چای شناسی


انواع چای :     
تمام انواع چای را می توان به سه گروه عمده تخمیری ( چای سیاه ) تخمیر نشده( چای سبز ) و نیمه تخمیری ( چای اولانگ و پوچونگ ) تقسیم کرد .

ترکیبات چای :
ترکیبات اساسی برگ چای عبارتند از :
آب ، تانن ، کافئین ( تئین ) ،‌اسانسهای روغنی ،‌آلبومین ، قند پکتین و خاکستر

ارزش غذایی چای :
نوشابه چای علاوه بر کافئین دارای مقداری پروتئین و ئیدراتهای کربن است . چای به تنهایی از نظر مقدار کالری که به مصرف کننده می دهد بسیار کم است و در حدود ۴ کالری در یک فنجان چای ( ۱۷۰ گرم ) می باشد . چای دارای ویتامین های متعددی از گروه B  شامل ویتامین B1 و B2 و اسید فولیک و اسید پانتوتنیک و نیز مقدار قابل ملاحظه ای ویتامین P ( نیاسین ) می باشد . برگ سبز چای از نظر ویتامین C  غنی است .

مراحل تولید چای :
چای به دو شیوه سنتی ( ارتدوکس ) و غیرسنتی ( C.T.C ) تولید می شود . تفاوت این دو شیوه به نوع مالش و لوله کردن برگ سبز چای مربوط است . در شیوه C.T.C کلیه سلولها و رنگدانه های چای اکسیده می شوند و در نتیجه این نوع چای از نظر رنگ و کیفیت نسبت به شیوه سنتی برتری دارد .

مراحل تولید چای به شیوه ارتدوکس ( سنتی )‌ به طور خلاصه عبارت است از:
الف ) پلاساندن
هدف این مرحله کاهش رطوبت برگها به میزان ۴۰ درصد و کاهش مقدار کافئین و تانن و کلروفیل و تبدیل نشاسته به قند می باشد .
ب - مالش
در این مرحله شیره گیاه از سلولها خارج می شود و برای مرحله بعد آماده می شود . در این مرحله ماده گس چای
(تانن ) از سلولها خارج و در اثر تماس با هوا کمی سیاه رنگ می شود
ج - تخمیر
در این مرحله حدود ۵۰ درصد از تانن چای از بین می رود و قسمتی هم اکسیده و به مواد معطر افزوده می شوند . در موقع اکسیده شدن تانن همزمان با زیاد شدن رنگ ، بوی علفی و رنگ سبز آن از بین می رود .
د - خشک کردن
در این مرحله برگهای چای به سرعت در حرارت خشک ۸۵-۹۰  درجه سانتیگراد خشک و بلافاصله سرد می شوند .

درجه بندی چای :  
چای بعد از عملیات تولید ،‌درجه بندی می شود و به انواع قلمی ، شکسته ، باروتی و خاک چای تقسیم می گردد .
رنگ چای : چای به سه رنگ مورد استفاده قرار می گیرد :
۱ - چای سیاه ۲ - چای سبز ۳ - چای قرمز
هر سه نوع چای قابض ، محرک ،‌ مسکن و مدر یا ادرارآور و معرق است و دارای اثرات آرام بخشی روی سلسله اعصاب می باشد .
چای چیست؟

چای یک نوشیدنی حاوی کافئین  میباشد که با خیساندن بـرگـهـای گیاه کاملیا سیننس(CAMELLIA SINENSIS) آب داغ تـهــیه میگردد. کشورهای عمده تولید کننده چای عـبــارتند از: چین، هند، بنگلادش، پاکستان، ایران، کره، ســریلانکا، تایوان، ژاپن، استرالیا، آرژانتین، کنیا، اندونزی و نپال.
برگهای چای پس از چیدن مانند سیبی که در معرض هواقرار میگیرد تغییر رنگ میدهد، خیلی سریع پژمرده شــده و اکسیده میگردند. علت آن تخمیر آنزیمی است که باعث
تجزیه کلروفیل و آزاد شدن تانین برگهای چای می گــردد. چای به 4 گروه بر اساس درجه و مدت زمان اکسیداسیون برگ هـای چــای تـقسیم بندی می شود. در واقـــع رونــد اکسیـداسیــون در هــر گــروه در مـــرحــله خاصی با خارج ساختن آب برگها توسط حرارت دادن متوقف میگردد.
چای سیاه (BLACK TEA):

روند تولید آن به این نحومی بـاشد که برگهای چای را پس از برداشت آن در دما و رطوبت کـنـتـرل شـــده رهــا می کنــنــد تــــا اکسید گردد.
اکسـیـداسیـون در چای سبز قابل ملاحظه بوده و مدت آن2  هفته تا یک ماه بطول می انجامد. سـپس برگـهای چای خشک می گــردند تا رونداکسیداسیون متوقف گردد. چای سـیاه نـســبت به انواع دیگر کافئین بیشتری دارد بهـمین خاطر طعم آن قویتر می بـاشد. امــا بــر خلاف چای سبز، چای سیاه طعم خودرا پس از گذشت سالها از تاریخ تولید حفظ میکند. این نوع چای متداولترین و پر مصرف ترین نوع چای در دنیا میباشد.   

