6 سکانس برای شکار خرس کوه نیر

به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج، با شروع فصل برگ‌ریزان بادهای پاییزی اولین سرمای خود را به تن سلسله جبال زاگرس می‌زنند تا تلنگری باشد برای جانورانی که باید تلاش‌های آخر خود را برای ذخیره چربی و آمادگی برای خواب زمستانه به کار گیرند.

سکانس اول: این قصه را در کوه نیر دومین و وسیع‌ترین کوه مرتفع استان دنبال می‌کنیم، درختان بنه، بلوط و زالزالک به ثمر نشسته‌اند و خرس‌های کوه نیر هم بر این خوان گسترده با ولع هر چه تمام از خود پذیرایی می‌کنند.

سکانس دوم: عشایر و رمه آن‌ها از کوه نیر کوچ کرده و کوه در آرامش مناسبی را برای خرس‌های محتاط و خجالتی به وجود آورده‌اند، خرس‌هایی که تا قبل از این تنها بعد از غروب آفتاب تا قبل از سپیده دم از لانه خود بیرون می‌آمدند.

سکانس سوم: عده‌ای شکارچیان سودجو از آرامش کوهستان و شناختی که از شرایط جانوران آن به خصوص خرس دارند حریصانه و تا بن دندان مسلح به قصد شکار خرس به راه می‌افتند.

سکانس چهارم: شکارچیان از ولع شکار خرس برای پیدا کردن طعمه و تجربه چندین ساله خود استفاده می‌کنند و با قرار دادن لاشه متعفن آلاغ، بز و یا گوسفند خرس را به سمت خود می‌کشند همین مسئله نیز خرس را از خود بی‌خود می‌کند و حتی از شنیدن بوی باروت و فشنگ شکارچیان حاضر به گذشتن از طعمه نمی‌شود.

سکانس پنجم: شب هنگام خرس بیچاره سرمست از اینکه به طعمه‌ای لذیذ و آسان دست پیدا کرده مشغول خوردن است شکارچیان اما در این لحظه از فرصت استفاده می‌کنند و برای اینکه حریف را کاملا گیج کنند در وهله اول با چراغ دستی‌های قوی و پر نور چشمان خرس را هدف می‌گیرند.

سکانس آخر: صدای چندین و چند شلیک همزمان از چند تفنگ متفاوت و در نهایت پیکر بی‌جان خرس قهوه‌ای کوه نیر.

آری این سریال تکراری سال‌های سال است که برای خرس‌های قهوه‌ای کوه نیر اتفاق می‌افتد، خرس‌هایی که  بنا به گفته عشایر و ساکنان اطراف کوه نیر دیگر به زحمت اثری از آن‌ها در کوه نیر پیدا می‌شود.

شکار خرس کوه نیر تفریحی جذاب برای شکارچیان

سعید ابید از اهالی روستای پشت‌چنار در این زمینه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: بزرگترهای ما می‌گویند زمانی جمعیت بی‌شماری خرس در کوه نیر وجود داشت، ولی اکنون کمتر کسی پیدا می‌شود که خرسی در کوه نیر ببیند.

این جوان می‌گوید: در روستاهای اطراف کوه نیر شکارچیان شناخته شده‌ای هستند که از شکار خرس برای خود اسم و رسمی پیدا کرده‌اند و مردم آن‌ها را به شکارچی خرس می‌شناسند.

ادریس پوش از ساکنان روستای سرفاریاب نیز با تشریح شیوه شکار خرس‌های کوه نیر می‌گوید: من یک طبیعت‌گرد هستم و بخش زیادی از وقت خود را در ارتفاعات و دامنه‌های کوه نیر می‌گذرانم و بارها صدای ضجه خرس‌هایی را که توسط شکارچیان تیر خورده‌اند به گوش شنیده‌ام.

این جوان می‌افزاید: ملتمسانه از مسئولان محیط زیست استان می‌خواهم فکری برای نجات خرس‌های کوه نیر از دست شکارچیان کنند.

خدارحم نرگسی از عشایری است که فصل بهار و تابستان را در ارتفاعات کوه نیر سپری می‌کند و او نیز از مشاهدات خود در مورد خرس‌های کوه نیر می‌گوید.

