طبقات وراث

ما سه طبقه وارث داریم . طبقه اول که از میت ارث می برند پدر و مادر و فرزندان هستند . طبقه ی دوم برادران و خواهران میت هستند و طبقه سوم عمو و عمه و خاله و دایی هستند و به ترتیب فرزندان آنها هستند که ارث می برند . حالا اگرکسی هیچ وارثی نداشت اموال او به امام مسلمین یعنی ولی فقیه  می رسد که جزو اموال عمومی و انفال است . 


طبقه دوم از طبقات ارث را اجداد پدری و مادری و برادروخواهر واولاد ایشان تشکیل می دهند اشخاصی که به نسب از یکدیگر ارث می برند برای دانستن میزان  سهم الارث ایشان و شرایطی که این طبقه از طبقات ارث از یکدیگر ارثت می برند


851.jpg

در این گام ما به بررسی  این مطلب می پردازیم که درچه شرایطی برداران وخواهران از یکدیگر ارث می برند و سهم الارث ایشان از یکدیگر به چه میزانی می باشد:

بموجب ماده ۸۶۲قانون مدنی اشخاصی که بموجب نسب از یکدیگر ارث می برند سه طبقه هستند :

طبقه اول:پدر و مادر واولاد واولا داولاد

طبقه دوم:اجداد وبرادر وخواهر واولاد آنها

طبقه سوم:اعمام وعمات واخوال وخالات واولاد آنها

پس جایگاه ارث برادران وخواهران از یکدیگر در طبقه دوم ارث می باشد.

 

این طبقات وتقسیم بندی به چه دردی می خورد ودارای چه اثر است؟

بموجب ماده ۸۶۳قانون مدنی وارثین طبقه بعد وقتی ارث می برند که از وارثین طبقه قبل کسی نباشد یعنی چه؟

یعنی اینکه اگر فردی فوت نماید و خویشاوندی از وی باشد به شرح طبقات ارث با محور قراردادن متوفی (یعنی متوفی چه نسبتی با آنها پیدا می کند) تقسیم بندی می شوند ودر این طبقات  جای داده می شوند اگر در هر طبقه ای حتی  یک نفر ورثه در حال حیات باشد سبب می شود دیگر طبقات به اصطلاح از حیث ارث بردن باطل شوند وهیچ ارثی به آنها تعلق نگیرد.

ماده ۹۱۶قانون مدنی در همان ابتدا بحث سهم الارث طبقه دوم اینگونه حکم نموده است:

هرگاه برای میت وارث طبقه اولی نباشد ترکه او به وراث طبقه ثانیه می رسد.

یعنی اگر بردار یا خواهری فوت نماید اگر وی دارای پدر یا مادر یا فرزند یا نوه و… با هم یا یکی از ایشان هم زنده باشند دیگر نوبت به ارث بردن پدر بزرگ یا مادر بزرگ یا بردار یا خواهر یا برادر زاده وخواهر زاده که در طبقه دوم ارث هستند نمی رسد  چرا که از طبقه اول ورثه ای وجود دارد که طبقه بعدی را از ارث بردن محروم می سازد.

این حالت را قانون مدنی در ماده۸۸۶و۸۸۸خود در فصل مربوط به حجب بیان نموده است و حجب را تعریف حالت وارثی می داند که بواسطه بودن وارث دیگر از ارث بردن کلاً(محرومیت از اصل ارث بردن) یا جزئاً (حالتی که فرض ارث از حداعلی به حد ادنی نازل شود)محروم می شود.

یک نکته برای تکمیل شدن مطلب اینکه بموجب ماده ۱۰۳۲ قانون مدنی و همچنین مواد۸۸۹و۸۹۰همان قانون هر طبقه به درجات تقسیم می شوند یعنی در هر طبقه درجات قرب و بعد قرابت نسبی به عهده نسلها در آن طبقه معین می گردد به این شرح که در هر طبقه اولاد اولاد در درجه دوم قرار می گیرد ودر صورتی از متوفی ارث می برند که ازدرجه اول کسی نباشد یعنی در طبقه  اول در صورتی اولاد اولاد که درجه دوم از طبقه اول قرار دارند ارث می برد که پدر یا مادر یا اولاد متوفی که در درجه اول از طبقه اول قرار دارند کسی نباشد یا در طبقه دوم که اولاد برادر وخواهردر درجه دوم از طبقه دوم ارث قرار دارند در صورتی ارث می برند که از وراث درجه اول طبقه دوم یعنی پدر بزرگ یا مادر بزرگ یا بردار وخواهر کسی نباشد باید توجه داشت که اولاد اولاد به قائم مقامی ایشان ارث می برند از اینجاست که ماده ۹۲۵قانون مدنی تصریح می نماید:

..اگر برای میت نه برادرباشد و نه خواهر اولاد اخوه قائم مقام آنها شده و…

به حکم صریح ماده ۸۷۵قانون مدنی شرط وراثت زنده بودن در حین فوت مورث است .یعنی اگر کسی که می خواهیم ببینیم او آیا از متوفی ارث می برد یا نه اگر زنده باشد این بررسی را می کنیم و اگر قبل از متوفی این فرد فوت نموده باشد جایگاهی برای این بررسی وجود ندارد وهیچ ارثی به این فرد تعلق نمی گیرد نتیجه این بحث این است که حتی اگر از این فرد ورثه ای هم وجود داشته باشد چون این فرد از متوفی ارث نمی برد این افراد بازمانده از او هم هیچگونه ارثی نمی برند.

اگر متوفی دارای همسر باشد چه؟جایگاه او چگونه است؟

به حکم ماده ۸۶۱ قانون مدنی موجبات ارث بردن دو نوع است: یکی نسب و دیگری سبب .

همسر متوفی به حکم ماده ۸۶۴ قانون مدنی بموجب سبب ارث می برد پس وجود یا عدم وجود طبقات ارث درحال او بی تاثیر است و او در هر صورت سهم الارث خود را به فرض در نظر گرفته شده قانون ارث می برد ماده ۹۲۷قانون مدنی با تاکید بر این امر تصریح نموده:

در تمام موارد مذکوره در این مبحث(مبحث دوم در سهم الارث وراث طبقه دوم)هر از زوجین که باشد فرض خود را از اصل ترکه می برد و…

ماده ۸۹۶زوجه وزوج را در گروه اشخاصی قرارداده که به فرض ارث می برند وماده ۸۹۴ همان قانون فرض را تعریف کرده است وصاحبان فرض را اشخاصی می داند که سهم آنان از ترکه معین است و این فرض شامل ربع و ثمن است (ماده ۸۹۴قانون مدنی).

فرض دو وراث ربع ترکه است یعنی یک چهارم آن (ماده ۹۰۰ قانون مدنی)یکی شوهر است در صورت فوت زن با داشتن اولاد و زن در صورت فوت شوهر بدون اولاد .

حال  اگر شوهر دارای فرزند باشد فرض زن ثمن یعنی یک هشتم از مال متوفی که ماترک گفته می شود می باشد.

اگر زن وفات یافته دارای فرزند نباشد در اینصورت ارث شوهر نصف ترکه یعنی یک دوم آن است.(مواد ۸۹۹و۹۲۷قانون مدنی )

اثر این فرضها در ماده ۹۰۵قانون مدنی مشهود می شود:

ماده ۹۰۵قانون مدنی-از ترکه میت هر صاحب فرض حصه خود را می برد وبقیه به صاحبان قرابت می رسد و…

حالا این سهم الارث برادر وخواهر از یکدیگر به چه میزانی هست؟

هر یک از وراث طبقه دوم اگر تنها باشد تمام ارث را می برند (ماده ۹۱۶قانون مدنی)واگر متعدد باشند به این شرح تقسیم می شود:

۱-وراث چند برادر هستند:در اینصورت ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود(ماده۹۱۹قانون مدنی)

۲-وراث چند خواهر هستند:در اینصورت هم ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود(ماده ۹۱۹قانون مدنی)

۳-وراث چند بردار وخواهر هستند:در اینصورت سهم برادر ها(ذکور)دو برابر خواهر ها(اناث)می باشد.(ماده ۹۲۰ قانون مدنی)

 

نکته اینکه در مورد برادر وخواهر ها باید به تنی بودن یا تنی بودن آنها توجه کامل شود چرا که درنحوه تقسیم سهام تاثیر وافر دارد این تقسیم بندی در ذیل آورده شده است:

وراث چند بردار تنی با هم و یا ناتنی و یا ناتنی با هم هستند:

اگر وفات کرده اخوه ابوینی داشته باشد اخوه ابی ارثت نمی برد در صورت نبودن اخوه ابوینی اخوه ابی حصه ارث آنها را می برد باید توجه داشت اخوه ابوینی وابی هیچکدام اخوه امی را از ارث محروم نمی کنند(ماده ۹۱۸قانون مدنی)

اگر وراث میت چند برادرو خواهر ابی باشند حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود. (ماده۹۲۰قانون مدنی)

اگر وراث چند برادر امی یا چند خواهر امی یا چند بردار وخواهر امی باشند ترکه بین آنها بالسویه تقسیم می شود(ماده ۹۲۱قانون مدنی)

اگر اخوه ابوینی و اخوه امی با هم باشند در اینصورت:اگر برادر یا خواهر امی یکی باشد سدس ترکه را می برد و بقیه مال برادر ابوینی یا ابی است که به طریقه مذکور تقسیم می نمایند و اگر کلاله امی متعدد باشند ثلث ترکه به آنها تعلق گرفته وبین آنها بالسویه تقسیم می شود وبقیه مال اخوه ابوینی یا ابی است که مطابق مقررات مذکور در فوق تقسیم می نمایند.(ماده۹۲۲قانون مدنی)

