قانون الزام

قانون الزام شرکتها و مؤسسات ترابری جاده‌ای به استفاده

از صورت وضعیت مسافری و بارنامه (مصوب 31/2/1368)

قوانین و ضوابط:    ماده 1 :      شركت ها و مؤسساتي كه در امر حمل و نقل جاده اي بين شهري مسافر يا كالا اعم از داخلي و بين المللي فعاليت مي نمايند موظفند بر حسب نوع فعاليت براي هر جابجايي از صورت وضعيت مسافري و بارنامه هاي داخلي و بين المللي موضوع اين قانون استفاده نمايند و به جاي آن مجاز به استفاده از اوراق انحصاري، اختصاصي يا انواع ديگر نمي باشند.

         ماده 2 :      بارنامه داخلي موضوع اين قانون عبارت است از سند كاشف از حقوق مالكيت كه طرح آن توسط وزارت راه و ترابري تهيه و از طريق وزارت امور اقتصادي و دارايي چاپ و پس از وصول حق تمبر به ميزان 100 ريال به موجب حواله وزارت راه و ترابري در اختيار شركت ها و موسسات مجاز حمل و نقل جاده اي داخلي كالا براي جابجايي محمولات بين شهرهاي كشور قرار خواهد گرفت.

    تبصره : صدور بارنامه براي حمل محصولات به صورت خرده بار تابع ضوابطي خواهد بود كه از سوي وزارت راه و ترابري و وزارت امور اقتصادي و دارايي تعيين و اعلام خواهد شد و ميزان حق تمبر بارنامه خرده بار 40 ريال تعيين مي گردد.

         ماده 3 :      بارنامه بين المللي موضوع اين قانون عبارت است از سند كاشف از حقوق مالكيت كه طرح آن توسط وزارت راه و ترابري تهيه و از طريق وزارت امور اقتصادي و دارايي چاپ و پس از وصول حق تمبر به ميزان 250 ريال به موجب حواله وزارت راه و ترابري در اختيار شركت هاي مجاز حمل و نقل جاده اي بين المللي كالا قرار خواهد گرفت.

    تبصره : مادامي كه طرح هاي مذكور تهيه و ارايه شده است ابطال تمبر مورد اشاره به روي هر يك از بارنامه هاي بين المللي مورد تاييد وزارت راه و ترابري صورت خواهد گرفت .

         ماده 4 :     صورت وضعيت مسافري موضوع اين قانون عبارت است از فرمي كه طرح آن توسط وزارت راه و ترابري تهيه و از طريق وزارت امور اقتصادي و دارايي چاپ و پس از وصول حق تمبر به ميزان 100 ريال براي حمل مسافربري جاده اي داخلي و 250 ريال براي مسافري جاده اي بين المللي به موجب حواله وزارت راه و ترابري در اختيار شركت ها و موسسات مسافري جاده اي داخلي و بين المللي مجاز قرار خواهد گرفت.

         ماده 5 :      چنانچه شركت ها ومؤسسات ترابري جاده اي مسافر وكالا در خصوص نحوه استفاه از صورت وضعيت مسافري و بارنامه موارد ذيل را رعايت نكنند ؛ متخلف محسوب مي شوند.

    1- بر حسب نوع فعاليت، از اوراق مذكور در مواد(2)، (3) و (4) اين قانون استفاده ننمايند يا به جاي آنها از اوراق عادي استفاده نمايند.

    2- به طور غير مجاز صورت وضعيت مسافري يا بارنامه تهيه و مورد استفاده قرار دهند.

    3- مشخصات مسافر و محموله با اوراق مذكور مطابقت نداشته باشدو يا مندرجات آن را تكميل ننمايند.

    4- نسخه هاي متعدد يك بارنامه و يا صورت وضعيت مسافري رابه صورت متعارض و متفاوت تكميل كنند.

    5- اوراق مزبور در مواد ياد شده را به اشخاص ديگر و غيرمجاز واگذار نمايند.

    6- اورا ق مورد اشاره را براي رانندگان فاقد دفترچه كار (برگ معافيت) معتبر صادر نمايند.

    7- مقررات مربوط به نحوه تنظيم و استفاه از بارنامه وصورت وضعيت و بليط مسافري را رعايت ننمايند.

