بازیافت و تفکیک زباله در تهران

«تفكيك زباله بايد از زير سيني آشپزخانه آغاز شود.» اين جمله را دكتر محمدباقر قاليباف در روز زمين پاك گفته بود؛ با اين نوع تفكر، هر فرد در داخل خانواده بايد بتواند قدم‌هاي ابتدايي و اصلي را در كمك به پاكسازي زميني كه در آن زندگي مي‌كند، بردارد.

شايد خواندن آمار زير شما را متعجب كند؛ اما جاي تعجب نيست، لطفا با چشم‌هاي باز آمار زير را بخوانيد: «ايراني‌ها هر روز حدودا 40 هزار تن و تهراني‌ها بيش از 7 هزار تن زباله توليد مي‌كنند.» شايد آمار زير جالب‌تر و تكان‌دهنده‌تر باشد؛ چرا كه وقتي اسم «نفت» در جايي مي‌آيد، عرق ملي ما ايراني‌ها كمي مي‌جوشد: «تهراني‌ها سالانه 30 ميليون و 350 هزار دلار پلاستيك، 55 ميليون دلار پسماند غذايي آشپزخانه، 35 ميليون دلار كاغذ و مقوا و فقط 50 ميليون دلار نان در مركز دفن كهريزك زير خروارها خاك دفن مي‌كنند كه بازيافت آن سالانه بيش از 200 ميليون دلار صرفه‌جويي ارزي به دنبال خواهد داشت. به عبارت ديگر، اين رقم معادل 12 ميليون و 850 هزار بشكه نفت خام است!»

بله، آمار عجيبي است. اما وقتي اسم طرح «بازيافت زباله» به ميان مي‌آيد، ميزان اين شگفت‌زدگي كمتر مي‌شود.بهمن‌ماه 84، همايش «بازيافت» با هدف ارتقاي مشاركت شهروندان در منطقه 19 شهرداري تهران برگزار شد. در اين همايش كه از اولين اقدام‌هاي جديد شهرداري تهران به شمار مي‌رفت، وضعيت بازيافت زباله‌هاي شهري بررسي شد. پس از آن و در سالروز زمين پاك، برنامه‌هاي مهم شهرداري تهران در پايتخت مطرح شد: «تفكيك زباله در مبدا به صورت تر و خشك از طرح‌هاي شهرداري است.»

دكتر مسعود كرباسيان، معاون خدمات شهري شهرداري تهران، در ارديبهشت‌ماه 85 گفت كه در سيستم سنتي، تنها بعضي از اقلام باارزش مانند پلاستيك، كاغذ و نان خشك توسط عوامل و زباله‌يابان، آن هم به صورت موردي از مبادي خاص و يا غيراصولي از سطح معابر، تفكيك و جمع‌آوري مي‌شود. اما در رويكرد جديد، اولا جداسازي بايد در محل توليد باشد كه شامل كليه مواد خشك است و جمع‌آوري آن توسط پيمانكاران واجد شرايط انجام شود و تمام مراكز و مبادي را پوشش دهد. در صورت اجراي كامل اين طرح، حدود دويست فرصت شغلي در تهران ايجاد مي‌شود.كرباسيان از واحدهاي مختلف بازيافت و پردازش در مجتمع آرادكود هم گفته بود: «با وجود واحدهاي مختلف بازيافت و پردازش در اين مجتمع، حدود سه هزار تن از زباله‌هاي ورودي به مركز دفع،‌ وارد فرايند بازيافت و پردازش شده، سپس نسبت به جداسازي ساير موارد خشك اقدام و باقي‌مانده  به درصد بالاي مواد آلي وارد پروسه كمپوست‌سازي مي‌شود كه بهينه‌سازي سيستم‌هاي موجود و بالا بردن ظرفيت‌ آنها تا پنج هزار تن در روز از برنامه‌هاي در دست اقدام سازمان بازيافت است.»

در كنار بحث‌هاي علمي مربوط به اين طرح، شهرداري تهران مجموعه برنامه‌هايي فرهنگي را هم در راستاي آموزش به شهروندان در نظر گرفته بود. تيزرهاي تلويزيوني آموزش تفكيك زباله‌هاي خانگي از اين برنامه‌ها بود. علاوه بر آن، آموزش چهره به چهره به تهراني‌ها و آموزش در مناطق و برگزاري همايش‌ها و جشنواره‌هاي بازيافت از سلسله‌برنامه‌هاي فرهنگي شهرداري تهران به شمار مي‌رفت. خردادماه 85 جشنواره بازيافت زباله در پارك چيتگر برگزار شد و تعدادي از شهروندان كه در طرح تفكيك زباله مشاركت مستمر داشتند، جوايزي را دريافت كردند. حتي شهرداري منطقه 14 تهران هم تصميم به آموزش طرح تفكيك زباله و بازيافت مواد در مدارس منطقه گرفت. شهرداري منطقه 14 دانش‌آموزان را «سفيران» اطلاع‌رساني به خانواده‌ها دانسته بود كه نقش مهمي در آگاه‌سازي اطرافيان دارند.برگزاري جشنواره تفكيك و بازيافت زباله، تجربه خوبي بود. اين جشنواره‌ها و اهداي جوايز به شهروندان مشاركت‌جو انگيزه خوبي براي بسياري از تهراني‌ها شد.

