شهرستان بانه

نام اصلی بانه که از شهرهای قديمی استان كردستان است، بروژه بوده است. قرن ها تاريخ در بطن اين شهر جريان داشته با اين حال فقدان منابع صحيح تاريخی، تاريخ پيش از اسلام را در اين شهر تاريک کرده است. بانه در زمان های گذشته و قبل از تسلط اسلام در خاورميانه به صورت دهكده كوچكی بود که فقط چند قوم و طايفه در آن زندگی می‌كردند و بيش تر اين عشيره ها با يك‌ديگر نسبت خانوادگی داشتند. بعضی از اين طايفه ها در مقابل حمله اعراب مسلمان مقاومت كردند و بعد از شكست به طرف سردشت و از آن جا به آذربايجان غربی رفتند و فقط برخی از بومی ها که بدون جنگ و خونريزی دين اسلام را پذيرفه بودند، ساكن شهر شدند. بانه در طول تاريخ بارها تخريب شده و دوباره مورد بازسازی قرار گرفت.قلعه حكومتی اين شهر که در آن زمان حالت يک روستا را داشت، در بالای يک تپه در شمال خاوری و مشرف به شهر بود. هسته مركزی شهر كه بافت قديمی آن را تشکيل می دهد در دامنه همين تپه واقع شده که در اثر آتش سوزی ها و به خصوص در سال 1320 از بين رفته است. با توجه به فراواني مواد اوليه موجود در اين شهرستان؛ قالي‌بافي از جمله صنايعي است كه در اين شهرستان رواج دارد و قالي از جمله صادرات آن است. گليم بافي‌با طرح‌هاي كردي نيز از رونق زيادي برخوردار بوده و گليم‌هاي‌بانه‌نيز هواخواهان فراواني دارد. شال بافي با استفاده از كرك بز مرغز، خراطي‌چوب، سوزن‌دوزي، كلاه، قلاب‌دوزي، پولك دوزي، منجوق دوزي از ديگر صنايع دستي رايج در اين منطقه است. زيارتگاه سليمان بيگ و سد باستانی شو بانه مهم ترين جاذبه‌هاي تاريخي شهرستان بانه را تشكيل مي‌دهد.


مکان های دیدنی و تاریخی


زيارتگاه سليمان بيگ، سد باستانی شو بانه مهم ترين جاذبه‌هاي تاريخي شهرستان بانه را تشكيل مي‌دهد.  

صنايع و معادن


از صنايع و معادن شهرستان بانه اطلاعات مستندي در دست نيست.  


کشاورزی و دام داری


اساس اقتصاد شهرستان‌بانه‌بر‌كشاورزی،باغ‌داری،دام‌داری و دام‌پروری استوار است. كشاورزی در شهرستان بانه سنتی و نوع كشت آبی و ديمی است. آب كشاورزی از چاه های نيمه ژرف و رودخانه تامين می شود. از محصولات عمده كشاورزی و باغ‌داری می‌توان گندم، جو، بنشن، نباتات‌علوفه‌ای، انگور، گردو، سيب، بادام، گيلاس، هلو، زردآلو و توت را نام برد. هم‌چنين دام‌داری و دام‌پروری نيز مانند ساير نواحی كردستان بسيار متداول بوده و شامل پرورش گوسفند، بز و گاو می شود. پرورش طيور علاوه بر طريق سنتی، به شيوه مدرن نيز انجام می شود که شامل پرورش مرغ جهت مصارف گوشت و تخم مرغ می باشد. زنبورداری از مشاغل رايج بوده و زارعين علاوه بر فعاليت های كشاورزی، به اين كار نيز اشتغال دارند.  