    سازمان حمل ونقل و پايانه هاي كشور(دراستان ها) در صورت احراز تخلف براي بار اول به شركت يا مؤسسه حمل ونقل تذكر يا توبيخ كتبي داده و براي بار دوم وسوم از يك ماه تا يك سال خدمت مربوط به ارايه بارنامه وصورت وضعيت مسافري و ساير خدمات حمل ونقلي را قطع نموده و براي بار چهارم پروانه فعاليت آن را به طور دايم لغو مي نمايد.

    تبصره 1 : هرگاه شركت يا موسسه اي داراي شعبه يا شعبي باشد و هر يك از تخلفات مندرج در فوق توسط شعبه يا شعب صورت گيرد، سازمان مي تواند به ترتيب مقرر فوق نسبت به تخلفات شعبه يا شعب و يا شركت يا موسسه اصلي اقدام نمايد.

    تبصره 2 : مدير مؤسسه يا مديرعامل شركت متخلف كه پروانه فعاليت آن به طور دايم لغو مي گردد، نمي تواند در شركت يا مؤسسه حمل و نقل ديگري تصدي مديريت را به عهده گيرد يا پروانه فعاليت جديد اخذ نمايد.

    تبصره 3 : تصميم راجع به قطع خدمات مذكور براي مدت يك ماه قطعي و غيرقابل اعتراض مي باشد. تصيم مربوط به قطع خدمات بيش از يك ماه قابل اعتراض بوده و شركت يا موسسه حمل ونقل معترض مي تواند ظرف حداكثر بيست روز از تاريخ ابلاغ تصميم اتخاذ شده اعتراض خود را به كميسيوني مركب از نماينده وزارت راه وترابري يك قاضي به معرفي رئيس قوه قضائيه ونماينده صنف مربوط دراستان كه در محل سازمان حمل ونقل و پايانه هاي استان تشكيل مي گردد، ارايه نمايد. تصميم كميسيون مذكور قطعي و لازم الاجرا است. تصميم راجع به لغو دايم پروانه فعاليت شركت يا موسسه و تعطيل دايم شعبه يا شعب، در مدت مذكور قابل اعتراض بوده وبراي رسيدگي به اين گونه اعتراضات كميسيوني مركب از نماينده وزارت راه وترابري، نماينده كانون عالي انجمن هاي صنفي مربوط و يك قاضي به معرفي رئيس قوه قضائيه در محل وزارت راه وترابري در مركز كشور تشكيل خواهد شد. در هر حال تصميمات و احكام صادره از ناحيه سازمان حمل ونقل و پايانه هاي كشور و كميسيون هاي مذكور نافي حقوق ذينفع در طرح دعوي و اعتراض نزد مراجع ذي ربط قضايي نخواهد بود.

    تبصره 4 : تصميمات اوليه سازمان ياد شده در مهلت مقرر براي اعتراض، غير قابل اجرا است . پس از انقضاي مهلت مذكور نيز چنانچه اعتراض ظرف مهلت قانوني صورت گرفته باشد، تصميم اوليه تا تعيين تكليف قطعي موضوع در كميسيون هاي مندرج در تبصره (3) اجرا نخواهد شد. در صورت عدم ارايه اعتراض، تصميم اوليه قطعي و لازم الاجرا خواهد بود. در صورت اجراي تصميم، شركت يا مؤسسه متخلف موظف است كه بارنامه ها و صورت وضعيت هاي مصرف نشده را در اختيار سازمان موصوف قرار دهد.

    تبصره 5 : دستمزد كاركنان شركت يا مؤسسه حمل ونقل و يا شعبه يا شعب آنها وخسارات قانوني وارده به افراد مذكور در مدت قطع خدمات به وسيله صاحب امتياز و موسسه يا مديران مسئول شركت پرداخت خواهد شد. در اين موارد شركت يا مؤسسه حمل ونقل مكلف است ترتيب حمل كالا (پس از تائيد صاحب كالا و حمل مسافريني را كه قبلا" تعهد رده به وسيله شركت ها وموسسات حمل ونقل مجاز ديگري بدهند و الا مسئول خسارات وارده به اشخاص ثالث خواهد بود. نيروي انتظامي موظف است با اعلام سازمان نسبت به تعطيلي مؤسسه ياشركت حمل ونقل و شعبه و يا شعب آنها در مورد لغو دايم پروانه فعاليت اقدام نمايد.

