افات بادام( سوسک سرشاخه خوار رزاسه ( کرم زرد شاخه خوار )

 آفات بادام

سوسک سرشاخه خوار رزاسه ( کرم زرد شاخه خوار ) :  Ospheranteria coerulescens

کرم زرد شاخه خواردراكثر مناطق ميوه‌خيز كشور وجود دارد. به انواع درختان ميوه خانواده رزاسهيعني سيب، گلابي، به، گيلاس، هلو، زردآلو، بادام، آلو، گوجه، آلبالو،زالزالك، به ژاپوني، رز، سنجد و حتي به درختان نرك سيب، هلو و زردآلو حملهمي‌نمايد. لاروهاي اين حشره در شاخه‌هاي نازك بيد و نارون نيز مشاهده شدهاست.

  این سوسک چوب خوار به تمام درختان میوه متعلق به خانواده رزاسه شامل درختان میوه دانه دار و هسته دار و هم چنین سنجد ، زالزالک ، بید و نارون حمله می کند .

شکل شناسی :

حشرات کامل سوسک شاخک بلندی است با بدنی کشیده به طول 20-18 میلی متر و عرض 4 میلی متر و به رنگ عمومی سیاه دیده می شود .تخم این سوسک شبیه به کاسه لاک پشت بوده که قسمت صاف آن برروی ساقه درخت چسبیده و از پهلو به نظربیضوی می آید . لارو حشره در موقع خروج از تخم به طول 2 میلی متر و به رنگ زرد مایل به صورتی است . لارو کامل زرد رنگ و طول آن به 32 میلی متر نیز می رسد .شفیره آن در هفته اول کرمی رنگ و بعداً لکه های سیاه رنگی بر روی محل چشم ها شاخک ها ، نوک بال ها ، و بین مفصل ران و ساق آن پیدا شده و سرانجام در آخرین مرحله شفیرگی بدن سیاه می شود . طول شفیره به اندازه طول حشره کامل است .

زیست شناسی و نحوه خسارت  :

حشره در سال فقط یک نسل دارد و زمستان را به صورت لارو داخل شاخه ها به سر می برد . لاروهای زمستان گذران در طول فصل سرما از هر فرصتی برای تغذیه استفاده کرده و رشد مداوم ولی خفیف دارند . در اوایل بهار وارد مرحله شفیرگی می شود . دوره شفیرگی حدود 14 روز طول می کشد .

حشرات کامل از اواسط خردادماه ظاهر شده و حداکثر تا اواسط تیرماه ادامه دارد به طور کلی خروج حشرات کامل 25 روز به طول می انجامد .مدت تخم ریزی 13 روز است و  هر حشره ماده 30تا 75 و به طور متوسط 52 عدد تخم می گذارد . معمولا تخم ها روی شاخه های جوان و در زاویه بالایی جوانه ها گذاشته می شود. تخم ها معمولاً به صورت انفرادی گذاشته می شود و بندرت در دسته های 3-2 تایی نیز دیده می شود .که پس از 15-10 روز تفریخ شده و لاروها از سطح زیرین تخم خارج و مستقیماً وارد شاخه شده و شروع به تغذیه کرده .

پس از طی نیم دایره ای در زیر پوست یک حرکت مارپیچی به طرف بالای شاخه کرده و 3-2 سانتی متر در بالای محل تخم ریزی به طرف انتهای سرشاخه پیشروی می کند و اگر درختان را در این موقع از فاصله چند متری نگاه کنیم شاخه های مبتلا به آفت را با پژمرده بودن و کمرنگی برگ های آن ها  از سایر شاخه ها تشخیص می دهیم و اگر دو هفته پس از تفریخ تخم شاخه ها را ملاحظه کنیم به آسانی شاخه های حامل لارو را از شاخه های سالم تشخیص می دهیم .  
لارو نوزاد در دو هفته اول زندگی فقط در سطح زیری پوست زندگی نموده و کانال ایجاد می کند .از هفته دوم تا چهارم نیز مدتی از زیر پوست و مدتی را نیز از قسمت مرکزی شاخه می خورد .لارو در این مدت از شاخه های جوان سه ماهه عبو رکرده و پس خود را به شاخه های یکسا له و سرانجام 3-2 ساله و مسن تر می رساند و با ایجاد کانال های در آن ها موجب مرگ شاخه و درختان می گردد .اگر قطر شاخه یا تنه درخت زیاد باشد ،حشرات به صورت مارپیچ داخل آن حرکت کرده و دالان هایی نزدیک پوست درست می کند که داخل آن ها پر از خاک اره و فضولات سیاه رنگ لارو است .