انواع دیگر چای بر حسب ترکیبات آن

•  چای یخ (ICED TEA): معمولا به چای اندکی لیمو ترش و شـیـره ذرت اضـافـه شــده و درون فنجان حاوی یخ ریخته شده و سرو می گردد.
.  سبک انگلیسی(ENGLISH STYLE): در این روش چای همراه با خامه و لیمو ترش سرو میگردد.
•   بوبا (BUBBLE TEA،BOBA): این نوشیدنی تشکیل گردیده از چای یخ، شـیـر و گـوی های صمـغ مـانـنـدی کــه بــــه مروارید موسوم بوده و از گیاه تاپوئیکا تهیه میگردد.
•  چای کیسه ای (TEA BAG): در چـای کـیــســه ای از خاک چای استفاده میگـردد کــه از نظر دوستاران چای زیاد محبوب نمیباشد.
* در فرهنگهای مختلف چای را همراه با مواد گوناگونی مصرف میکنند مانند:هل، شکر، عسل، لیمو ترش، شیر، مربای میوه ها و چاشنی های دیگر.

چای سبز
چای سبز معمولاً برای معالجه بیماریها تجویز می شود. اما مردم در تمام نقاط جها ن پی برده اند که نوشیدن چای سبزبطور روزانه فواید سلامتی زیادی دارد. چای سبز ماده پیشگیری کننده مهمی در قبال سرطان، افزایش چربیهای خون، سفت شدن رگها و حفره های دندان تلقی میشود. این گیاه در قبال اسهال خونی ناشی از باکتری مصونیت ایجاد می کند. چای سبز در رفع پاره ای از عفونتهای قارچی، باکتری و حتی ویروسی (نظیر سرماخوردگی عادی) نیز مفید است. تفاوت بین چای سبزو سیاه در نحوه عمل آوری آنهاست. برگهای تازه چای کمی بخار داده میشود و سپس به سرعت در چای سبز خوشکانده میشود. این عمل از کنش آنزیمها در متلاشی کردن مواد غذایی و مغزی موجود در چای بنام "پلی فنول" که عناصر ضد سرطانی چای سبز محسوب میشوند، پیشگیری می کند. پلی فنول چای سبز حتی در مقایسه با ویتامین های C و E ضد اکسید کننده بهتری است. چای سبز برای سیستم هاضمه شما نیز مفید است. چای سبز سبب میشود که روشنتر فکر کنید و حتی قوه بینایی شمارانیزتقویت می کند. این گیاه رگها را تقویت و از تجمع چربیهای زیاد در خون جلوگیری می کند. این گیاه خلط را از گلوی ملتهب پاک و اثر مواد سمی را خنثی می کند. "تانین" موجود در این گیاه می تواند از تداوم اسهال جلوگیری کند. اگر در صدد افزایش میزان تانین در چای هستید، بگذارید بیشتر دم بکشد.

معرفی گیاه
گیاه چای، گل بزرگی است که دارای برگهای همیشه سبز است. چای سبز اثالتاً بومی چین است که در آن کشور بیش از پنج هزار سال مورد مصرف بوده است. امروزه چای در تمامی نقاط آسیا و بخشهایی از خاورمیانه و آفریقا نیز کشت میشود. چای سیاه در آمریکا بیشتر رایج است و تخمیر داده میشود و به اندازه چای سبز سالم نیست. چای سبز تخمیر داده نمیشود (چای اولانگ نیمه تخمیر شده است).

ترکیبات گیاه
غنچه برگ و برگهای جوان بهترین بخش چای سبز هستند. چای حاوی کافئین آلکالوئیدهای پورین، تئوفیلین و تئوبرومین است. اما فعال ترین ترکیبات موجود در آن عبارت است از پلی فنولها که بسیاری از خواص درمانی و پیشگیرانه ناشی از وجود آنها است.

اشکال موجود :
اغلب فرآورده های چای سبز به صورت برگ خشک چای عرضه میشوند. البته عصاره های تهیه شده از برگها و غنچه برگ آن موجود است. چای سبز حاوی 300 تا 400 پلی فنول و 50 تا 100 میلی گرم کافئین در هر لیوان است. فرآورده های چای سبز عاری از کافئین دارای پلی فنولهای فشرده (60 تا 89 درصد کل پلی فنولها) است.

