحي و عوامل مؤثر در بسته‌بندي
طراحي، نقش بسيار مؤثري در تمامي تقاضاها و نيازهاي مورد درخواست در بسته‌بندي دارد. طراحي، علاوه‌ بر افزايش فروش، زمينه‌ساز سلامت كالا و بالا رفتن قابليت‌هاي مورد نياز است، لذا همواره براساس خصوصيات، ويژگي‌هاي كالا و ساير عوامل انجام مي‌پذيرد. اين ويژگي‌ها و عوامل، ممكن است بسيار ابتدايي و ساده و يا بسيار پيچيده و با استفاده از تمامي امكانات صورت گيرد. به‌طور كلي، نكات مهمي كه در طراحي بايد به آنها توجه كرد. عبارتند از:
1. در نظر گرفتن نوع و خصوصيات محصولات، شامل: ابعاد، آحاد، وزن، شكل و...
2. روش ساخت، مانند: محل‌هاي اتصال و مواد مصرفي در اتصال‌ها، شيوه صحيح اتصال‌ها و...
3. مواد اوليه مورد استفاده، با توجه به كيفيت، نوع، ضخامت، محل به كاربري آنها، ضد آب بودن و...
4. دوام و طول مدت نگهداري، بويژه در بسته‌هاي مواد غذايي، مهمات و صنايع نظامي
5. نوع و نحوه چيدمان (چيدمان با ارتفاع زياد بسته‌هاي محكم‌تري را طلب مي‌كند)
6. در نظر گرفتن محل تهويه، يا سيستم عايق‌بندي مناسب
7. تطبيق خصوصيات و طرح بسته با استاندارد حمل و نقلي
8. محل درها و نحوه باز شدن آنها، زيرسازي و استحكام كف با توجه به توزيع بار در كف آنها، ضربه‌گيرها و غيره
9. زمان لازم براي بسته‌بندي و يا مونتاژ بسته
10. رعايت اصول فني، قرنطينه، استاندارد و ساير مقررات و قوانين داخل و خارج از كشور، به منظور مصرف داخلي يا صادرات
11. استفاده مجدد از بسته يا يك بار مصرف بودن آن
12. در نظر گرفتن قوانين محيط زيست از نظر آلاينده‌هايي نظير چسب‌هاي مصرفي، مواد حفاظتي مصرفي براي چوب و غيره
13. سهولت و دسترسي براي استفاده از محصول، ضمن حفاظت از دستبرد و تقلب
14. زيبايي، تبليغات و ظاهر آراسته براي جلب نظر مشتري
15. استحكام كافي در برابر عوامل مختلف فيزيكي، شيميايي و بويژه مكانيكي
16. مواد استفاده، اعم از تكميلي و پوشش‌دهنده، براي بسته‌هاي تحت شرايط حاد
17. حفظ كيفيت و ارزش محصول يا در نظر گرفتن سازش مواد اوليه و مصرفي با محصول
18. تقسيم‌بندي درون بسته براي محصولات چندتكه يا بسته‌بندي گروهي
19. طراحي به‌گونه‌اي كه حتي‌الامكان كم حجم و قابل جمع شدن باشد
20. عوامل محيطي و بيولوژيكي مؤثر بر بسته‌ها، با توجه به محل استفاده، مواد اوليه، راه حمل و نقل و غيره
21. در نظر گرفتن نوع بسته‌بندي از نظر اوليه، ثانويه و تكميلي
22. در نظر گرفتن محل اتيكت و چاپ بر روي بسته‌ها و انتقال اطلاعات مناسب در مورد باز كردن در، نحوه استفاده و...
23. رعايت بهداشت در مورد بسته‌هاي مواد غذايي، نظير عدم استفاده از چوب‌هاي آفت زده و غيره
24. اقتصادي بودن طراحي با توجه به امكانات، نظير: چوب جنگلي، ماشين‌آلات و...
25. عوامل متفرقه و محدوديت‌ها با توجه به زمان و مكان