  مبارزه  :

1ـ عوامل بازدارنده طبيعي: تعدادي از زنبورهاي خانواده Chalcididae , Torymidae ،Ichneumonidae از پارازيت‌هاي اين حشره به شمار مي‌روند كه Xorides coroyrensis از خانواده Ichneumouidae به عنوان پارازيتوئيد لارو بيشتر از بقيه گونه‌ها فعال مي‌باشد.

2ـ آب و اثر آن درجلب آفت: مشاهدات رجبي بيانگر اثر قاطع آب درجلب حشرات چوبخوار از جمله سوسك شاخك بلند رزاسه است. اگر به آب معني و سيعتري بدهيم يعني ميزان رطوبت نسبي هوا را نيز مشمول آن بدانيم در آن صورت آب مهمترين عامل جلب حشرات چوبخوار در كشور ما خواهد بود. آب اگر كم باشد گذشته از اين كه خود آن به عنوان يك عنصر بسيار مهم حياتي به حد كافي در اختيار گياه قرار نمي‌گيرد بلكه جذب مواد غذايي لازم در خاك نيز دچار اخلال و اشكال مي‌شود.

آفتاب فراوان كشورمان يكي از عوامل مؤثر در شدت حمله حشرات چوبخوار است. آفتاب در دو جهت بسيار مشخص عمل مي‌نمايد. يكي اين كه با حرارت زيادي كه در نسوج گياهي ايجاد مي‌كند حشرات چوبخوار را كه به طور كلي حرارت دوست هستند جلب مي‌نمايد، دوم اين كه موجب تبخير سطحي شديد در گياه و خاك شده و در جريان عادي شيره يگاهي و اعمال فيزيولوژيك گياه اختلال ايجاد مي‌كند و در نتيجه موجب جلب حشرات چوبخوار مي‌گردد. بنابراين آبياري منظم  به موقع تأثير به سزايي بر اين حشرات دارد.

3ـ تقويت درخت و خاك آن

4ـ هرس و معدوم نمودن شاخه‌هاي آلوده، چون لاروهاي در حال رشد در درون شاخه‌ها از بين مي‌روند.

5ـ سم‌پاشي با سموم سيستميك و نفوذي: توجه داشته باشيد زماني سموم سيستميك اثر مي‌كند كه لارو در مرحله سنين اوليه باشد.



مطالب مشابه :


بیماری درختان میوه

میوه, آفات درخت زردآلو, زمان سم گیلاس, سم کرم ساقه خوار درخت, زمان




پروانه فری یا کرم خراط Zeuzera pyrina L.

لارو روی یک درخت تنومند گلابی، گردو، زردآلو، گوجه، آلو کرم ساقه خوار غلات




آفات درختان میوه سردسیری

علاوه بر سیب به درختانی چون بــــــــــه، گلابی، زردآلو خوار رزاسه ( کرم ساقه درخت




معرفی کرم سیب

کرم سیب (تخم خوار گلابی، زردآلو، خرمالو، گردو، گوجه پوسته های درخت




کرم سیب Carpocasa pomonella L

سیب، به، گلابی، گردو، زردآلو، گوجه، آلو دوم روی درخت باقی مانده کرم ساقه خوار




گیاه گوشت خوار

سم روش نگهداری پرورش تمساح و کروکودیل پرورش گوسفند و بز پرورش کرم زردآلو درخت ساقه




پروانه های چوب خوار و برگ خوار

پروانه های چوب خوار و لارو اين پروانه از قسمت هاي داخلي ساقه درخت ميزبان فروش کرم و




افات بادام( سوسک سرشاخه خوار رزاسه ( کرم زرد شاخه خوار )

( سوسک سرشاخه خوار رزاسه ( کرم گيلاس، هلو، زردآلو آن برروی ساقه درخت چسبیده




آفت اصلي درختان روستا

صاف آن برروی ساقه درخت چسبیده بادام/زردآلو کرم های ساقه خوار بدلیل




اصلاح باغ میوه

درخت ،ساقه جواری ،ساقه کرم ریشه خوار. درخت زردآلو به دیگر




برچسب :