نحوة ‌مصرف :
یکی از عناصر فعال در چای سبز به اندازه آسپیرین ازتجمع پلاکتهای خونی جلوگیری می کند که این اثر جریان خون را بهبود می بخشد. چای سبز از سخت شدن رگها نیز جلوگیری می کند. تحقیقات مردمی نشان می دهد که در کشورهایی که مردم هر روز چای سبز مصرف می کنند موارد سرطانی کمتر بوده است، هر چند بین این دو هیچ رابطه علت و معلولی تایید نشده است. اما چای سیاه فاقد خاصیت مشابهی است. در واقع، اگر به مقدار زیادی چای سیاه مصرف کنید، ضریب خطر ابتلا به سرطان راست روده، کیسه صفرا و مخاط رحم را افزایش می دهید.
اثرات ضد سرطانی چای سبز در موارد سرطان مجرای معده- روده ای، سرطان ریه و پستان بیشتر نمایان است. چای سبز قویاً به عنوان جایگزینی برای چای سیاه و قهوه توصیه میشود. نوشیدن روزانه سه لیوان چای سبز (حاوی سه گرم مواد حل شدنی، یا 240 تا 320 گرم پلی فنولها) یا روزانه 300 تا 400 میلی گرم عصاره استاندارد چای سبز (عصاره ها باید حاوی 80 درصد پلی فنولها و 55 درصد اپی گالوکزچین) میزان مصرفی چای سبز است. انواع فرآورده های کپسولی و مایع چای سبز نیز قابل دسترسی است.

تداخل های احتمالی :

اگر داروهای الکالین (نسخه ای یا بدون نسخه) مصرف می کنید، بهتر است که از مصرف چای بپرهیزید. تانین موجود در چای با داروهای الکالین (قلیایی) تداخل پیدا می کند که این امر سبب میشود که داروها کم اثر باشند.

چای هیچ گونه کالری نداشته مگر آنرا با شیر یا سایر شیرین کننده ها شیرین کنید. افرادی که مایلند با دریافت کمتر از 250 کالری کمتر در روز بتوانند در هر هفته یک پوند وزن کم کنند می توانند با خیال آسوده از این نوشیدنی بدون کالری استفاده نمایند . چای باعث افزایش متابولیسم بدن شما می شود بسیاری از مردم در مورد کم بودن متابولیسم بدنشان شکایت دارند و می گویند این امر باعث چاقی در آنها می گردد . چای سبز به عنوان یک فاکتوری که واقعا باعث افزایش سرعت متابولیسم میشود به اثبات رسیده و شما می توانید 70 الی 80 کالری اضافی دریافتی خود را نیز با نوشیدن فقط 5 فنجان چای سبز در روز بسوزانید . پس از یک سال شما قادر خواهید بود که 4 کیلوگرم از وزن خود را فقط با نوشیدن چای سبز از دست بدهید .البته 15 دقیقه پیاده روی روزانه نیز همین اثر را خواهد داشت . کدام چای بهتر است ؟ چای سبز – سیاه- یا سفید همه ی انواع چای حاوی مقادیری فلاونوئید می باشند . چای سبز و سیاه هردو از گیاه بدست می آیند اما چای سبز در زمان کوتاه تری خشک شده و در مرحله ی تخمیر وارد نمی شود بر خلاف چای سیاه. بنابراین مقادیر کمتری از فلاونوئید – ماده ی مفید چای – را از دست می دهد

نقش چای در پیشگیری و درمان انواع بیماریها

چای و پلی فنل های موجود در آن نقش بازدارنده علیه بسیاری از کارسینوژنها ( سرطانها ) دارد از جمله سرطانهای پوست ، ریه ، مری ، معده ، کبد ، روده و لوزالمعده و غدد .
چای همچنین باعث از بین بردن سموم ایجاد شده در حین پخت غذا ، کاهش اثرات سوء مصرف بعضی داروها و کشیدن سیگار در بدن ، کاهش انباشتگی آهن در بدن بیماران مبتلا به هموکروماتوزیس، جلوگیری از ابتلا به بسیاری از انواع بیماریهای التهابی و عفونی ، جلوگیری از شکسته شدن DNA و تولید پراکسیدها در بدن و جلوگیری ازفساد دندانها می شود . چای به علت وجود فلاونوئیدها باعث جلوگیری از اکسیداسیون چربی و در نتیجه ممانعت از تصلب شرائین بدن ونیز به تعویق انداختن پیری زودرس می شود .

