هرمزگان ، مروارید خلیج فارس


نوروز هنگامه‌ي گشت و گذار است، هنگامه‌ي ديد و بازديد. در اين روزگار با آمدن وسايلي كه آمد و شد را ساده كرده‌اند، نوروز، جز ديد و بازديد، رنگ و روي مسافرت هم يافته‌است. و مسافرت يعني، بار سفر بستن و رفتن به دياري ديگر.

بي‌گمان در اين هنگامه كه رنج سفر بر خود هموار كرده‌ايم، بهترين فرصت خواهد بود كه از يادمان‌هاي ديرين شهري كه برگزيده‌ايم، ديدن كنيم، با طبيعت باشيم و از فرهنگ مردم آن شهر بيشتر بدانيم. در اين كوتاه كوشيده‌ايم تا شما را با برخي جاهاي ديدني استان هرمزگان آشنا كنيم،‌ شايد شما قصد سفر به اين استان را داشته باشيد.

      ghaleehormoz.jpg

استان هرمزگان داراي جاذبه‌هاي گردشگري بسياري است. يك نمونه‌ي اين جاذبه‌ها، كه ديدن آن يادآور تاريخ پُركشاكش اين بخش از ايران است، «قلعه هرمز» نام دارد. اين قلعه از روزگاراني نشان دارد كه پرتغالي‌ها  بر خليج فارس و سواحل آن دست درازي مي‌كردند. فرمانده‌ي آن‌ها «آلبوكرك» در ٦٠٠ سال پيش دستور ساختن اين قلعه را داد تا پناهگاهي براي دريانوردان پرتغالي باشد. بلنداي اين قلعه به ١٢ متر مي‌رسد و ضخامت ديوار‌هايش به ٣ و نيم متر.  اين نيز گفتني است كه در روزگار شاه عباس صفوي، يكي از فرماندهان ايراني به نام «امام‌قلي خان» دست پرتغالي‌ها را از خليج فارس كوتاه كرد. همه‌ي اين يادمان‌هاي تاريخي ديدن قلعه‌ هرمز را ديدني‌تر خواهد كرد.

از ديگر يادگارهاي روزگار صفويه، «پُل لاتيدان»، در ٥٠ كيلومتري باختر بندرعباس بر روي رودخانه‌ي «كل» است. اين پُل تا سال ١٣٧٣ زير خاك پنهان بود تا آن كه سيلاب‌ها، بازمانده‌ي پل را آشكار ساخت. پُل لاتيدان ١٠٠٠ متر درازا دارد، يعني ٣ برابر سي و سه پُل اصفهان. افزون بر اين كه ٢٣٣ دهانه نيز براي آن ساخته شده است. ويژگي‌ اين پُل ساخته شدن آن از سنگ‌هاي بدون شكل است. بي‌گمان پُل لاتيدان از شاهكارهاي روزگار صفويه است.

در بندرعباس از «معبد هندوها» نيز بايد ديدن كرد. اين ساختمان چهارگوش در سال ١٣١٠ مهي ساخته شده و بر بالاي آن گنبدي ديده مي‌شود. معماري «معبد هندو»در سراسر ايران بي‌مانند است چون اثرگرفته از معماري نيايشگاه‌هاي هندي است. اين بنا روبه‌روي بازار بندرعباس است.

«عمارت كلاه‌فرنگي» نيز بناي ديگري بازمانده از روزگار صفويه است و در كنار اسكله‌ي كهن بندرعباس، در بولوار طالقاني، جاي دارد. از گرمابه‌ي تاريخي «گله‌داري» نيز نام ببريم كه در محله‌ي «اوزي‌ها» در بخش مركزي شهرستان بندرعباس جاي دارد و ساخت آن به روزگار قاجاريه بازمي‌گردد. اين گرمابه كه از سنگ‌هاي درياي و ساروج محلي ساخته شده، اكنون موزه‌ي مردم‌شناسي استان است.

جزيره كيش، در جنوب باختري بندرعباس، جداي از جاذبه‌هاي طبيعي و زيباي آن، ديدني‌هاي بسياري نيز دارد. مرجان‌هاي پيرامون جزيره زيبايي ساحل آن را دو چندان ساخته است. صيد ماهي، آكواريوم بزرگي كه در جزيره ساخته شده است، اسكله‌ي گردشگري جزيره، هتل‌ها و ويلاهاي فراوان آن، پارك‌هاي ساحلي، آهوران و پرندگان، راه‌هاي دوچرخه‌سواري و نمونه‌ها و چشم‌اندازهاي بسيار ديگر، كيش را براي هر گردشگر و مسافري دلپذير مي‌كند. شهر باستاني جريره نيز در ساحل شمالي كيش با گستره‌اي ٣ كيلومتري و معماري ويژه‌ي آن، كه به روزگاران ساساني مي‌رسد، از ديگر ديدني‌هاست. كشتي يوناني كه در ساحل جزيره براي هميشه لنگر گرفته است، يا شهر زير زميني «كاريز» كه در ژرفايي ١٦ متري جاي دارد، از جاذبه‌هاي گردشگري استان هرمزگان است. اين‌جا قناتي با پيشينه‌ي ٢٥٠٠ ساله بوده كه اكنون با دگرگوني كاربري شهري زيرزميني با ١٠ هزار متر مربع شده است.

