چگونه می توان ظرفیت تحول را بدون پیش شرط های آنچنانی در مدارس کشورنهادینه کرد؟

چگونه می توان ظرفیت تحول را بدون پیش شرط های آن چنانی در مدارس کشور، نهادینه کرد؟

پاسخ جناب آقای دکتر محمود مهرمحمدی(دکتری علوم تربیتی- مطالعات برنامه درسی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، استاد دانشگاه  تربیت مدرس و از دست اندرکاران تدوین سند ملی آموزش و پرورش)
 امروز، 13-6-92 به همت انجمن مطالعات برنامه درسی و به دلیل حضور آقای دکتر سرکار آرانی ، همکار و پژوهشگر ارجمند مقیم ژاپن، در ایران نشست نیم روزه ای برگزار شد که خوشبختانه از استقبال معقولی هم برخوردار بود. در این نشست من این پرسش را مطرح کردم که چگونه می توان در شرائط توسعه نیافتگی اقتصادی و  عدم برخورداری از فرهنگ عمیق تربیتی کماکان تحول در مدرسه و تعلیم و تربیت را در مرکز توجه داشت و چونان کشورهای توسعه یافته از تحرکات و ابتکارات در سطح مدرسه سخن گفت و دستاوردها یا کوشش های نوآورانه گسترده مدارس را در این  قسم محافل به بحث و نقد گذاشت؟ به دیگر سخن چگونه باید به حیات و گفتمان تحول در مدارس حان و دوام بخشید و آن را موکول و متوقف به توسعه مطلوب اقتصادی و فرهنگی ندانست؟ من این گونه ادامه دادم که نقطه عزیمت را چگونه باید تصویر کرد و فهم و ترویج نمود که نتیجه آن تعطیل یا به حالت تعلیق در آمدن موضوع و مساله تحول و تحقق شایستگی های تربیتی مورد نظر جامعه  در مدارسمان نباشد. مثلا  چگونه می توان مدارس را به شکلی پایدار در جهت دست یابی به "مرتبه ای از حیات طیبه" و کوشش برای "تکوین و تعالی متربیان" ( اهداف مندرج در سند تحول )  فعال ساخت و بدون طرح پیش فرض های کلانی که مورد اشاره قرار گرفت، حرکت های گسترده و فراگیر در سطح مدارس کشور برای نیل به این آرمان ها عینیت یابد؟ 

مایلم همگان را به تامل و اظهار نظر درباره این پرسش استراتژیک دعوت نمایم. البته بر این باورم که خوانش خاصی از طرح تحول ( که در اینجا مرادم  عمدتا مبانی نظری آن است) می تواند پاسخ معقولی برای این پرسش را بدست دهد. اگر چنین نمی بود محل اشکال بود. خوشبختانه من فراز هایی را در سند تحول به عنوان طرح کلان تحول می بینم که "فرهنگ سازی" برای نهادینه شدن تحول در سطح مدارس را هدف قرار داده است. یعنی نقشه کلان تحول و گزاره های عام آن، هوشمندانه از ترویج و اشاعه تفکر  و کنش نوجویانه محلی و موقعیتی در سطح مدرسه نشان دارد و از مدرسه نظامی تحول خواه و پویا پیش چشم خواننده مجسم می سازد. شاید این قرائت از مبانی نظری سند تحول حتی میان همه دست اندرکاران هم خریدار نداشته باشد و آنان نتوانند با این مدعا که مهم ترین هنر و کارکرد این سند اصالت بخشیدن به شکل گیری چنین ظرفیتی در سطح مدرسه است همراه شوند. من تبیین مدعای خودم و مستندات آن را به پست دیگری وامی گذارم تا بدینوسیله صحنه برای ورود خوانندگان ارجمندی که با این ایده موافق یا مخالفند باز،صاف و شفاف بماند. پس درنگ نکنید و به این بحث بپیوندید.

در پایان تنها  می خواهم این مدعا را تکرار کنم که ما در سند، تحول را به آینده ای  گنگ و نامعلوم واننهاده ایم و بدین ترتیب به این سوال که آیا در همین شرائط ( البته در بازه ای چندساله نه به شکل دفعی و کن فیکونی) هم می شود فراتر از درد دل و موعظه و شعار به اندیشه  و طرحی دست  یافت که نوید بخش تکاپو و تحول پایدار در خط مقدم جبهه تربیت یعنی مدرسه و کلاس درس باشد، پاسخ مثبت داده ایم.

منبع: وبلاگ صدای سند؛ 1383 تا 1388


مطالب مشابه :


دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی

های یادگیری الکترونیکی مشترک در دانشگاه تربیت مدرس و اداره یادگیری




فهرستی از برخی کتاب های علوم تربیتی

آموزشی دانشگاه تربیت مدرس تهران و اداره کل تربیت معلم و منابع یادگیری .




اهمیت منابع طبیعی

چرا که با توجه به گستردگی منابع در کشور، امکانات یک اداره یادگیری دانشگاه تربیت مدرس.




ميرمحمد کاشف

دانشگاه تربيت مدرس. سازمانی در اداره کل تربیت بدنی آذربایجان الکترونیکی :




اطلاعیه سامانه فرهنگیادا

اداره کل آموزش و دانشجویان تربیت بدنی دانشگاه http://elearn.cfu.ac.ir/مدیریت یادگیری الکترونیکی




چگونه می توان ظرفیت تحول را بدون پیش شرط های آنچنانی در مدارس کشورنهادینه کرد؟

انجمن یادگیری الکترونیکی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، استاد دانشگاه تربیت مدرس و




دوره های آموزشی گذرانده شده (1)

ورزشی تلفیقی دانشگاه آزاد تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش آموزش و یادگیری




برتری تیم فوتبال پی کاووش مقابل شهید شهسواری اسلام آباد

زمان دریافت کارت ورود به جلسه آزمون دکتری دانشگاه اداره ورزش و تربیت بدنی و




برچسب :