طرز دم کردن چای :
قبل از دم کردن چای ، هنگامی که آن را در قوری می ریزید ، با کمی آب جوش بشویید ( بیشتر به علت شستن تانن چای ) ، سپس به مقدار کافی آب جوشیده در آن بریزید و آن را مدت ۶-۵ دقیقه دم کنید . قوری چای باید چینی و از نوع لعاب مرغوب و بدون سرب باشد . بعد از دم کشیدن چای بهتر است برگهای چای را از آن جدا کرده در این صورت دم کرده مطبوعی به دست خواهد آمد که میزان تانن آن کم است .

چند پیام بهداشتی :                 
۱-  از دم کردن چای در قوری استیل اکیداً خودداری شود ، زیرا چای به خاطر مقدار قابل توجهی تانن با آهن قوری استیل رسوب می دهد .
۲ - برگ چای اگر در جای مرطوب نگهداری شود ، ممکن است دچار کپک زدگی شود که گاهی مصرف این نوع چای ممکن است خطراتی در بر داشته باشد .
۳ - زیاد خوردن چای خطر ناراحتی های گوارشی از جمله مبتلا شدن به زخم معده و اثنی عشر را در افراد مستعد بیشتر می کند .
۴ - در مناطقی که میزان فلوئور در مواد غذایی نایاب است می توان کمبود آن را با خوردن چای جبران کرد .
۵ - هرگز نباید چای را در حالت داغ مصرف نمود به علت آنکه تانن چای در حرارت بالا اثر بدی روی مخاط از جمله مخاط مری می گذارد .

تقلب در چای :
گاهی چای مصرف شده را دوباره مالش و خشک می کنند و بعد از رنگ کردن با چای سالم مخلوط کرده و می فروشد . با روش های آزمایشگاهی انواع چای تقلبی را میتوان تشخیص داد اما یک روش ساده این است که برگهای چای را در لیوانی از آب سرد ریخته ، اگر به سرعت رنگی از آن به صورت رشته های جدا شده مشخص شود چای را رنگ کرده اند .

استانداردهای بسته بندی چای :
استانداردهای بسته بندی چای بدین صورت است که چای باید در بسته بندیهایی نگهداری شود که از گرفتن عطر و طعم از بیرون و از دست دادن عطر خود چای به بیرون جلوگیری کند .
استاندارد دیگر در زمینه میزان آلودگی های چای است که باید انواع کپک و مخمر آن صفر و انواع فلزات سنگین مثل سرب و آرسنیک هر کدام کمتر از 1PPM و بدون هر گونه رنگ و اسانس باشد .

بررسی مقایسه ای چای سبز و سیاه

بنا بر آخرین تحقیقات ، به شما توصیه می کنیم که مصرف چای روزانه خود را به ۶ فنجان برسانید تا از خواص قابل توجه آن برای سلامتی ، که شامل کاهش خطر بیماریهای قلبی و انواع خاصی از سرطان است ، بهره مند شوید و خبر خوش این است که « چای سیاه » شما درست به اندازه « چای سبز »  این محبوب متعصبین تندرستی و بسیار بیش از چای های گیاهی برایتان مفید است .

چای سیاه و چای سبز
« چای سیاه » که در جهان غرب پرطرفدار است ، از برگهای « سرگل » که پلاسانده ، غلتانیده و خشک شده است ، درست می شود . « چای سبز » از سرگلهای تازه تهیه می شود . پزشکان اغلب چای سبز را سالمتر از چای دم کشیده ، می دانند .
بیشتر به این علت که میزان « کافئین » آن کمتر است . اما بررسیها در چند سال اخیر نشان داده است که میزان « آنتی اکسیدانها » - ترکیباتی که به بدن در جنگ بر ضدمولکولهای مضری به نام رادیکال کمک می کنند - در چای سیاه و سبز برابر است . رادیکالها در بروز امراض خطرناکی نظیر بیماریهای عروق قلب و انواعی از سرطان ، مثل تومورهای ریه و روده ،‌ نقش بسیار دارند . رادیکالهای آزاد زیادی بر اثر مصرف دخانیات ، آلودگی هوا ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید وعوامل دیگر در بدن به وجود می آیند .