Untitled-2.jpg

روش‌هاي بسته‌بندي كالا براي حمل و نقل
پس از توليد، انجام آزمايش‌هاي لازم و كسب رضايت كامل از محصول توليد شده، كالاي توليدي بايد براي عرضه به بازار، از محل توليد خارج مي‌شود. براي اين منظور بايد ظرفي مناسب كالا پيدا كرد. بنابراين، طرح، شكل و كيفيت ظرف بايد با توجه به عوامل زير طراحي شود:
1. مناسب براي بارگيري، حمل و نقل، تخليه و انبارش
2. در صورت نياز، طرح آن مقبول مصرف‌كننده كالا باشد
3. ساخت آن از نظر اقتصادي با كمترين هزينه ميسر شود
ضمناً، در طراحي نحوه بسته‌بندي، داشتن اطلاعات زير ضرورت دارد:
1. وزن، اندازه و شكل هندسي كالا
2. مشخص كردن مركز ثقل كالا
3. ميزان ضربه‌پذيري كالا
4. حداقل و حداكثر دما و رطوبتي كه كالا مي‌تواند در برابر آنها مقاومت كرده و تغيير ماهيت ندهد.
5. مقاومت كالا در برابر عوامل فيزيكي و مواد شيميايي
6. نوع وسيله حمل و نقل و طريقه حمل
7. چگونگي و مدت انبارش كالا
8. زمان آغاز و اتمام توليد كالا

