نگاهی به آیین های عزاداری مردم دزفول در ماه محرم

مردم دزفول در شمال خوزستان نيز در همين راستا با شور و عشق وصف ناپذيري به عزاداري امام حسين (ع) و يارانش مي پردازند و اعتقاد راسخي به آيين هاي ويژه ماه محرم دارند به طوري كه هر سال با شكوه تر از سالهاي گذشته به تعزيه و سوگواري در اين ايام مي پردازند.

شيتگان حضرت اباعبدالله الحسين (ع) در دزفول با فرارسيدن ماه محرم و حتي قبل از محرم با آماده كردن تكايا،مساجد و خيابانها و سياه پوش كردن در و ديوار به استقبال ماه محرم مي روند و فضاي شهر و خانه ها را با عطر و بوي محرم و صفر پر مي كنند.

اين تكايا يادآور خيمه ها و چادرهاي ابا عبدالله الحسين (ع) در دشت خونين كربلا بر پا مي شود تا خاطره شهداي اين واقعه هر چه بيشتر گرامي داشته شود.

در اين ايام كودكان ،نوجوانان ،جوانان و پيران ،زنان و مردان هر بك به نوعي علاقه خودرابه امام حسين (ع) نشان مي دهند و در غم شهادت ياران امام در دشت كربلا اشك مي ريزند و مرثيه سرايي مي كنند و نذري مي دهند.

كودكان با برپايي تكاياي كوچك در خيابان ها و آذين كردن آنها با پارچه هاي مشكي و ويژه محرم و با پخش نوحه ها و مرثيه خواني ها هر يك در حد توانايي خود ارادت به امام حسين (ع) را نشان مي دهند حال و هواي شهر پر از عطر محرم مي شود.

مادران نيز با فراهم كردن نذورات خود در ماه محرم فرزندان خود را براي برگزاري هر چه باشكوهتر آيين هاي سوگواري همراهي مي كنند تا اين سنت حسنه با گذشت ساليان دراز در بين دوست داران اهل بيت (ع) زنده بماند.

در روزهاي اول ماه محرم در دزفول مردان نيز با حضور در مساجد و تكايا و دعوت از روحانيون و مداحان به روضه خواني ،سينه زني وسوگواري مي پردازند.

زنان دزفولي نيز با برپايي روضه هاي زنانه يك روزه،سه روزه و پنج روزه با تهيه نذري هاي ويژه محرم از جمله حلوا،شله زرد،آش رشته و نذري هاي ديگر و دعوت مداحان اهل بيت (ع) براي ذكر مصايب امام حسين (ع) و حضرت زينب(س) با سينه زني و مرثيه سرايي اشك ماتم مي ريزند.

خانواده هاي بسياري نيز در دزفول در ديگ هاي بزرگ براي عزاداران حسيني شام و نهار تهيه كرده و در اختيار عزاداران و سوگواران قرار مي دهند و عده اي ديگر نيز در اين ايام گوسفند قرباني مي كنند.

در شبهاي هفته اول ماه محرم در دزفول پس از نوحه خواني در مساجد همه عزادارن در تكايا حضور مي يابند و به چلاب زني مي پردازند و همراه با آيين چلاب زني به زمزمه نوحه مي پردازند و در بعضي ديگر از تكايا عزادارن حسيني چوب بازي مي كنند كه اين آيين نمادي از صحنه جنگ است كه به صورت نمادين همراه با طبل ،دهل ، شيپور و سرنا انجام مي شود.

به اين صورت كه عزاداران به دو گروه تقسيم مي شوند و با چوب ،سپر و شمشير به اجراي نمايش نمادين مي پردازند و گروهي ديگر كه مردان چوب به دست هستند چوب ها را به طور منظم به هم مي زنند.

آذين بندي علم ها در ماه محرم بر اساس سنتي ديرينه يكي ديگر از آيين هايي است كه توسط مردم دزفول انجام مي شود.