نقش چای در مبارزه با بیماریها
آنتی اکسیدانهای موجود در چای « فلاوونوئید » هستند ؛ ترکیباتی قوی که به باور دانشمندان در مبارزه با بیماریها مؤثرند . برخی محققان معتقدند که آنتی اکسیدانهای چای از آنتی اکسیدانهای میوه و سبزیجات نیرومندتر ند . یک فنجان چای تقریباً حاوی ۲۰۰ میلی گرم فلاوونوئید است . نوشیدن سه فنجان چای در روز به غلظت فلاوونوئید در خون به میزان ۲۵ درصد می افزاید .
چای همچنین حاوی فیتوکمیکالها است که در آخرین بررسیها به عنوان عامل احتمالی جلوگیری از رشد تومورهای سرطانی مطرح شده اند . تحقیقات پیشرفته ای در مورد توانایی چای در مبارزه با بیماریهای قلب نیز انجام شده است . نتایج یک بررسی در آمریکا نشان داده است که خطر بروز حملات قلبی در کسانی که روزانه یک چند فنجان چای می نوشند ، نصف کسانی که چای مصرف نمی کنند .
چای منبع غنی املاح مفید و ویتامین ها
چای ، سیاه و سبز هر دو منابع غنی پتاسیم ، منگنز و نیز و ویتامین هایی مانند ویتامین A  که خواص ایمنی دارد ، ویتامین B6 که در سوخت و ساز بدن نقش حیاتی دارد و ویتامین B1 و B2 که برای آزاد سازی انرژی از غذا ضروری هستند ، می باشند . پتاسیم نقش مهمی در حفظ ضربان طبیعی قلب دارد ، اعصاب و ماهیچه ها را قادر به فعالیت می سازد و میزان مایعات درون سلولی را تنظیم می کند . منگنز برای رشد استخوانها و کل بدن ضروری است و ۵ تا ۶ فنجان چای ۴۵٪  از نیاز ما به این ماده را تأمین می کند .

آیا کافئین چای مضر است ؟
چای سیاه در گذشته به دلیل میزان بالای کافئین شهرت نامطلوبی پیدا کدره بود  بنابر یک باور عامیانه کافئین آن بیش از کافئین قهوه است . ولی حقیقت این است که یک فنجان ۲۰۰   میلی لیتری چای محتوی ۴۰ میلی گرم کافئین است ، در حالی که این میزان در یک فنجان قهوه فوری معمولی ۶۰ میلی گرم و در مورد قهوه از صافی رد شده ۱۵۰ میلی گرم است .

چگونه و چقدر چای بنوشیم ؟
متخصصان تغذیه مصرف کمتر از ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز را مجاز می دانند ، که به ما اجازه نوشیدن چندین فنجان چای را می دهد . البته باید به یاد داشته باشیم که ماکافئین را از خوردن شکلات ، نوشابه ها ، داروهای سرماخوردگی و مسکن ها نیز مصرف می کنیم .
بیشتر پزشکان نوشیدن چهار تا شش فنجان چای در روز را توصیه می کنند . بهتر آن است که از صرف چای در ضمن وعده های غذایی خودداری کنیم ، زیرا ممکن است مانع جذب آهن شود . چای برای کسانی که تحمل نوشیدن هشت لیوان آب در روز را ندارند خاصیت دیگری هم دارد .از آنجایی که مدرملایمی است ، یک راه عالی برای افزایش میزان مصرف مایعات است .

تأثیر چای روی کاهش کلسترول
از زمانهای قدیم گفته می شد که چای به کاهش کلسترول کمک می کند و اکنون تحقیقات جدید ثابت می کند که این فرضیه درست است . البته شما با نوشیدن یک یا دو فنجان چای اضافه در روز سودی نخواهید برد .
مطالعات نشان می دهد که افراد دارای کلسترول نسبتاً بالا که از مکمل های حاوی عصاره چای سبز وسیاه برای دوازده هفته استفاده می کنند بطور متوسط ۱۶ درصد کاهش کلسترول LDL خواهند داشت . ( کلسترول LDL  نوعی از کلسترول در خون است که باعث ایجاد پلاک های داخل شریانی می شود ) .
این میزان کاهش به اندازه تأثیر داروهای استاتین نیست ولی با بسیاری از درمانهای غیراستاتینی قابل مقایسه است . مطالعات اولیه با عصاره چای سبز تأثیری در کاهش سطح کلسترول نداشت . ممکن است افزودن عصاره چای سیاه باعث تفاوت در نتیجه آزمایش قبلی شده باشد