Untitled3.jpg مروري بر سيستم‌هاي شناسايي خودكار (Al/DC)
روند روزافزون مبادلات كالا در جوامع امروزي، لزوم سرعت بخشيدن به امور مربوط به تجارت را بيش از پيش آشكار ساخته است. براي ادامه و گسترش اين روند، استفاده از سيستم‌هاي شناسايي خودكار، نه تنها لازم بلكه ضروري است. وجود مشخصات كامل محصول توليدي بر روي بسته و استفاده از نمادهايي كه تجهيزات الكترونيكي و كامپيوتري بدون دخالت نيروي انساني بتوانند اين مشخصات را شناسايي و ثبت كنند، تأمين‌كننده اين نياز بوده است. از آنجا كه در اكثر موارد، مشخصات مورد نظر در مراحل توليد معين شده و امكان چاپ آن به صورت كليشه قبل از توليد، بر روي لفاف محصول وجود ندارد، لذا دستگاه‌هاي چاپگر برچسب1 براي چاپ مشخصات، در ايستگاه بسته‌بندي مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
يكي از نمادهايي كه روي برچسب مشخصه يك كالا مورد استفاده قرار مي‌گيرد، كد نوع يا هويت كالاست. نظر به اينكه هر واحد توليدي، از سيستم كدبندي تعريف شده براي مؤسسه خود استفاده مي‌كند و عدم استفاده از اين كد براي محصولات توليدي كارخانه‌هاي ديگر، بدون نظارت مرجعي بين‌المللي نمي‌تواند كنترل شود، به منظور جلوگيري از امكان وجود كدهاي يكسان بر روي محصولات متفاوت كه عملاً كارايي كد را براي توزيع كنندگان و مصرف‌كنندگان كالا از بين خواهد برد، موسسه بين‌المللي EAN در 1977 با همياري 12 كشور اروپايي به عنوان مؤسسه‌اي غيرانتفاعي تحت قوانين كشور بلژيك در بروكسل، اعلام موجوديت كرد. ابعاد واقعي EAN با گسترش عضويت مراكز شماره‌گذاري در خارج از اروپا و ادغام آن در 1981 با سيستم UPC كه به عنوان استاندارد كدگذاري كالاهاي صنعتي در 1973 در امريكا و كانادا انتخاب شده بود، به صورت مؤسسه كدگذاري كالا در سراسر جهان توسعه يافت و در حال حاضر، بيش از 600 هزار كارخانه از طريق 94 مركز كدگذاري، تحت پوشش اين مؤسسه‌اند.
براي كدگذاري اقلام توليدي، از كد EAN-13 و در صورت محدوديت در محل چاپ باركد، از كد EAN-8 استفاده مي‌شود. براي هر قلم كالاي متفاوت، از كد انحصاري همان قلم استفاده مي‌شود. تفاوت در نوع كالا، براساس تعداد يا اندازه بسته‌بندي از يك كالا يا تفاوت در رنگ، طعم، بو و يا هر مشخصه ديگري كه براي تشخيص توليدكننده كالا نياز باشد و يا قيمت كالا را تغيير دهد، مشخص مي‌شود.
نماد EAN-8 براي اقلام مصرفي بسيار كوچك به‌كار مي‌رود و براي استفاده از اين نماد، توليدكننده مجبور خواهد بود به ازاي تك‌تك اقلام توليدي خود از مركز كدگذاري كشورش كد كالا دريافت كند. اين در حالي است كه استفاده كنندگان از كد EAN-13 تنها يك بار براي واحد توليدي خود كد ملي اخذ كرده و براي تيراژ محصولات خود، راساً اقدام به تخصيص كد مي‌كند. كد تخصيص يافته به كد ملي واحد ملحق شده و كدي منحصر بفرد را بين كل توليدكنندگان كشورهاي مختلف تشكيل مي‌‏دهد. در صورت نياز به باركدي كردن ديگر مشخصه‌هاي محصول، از استانداردهاي مختلف نمادسازي غير از EAN استفاده مي‌شود. كد ITF-14 همان كد EAN-13 است كه به منظور چاپ بر روي كارتن بسته‌بندي محصول، به‌گونه مناسب‌تر نمادسازي شده است. اين كد، در صورت چاپ به وسيله تجهيزات با دقت كمتر2 و يا سطوح ناصاف، عملاً كار قرائت باركد را دچار مشكل نمي‌سازد.
استاندارد باركد براي بسته‌بندي قابل حمل محصولات، EAN-128، قابل استفاده است. اين كد، روي پالت يا مجموعه اقلامي از محصول كه به منظور حمل، بسته‌بندي يا عدل‌بندي شده‌اند، استفاده مي‌شود. كد EAN-128 حاوي كد EAN-13 و تمامي مشخصه‌هاي اطلاعاتي لازم براي جابجايي كالاست. اين اطلاعات، شامل وزن، تعداد، شماره بچ، اطلاعات توليد براي رديابي، اطلاعات مقصد و... است. اين كد، زبان مشترك بين توليدكننده، طرف‌هاي تجاري، گمركات، توزيع‌كننده و در نهايت فروشندگان است. به واسطه وجود اين نماد و نرم‌افزارهاي كاربردي كه براساس پروتكل‌هاي اين نماد تهيه شده‌اند، تمامي اطلاعات از زمان خروج محموله از انبار توليدكننده تا رسيدن به دست مصرف‌كننده، به صورت الكترونيكي و با حداكثر سرعت و دقت ممكن و حداقل هزينه، انتقال مي‌يابد.
از آنجا كه امروزه گمركات اكثر كشورها بويژه كشورهاي اروپايي، از طريق اين سيستم كنترل مي‌شوند، اقلام و محموله‌هاي فاقد كد EAN-128، براي عبور از گمركات بايد ابتدا اين مشخصات و باركدها را از سوي گمرك دريافت كنند تا بتوانند فرايند ترخيص را طي كنند. اين امر، شامل هزينه و خواب كالاهاي فاقد باركد در گمركات شده است.
گفتني است كه گزارش موجودي انبار (و ديگر گزارش‌ها) هم به صورت چاپ صورت ريز اقلام (با امكانات حذف و اضافه فيلدهاي مورد نظر)، هم به شكل چاپ خلاصه براساس كدينگ محصول و هم در شكل انواع نمودارهاي مورد درخواست مسئولين سيستم، در دسترس كاربران قرار مي‌گيرد.

Untitled4.jpg

گزارش كالاي ارسالي از انبار
در اين گزارش نيز همانند گزارش موجودي انبار، امكانات فيلتر و سورت‌بندي براساس تمامي فيلدهاي موجود در سيستم‌، در نظر گرفته مي‌شود و كاربر قادر است ليست اقلام كالاي ارسال شده از انبار را براي هر يك از مشتريان، در بازه‌هاي زماني مختلف به دست آورد.
در اين قسمت نيز براي ايجاد سهولت دسترسي به گزارش‌هاي مورد نظر، سيستم اين امكان را در اختيار كاربر قرار مي‌دهد تا در صورت تمايل، دستورالعمل فيلتر و سورت‌بندي مورد نظر خود را پس از يك بار معرفي با عنوان خاصي در منوي گزارشات كالاي ارسال شده از انبار، ذخيره كند تا به محض استفاده از اين منو، تمامي اين فيلترها در گزارش‌هاي مورد نظر اعمال شده و اپراتور بتواند سريعاً به گزارش مورد نظر خود دسترسي يابد.

