برخي مشكلات شهر خرم آباد

اگر بخواهيم تمامي مشكلات و موانع پيش روي توسعه شهر خرم آباد را فقط نام ببريم، با كوهي از اين مشكلات روبرو مي شويم كه به نظر نا اميد كننده مي آيد، اما پتانسیل هايي كه اين شهر براي توسعه دارد توجيه كننده سعي و كوشش هر چه بيشتر مديران شهري و دولت براي از بين بردن اين مشكلات است. قابلیتهای برنامه ريزي و توسعه شهر خرم آباد در اين مجال نمي گنجد و ما فقط به طور تيتروار به بيان برخي از هزاران مشكل اين شهر مي پردازیم:

بيكاري

از جمله مولفه هاي پويايي و توسعه هر شهر بحث اشتغال مي باشد كه از بسياري مهاجرتها(كه مي تواند آنها را مهاجرت اجباري نام نهاد)جلوگيري كند و نيرو هاي تحصيل كرده را به هر شهر را جذب كند.

بسياري از مشكلات شهرخرم آباد را مي توان از پيامدهاي وجود بيكاري در اين شهر به شمار آورد، مسائلي همچون وضعيت مهاجر فرستي بسيار شديدي كه دست به گريبان قشر تحصيل كرده شهر خرم آباد و به طور كلي استان لرستان به قطبهاي توسعه و شهرهاي ديگر گرديده است. اين پديده در ميان اقشار غير تحصيل كرده استان لرستان نيز وجود دارد كه باعث مهاجرت فصلي و كوتاه مدت برخي مردم منطقه به كلانشهري همچون تهران مي شود، اما از آنجا كه مهاجرت قشر تحصيل كرده تقريبا دائمي است و شهر خرم آباد براي هميشه از نعمت وجود اين شهروندان كه بايد آينده شهر را رقم بزنند محروم مي شود، اين معضل براي شهر خرم آباد و ديگر شهر هاي استان لرستان بسيار شكننده و جبران ناپذير است.

با توجه به اينكه استان لرستان در سال 1385 دومين استان كشور از لحاظ  بيكاري بوده است، بايد منتظر مهاجرت هاي بسياري از اقشار مختلف اين استان و خصوصا شهر خرم آباد به مناطق ديگر بود.

حاشيه نشيني

مناطق حاشيه نشين هر شهر عموما مناطقي هستند كه از كه داراي مسائلي همچون مساكن غير استاندارد، عدم ارائه خدمات شهري و يا ارائه كمتر آن به اين مناطق، عدم جذب مردم اين مناطق در اقتصاد رسمي شهر و بسياري مسائل كالبدي و اجتماعي ديگر، مي باشند. حال اگر بر اساس گفته هاي بالا بخواهيم مناطق حاشيه نشين شهر خرم آباد را مشخص كنيم بايد قسمت زيادي از محلات و مناطق شهري خرم آباد را در ليست مناطق حاشيه نشين اين شهر قرار داد. واین در صورتی است که در آمار مربوط به شهرداري  فقط محلاتي چون علي آباد(شمشير آباد)، اسد آبادي(كورش)، گل سفيد(گل اسبئ)و چند محله ديگر به عنوان محلات حاشيه نشين قلمداد     مي شوند و اين در صورتي است كه بر اساس آمار رسمي بيش از300 هكتار بافت فرسوده در شهر خرم آباد وجود دارد كه به لحاظ برخورداري از خدامات شهري بسيار فقيرند.

وضعيت اقتصادي شهروندان خرم آبادي

همانطور كه اشاره شد بي كاري در شهر خرم آباد به مقدار بسيار زيادي وجود دارد كه خود شمايي از وضعيت اقتصادي شهروندان خرم آبادي است.آمار زيادي در زمينه تحت پوشش بودن بسياري از مردم اين شهر در سازمان بهزيستي، كميته امداد و ...همه بيانگر وضعيت پايين اقتصادي مردم اين شهر است. وضعیت اقتصادی نامطلوب شهروندان به طور مستقيم بر روي وضعيت شهر تاثير گذر است و بديهي ترين آن در بحث پرداخت ماليات به شهرداري مي باشد كه بسياري از مردم اين شهر از پرداخت آن عاجزند.

