معرفی شهر بروجن

معرفی شهر بروجن

با سلام خدمت دوستان امرو برای شما شهر بروجن که دومین شهر استان چهارمحال و بختیاری است  را معرفی می کنیم

بُروجـِن یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری ایران است. بروجن در بخش مرکزی شهرستان بروجن واقع است. جمعیت این شهر بر اساس آمار سال ۱۳۸۵ برابر با ۴۹٬۰۷۷ نفر بوده است

آب و هوا

از بروجن همواره به عنوان یکی از سردترین شهرهای کشور در گزارشات هواشناسی نام برده می‌شود

در عرض جغرافیایی (۵۱ درجه و ۱۸ دقیقه شرقی) و طول جغرافیایی (۳۲ درجه شمالی) قرار دارد.

ارتفاع این شهرستان از سطح متوسط دریا ۲۱۹۷ متر است.از لحاظ اقلیمی دارای شرایط نیمه مرطوب با تابستان معتدل و زمستان بسیار سرد می‌باشد. تعداد روزهای یخبندان در حدود ۱۲۲ روزدر سال می‌باشد. حداقل مطلق دمای این ایستگاه به ۲۷- درجه می‌رسد و حداکثر مطلق دمای مشاهد شده به ۳۶ درجه سانتیگراد بالغ گردیده‌است. بارش سالانه این ایستگاه بطور متوسط به ۲۴۳ میلیمتر بالغ می‌گردد و دارای دو فصل خشک و مرطوب است. فصل خشک آن از خرداد تا شهریور ادامه دارد و فصل مرطوب آن از مهر ماه آغاز و تا اردیبهشت ادامه دارد. در مجموع بارش فصل زمستان به ۴۴ درصد و پاییز به ۳۲ درصد و بهار به ۲۴ درصد می‌رسد و تابستان ۱ در صد بارش را داراست.

بروجن یکی از مرتفع ترین شهرهای کشور است که این خصیصه بروجن را از جهت محیط زیست حیوانی و گیاهی بسیار غنی و پر جاذبه نموده‌است.

این شهر در دشتی به وسعت حدود ۵۸۰ کیلومتر مربع در شرقی ترین نقطه استان قرار گرفته‌است.

چشمه سیاه سرد و تالاب چغاخور و آداب و رسوم اصیل بختیاری‌ها از جاذبه‌های گردشگری این مناطق به شمار می‌آید.

 تاریخچه

تاریخ دقیق اسکان در این مکان مشخص نیست، هرچند قدیمی ترین تاریخ مسجل برای بروجن را می‌توان بر اساس سنگ مزاری که چندی پیش در این شهرستان با تاریخ فوت متوفی به سنه ۱۰۰۴ هجری قمری یافت شده محاسبه کرد. تاریخ مرکزیت جمعیت به حدی که بتوان آن را شهر نامید به زمان نهضت مشروطیت وتجمع بختیاریهادراین شهربرای فتح اصفهان وتهران می‌رسد.

 جمعیت

رشد جمعیت بروجن پس ازمشروطیت واز دهه‌های سوم و چهارم قرن حاضر آغاز شده و با توجه به موقعیت جغرافیایی آن که در محدوده تلاقی سه استان فارس واصفهان و چهارمحال بختیاری وسه ایل بزرگ بختیاری قشقایی و بویر احمد قرار گرفته از زمینه بسیار مناسبی برای توسعه برخوردار است. خصوصا اینکه یکی از شهرهای اصلی در مسیر ترانزیتی خوزستان به اصفهان نیز محسوب می‌شود.

مردم شهر بروجن امروزه به زبان فارسی تکلم می‌کنند[۳] و در قدیم لهجه‌ای مخصوص به این شهر هم وجود داشته که چند شاعر محلی هم به این گویش اشعاری سروده و می‌سرایند و این لهجه را به طور کامل، تنها در همان اشعار می‌توان یافت و لهجه مردم با آن متفاوت می‌باشد. بخشی ازمردم شهر وبسیاری از شهرهای اطراف بروجن به گویش بختیاری وترکی قشقایی صحبت می کنند.داراب افسربختیاری شاعرشهیر زاده این شهرستان است.همچنین آیت‌الله جهانگیر خان قشقایی فیلسوف نامی جهان اسلام زاده این شهرستان است.