ديگر گزارشات سيستم
با توجه به اطمينان از بستر كاملاً صحيح طراحي شده براي بانك اطلاعاتي سيستم در خصوص ذخيره‌سازي تمامي اطلاعات مشخص شده از سوي آن سازمان، تمامي گزارش‌هاي ممكنه براي دستيابي به اطلاعات مورد نظر مديران مربوطه در منوهاي سيستم طراحي شده است. از سوي ديگر، در صورت درخواست آن سازمان، ساختار جداول بانك اطلاعاتي و ارتباطات بين اين جداول در اختيار واحد انفورماتيك قرار مي‌گيرد تا با هر گونه ابزار قابل اتصال به بانك‌هاي اطلاعاتي Access و يا MS SQL Server، انواع گزارش‌هاي مورد نياز، استخراج شود.

برچسب كالا

هدف از الصاق برچسب، نمايش واضح و مختصر اطلاعات و مشخصه‌هاي واحد يا محموله‌اي است كه برچسب به آن الحاق شده است. متن اطلاعات مندرج در برچسب بايد به‌گونه‌اي باشد كه هم براي انسان و هم براي ابزار الكترونيكي شناسايي خودكار، قابل خواندن باشد. اطلاعات ارائه شده روي برچسب بايد با اطلاعات مندرج در بارنامه يا اسناد پيغام‌هاي EDI يكسان باشد. اگر محموله‌اي حاوي دو اتيكت مشخصه باشد، لزوماً بايد اطلاعات روي آنها يكسان باشد. همچنين اطلاعات متني روي برچسب نبايد با اطلاعات كد شده در نماد باركد متفاوت باشد زيرا اطلاعات متني، قابل قرائت به وسيله انسان، علاوه‌بر اينكه وظيفه تسهيل در عمليات شناسايي و جابجايي محموله‌ها را برعهده دارد، در مواقعي كه خواندن كدهاي ميله‌اي به دليل مخدوش شدن آنها دچار اشكال شده باشد، به كار گرفته مي‌شوند. قالب عادي برچسب پالت بر مبناي استاندارد بين‌المللي معادل (148mmx210mm) است. هنگامي كه مقدار كمي اطلاعات بر روي برچسب مورد نياز باشد، از استاندارد A7 استفاده مي‌شود كه درهر دو قالب، ارتفاع برچسب مي‌تواند تغيير يابد، ولي عرض آن نبايد كمتر از 105 ميلي‌متر باشد.
بهتر است كه برچسب بر روي چهار طرف پالت چسبانده شود، اما اگر اين كار صورت نگيرد، حداقل بايد از دو برچسب در كنار اضلاع، روي ضلع كوتاه و ضلع بلند سمت راست استفاده شود. باركد روي برچسب پالت، بايد 450 ميلي‌متر از كف و از كناره عمودي آن فاصله داشته باشد. ساير كدهاي ميله‌اي روي برچسب نيز بايد بالاي كد ميله‌اي قرار بگيرند.

