سقط عادتی یا تکراری

 

سقط عادتی یا تکراری با از دست رفتن جنین به تعداد دفعات سه یا بیشتر که معمولآ قبل از ۲۰ هفتۀ حاملگی و بصورت خودبخودی است،  مشخص می شود. در ۵۰ درصد خانم های با سقط  تکراری علت واضحی برای این مسئله پیدا نشده است

علل سقط تکراری

۱-اختلالات رحمی     ۲- نارسائی دهانۀ رحم     ۳- عفونت ها      4-اختلالات اندوکرین     5-  علل هورمونال  6-اختلال فاکتور های ایمونولوژیک   7- اختلالات پلاکتی و فاکتورهای انعقادی خون( ترومبوتیک)  8- اختلالات ژنتیک و کروموزومی     9- فاکتورهای محیطی و فاکتورهای عصبی و غیره.

در ادامه هر کدام از اختلالات فوق مورد بررسی  بیشتر قرار می گیرد:

۱-اختلالات رحم شامل اختلالات مادرزادی در ساختمان رحم و فیبروم رحم و چسبندگی رحم می باشد. علت سقط در زنانی که دارای ناهنجاری رحمی هستند بدرستی معلوم نیست اما غالبا کاهش خونرسانی رحم 0چون با روند طبیعی لانه گزینی و تشکیل جفت تداخل میکند) و کاهش حجم حفره رحم میدانند . این اختلال با سونوگرافی قابل تشخیص است .

اختلالات مادرزادی رحم که حدود ۱۵درصد سقط های تکراری را شامل می شود و نخستین علت شناخته شدۀ سقط تکراری است.

این اختلال به صورتهای مختلف است:

  • رحم با دیوارۀ اضافی داخل حفرۀ آن( رحم سپتوم دار)- این یک اختلال شایع و همراه با سقط تکراری است. ممکن است در ایجاد یک حاملگی موفق  اختلالی ایجاد نکند و ممکن است باعث سقط در سه ماهۀ اول یا سه ماهۀ دوم شود. و یا ممکن است باعث عدم حاملگی شود. تشخیص با سونوگرافی ،عکس رنگی رحم و سایر متدهای جدید از جمله هیستروسکوپی میباشد. درمان آن باعث حاملگی موفق با درصد بالا می شود.

 

  • رحم دو شاخه و یک شاخه : رحم دو شاخه اغلب دربه ثمر رسیدن یک حاملگی مشکلی ایجاد نمی کند. برای رحم دو شاخ و یک شاخ جراحی توصیه نمی شود. در رحم یک شاخه بهترین راه تشخیص  MRI  است. و زمانیکه مادر در دوران بارداری از هورمون استروژن سنتتیک استفاده می کند ( دی اتیل استیل بسترول) باعث نقایصی در رحم جنین دختر می شود که در آینده می تواند باعث سقط های مکرر در آن دختر شود.

 

  • چسبندگی داخل رحم(سندرم آشرمن): در اثر ضربه به بافت پوشاننده حفره رحم ایجاد می شود.این مشکل معمولا به دنبال یک کورتاژ نامنتاسب ویا عفونت به دنبال کورتاژ به وجود می آید و در نتیجه به علت تنگی حفره و نداشتن بافت کافی جهت پاسخ به هورمونهای رحمی،امکان بارداری کاهش می یابد. با جراحی و درمان داروئی امکان بهبودی وجود دارد.

 

  • فیبروم رحم:بسیاری از خانمها با فیبروم یک باروری نرمال و بدون عارضه دارند. ایجاد سقط در میوم رحم بسته به سایز و جایگزینی آن در رحم است.میوم های داخل حفره رحم بیشتر از سایر انواع آن ایجاد سقط می کنند . معمولا ایجاد مشکل در ابتدای باروری است، میوم باعث کاهش خون رسانی به محل کاشته شدن تخمک بارور شده می شود،و درصورتیکه بزرگ باشد، با ایجاد کاهش فضا مانع رشد محصولات بارداری شده و سر انجام باعث از بین رفتن آن می گردد و تقریبآ همیشه با خونریزی در دوران بارداری همراه می باشد.در صورت تشخیص قبل از بارداری با تکنیکهای مدرن جراحی قابل درمان است.

۲-نارسائی دهانۀ رحم یا بی کفایتی سرویکس: دهانۀ رحم (یا سرویکس) ضعیف باعث سقط تکراری می شود، و معمولآ به صورت باز شدن زودرس و ناگهانی و بدون درد دهانۀ رحم بوده و ایجاد زایمان زودرس می کند،که معمولآ در سه ماهۀ دوم بارداری رخ میدهد . درمان آن توسط دوختن دهانۀ رحم(سرکلاز) است.

۳-عفونت ها: ابتلاء مادر به عفونت هایی مثل توکسوپلاسموز- سرخجه- ویروس هرپس- تب خال- و شاید مالاریا و سل و غیره امکان سقط تکراری را بالا می برد. بیماریهای شدید مادراز جمله بیماریهای قلبی شدید ، بیماری خونی شدید،سرطان و بیماریهای التهابی روده میتواند باعث سقط های مکرر شود . ازمایشات شامل:

Toxoplasma IgA ,IgM                                         

Listeria IgA , IgM                                            

Rubella IgA , IgM                                            

CMV IgA , IgM                                                

4- اختلالات اندوکرینی: LPD یا نقص در فاز لوتئال سبب میشود تا تخمدان عملکرد خوبی نداشته باشد و پرو ژسترون کافی تولید نشود یا اینکه تاثیر نامناسبی را پروژسترون روی اندومتر بگذارد.