خصوصیات محافظتی

چای غنی از پلی فنل است که به نظر می رسد دارای خواص ضد سرطان ، ضد باکتری ، ضد ویروس و آنتی اکسیدان باشد . چای سبز دارای پلی فنل کاتچین است . چای سیاه که در حقیقت چای سبز تخمیر شده است دارای رنگدانه های پلی فنل بنام تیافلاوین است که در طی روند تخمیر تولید می شوند .
 هر کپسول ۳۷۵ میلی گرمی از ترکیب عصاره ها که در مطالعه مورد استفاده قرار گرفت دارای مقدار تیافلاوین و کاتچین معادل ۳۵ فنجان چای سیاه یا ۷ فنجان چای سبز بود .
مطالعه ای بر روی ۲۴۰ مرد و زن چینی با کلسترول نسبتاً بالا که قبلاً تحت رژیم های با چربی کم بوند انجام شد ، نیمی از این افراد عصاره چای را برای ۱۲ هفته مصرف کردند و به نیمی دیگر دارونما داده شد ، در گروهی که از چای استفاده می کردند ۱۶ درصد کاهش کلسترول LDL دیده شد .
این یافته ها باید در مطالعات بزرگتر اثبات شود ولی برای قرنها فکر می شد که چای خواص طبی دارد و این مطالعه ارزش درمانی واضح چای را نشان داد .   
اثرات دیگر چای
دلایل بالینی رو به افزایشی وجود دارند که نوشیدن مقادیر متوسط چای می تواند قلب را محافظت کند.

•  در یک مطالعه نتیجه گیری شده است که نوشیدن ،‌ ۴فنجان چای سیاه در روز می تواند عملکرد مختل عروق خونی را که منجر به حمله های قلبی می شود بهبودی دهد .
•  نوشیدن چای به مصرف عصاره چای ترجیح دارد ،‌ زیرا هنوز مطالعات در مراحل اولیه می باشند .
•  نوشیدن چای عمل لذت بخشی است و شما می توانید در طول روز چند فنجان چای بنوشید .
مصرف چای قابلیت های حافظه را افزایش می دهد و به یادآوری کمک میکند.
بر اساس آخرین پژوهشها کارشناسان معتقدند نوشیدن روزانه یک لیوان چای به طور همیشگی می تواند قابلیت های حافظه را افزایش دهد.
گروهی از محققان دانشگاه نیوکاسل دریافته اند نوشیدن چای سبز و سیاه از فعالیت نوعی آنزیم موجود در مغز که با کارکرد های حافظه در ارتباط است جلوگیری می کند.
طبق نتایج این بررسی ها که در نشریه تحقیقاتی گیاه درمانی به چاپ رسیده و دانشمندان امیدوارند به این وسیله درمانی تازه برای بیماری آلزایمر بیابند.
به گفته ی این دانشمندان به طور کلی چای می تواند تاثیراتی کاملا مشابه داروها برای از بین بردن اختلالات حافظه داشته باشد و با توجه به اینکه تا کنون هنوز درمانی قطعی برای
بیماری آلزایمر کشف نشده، چای می تواند در این زمینه مفید واقع شود.
نوشیدن چای امکان بروز بیماری آلزایمرز را کاهش میدهد
پژوهشگران دانشگاه South Florida در یک بررسی جالب نقش جدید چای را در پیشگیری بروز بیماری خسته کننده و خطرناک آلزایمرز و پیشرفت حرکت آن گزارش کردند که یافته ای ست مهم و پر اهمیت. در سالهای اخیر دانشمندان و پژوهشگران بیشتر از هر وقت و زمانی به خواص چای معمولی و چای سبز پی برده و به نقش این نوشابه قدیمی تر از هر نوشابه پی برده و مقامی مخصوص از نظر بهزیستی و سلامتی به این گیاه غذایی و دارویی داده اند.
چای، مخصوصا چای سبز سبب بالا بردن متابولیسم بدن و سوخت انرژی در بدن شده و از ازدیاد وزن جلوگیری میکند، در کنترل قند خون نقش مهم دارد و به علت خاصیت رقیق کننده خون از بروز سکته های قلبی و مغزی جلوگیری میکند و دهها خواص دیگر که ذکر همه آنها در اینجا مقدور نیست.

این بار دانشمندان با تغذیه چای به موش های آزمایشگاهی که در آنها بیماری آلزایمرز یا فراموشی مطلق به وجود آمده برگشت فعالیت سالم سلولهای مغزی را شاهد بودند و نه تنها حرکت این بیماری خطرناک را متوقف ساختند بلکه توانستند درصد بالایی از تغییرات سلولهای عصبی را ترمیم کنند و آن به علت ماده ای به نام(EGCG) Epigallocatechin-3-Gallate است که در چای به مقدار زیادی وجود دارد. این آنتی اکسیدان بسیار قوی است که نقش ضدسرطانی آن بررسی گردیده است. این اولین باری است که پژوهشگران نقش مهم ماده EGCG را در پیشگیری آلزایمرز مطرح میکنند. این ماده حیاتی میتواند از ترشح و ساختن نوعی پروتئین به نام Beta-Amyloid که در مغز بعضی از اشخاص و به طور غیرطبیعی انباشته میشود جلوگیری نماید و نگذارد این عارضه تکوین پیدا کند. به عبارت دیگر وجود EGCG در بدن که در اثر مصرف چای به دست میآید مانع به وجود آمدن پروتئین مورد بحث و در نتیجه سالم بودن سلولهای مغز میشود. با تزریق EGCG به موشهای مبتلا به عوارضی مانند آلزایمرز به طور غیرقابل تصوری بیماری درمان شده و موشهای آزمایشگاهی توانستند به حالت اولیه و ماقبل بروز بیماری برگردند که موضوعی است بسیار مهم و استثنایی.