Untitled-5.jpg

شناسه‌هاي كاربردي AIا3
در سراسر دنيا به منظور ايجاد پروتكلي مشترك براي كدگذاري اطلاعات حمل و نقل و انتقال آن بر روي پكينگ كالا به صورت باركد، تحقيقات وسيعي انجام گرفته است. باركد ايجاد شده توسط توليدكننده يا بسته‌بندي كننده كالا، بايد توسط نرم‌افزارهاي واحدهاي حمل و نقل، گمركات و توزيع كنندگان كالا قابل استفاده و شناسايي باشد .
براي رفع اين نياز، كدهاي AI به وجود آمد. اين كدها تعيين مي‌كنند كه اطلاعات درج شده بلافاصله پس از اين كد، مربوط به چه مشخصه‌اي از كالاست و چه طولي دارد. به اين ترتيب، برنامه‌نويسان سيستم‌هاي EDI (تجارت الكترونيكي) با به كار بردن اين پروتكل‌ها در قرائت اطلاعات و بخش ورود داده‌ها به واسطه باركد، براحتي مي‌توانند اجزاي مختلف كد قرائت شده را شناسايي و در فيلدهاي مربوطه قرار دهند.
فيلدهاي درج شده به دنبال شناسه‌هاي كاربردي مي‌توانند مواردي همچون وزن، تاريخ توليد، كد سريال، شماره بچ توليد، تعداد اقلام داخل پالت، مشخصات سفارش دهنده، بهترين تاريخ مصرف، كد محصول، شماره سريال يگانه كانتينر حمل و نقل SSCC و غيره باشد.
در اين روش، هيچ محدوديتي براي طول كدها وجود نداشته و هر توليدكننده براساس عوامل خاص شناسايي محصول خود، مي‌تواند باركد EAN-128 را براي پالت محصول، قالب‌بندي كرده و آماده كند. مثلاً، شماره سريال يا شماره بچ محصول هر توليدكننده هر نوع كد با هر تعداد رقم مي‌تواند در نظر گرفته شود.
وظيفه اصلي باركد، انجام شناسايي اتوماتيك است. اين امر مهم با ويژگي‌هايي مانند سرعت، دقت زياد، خطاي كم و سهولت استفاده همراه است.
از برچسب (باركد) در قسمت‌هاي مختلف كارخانه مي‌توان استفاده كرد. امكان پياده‌سازي سيستم باركد در انبار مواد اوليه، خطوط مختلف توليد، قسمت بسته‌بندي و انبار محصول نهايي و خدمات پس از فروش وجود دارد. مزاياي استفاده از سيستم شناسايي اتوماتيك و باركد در بعضي از قسمت‌ها عبارتند از:

الف- توليد
استفاده از برچسب (باركد) در خطوط توليد، باعث به وجود آمدن سيستم اطلاعاتي لحظه‌اي و اطلاعات آماري مفيدي مي‌شود كه از آنها در بهبود و كنترل عمليات خط توليد استفاده مي‌شود. به‌طور مختصر مي‌توان موارد ذيل را در اين ارتباط نام برد:
- تعيين آمار توليد هر قسمت
- اطلاع از موجودي در حين توليد
- ثبت دقيق زمان و افراد مؤثر در انجام كارها
- زمانسنجي اتوماتيك كارها
- براورد دقيقتر ميزان بهره‌وري به منظور كمك به نظام بهره‌وري و پاداش
- كاهش ميزان خطاها و به دنبال آن كاهش ضايعات
- تعيين مقدار توليد لحظه‌اي و براورد استفاده از منابع
- آگاهي از زمان‌هاي دقيق و عمليات انجام شده در هر نوبت كاري
- آگاهي از زير عمليات انجام شده
- انتقال سريع و لحظه‌اي اطلاعات بين قسمت‌هاي مختلف توليد
- شناسايي قطعات و عمليات انجام شده بر روي آنها، در طول فرايند توليد
- كمك به بالانس خط توليد
- رديابي محصول
- اطلاع از ميزان پيشرفت كارها بر روي محصول نهايي

ب- رديابي محصول
با استفاده از برچسب (باركد) امكان رديابي محصول فراهم آمده و كنترل كيفيت محصول و امكان پيگيري نقصان كيفي راحت‌تر مي‌شود. شماري از مزاياي استفاده از باركد براي رديابي محصول عبارتند از:
- امكان رديابي محصول از لحاظ مواد تشكيل دهنده آن (مانند بچ‌هاي توليدي)
- امكان رديابي محصول از لحاظ عمليات انجام شده بر روي آن (مانند عمليات كنترل كيفي)
- امكان رديابي محصول از لحاظ افراد مؤثر در توليد يا جابجايي آنها (مانند پرسنل توليد)
- امكان رديابي محصول از لحاظ زمان‌هاي انجام كار بر روي آن (مانند تاريخ مونتاژ قطعات)
- امكان رديابي خواص مشترك بين محصولات مختلف (مانند تشخيص خرابي يك دسته توليدي از طريق شكايت يك مشتري)
- امكان كنترل سيستم‌هاي حمل و نقل (مانند كاميون‌ها و رانندگاني كه كالا را تحويل گرفته‌اند)
- پيشگيري از ارسال اشتباهي كالاها (به لحاظ كنترل‌هاي بيشتر در زمان بارگيري)