باید توجه داشت با اجتماع کلاله ابوینی و ابی وامی کلاله ابی ارث نمی برد(ماده ۹۲۶قانون مدنی)

آیا می دانید بموجب ماده ۸۶۸قانون مدنی هنگامی مالکیت قطعی سهم هر ورثه نسبت به ترکه مستقر می شود که تمامی حقوق ودیونی که متوفی دارد پرداخت شده باشد؟

این حقوق ودیون شامل هزینه های کفن ودفن وواجبات مالی متوفی وقرض ووام وصایای متوفی (تا ثلث مال متوفی ودر صورت بیشتر بودن در صورت اجازه ورثه )است .

آیا ورثه می توانند قبل از پرداخت دیون متوفی معامله ای نسبت به اموال متوفی بنمایند؟

به حکم ماده ۸۷۱قانون مدنی اگر ورثه نسبت به اعیان ترکه معاملاتی بنمایند که مانند بیع یا هبه یا صلح که از وثیقه دیان می کاهد مادام که دیون تادیه نشده باشداین معاملات نافذ نبوده ودیان می توانند آن را بر هم بزنند.

اگر طلب طلبکاران پرداخت شود آیا باز هم آنها این حق را دارند که بخواهند اجازه بدهند یا ندهند؟

خیر پرداخت دیون سبب می شود طلبکاران دیگر نفعی در هر نوع ادعای که بخواهند مطرح سازند نداشته باشند وبه عبارتی دیگر پرداخت دیون سبب تنفیذ معاملات ایشان خواهد شد.

در خاتمه متذکر می سازد برخی ازموانع ارث شامل:قتل وکفرولعان سبب می شوند که فرد ورثه از متوفی هیچ گونه ارثی نبرد.

ع


مطالب مشابه :


استراحتگاه اتحادیه امکان – گیلان (خمام رشت). اقامت برای هر شب 45000 تومان. مهمان سرای خانه کارگر شیراز. اقامت برای 3 شب 32000 تومان. مهمان سرای خانه کارگر اصفهان .




لیست اصلاح طلبان شورای شهر اصفهان 1392

1- دبیر اجرایی خانه کارگر اصفهان 2- عضو اولین دوره شورای اسلامی شهر اصفهان و عضو هیات رئیسه 3- عضو شورای‏عالی کار 4- عضو هیات مدیره اتحادیه تعاونی های مصرف




همایش معرفی دوره تربیت کمک پرستار (کمک بهیار)

9 مارس 2011 ... به همین منظور همایشی جهت معرفی این دوره در روز جمعه ۲۰ اسفند از ساعت ۹ صبح در خانه کارگر اصفهان واقع در خیابان دانشگاه برگزار می گردد.




بخدا عشق

سامانه سجاد دانشگاه مالیاتی اصفهان · سایت دانشگاه علویجه اصفهان · سایت آقای هاشمی رفسنجانی ... دانشگاه علمی کاربردی خانه کارگر اصفهان. فهرست واژگان حقوقي




لیست آدرس وب دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ایران

دانشگاه اصفهان · http://www.ui.ac.ir ... دانشگاه صنعتي اصفهان · http://www.iut.ac.ir ..... مركز آموزش علمي – كاربردي خانه كارگر · http://www.workersuniversity.org.




استراحتگاهها و زائر سراها

خانه کارگر استان همدان - استراحتگاهها و زائر سراها - خانه کارگر استان همدان. ... اصفهان فلکه دروازه شیراز - خ دانشگاه - مقابل مرکز آموزش توپخانه- بلوار خانه کارگر.




طبقات وراث

دانشگاه علمی کاربردی خانه کارگر اصفهان · (سایت سازمان سنجش) · وبلاگ دانشگاه مالیاتی اصفهان · سامانه سجاد دانشگاه مالیاتی اصفهان · سایت دانشگاه علویجه اصفهان.




انجمن خیریه دانشجویی فانوس

خانواده ی فانوس گروهی متشکل از دانشجویان دانشگاههای مختلف اصفهان است که با نیت ... برگزاری جشن روز کودک در روز ۲۱ مهرماه ۱۳۹۱ در تالار خانه ی کارگر اصفهان با




آدرس وبلاگ عکس دستجرد جرقویه

دستجرد جرقویه علیا اصفهان - آدرس وبلاگ عکس دستجرد جرقویه - عکس و مطالب خواندنی - دستجرد جرقویه علیا اصفهان. ... خانه کارگر استان اصفهان · مشاهده و پرینت




برچسب :