میدانیم که چای حاوی مقدار زیادی از آنتی اکسیدانهای مختلف است که هر کدام از آنها به نوبه خود از اکسیده شدن مواد در بدن جلوگیری میکنند و در نتیجه از بروز بسیاری از بیماریهای مزمن جلوگیری نموده، سلامتی و بهزیستی شخص را تضمین میکنند. اگرچه هنوز به وضوح چگونگی عملکرد هر یک از این مواد در بدن معلوم نیست ولی آنچه که مسلم است ترکیبات موجود در چای میتواند در بهزیستی نقشی مهم داشته باشد. البته هیچ ماده غذایی در صورتی که در مصرف آن زیاده روی شود بی ضرر نخواهد بود و چای هم یکی از آنها است. مثلا تاتن موجود در چای با آهن رژیم غذایی ترکیبی غیرقابل جذب به وجود میاورد. به همین منظور اگر شخص مرتبا با غذا مقداری چای مصرف کند، در درازمدت به کم خونی دچار خواهد شد زیرا آهن غذای روزانه جذب بدن نمیگردد. موضوع دیگر مسئله رابطه چای خیلی داغ و بروز سرطان مری است که نقش آن تقریبا ثابت شده. حدود 20 سال قبل ما مقاله ای در مورد رابطه ی چای داغ و سرطان مری در ترکمن صحرا در ژورنال علمی Cancer به چاپ رسانیده ایم که به وضوح ثابت میکند که مصرف چای داغ میتواند امکان بروز این سرطان را افزایش دهد.

برمیگردیم به مطلب مصرف چای و پیشگیری یا کنترل بیماری آلزایمرز که موضوع جالب و تازه ای است. پژوهشگران این بررسی پیشنهاد میکنند که برای پیشگیری بیماری آلزایمرز در روز به حدود 1500 میلی گرم EGCG که همان آنتی اکسیدان مخصوص موجود در چای، مخصوصا چای سبز است نیاز داریم زیرا این گروه طی مطالعه کوتاهی بر روی انسان دریافتند که چنین مقداری میتواند از اکسیده شدن مواد در سلولها، مخصوصا در سلولهای مغز جلوگیری کند و نگذارد پایه و اساس بیماری فراموشی آلزایمرز در بدن آغاز شود.
برای استفاده از EGCG در درمان و جلوگیری آلزایمرز هنوز باید مطالعات بیشتری انجام گیرد و تمام گوشه های تاریک و ناشناخته ی این آنتی اکسیدان معلوم شود و مقدار مصرف روزانه آن مشخص گردد ولی در غذا درمانی باید‌ از این گیاه بسیار جالب و با رعایت حد اعتدال استفاده نمود و به جای نوشیدنی هایی که حاوی مقدار زیادی رنگ و قند مصنوعی و کافئین و غیره هستند چای مصرف کنیم که نوشابه ایست شناخته شده و درصد بالایی از مردم دنیا از آن استفاده میکنند. قــهوه یکی از نوشیدنیهای پر طرفدار دنیا است. ماده موثر این نوشیدنی چیزی جز کافئین نمیباشد. یک فنـجان قهوه تقریبا دارای 100 میلی گرم کافئین میباشد. در مقایسه با نــوشابه کوکاکولا که دارای 50 میلی گرم کافئین است. دو گــونه از گیاه قهوه که عمده ترین گونه های قهوه میباشند
به قرار زیر است:
1- ARABICA (عربیکا):
 طـعـم مـلایم و معطری دارد- 70 درصـد قــهوه مصرفی دنیا را تشکیل می دهد- در اتـیـوپـی کاشته میشود.
2- ROBUSTA (روبوستا):
تلخ مزه می باشد. 30 درصـد قـهوه مـصـرفـی دنیا را تشکیل می دهد- در جنوب شرقی آســیا و برزیل کشت میگردد- دانه های قهوه گردتر و ریز تر از گونه عربیکا میباشد- کافئین آن 50 درصد بیشتر از گونه عربیکا است. عمده ترین تولید کـنـنـده هـای قـهوه کشورهای برزیل، کلمبیا، اندونزی، ویتنام، مکزیک، هند، اتیوپی، اوگاندا، گواتمالا و جاماییکا میباشند
خاصیت چای