صنایع دستی

قالیهای پشم یلمه‌ای و قالی وقالیچه‌های بختیاری بروجن بسیار مشهور است. در گذشته نیز گیوه این شهرستان شهرت کشوری داشته‌است

موقعيت جغرافيايي شهر بروجن
شهر بروجن دومين شهر استان چهارمحال و بختياري با وسعتي بالغ بر 900 هكتار مي‌باشد ارتفاع اين شهر از سطح دريا حدود 2200 متر مي‌باشد و داراي مختصات جغرافيايي 51 درجه و 17 دقيقه طول شرقي و 32 درجه و 57 دقيقه عرض شمالي مي‌باشد. شهر بروجن يكي از مناطق سردسير ، با تابستانهاي معتدل و چشمه سارهاي متعدد و تفرجگاههاي موجود همه ساله پذيراي ميهمانان از نقاط دور و نزديك كشور مي‌باشد. و نيز منطقه بروجن همچون پل ارتباطي است كه از آن مي‌توان به چهار استان مجاور اصفهان - خوزستان - كهكيلويه و بويراحمد و فارس راه يافت .
وجه تسميه شهر بروجن
در مورد وجه تسميه شهر بروجن نظرات، متفاوتي وجود دارد: عده‌اي چنين اظهار نموده‌اند كه شهر اوليه در اين محل به وسيله برج و باروهايي محصور بوده و به علت كثرت برجهاي آن به نام بروجن يعني دارنده برج‌هاي فراوان ناميده شده است و بنا بر قول ديگري ساكنين بروجن قبل از پيدايش به صورت هفت خانواده در محله اوره كه يكي از دهات بوده زندگي مي‌كردند كه در اثر ظلم و ستم خوانين از اين مكان فرار نموده به مكان فعلي آمدند كه اين مكان به نام اوره جسته ناميده شد كه به مرور زمان به اورجن و سپس به بروجن تغيير نام يافت.
تاريخچه فرهنگ و هنر و آموزش شهر بروجن
بنيانگذار فرهنگ بروجن را مي‌توان مرحوم شهاب‌السلطنه ناميد كه در سال 1274 مدرسه‌اي وسيع با مركز كاردستي تاسيس كرد كه قبل از آن حتي در اصفهان چنين مدرسه‌اي نبود و از استادان به نامي چون شيخ محمدطاهر نطنزي (مدير) و سيدميرحسين مجدالادباء و ميرزاعبدالرحيم خان شيرازي، ميرزاسيف‌ا.... خان (معروف به تيمسار) و يك معلم زبان انگليسي كه بلژيكي بود، استفاده مي‌نمود و كليه دروس فارسي و انگليسي و برخي فنون و مهارت‌ها در اين دارالفنون كوچك تدريس مي‌شد. مخارج اين مدرسه را شخص شهاب‌السلطنه پرداخت مي نمود. پس از 29 سال اين دبستان منحل و بعدها اميرقلي اشراقي در منزل خود دبستاني به نام دبستان ملي تأسيس كرد و چندين سال اين مدرسه داير تا اينكه در سال 1309 به دستور وزير فرهنگ وقت يك ساختمان سه كلاسه در بروجن ساخته شد. بعدها مردم اين مدرسه را جمال‌الدين نام نهادند. اين همت‌ها و تلاش افرادي چون ملاذوالفقار باعث گرديد بروجن به شهري با سطح علمي بالا و تربيت پزشكان و متخصصان عالي رتبه دست يابد و هم اكنون نيز فارغ‌التحصيلان مدارس بروجن در خارج از استان و كشور به عنوان اساتيد طراز اول مشغول خدمت هستند. علاوه بر آن در زمينه شعر و هنر نيز سرآمد بوده و از شعرا و استادان بنامي برخوردار است.
قسمت ورودي از طرف شمال شهر نيز نمايانگر رشادت‌ها و ايثارگري‌هاي دلاور مردان سپاه اسلام است كه به نام روضه الشهداء ناميده مي‌شود كه 230 تن از عزيزانمان در اين مكان مقدس آرميده‌اند كه جلوة خاص و زيبائي به شهر بخشيده و همه روزه محل زيارت مردم شهيدپرور بروجن است و خاطرات لاله‌رويان دفتري از عشق و ايثار است و مقتداي اين شهيدان عزيز سالار شهيدان كربلا اباعبدا...حسين (ع) مي‌باشد، كه اين شهيدان خود نيز شاهدي گويا بر فرهنگ غني اسلامي مردم غيور اين شهر مي‌باشند.
حاج شيخ علي :

اين مسجد با شبستان زيبا كه سقف آن به صورت طاق ضربتي با نماي شاخ‌بزييا ضربدري ساخته شده بيش از 150 سال قبل در اواسط حكومت قاجاريه ساخته شده زيبايي و سبك معماري شبستان مسجد حاج شيخ علي در تداوم معماري صفويه در ساخت بناهاي مذهبي و مساجد است.