         ماده 6 :      چنانچه رانندگان وسايل نقليه مسافربري وباربري بدون اوراق ياد شده در مواد ذي ربط اين قانون اقدام به جابجايي مسافر يا حمل بار بنمايند و يا محموله ومسافر همراه آنها با موارد قيد شده در بارنامه و صورت وضعيت مسافري كه در اختيار دارند مطابقت نداشته باشد، متخلف محسوب و ماموران راهنمايي ورانندگي نيروي انتظامي موظفند متخلفان را براساس قانون نحوه رسيدگي به تخلفات و اخذ جرايم رانندگي و از طريق صدور برگه اخطاريه به مبلغ دويست هزار(200000) ريال جريمه نموده و در دفترچه كار (برگ معافيت ) آنان ثبت ومراتب را به سازمان حمل ونقل و پايانه هاي استان مبوطه اعلام نمايند. سازمان مذكور پس از وصول سه فقره گزارش تخلف دفترچه كار(برگ معافيت ) راننده را ضبط و براي بار چهارم آن را لغو مي نمايد.

     هر شخص غيرمجاز كه مبادرت به تهيه و يا استفاده از صورت وضعيت مسافري و يا بارنامه نمايد، به حبس از يك ماه تاشش ماه و جزاي نقدي از يك ميليون (1000000) ريال تا ده ميليون (10000000) ريال محكوم خواهد شد.

    تبصره : تردد در جاده ها بدون همراه داشتن دفترچه كار(برگ فعاليت ) ممنوع است براي دفترچه كار (برگ فعاليت ) به مدت حداكثر شش ماه به تشخيص سازمان ياد شده المثني صادر نخواهد شد. شرايط و ضوابط صدور، لغو، تمديد و تجديد دفترچه كار(برگ فعاليت ) توسط وزير راه وترابري تعيين مي شود و با صدور آن دفترچه كار وكنترل سرعت صادره از سوي نيروي انتظامي لغو مي گردد.

         ماده 7 :      هركس اوراق بارنامه و يا صورت وضعيت مسافري را جعل و تزوير نمايد و يا با اعلام به مجعول بودن آن استفاده كند، به تشخيص دادگاه صالح بر حسب مورد به مجازات هاي مقرر در مواد (532)، (533) و (535) قانون مجازات اسلامي (تعزيرات) مصوب 2/3/1375 محكوم مي شود.

         ماده 8 :     آيين نامه اجرايي در خصوص معافيت از اوراق مذكور در اين قانون در مورد حداقل مسافت، حداقل سرنشين، و حداقل تناژ توسط وزارتخانه هاي راه و ترابري، امور اقتصادي و دارايي تهيه و به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد.

        ماده 9 :     دفترچه كار (برگ فعاليت ) در هر نوبت به مدت حداكثر شش ماه به تشخيص سازمان مذكور ضبط مي شود. درآمد حاصل از محل جرايم موصوف و چگونگي هزينه آن تابع قانون اخيرالذكر مي باشد و هر گونه افزايش جريمه تخلفات رانندگي موجب تسري آن به جريمه تعيين شده در اين ماده خواهدشد.

 


«آئین‌نامه اجرائی موارد معافیت استفاده از اوراق صورت وضعیت مسافری و بارنامه» (مصوب 16/3/69)

ماده 1- موارد مشروحه زیر مشمول صدور و استفاده از اوراق بارنامه داخلی موضوع قانون «الزام شرکتها و مؤسسات ترابری جاده‌ای به استفاده از صورت وضعیت مسافری و بارنامه مصوب 1368 نمی‌باشد.

1. حمل محصولات کشاورزی از مزارع به کارخانجات مربوط واقع در اطراف مزرعه مشروط بر آنکه در مسیر تردد این قبیل محمولات مؤسسه حمل و نقل مجاز وجود نداشته باشد.

2. حمل و نقل کالا از مبداء یک روستا به مقصد روستای دیگر که در مسیر آن، شهر یا بخش دارای مؤسسه حمل و نقل مجاز وجود نداشته باشد.