زیادی LH  و وضعیتی که در ان هورمون مردانه زیاد ترشح میشود هم میتواند باعث سقط شود .

5-علل هورمونال: بیماریهائی مثل کم کاری و پرکاری تیروئید – دیابت کنترل نشده- تولید ناکافی پروژسترون – پرولاکتین بالا، باعث سقط تکراری میشود. خانم های با تخمدان پلی کیستیک به علت افزایش انسولین بالا در آنها و آندروژن بالا ریت بیشتری از سقط تکراری دارند. و آزمایشهای زیر در انها باید بررسی شود:

FBS –TSH-T3-T4-PRL-LH-Progestrone - Testostrone                       

6-اختلال فاکتورهای ایمونولوژیک:احتمال سقط جنین در زنان مبتلا به لوپوس 10تا50درصد گزارش شده است.همراهی لوپوس با سندرم انتی فسفولیپید بیشترین خطر سقط را در پی دارد تا 50 در صد و احتمال سقط مجدد 85% است . سندرم آنتی فسفولیپید که یک مورد شایع و شناخته شدۀ سقط تکراری است. در این نوع اختلال ،از دست رفتن جنین به علت لخته شدن خون در عروق جفت تازه تشکیل شده است . بیشترین زمان از دست رفتن جنین در سه ماه اول بارداری است، ولی میتواند در سه ماه دوم و سوم نیز باشد. قابل توجه است که بسیاری از خانم ها با این اختلال هیچ مشکلی در بارداری ندارند، درحالیکه عده ای دیگر با همین اختلال دچار عوارض بارداری از جمله سقط مکرر می شوند. این اختلال ۱۵% شانس سقط عادتی را بالا می برد. در این افراد باید آزمایشات زیر انجام شود:

 ANA - Anti Sm - Anti phospholipids - Anti DSDNA                         

وآنتی بادیهایLA - aCL

 7-اختلالات پلاکتی و فاکتور های انعقادی خون (ترومبوتیک) : در اینجا نقایصی در فاکتور های ۹و۱۰ و سایر فاکتورهای انعقادی خون وجود دارد و باعث میشود فیبرین تولید شده،جهت کاشته شدن تخمک بارور شده در نسوج رحمی ناکافی بوده و باعث ایجاد لخته در عروق مربوط به جفت در همان ابتدای بارداری شود و در نتیجه جنین نو پا تغذیه ی کافی جهت زنده ماندن نداشته و از بین برود. این اختلال %۵۰ تــا۶۰ % سقط های تکراری را ایجاد می کند. بخوبی قابل درمان است وتا ۹۸% احتمال بارداری موفق وجود دارد. این در صورتی است که پزشک تشخیص دهد و درمان کند. سقط تکراری بعلت اختلالات انعقادی وپلاکتی دو مکانیسم دارد: اول-تمایل به خونریزی در بارداری زیاد می شود، و با از دست رفتن خون امکان بارداری به ثمر رسیده کم می شود. دوم- زیاد شدن استعداد ایجاد لخته در عروق (ترومبوز عروق و بسته شدن آنها).

اختلالات انعقادی یک علت شایع از دست رفتن جنین است. درمان با آسپیرین و هپارین و کورتن طبق دستور پزشک صورت گرفته و ریت موفقیت بسیار بالا است.

 

 کمبود پروتئین C,Sا انتی ترومبینIII  میتوانند ایجاد سقط در سه ماه دوم و سوم کنند. مرده زایی در این بیماران شایعتر است.

 

8- اختلالات کروموزومی : مشاوره ژنتیک به تشخیص سقط در این افراد کمک می کند.

 

 


مطالب مشابه :


هیستروسکوپی وبررسی حفره اندومتر در بیمار مبتلا به ناباروری

میان هفت سری از بیماران که متروپلاستی هیستروسکوپیک جهت درمان سپتوم رحم در بیماران




رحم دو شاخه

این اختلال به صورتهای مختلف است: رحم با دیوارۀ اضافی داخل حفرۀ آن( رحم سپتوم دار)- این یک




سپتوم

نی نی کوچولو nini - سپتوم - اطلاعات مورد نیاز زنان مجرد و متاهل ، باردار و خانواده در خصوص مسایل




کیست تخمدان

هموراژیک و کیستهای حاوی سپتوم عرض را باید به متخصص زنان ارجاع داد)




توده ها و کیست های تخمدان

% از رحمهایی که با عمل جراحی برداشته شده اند دیده میشوند و بیشتر در رحم و سپتوم و




مراقبت های بعد از هیسترکتومی

خارج نمودن رحم اصولا نباید تاثیری در کیفیت زندگی و فعالیت جنسی زنان داشته باشد و در




سقط عادتی یا تکراری

رحم با دیوارۀ اضافی داخل حفرۀ آن( رحم سپتوم دار)- این یک اختلال شایع و همراه با سقط تکراری است.




هیستروسکوپی - تشخیص خونریزی رحم

خونریزی شدید و یا طولانی رحم در بسیاری از بیماران دارای سقط مکرر علت سپتوم رحمی میباشد




بيماريهاي خوش خيم سرويكس

اختلال در نمو گردن رحم سپتوم ممكن است كامل باشد يا ناقص باشد. تماس داخل رحمي با des




گزارشي از سقط هاي قانوني و غير قانوني

( رحم سپتوم دار دهانه رحم نارسا و اندازه رحم بزرگتر نشده بلكه ممكن است كوچكتر شود .




برچسب :