پ- انبارها
مهم‌ترين مزاياي استفاده از برچسب (باركد) در انبار، عبارتند از:
- دقت در كنترل موجودي
- تسريع در انبارگرداني و تهيه گزارش‌ها
- شناسايي دقيق محتويات داخل بسته‌بندي‌هاي مختلف
- ايجاد سرعت در تحويل‌گيري يا تحويل‌دهي كالاها
- شناسايي اتوماتيك محل استقرار كالاها
- ايجاد تسهيلات در كنترل ورود و خروج كالاهايي كه محدوديت زماني از لحاظ انبارداري دارند (كنترل FIFO يا LIFO بودن انبار)
- استفاده بهتر از فضا
- كاهش مراحل دستي كار
- حذف دوباره‌كاري‌ها در ثبت دستي و ورود به رايانه
- كمك به ايجاد نظم در استقرار كالاها

Untitled-6.jpg

نكات قابل توجه در پياده‌سازي برچسب (باركد)
براي استفاده اصولي از برچسب (باركد) و شناسايي اتوماتيك در كارخانه‌ها، به انجام موارد ذيل نياز است:
- مطالعه اجمالي كارخانه و براورد نيازهاي كنوني و آتي آن در ارتباط با شناسايي اتوماتيك
- تعيين اولويت‌ها
- طراحي سيستم برچسب (باركد) با توجه به وضعيت كارخانه و مستندسازي آن
- تهيه نرم‌افزارهاي رابط سيستم برچسب (باركد) براي نرم‌افزارهاي موجود كارخانه (منطبق با نيازهاي مديريت)
- تهيه دستگاه‌هاي شناسايي اتوماتيك مناسب با طراحي سيستم انجام شده
- نصب سخت و نرم‌افزارهاي لازم و راه‌اندازي آنها
- ايجاد تغييرات و اصلاحات پس از راه‌اندازي (به منظور انطباق با سيستم كاري كارخانه)

خدمات قابل ارائه در ارتباط با سيستم برچسب (باركد)
الف- ارائه سخت‌افزارها و نرم‌افزارهاي مورد نياز:
انواع نرم‌افزارها، دستگاه‌ها و تجهيزات برچسب (باركد) و شناسايي اتوماتيك با گارانتي و خدمات پس از فروش، توسط شركت مربوطه ارائه مي‌شود.
اگر پياده‌سازي خاصي براي سيستم برچسب (باركد) مورد نظر مشتري باشد، امكان ارائه سخت و نرم‌افزارهاي اختصاصي مطابق با نياز كاربران وجود دارد.

ب- ارائه سخت و نرم‌افزارهاي لازم همراه با طراحي سيستم و پياده‌سازي آن
با عقد قرارداد پياده‌سازي سيستم برچسب (باركد) كارشناسان اقدام به مطالعه و براورد نيازهاي كارخانه مي‌كنند. پس از انجام مراحل طراحي سيستم، سخت و نرم‌افزارهاي لازم در مجموعه مورد نظر نصب و راه‌اندازي مي‌شوند. سپس، سيستم تحويل خريدار خواهد شد.

مفهوم يكنواخت‌سازي كالا
يكنواخت‌سازي كالا عبارت است از تخصيص نام و كد مشترك به كالاهايي كه خصوصيات مشترك تعريف شده‌اي دارند. اين فعاليت، تحت تأثير تمام عوامل موجود در سازمان از مشخصات فني كالا تا زمينه روابط سياسي فرهنگي بين‌المللي قرار دارد. بر اين اساس، كالاهايي كه نياز واحدي را براورده مي‌سازند و مشخصات اصلي مشتركي داشته و تنها در مشخصات فرعي با هم تفاوت دارند، به عنوان يك كالا نامگذاري و كدگذاري مي‌شوند.

مفهوم ژنريك‌سازي كالا
ژنريك‌سازي كالا، عبارت است از فرايند يافتن نام اصلي كالا و مشخصات آن، مطابق با استاندارد ملي و بين‌المللي. در ژنريك‌سازي، نام‌هاي تجاري و مشخصات استاندارد به عنوان معرف يا شناساننده كالا به ثبت مي‌رسند.
سازندگان كالا براي انحصاري كردن كالاي خود، نام ويژه‌اي به آن مي‌دهند تا از اين رهگذر و در پرتو تلاش‌هاي تبليغاتي، در رقابت با ديگر سازندگان همان كالا، برنده شوند.