پل مصلي: در سال 1319 هـ .ق با يك دهنه و يك شيوه استادانه‌اي ساخته شده و در كنار آن آسيابآبي وجود داشته، پل داراي كتيبه سنگي بوده و در سال شمسي پس از وقوع سيل 1352در زير خاك و آوارمدفون شده كه در سال 1380، عمليات خاكبرداريو بازسازي پل آغاز و در حال حاضر احداث مجموعهخدماتي-فرهنگي در اطراف آن در دست


حمام مكتب‌خانه: بيش از يكصد سال قبل ساخته شده است ، حمام داراي هشتي ورودي، سربينه و ميان در گرمخانه و خزينه آب گرم و سرد مي‌باشد.گرمخانه حمام داراي چهارستون سنگي و سقف طاق گنبدي به شيوه حمام‌هاي رايج زمان خود ساخته شده است. در حال حاضرتبديل حمام مكتب‌خانه به چايخانه و سفره خانه سنتي در دست اجرا است.

سقاخانه : يكي از اماكن فرهنگي و مذهبي شهر مي‌باشد كه به علت ارادت‌ اهالي به ائمه اطهار (س) و خصوصاً حضرتسيدالشهداء (ع) شكل گرفته است.

تفريحگاه سياسرد
معروفترين تفريحگاه شهر بروجن سياسرد مي‌باشد كه در فاصله 6 كيلومتري جنوب شهر واقع شده است. كوه سياسرد 2644 متر از سطح دريا ارتفاع دارد و مشرف به دوچشمه آب بسيار گوارا است در اين منطقه درختان چنار با قدمت 750 ساله وجود دارد و داراي طرح جامع و تفصيلي مصوب مي‌باشد وسعت تفريحگاه 60 هكتار مي‌باشد كه داراي بوستانهاي زيبا و سكوهاي نشيمن و جاده دامنه كوه با چشم‌انداز زيبا غرفه‌هاي فروش مواد غذايي و آب شرب بهداشتي –مسجد و پاركينگ و سرويسهاي جديد بهداشتي و روشنائي كامل مي‌باشد و همه ساله در فصل‌هاي مختلف سال خصوصاً بهار و تابستان روزانه پذيراي چندين هزارنفر ميهمان از نقاط مختلف استان و شهرهاي مجاور مي‌باشد كه بر همين لحاظ اين تفريحگاه به عنوان منطقه نمونه گردشگري ملي در هيئت محترم دولت به تصويب رسيده است.

تأسيسات و تجهيزات شهري
ترمينال مسافربري ملت با 5 تعاوني مسافربري و كيوسك فروش مواد غذايي و آژانس مسافرتي و امكانات رفاهي روزانه آماده خدمت‌رساني به صدها مسافر مي‌باشد.
ساختمان آتش‌نشاني مجهز به 6 دستگاه كاميون آتش‌نشاني و يكدستگاه پيش‌رو همراه با بي‌سيم و تجهيزات مورد نياز در سه شيفت كاري و به صورت شبانه‌روزي در خدمت شهروندان مي‌باشد.
ساختمان اداري شهرداري كه با زيربناي 4250 مترمربع در 5 طبقه در زمان تصدي مرحوم مهندس سهراب نوآئين بنا گرديد.
ميادين و بلوارها : شهر بروجن داراي 4 ورودي از محور بروجن-مباركه و بروجن-شهركرد و بروجن-لردگان و بروجن-شهرضا مي‌باشد و ميادين عبارتند از: آزادگان- امام خميني (ره)-آزادي- انقلاب-شهيد بهشتي-معلم-بسيج
شهرداري بروجن با بهره‌مند بودن از كارخانه آسفالت تمام اتوماتيك 60 تا 80 تني و ماشين‌آلات راهسازي و پخش آسفالت فعاليت‌هاي عمراني خود را انجام مي دهد.
احداث دودستگاه جايگاه CNG در سطح شهر با مشاركت سازمان بهينه‌سازي مصرف سوخت كشور يكدستگاه آن مورد بهره‌برداري قرار گرفته.
از ديگر امكانات شهر مي‌توان استخر سرپوشيده شهرداري و پاركينگ عمومي و كتابخانه شهرداري را ذكر نمود.