چای بعد از آب، یکی از محبوب‌ترین و رایج ترین نوشیدنی‌ها در سراسر دنیا محسوب می‌شود، ضمن اینکه در برابر ابتلا به چند بیماری ایجاد ایمنی می‌کند:
چای، یاری دهنده قلب
در سال 2002 در هلند، تعداد 4807 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند، این افراد که روزی حداقل 13 اونس چای می‌نوشیدند، نسبت به افرادی که اصلا چای نمی‌خورند، 50 درصد کمتر در معرض خطر حمله قلبی قرار داشتند.
در همین سال، محققین در بوستون دریافتند که احتمال مرگ بیماران قلبی که روزانه دو یا چند فنجان چای می‌نوشند طی چهارسال، به میزان 44 درصد کاهش می‌یابد.
طبق تحقیقاتی که در آمریکا انجام شده است، چای به طور متوسط تا 10 درصد کلسترول خون را کاهش می‌دهد. در مواردی هم که کلسترول دیواره‌های رگها را پوشانده است، گفته می‌شود که آنتی اکسیدان‌های موجود در چای از تخریب لایه درونی رگها جلوگیری می‌کند.
تحقیقات انجام شده در مورد چای به عنوان داروی مبارزه با سرطان که در سال 1998 در کشور چای سبز و بیش از آن در روز، سرطان را حدود 9 سال در زنان و 3 سال در مردان به تأخیر می‌اندازد.
طبق مطالعاتی که در کانادا در سال 1998 انجام شد، اگر مردان 3 فنجان چای در روز بنوشند احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آنها تا 30 درصد کاهش می‌یابد.

چای، تقویت کننده استخوان
به نظر می‌رسد که آنتی اکسیدان های موجود در چای از استخوان‌ها مراقبت می کنند. چای حاوی فلوراید نیز از چسبیدن باکتری به دندان جلوگیری کرده، در نتیجه از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند.
جفری بلومبرگ، متخصص علوم تغذیه در دانشگاه TUFIS معتقد است که چای سبز و سیاه هر دو دارای خاصیت ایجاد ایمنی هستند.
حتی چای سرد که اغلب رقیق تر است می‌باشد نیز مفید است. البته آنتی اکسید‌ان‌های موجود در چای در اثر ماندن فاسد می‌شود و بهتر است چای تازه مصرف شود.اگر کافئین باعث بی‌خوابی می‌شود چای را کافئین زدایی کنید. این کار تنها 10 تا 15 درصد از آنتی اکسیدان آن را کم می‌کند. (فواید درمانی چای‌های گیاهی کاملا تثبیت نشده است.)
دکتر بلومبرگ می‌گوید: اگر جزو  کسانی هستید که چای نمی‌نوشند، بدانید که روزی یک فنجان چای سلامتی شما را بیشتر تأمین می‌کند.
نوشیدن چهار فنجان چای در روز به مراتب تأثیر بیشتر و بهتری خواهد داشت. من چای را دوست دارم و معتقدم که به هر میزان که می‌توانید چای بنوشید.»


مطالب مشابه :


دوازدهمین قرعه کشی چای محسن

☆ کـیان، شـاهـزاده ایــرانی ☆ - دوازدهمین قرعه کشی چای محسن - آدرس جدید وبلاگ کیان shahzadekian




آگهی استخدام شرکت چای محسن

شرکت چای محسن در اصفهان جهت تکمیل نیروی انسانی و فنی خود در سه ردیف شغلی استخدام میکند




جوان 18 ساله سلماسی برنده خودروی مرسدس بنز چای محسن شد

{{ ندای سلماسnedayesalmas }} - جوان 18 ساله سلماسی برنده خودروی مرسدس بنز چای محسن شد - تجربه دیروز




جوان 18 ساله سلماسی برنده خودروی مرسدس بنز چای محسن شد

وبلاگ خبری سلماس(سلماس پرس) - جوان 18 ساله سلماسی برنده خودروی مرسدس بنز چای محسن شد | مروری بر




12 نوع چای گیاهی برای حفظ جوانی

دکتر محسن روشن ضمیر - اهواز - 12 نوع چای گیاهی برای حفظ جوانی - مطب : اهواز کوروش خیابان دانیال




چای شناسی

چای - چای شناسی - فروش چای بهاره - چای. تاريخ : چهارشنبه یکم خرداد ۱۳۹۲ | 15:11 | نویسنده : محسن




ویدئوی «یلدا»ی محسن میرزاده

یک فنجان چای با رادیو هفت - ویدئوی «یلدا»ی محسن میرزاده - خانه رادیو هفت! - یک فنجان چای با




برچسب :