Untitled-7.jpg

هدف از ژنريك‌سازي در چرخه عمليات لجستيك، پيشگيري از ورود كالايي خاص با نام و كدهاي گوناگون به سازمان و پيشگيري از هزينه‌هاي اضافي است.

مهم‌ترين نكات در مديريت طرح طبقه‌بندي و كدگذاري
1. براي خنثي كردن مقاومت‌ها، روش‌هاي تبليغي مناسب در پيش بگيريد.
2. توجه داشته باشيد كه براي توجيه يك طرح جديد، وقت زيادي لازم است.
3. براي ايجاد انگيزه در افراد سازمان، از آنها در مرحله طراحي نظرخواهي كنيد.
4. تمام افراد درگير در سيستم را با سيستم و وظايف هر فرد در آن آشنا كنيد و در صورت لزوم، آموزش برنامه‌ريزي شده‌اي را ارائه كنيد.

مهمترين اهداف كدگذاري
1. شناسايي يكسان اقلام در تمام سطوح سازمان از طريق اختصاص فقط يك نام و كد به هر قلم كالا
2. تقسيم موجودي‌ها به تعدادي گروه و نيز تقسيم هر گروه به دسته‌هاي كوچكتر به نحوي كه اقلام مشابه در دسته‌هاي كنترل‌پذير قرار بگيرند.
3. شناسايي روابط بين اقلام در دسته‌هاي مختلف
4. ايجاد زبان استاندارد براي ارتباط داخلي با استفاده از فرهنگ اصطلاحات استاندارد و كدهاي يكسان
5. تسهيل ارتباط‌هاي خارجي در فعاليت‌هاي لجستيك
6. ايجاد مبناي اطلاعاتي قابل اطمينان و صحيح براي سيستم اطلاعات مديريت
7. ايجاد بانك اطلاعاتي لازم
8. فراهم‌سازي امكان پردازش الكترونيك داده‌ها و نصب سيستم‌هاي مكانيزه
9. آشكارسازي ماهيت كلي اقلام در ساختار مناسب و انعكاس دانش فني
10. يكنواخت‌سازي كالا
11. ژنريك‌سازي كالا

c9c0b905-276d-43d7-a1bf-67ae18d96980.jpg

 



مطالب مشابه :


آموزش های مقدماتی و پیشرفته در اکسل Excel

فهرست شماره تلفن، كد ملي، نام و نيز براي پيدا كردن سلول از شيوه‌هاي فهرست‌كردن




اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور در رابطه با نحوه پرداخت مابه التفاوت هزينه ثبت نام

براي پرداخت مابه التفاوت هزينه ثبت نام، از و پس از عضويت، كد *724 پيدا كردن




آگهـــي اسـتخــدام +جدول نيازهاي استخدامي وزارت نيرو در آزمون استخدامي اسفند ماه 1391

نام از سوي كردن كد رهگيري ثبت نام ، با استفاده از اين شماره به همراه كد ملي و




استفاده اشکانیان از انرژي الکتریسیته

، باستان‌شناس آلماني كه اداره‌ي موزه‌ي ملي پيدا كردن از ادامه‌ي پژوهش‌ها روي




وقتي زندگي را 3 شماره مي چرخاند

براي پيدا كردن شماره ها نياز به 878 كد است كه بيشتر كارمندان اين كد را از روي ما نيستند از




طراحی و چاپ اتیکت

توليدي خود كد ملي اخذ كرده و كد، روي پالت يا است از تخصيص نام و كد مشترك به




کددادن جغرافیایی Geocoding

پرسش از نام مانند پيدا كردن مسيرهاي نقطه هاي روي نثشه مشخص مي




نرم افزار هلو

پس از كليك كردن بر روي اين مثلا ملي , ملت و… را از ليست از وارد نمودن نام يا كد كالا




همه چيز درباره پروكسي سرورها

نتواند از روي شبكه پيدا كردن تجاري از مراتب فضاي نام dns كه شامل




برچسب :