3. حمل و نقل کالا از روستا به محدوده نزدیکترین شهر (و بالعکس) با حداکثر فاصله بیست (20) کیلومتر.

4. حمل و نقل کالا از شهرها تا شعاع حداکثر پانزده (15) کیلومتر خارج از محدوده آنها.

5. حمل و نقل کالا با وسایل نقلیه باربری که ظرفیت بارگیری آنها دو تن یا کمتر باشد.

تبصره 1- برای وسائل نقلیه باربری با ظرفیت بالاتر از دو تن ، صدور و استفاده از بارنامه الزامی است.

تبصره 2- عدم استفاده و صدور اوراق بارنامه جهت موارد فوق، مانع از اقدام ذینفع در زمینه صدور و استفاده از اوراق و اسناد دیگری که کاشف حقوق مالکیت و موارد نظری آن باشد نخواهد بود.

مقررات منع تغییر وضعیت وسیله نقلیه باربری قبل از اخذ مجوز لازم

ماده 1- هر گونه تغییر در قسمتهای موتور- محور- شاسی و اتاق وسایل نقلیه باربری بدون اجازه قبلی ادارات راهنمائی و رانندگی ممنوع است و صاحبان این قبیل وسایل نقلیه در صورتی که بخواهند هر یک از قسمتهای و قطعات مذکور را تغییر دهند موظفند قبل از انجام هر گونه تغییر وضعیت تقاضای خود را به ضمیمه مدارک مربوطه به اداره راهنمائی و رانندگی محل شماره‌گذاری وسیله نقلیه جهت کسب مجوز تغییر تسلیم نمایند تا در صورت موافقت پس از انجام تغییرات موردنظر کارت مشخصات جدید صادر گردد.

ماده 2 : تبصره: ادارات راهنمائی و رانندگی مکلفند پس از وصول تقاضاها و مدارک مربوطه و قبل از صدور اجازه تغییر وضعیت مراتب را همراه با نظریه فنی به کمیسیونهائی که صرفاً در مراکز استانها تشکیل می‌شود و مرکب از نمایندگان، «وزارت صنایع سنگین و اداره راهنمائی و رانندگی کشور وزارت راه و ترابری» منعکس و طبق نظر کمیسیون مذکور اقدام لازم را معمول نمایند.

تبصره: در صورتی که تغییرات انجام شده بر روی وسایل نقلیه ملکی اشخاص موضوع این ماده از نظر فنی مورد تأیید ادارات راهنمائی و رانندگی قرار نگیرد ادارات مذکور کارت مشخصات جدید مطابق با ظرفیت نزدیک به استاندارد مورد قبول و یا منطبق با ظرفیت اولیه صادر خواهند نمود.

 


مطالب مشابه :


بیمه باربری (حمل و نقل) کالا

7- آخرین مجوز بیمه نامه‌های باربری بیمه‌گذار باید نسبت به و نقل بين المللي




بیمه های باربری

بیمه های باربری در سال ۹۳ / از تذکر تا ابطال مجوز تجاري بين المللي International




قانون الزام

كالا اعم از داخلي و بين المللي فعاليت مي نمايند نقلیه باربری قبل از اخذ مجوز




آشنايی با حمل و نقل بين المللی_ گروه حمل و نقل و پايانه ها - فاطمه سادات ميرشريفی((سودمند))

1-1- کنوانسيونهای بين به کالا متصدی باربری برای هر بسته يا فياتا مجوز لازم را




پشتوانه مالي و اعتباري بيمه کار آفرين چيست ؟

اولين شرکت بيمه خصوصي در ايران است که مجوز فعاليت باربری. مسئولیت اتكائي بين المللي




بررسی تحلیلی قوانین دریایی ایران

نقش صنعت حمل و نقل دريايي در تبادلات تجاري بين المللي و اخذ مجوز باربری دریابي




نمایندگی شرکتهای حمل و نقل

،حمل و نقل بین المللی،مجوز رسمي حق ثبت نام وانت در باربری. پروژه بين المللي ريل




خصوصیات رنگ ها

گروه نمايشي مهراب با مجوز رسمي مركز بين المللي باربری ، خشنودی




نمایندگی شرکتهای حمل و نقل

،حمل و نقل بین المللی،مجوز رسمي حق حمل و نقل و باربری استان كرمان بين المللي




برچسب :