عدم وجود زيرساختها و تاسيسات شهري متناسب با جمعيت شهر

بسياري از تاسيسات شهري خرم آباد مربوط به سالهاي پيش است و با وجود چند برابر شدن جمعيت اين شهر به اين تاسيسات چيزي اضافه نشده است. كتابخانه، خانه فرهنگ، فضاي سبز، صنايع مختلف، ورزشگاه و.. در شهر خرم آباد مربوط به جمعيت100000نفري چند دهه گذشته اين شهر بوده و جوابگوي جمعيت400000 نفري كنوني شهر خرم آباد نيست. زيرساخت هايي كه بيان شد همه لازمه توسعه فرهنگي و اقتصادي مردم يك شهر است كه بايد به توسعه آنها متناسب با جمعيت شهر پرداخت. امروزه زيرساخت هايي همچون كتابخانه هاي عمومي، مراكز تفريح، مراكز علمي و...همه تعیین کننده وضعیت فرهنگی مردم یک شهر در آینده اند.

عدم برنامه ريزي صحیح

تا کنون برنامه ای متناسب با وضعیت جغرافیایی و اجتماعی- فرهنگی شهر خرم آباد در این شهر اجرا نشده است و بسیاری از پتانسیل های انسانی و محیطی این شهر در برنامه ریزی ها به کار گرفته نشده است. می توان گفت که بسیاری از طرح ها و برنامه های مربوط به شهر خرم آباد با شرایط طبیعی این شهر سازگار نیست و توسعه شهر خرم آباد حتما نباید از طریق ایجاد کارخانه سیمان، پتروشیمی و سایر صنایع آلوده کننده باشد(هر چند که همین طرح ها نیز پس از گذشت سالیان دراز هنوز به مرحله اجرا و بهره برداری نرسیده اند).

برای توسعه اقتصادی شهر خرم آباد و بهبود وضعیت اقتصادی شهر وندان می توان طرح هایی مناسب با شرایط محیطی را اجرا کرد. طرح هایی چون ایجاد صنایع تبدیلی و کشت و صنعت ها و نیز سرمایه گذاری در امر جذب توریسم، ایجاد دانشگاه ها و قطب های علمی(بسیاری از شهر ها امروزه به شهر های دانشگاهی معروفند و از طریق پذیرش دانشجو در دانشگاه های یک شهر، هر دانشجوی غیر بومی مزیت یک توریست را می تواند داشته باشد. این امر در اقتصاد شهر ها بسیار تاثیر گذار است.) همه از برنامه هایی هستند که در شهر خرم آباد و حومه آن به خوبی قابل اجرا و سود ده می باشند.    

عدم سرمايه گذاري

برای هر تازه واردی که به شهر خرم آباد وارد می شود شاید سوالاتی پیش بیاید، چرا هایی که خود شهروندان خرم آبادی نیز بر آن واقفند. یکی از این چرا ها شاید جمله زیر باشد:

" با وجود این همه شرایط مناسب طبیعی (هیدرولوژیکی، ژئو مورفولوژیکی و آب و هوایی) و انسانی(جاذبه های تاریخی و فرهنگی)، چرا این شهر توسعه نیافته است؟"

عدم سرمایه گذاری و به دنبال آن عدم برنامه ریزی مناسب در این شهر یکی از مشکلات اصلی این شهر است.  با توجه به نظام متمرکز سرمایه گذاری و قطبی شدن توسعه که قسمت زیادی از سرمایه اقتصادی کشور در چند شهر بزرگ سرمایه گذاری می شود، بسیاری از شهر های میانی و کوچکتر ایران از کمبود سرمایه گذاری رنج می برند که برای تنظیم و مناسب نمودن شبکه شهری ایران باید به سرمایه گذاری و توسعه این گونه شهر ها توجه جدی داشت. در این بین در شهر خرم آباد حتی نسبت به دیگر مراکز استان غیر کلانشهر، بسیار کمتر سرمایه گذاری شده است.