به همين‌گونه بايد از قشم، بزرگترين جزيره‌ي خليج فارس، و ساحل زيبا و «گنبد نمكي نمكدان» و «غار نمكي» آن ياد كرد. البته از «جنگل‌هاي دريايي حرا» نيز غافل نخواهيد شد. اين جزيره‌ي شگفت‌آور يك منطقه‌ي اكوتوريستي ناب و بسيار ديدني است، با آب‌راهه‌ها و پرندگان و طبيعت زيباي آن. جنگل حرا گستره‌اي ٧ هزار و ٥٠٠ هكتاري را دربرمي‌گيرد و جايي براي گونه‌هاي فراوان پرندگان و دوزيستان است، از مرغ ماهي‌خوار گرفته تا لك‌لك و پليكان و مرغابي.

در ١٥ كيلومتري قشم، رشته كوه‌هاي طولاني ديده مي‌شود كه در دل آن معماري صخره‌اي شگفتي ديده مي‌شود. گمان بسيار مي‌رود كه اين‌جا نيايشگاهي مهري بوده است. گردشگري كه به قشم خواهد رفت، بي‌گمان ديدن بازمانده‌ي اين نيايشگاه را از دست نخواهد داد.

اكنون كه سخن از جاهاي تاريخي هرمزگان است، بايد از «قلعه لشتان»، برفراز كوه شاهين‌كوه، نيز ياد كنيم. اين قلعه در ٦ كيلومتري خاور بندرلنگه است و بيش از ٦٠٠ سال پيشينه دارد. البته پژوهندگاني هم هستند كه تاريخ ساخت اين قلعه را تا روزگار هخامنشيان عقب مي‌برند. اكنون بجز حصار بند و آثار ديوارهاي آن، چيز چنداني از قلعه لشتان به جا نمانده است. اما همين هم براي دوستداران ميراث فرهنگي ديدني است. به ويژه آن كه دخمه‌هايي همانند غارهاي انسان‌هاي نخستين در بلنديي‌هاي آن هست و گيرايي ديگري بدان مي‌بخشد.

همه‌ي ديدني‌هاي ديگر تاريخي را يكجا در «موزه‌ي مردم‌شناسي خليج فارس» بندرعباس مي‌يابيد. اين موزه‌ي ٣ اشكوبه‌اي در سال ١٣٨٦ ساخته شده است.


مطالب مشابه :


عید سبز (خاطره )

جزيره كيش عيد نوروز امسال من همراه خانواده ام به را به جاهاي ديدني زيادي برد .




سفر به جزيز زيباي كيش

بعد از اتمام سفر به مشهد مقدس پرواز داشتيم به سمت جزيره زيباي كيش جاهاي ديدني كه




جزيره ي كيش

از جاهاي ديدني جزيره ي كيش مي توان پارك پرندگان و پارك دلفين ها (دلفين آريوم) درخت كهن انجير .




� روستاهاي پيرامون - منيدر

روستا اسلام و كيش همه ي آنها برفيش بيشتره،جاهاي ديدني هم تا دلت بخواد ديدني هاي روستا




هرمزگان ، مروارید خلیج فارس

این وبلاگ با همکاری فارغ التحصیلان رشته ی مطالعات خلیج فارس دانشگاه تهران و با هدف فراهم




سفر ، شمال، طبيعت و تالش

از كيش ديبي تا ييلاق ريك و مثلا يكي از جاهاي ديدني زيادي هم در طول مسير هست و




از هر چه بگذريم .....

از اينكه داداش اومد و رفتند برنامه ميذاريم بريم نوشهر اونجا هم كم جاهاي ديدني كيش




سفر به چابهار قسمت هفتم(جزیره هرمز 3)

مقداري جلوتر راننده ما را به سمت ساحلي بسيار ديدني چقدر جاهاي ديدني كيش- Powered By




اشعار اصفهان . . .

هنوز نمیدونند كه اصفهان دیرینه خيلي دوری داره ، نميدونن كه چه جاهاي ديدني كيش. بنياد




برچسب :