از سوي ديگر، اين طرح باعث شد كه تعدادي از گروه‌هاي مردمي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد از آن استقبال كنند. مديرعامل سازمان بازيافت و تبديل مواد شهرداري تهران در مردادماه 85، مشاركت تشكل‌هاي مردمي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد را در امور زيست‌محيطي شهري و در زمينه روشن‌سازي افكار عمومي و آموزش خانه به خانه حائز اهميت دانست. شايد بر پايه همين طرز تفكر بود كه قرار شد تا پايان سال 85، دو ميليون خانوار تهراني تحت آموزش چهره به چهره طرح بازيافت قرار بگيرند. تا پايان شهريورماه امسال 700 هزار خانوار تحت آموزش قرار گرفته بودند. همزمان كيسه‌هاي زباله رايگان، مخصوص زباله‌هاي تر و خشك، بين شهروندان توزيع مي‌شد تا طرح تفكيك زباله از مبدا بين خانوارها نهادينه شود.

طرح تفكيك و بازيافت زباله‌ها علاوه بر آن‌كه مي‌تواند تهران را از آلودگي‌هاي زيست‌محيطي نجات دهد، در رونق بخشيدن به اقتصاد شهري هم تاثيرگذار خواهد بود؛ چرا كه از سويي گفته مي‌شود اجراي كامل طرح تفكيك زباله از مبدا، 40 ميليارد تومان درآمدزايي به دنبال دارد. چون از هزينه‌هاي جمع‌آوري زباله كاسته مي‌شود و نيز در ايجاد اشتغال و ايجاد توسعه پايدار موثر است. از سوي ديگر، طي گفته شهردار تهران، بازيافت زباله‌هاي شهر تهران مي‌تواند سالانه خوراك دام، از جمله بيش از 75هزار راس گاو گوشتي را تامين كند.به خوبي مشخص است كه امروزه زباله‌هاي شهري يكي از بارزترين معضل‌هاي بهداشتي و زيست‌محيطي شهر به حساب مي‌آيند كه نمي‌توان بر اين مشكل بزرگ شهري با رويكرد سنتي فائق شد. اما اگر به همين مشكل شهري نگاهي علمي داشت، مي‌توان پسماند‌هاي مخرب شهري را به فرصتي طلايي براي شهر تبديل كرد. مديريت عاقلانه پسماندهاي شهري امروز يكي از راه‌هاي موثر حفاظت از محيط زيست است.

منبع: hamshahrionline


مطالب مشابه :


راه اندازی مرکز شماره گذاری خودرو و استقرار دفاتر اسناد رسمی در چیتگر تا پایان سال

در روز جمعه براي خريد و فروش خودرو مراجعه مي كنند مركز چيتگر به امكانات مورد




آدرس جایگاههای سوخت در سطح کشور--گاز

تهران چيتگر قزوين نواب نواب شمالي ، ضلع غربي غياث آباد ، مركز خريد و فروش خودرو 4




"جزئيات جديد از برنامه ترور محفل اصلاح طلبان " و "جزئيات فعاليت مافياي ثروت و قدرت "

علاوه بر اين فرزندان آقاي هاشمي، خريد و فروش و امكانات مركز خودرو ـ تعمير و




بازیافت و تفکیک زباله در تهران

خريد و فروش هاي ورودي به مركز دفع،‌ وارد در پارك چيتگر برگزار شد و تعدادي از




محیط زیست و بازیافت

خريد و فروش بازيافت خودرو كاج پارك جنگلي چيتگر آسيب ديدند و تا بن خشك شدند، ولي




جزئيات استفاده خاندان هاشمي رفسنجاني از مملكت ما مردم ايران اسلامي

رفع موانع فروش و عوامل كاهش خريد و فروش صنايع و امكانات مركز




نواحی عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران

و فروش مال همشهری و تحت عنوان لیزینگ خودرو خريد و فروش




آشنايي با مترو

بهره برداري از ايستگاه چيتگر (خط 5 فروش بليت به دو تنها براي يك بار سفر و در همان روز خريد




برچسب :