طول مدت اجرای پروژه ها

اکثرت غریب به اتفاق پروژه های عمرانی در شهر خرم آباد و به طور کل استان لرستان بعد از سالیان دراز به بهره برداری نرسیده اند. بیمارستان های شهر های الشتر و نور آباد پس از 15 سال تکمیل و به بهره برداری می رسند، شهر خرم آباد نیز وضعیت مناسب تری ندارد و وضعیت هتل صخره ای، کتابخانه مرکزی، ورزشگاه 50000 هزارنفری، نیرو گاه هزار مگاواتی، آزاد سازی حریم قلعه فلک الافلاک، موزه تاریخ طبیعی، ایجاد راه آهن خرم آباد، سد کا کا رضا و ده ها پروژه دیگر هنوز مشخص نیست و به بهره برداری نرسیده اند. گفتنی است که طرح جامع شهري در شهر خرم آباد در سال 1372 ارائه شده كه تا سال 1385كمتر از 30 درصد اين طرح اجرايي شده است .

تعطیلی کارخانه ها

بسیاری از کارخانه های شهر خرم آباد یا تعطیل شده و یا در شرف تعطیلی هستند. چرم و پوست، کشت و صنعت، یخچالسازی و.. تعطیل و پارسیلون و یخچالسازی در شرف تعطیلی می باشند.

بسیاری از صنایع استان لرستان پس از واگذاری به بخش خصوصی به این وضعیت دچار شده اند که برونرفت از این معضل عزم جدی دولت را می طلبد.  

بحث حاضر فقط از سر احساس مسئولیتی بوده که احساس شده و نگارنده فقط به تکرار مکررات پرداخته است. امید است که مسئولین شهر و استان همتی نموده و براین مشکلات فائق آیند.  


مطالب مشابه :


کارخانه سیمان

خرم آباد = خورموه - کارخانه سیمان - دسته به وء دسم




” اندر حكايت طنز كارخانه سيمان خرم آباد “

به گزارش مهر، شرکت سیمان خرم آباد به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و طی شماره ٣٥٧٣ مورخ ٢٠




استمداد از رهبر معظم انقلاب در ارتباط با نیروگاه برق و کارخانه سیمان خرم‌آباد

نیروگاه برق ۲ هزار مگاواتی و کارخانه‌ی سیمان خرم آباد سال‌هاست علی‌رغم آغاز به کار عملیات




محل احداث کارخانه سیمان خرم اباد به علت مسائل زیست محیطی تغییر خواهد کرد.

محل احداث کارخانه سیمان خرم اباد به علت مسائل زیست محیطی تغییر و این کارخانه در منطقه دیگری




معاوضه دو صنعت پاک و آلوده/ کارخانه سیمان در ازای نیروگاه!

کلنگ کارخانه سیمان خرم آباد در سال 84 به دست وزیر کار و امور اجتماعی وقت دولت نهم به زمین




گزارش تصویری تشریحی لکنا از مراسم معارفه ی مدیر کل جدید آموزش و پرورش لرستان+ حواشی

خرم آباد نیوز - گزارش تصویری تشریحی لکنا از مراسم معارفه ی مدیر کل جدید آموزش و پرورش لرستان




40غول ثروتمند ایران

اندیشه خرم آباد - 40غول ثروتمند ایران کسی که همه او را به‌عنوان پدر گچ و سیمان




برخي مشكلات شهر خرم آباد

آرمانشهر خرم آباد - برخي مشكلات شهر خرم آباد - مباحث و مسائل برنامه ریزی شهری در شهر خرم آباد




برچسب :