اين علم ها در 10 شب در كنار تكايا و هيات هاي عزاداري به اهتزا درآمي آيند كه در زبان محلي به آنها علم يراق مي گويند كه در بعضي موارد طول آنها به 12 متر نيز مي رسند.

عزاداران حسيني در دزفول اين علم ها را كه با شال هاي سفيد ،سبز و سياه آرائيده شده اند در غروب تاسوعا بر سر شانه ها حمل مي كنند و در آييني ديرين به مكان مذهبي رودبند دزفول مي برند و در آنجا علم گرداني و عزاداري مي كنند.

آيين هاي شبيه خواني از ديگر آيين هاي ويژه محرم در شهرستان دزفول است كه درهر كدام از اين آيين ها قسمتي از واقعه كربلا به نمايش گذاشته مي شود و تعدادي از عزاداران به صورت شعر و با لحن و آهنگ خاصي وقاياي كربلا را توصيف مي كنند و به اجراي نمايش مي پردازند كه محبان اهل بيت (ع) را تحت تأثير قرار مي دهد.

در صبح عاشورا همه عزاداران دزفول به آستانه متبركه رودبند مي روند و با عزاداري هاي ويژه ياد امام حسين (ع) را گرامي مي دارند و به سينه زني مي پردازند.

هيات هاي عزاداري دزفول در روز عاشورا كه شامل هيات هاي سينه زني،زنجير زني ،گروه مارش و گروه اسراي حسيني هستند نيز به خيابان ها آمده و به سينه زني و زنجير زني مي پردازند و به امامزاده سبزقبا اداي احترام كرده و شهادت امام حسين (ع) را به ايشان تسليت مي گويند.

در اين هنگام خيابان هاي دزفول مملو از جمعيت عزاداران حسيني است كه نذري هاي فراواني نيز بين عزاداران پخش مي شود.

مردم عزادار دزفول در روز عاشورا طاقي با چهار گلدسته را به حركت در مي آورند كه روي آن به سبك نقاشي هاي قهوه خانه اي ، صحنه هايي از عاشورا را به تصوير كشيده است كه به اين طاق شيدانه مي گويند.

در شام غريبان نيز مردم دزفول به صورت هيات هاي سينه زني در محل امامزاده رودبند،امامزاده سبزقبا (ع) و در كوچه ها و خيابان ها حضور مي يابند و با نام و ياد امام حسين (ع) و سر بريده اش و شهداي كربلا شمع و فانوس روشن مي كنند و به زمزمه نوحه و تعزيه مي پردازند.

در سومين شب از شهادت امام حسين (ع) مردم دزفول آيين كفن و دفن را برگزار مي كنند و به صورت نمادين پيكر شهداي كربلا را دفن مي كنند.

در اربعين حسيني نيز آيين هاي ويژه اي در دزفول برگزار مي شود و كاروان اسراي نيز به شكل نمادين از محل آستانه متبركه سبزقبا(ع) تا آستانه مقدس بن جعفر (ع) به حركت در مي آيند و شور اربعين حسيني محبان اهل بيت (ع) با كوه خاصي جاي جاي اين خطه را فرا مي گيرد.


مطالب مشابه :


رشته های دایر در دانشگاه پیام نور واحد گتوند

دانشگاه پیام نور سایت تخصصی موبایل دزفول. وبلاگ دانشجویان رشته حقوق 90 گتوند .




قابل توجه دانشجویان پیام نور شوش دانیال

پایگاه خبری حزب الله دزفول. سایت پیام نور. با اطلاع دانشجویان محترم دانشگاه پیام نور




نمونه سوال مدیریت دولتی

دانشگاه پیام نور مرکز اهواز,پیام تمامی نمونه سوالات به تفکیک رشته در صفحه اصلی سایت




نگاهی به آیین های عزاداری مردم دزفول در ماه محرم

کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی پیام نور دزفول. سایت کتابخانه ملی




برچسب :