13920712000514_PhotoL.jpg

نرگسی می‌گوید بیش از 10 سال است که دام خود را در کوه نیر به چرا می‌برم و چندین بار گله من با خرس مواجه شده ولی کوچکترین خطری برای من و گله‌ام ایجاد نکرده‌اند.

وی می‌گوید: خرس‌ها معمولا روزها در لانه می‌مانند و شب بیرون می‌آیند، ولی در فصل پاییز و با کوچ عشایر از کوه ترسشان می‌ریزد و شکارچیان از این فرصت برای شکار آن‌ها استفاده می‌کنند.

رئیس اداره محیط زیست کهگیلویه نیز با بیان اینکه کوه نیر یکی از کوه‌های غنی از لحاظ گونه‌های جانوری و گیاهی است می‌افزاید: کوه نیر شرایط مناسب برای زندگی و زادآوری خرس قهوه‌ای دارد.

قدرت علی‌پور با بیان اینکه مأموران حفاظت محیط زیست هر از چند گاه و در صورت ارائه گزارشات مردمی از این کوه بازدید دارند، افزود: با توجه به وسعت زیاد کوه و نیز تعداد محدود محیط‌بانان شهرستان امکان دیده‌بانی از این کوه برای تمامی ایام سال مقدور نیست.

کوه نیر ظرفیت تبدیل شدن به منطقه حفاظت شده دارد

این مسئول با بیان اینکه کوه نیر ظرفیت تبدیل شدن به منطقه حفاظت شده را دارد، یادآور شد: گام‌هایی در این راستا برداشته شده و امیدواریم که هرچه زودتر محقق شود.

وی از برگزاری کلاس‌های توجیهی و تشکیل چندین جلسه با دهیاران روستاهای اطراف کوه نیر سخن گفت و افزود: امیدواریم که مردم در امر اطلاع‌رسانی همکاری بیشتری با محیط زیست داشته باشند تا با همکاری آن‌ها جلوی سوداگران و شکارچیان غیر مجاز را بگیریم.

رئیس یگان حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان اینکه کوه نیر شرایط لازم برای تبدیل شدن به منطقه حفاظت شده را دارد، افزود: مأموران محیط زیست به صورت مقطعی و در فصول شکار گشت‌های دیده‌بانی در این کوه دارند، ولی تا زمانی که این کوه به منطقه حفاظت شده تبدیل نشود نمی‌توان کنترل کاملی برای جلوگیری از شکار در آن داشت.

جمشید عبدی‌پور اضافه کرد: مطالعات طرح تبدیل کوه نیر به منطقه حفاظت شده به صورت کامل انجام گرفته و در صورت تایید شورای عالی محیط زیست این کوه به منطقه حفاظت شده تبدیل خواهد شد.

13920712000519_PhotoL.jpg

به راستی تا کی باید شاهد جولان شکارچیان سودجویی باشیم که بی‌هیچ ترس و واهمه‌ای سال‌هاست در چنین ایامی دست به قلع و قمع خرس‌های کوه نیر می‌کنند.

و آیا زمان آن نرسیده تا با تبدیل کوه نیر به منطقه حفاظت شده دست سودجویان برای همیشه از سر حیات وحش بی‌پناه کوه نیر به خصوص خرس‌های آن کوتاه شود.

به هر حال هر چه مسئولان و مدیران در این زمینه سهل‌انگاری به خرج دهند زمان به نفع شکارچیان و به ضرر نسل خرس‌های قهوه‌ای سپری می‌شود.

گزارش از قاسم خشت‌زر


مطالب مشابه :


6 سکانس برای شکار خرس کوه نیر

محیط بان - 6 سکانس برای شکار خرس کوه نیر - وبلاگی برای تمام محیط بانان ایران و تلاش برای اشاعه




شکار کوک

شکار کوک باد دنه بو که برفه بلند کنه با خودش ببوره.کوکا از گسنگی از کوه جیر بیانبو بون به




گذری در طبیعت کوه پایه خامی(قلات)

گروه شکار و کوهنوردی - گذری در طبیعت کوه پایه خامی(قلات) - پک خرتر پک سهرو کل ول ### برد نمازگه




همه چیز درباره کبک

شکار و طبیعت و از بلندی ها به زیر کشیده و شکارچی های تنبلی را که نای بالا رفتن از کوه را




دارم میرم کوه... شکار آهو

توکای مقدس - دارم میرم کوه شکار آهو - من می اندیشم پس بیشتر هستم!




برچسب :