اداره امور شهر
امور شهر بروجن در سالهاي قبل از تأسيس بلديه توسط خوانين اداره مي‌گرديده بطوريكه افرادي همچون حاج‌شهاب‌السلطنه به عنوان خان و نيز مرحوم حاج سيدمصطفي حائري به عنوان روحاني مورد احترام مردم شهر نيز بر امورات جاريه نظارت داشته.
تا اينكه براي اولين بار در سال 1312 بلديه بروجن تأسيس و آقاي صبور و موثق و افراد ديگري كه اطلاعي از نام آنها نيست به عنوان رئيس بلديه مشغول و امورات شهر را اداره مي‌نموده‌اند و بعداً افرادي همچون ميرزاتقي شارقي-فرج‌ا... ضرغام- نورا... برجيان_ آقاي ثامني_ ميرزاتقي شارقي _ اميرمعزي_ سيدي و سيدسراج الدين سيدين به عنوان شهرداران قبل از انقلاب مشغول انجام وظيفه در شهرداري بوده‌اند كه در آن زمان وسعت شهر محدود بوده كه علاوه بر محله‌هاي قديمي شهر كه عبارتند از محله سرمصلي، محله پائين، محله در قلعه بالا، محله ظلم‌آباد و محله در كاروانسرا نيز محله‌هاي جديد همچون محله حسن‌آباد، محله دانشسرا، محله چهارصددستگاه و محله اردوبار نيز ايجاد شده است .
با پيروزي انقلاب اسلامي رشد و توسعه اصلي شهر آغاز گرديده و علاوه بر تغييرات چشمگير ايجاد شده در چهره شهر از نظر ايجاد محله‌هاي جديد و خيابان و بلوارها و فضاي سبز شهري امكانات شهري از جمله توسعه شبكه آب آشاميدني و فاضلاب شهري – مخابرات و گازرساني به منازل و حمل و نقل درون‌شهري و غيره انجام گرديده ، صنعت شهر نيز شروع به شكل‌گيري تا اينكه شهرك صنعتي بزرگ شهر كه امكان اشتغال بيش از دو هزار نفر را ايجاد نموده به وجود آمد و شهرداري با ارائه خدمات قابل توجه در چهره شهر تغييراتي را ايجاد نموده.

منابع:ویکیپدیا -شهرداری بروجن


مطالب مشابه :


ساخت کاردستی با سی دی

دخترانه - ساخت کاردستی با سی دی - سی دی قابلیت بسیار خوبی در انعکاس نور دارد و همین مورد




کتاب ریاضی سال اول دبیرستان به همراه راهنماهاي تدريس و نقد مؤلفين از تدريس فوق

نمونه اي از تدريس رياضي 1 ،همراه با نقد مؤلفين از تدريس




چگونه معاونان مدرسه مي‌توانند در ارتقاي كيفيت فعاليت‌هاي آموزشي و پرورشي مدرسة خود مؤثر باشند ؟ (4)

مبينا سيدي- مقام و فكر مي‌كنم با انجام اين پروژه اين نمونه سوال و كاردستي معلم




معرفی شهر بروجن

با سلام خدمت اي وسيع با مركز كاردستي تاسيس كرد كه سيدي و سيدسراج




خاطرات زیبا و خواندنی از معلمان ابتدایی

خاطره اي از شمسي صاعدي آموزگار دبستان سيدي اجراي طرح باغ كرامت با تهيه كاردستي




تجارب و خاطرات شیرین در طرح کرامت

خاطره اي از شمسي صاعدي آموزگار دبستان سيدي اجراي طرح باغ كرامت با تهيه كاردستي




1193. ويژه برنامه‌هاي شبكه دو سیما به مناسبت ماه مبارك رمضان و تابستان 90

گروه معارف شبكه دو سيما با تهيه و پخش چون هومن سيدي، كوروش ها آموزش كاردستي




زیارت نامه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها

كاردستي. وَ الْحُسَيْنِ سَيِّدَيْ شَبَابِ دوستم با آن كه شما با او




معرفی نویسندگان و اثار انان

آشنايي با Access كاردستي بابا نوئل مهدي مهريزي --- حرف‌هاي فيروزه‌اي- حسين سيدي ساروي




برچسب :