مشخصات جغرافيايي


شهرستان بانه يكی از شهرستان های استان كردستان از نظر جغرافيايی در 45 درجه و 53 دقيقه‌ی درازای خاوری و 35 درجه و 59 دقيقه ی پهنای شمالی و ارتفاع 1540 متری از سطح دريا قرار دارد. شهرستان بانه از شمال به شهرستان سردشت، از خاور به شهرستان سقز و از جنوب و باختر به كشور عراق محدود می گردد. شهر بانه مركز شهرستان بانه در 270 كيلومتری شمال باختری شهر سنندج و در آغاز راه بانه ـ مهاباد قرار دارد. رود بانه از ميان اين شهر می گذرد. چشمه دايمی احمد آباد وچشمه پيرمراد در نزديكی شهر روان است و آب آن مصرف آشاميدنی دارد. آب و هوای اين شهرستان نسبتا سرد و نيمه مرطوب بوده و ميزان بارندگی سالانه به طور متوسط 720 ميلی متر است. مسيرهاي ارتباطي به اين شهرستان عبارتاند از:

ـ راه آسفالت بانه ـ سقز به سمت شمال خاوری به درازای 60 كيلومتر
ـ راه آسفالت بانه ـ سردشت به سمت شمال باختری به درازای 60 كيلومتر
ـ راه بانه ـ مريوان به سمت جنوب خاوری به درازای 160 كيلومتر 


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


نام اصلی بانه که از شهرهای قديمی استان كردستان بوده، بروژه بوده است. قرن ها تاريخ در بطن اين شهر جريان داشته با اين حال فقدان منابع صحيح تاريخی، تاريخ پيش از اسلام را در اين شهر تاريک کرده است. نام بانه را مشتق از كلمه كردی ‹‹بن›› به معنی پشت بام، متاثر از ارتفاعات و نحوه استقرار و موقعيت جغرافيايی شهر می دانند. هم چنين نام بانه را به معنی ‹‹خانه›› (اقامتگاه و آبادی و مسكن)، ‹‹اردو›› (اردوگاه سربازان) و «پادگان» نيز تفسير كرده اند. تا اواسط سده سيزدهم هجری نام اصلی شهر بانه ‹‹به روژه›› (آفتابگير) بوده و اسنادی نيز وجود دارد که در همه آن ها مرکز بانه قصبه «به روژه» ناميده شده اند. چنان که امروز نيز در بانه آبادی هايی به نام های ‹‹نيزه دو كهنه››، ‹‹به روژه كهنه››، ‹‹سياومه كهنه››‌، ‹‹آرمرده كهنه››، ‹‹توده كهنه›› و يا بدون كلمه ‹‹كهنه›› وجود دارد. آتش سوزی و جنگ های قبيله ای يكی از عوامل جابجا شدن محل شهر بوده است. هم چنين شيوع بيماری های وبا و طاعون نيز در اين امر دخالت داشته است. با شيوع اين بيماری ها، بازماندگان محل اوليه را آلوده پنداشته مجددا در جای ديگری به ايجاد شهر و ده می پرداختند. کلمه کهنه نيز برای تمايز شهر جديد از قديم به کار برده می شده است. اكنون گورستان شمال خاوری شهر را «بانه كهنه» يا «كهنه بانه» می نامند. قبل از اسلام طايفه ای زرتشتی به نام ‹‹قه قو›› بر اين منطقه حاكم بودند كه در حمله اعراب و بعد از آن، ‹‹اختيار دينی ها›› به جای آنان به حكومت پرداختند. اين شهر يك بار قبل از جنگ جهانی اول و بار ديگر در جنگ جهانی دوم دچار آتش سوزی شديدی شد. 

 


مطالب مشابه :


لیست قیمت تلویزیون- انواع ال ای دی و ال سی دی در بانه -خرید از فروشگاه اینترنتی بانه

خرید فروشگاه اینترنتی بانه led-lcd-baneh, (باآرزوی ساعات خوب وخوش برای دوستان) جهت ارتقاء سطح




شهرستان بانه

نام اصلی بانه که از شهرهای قديمی استان كردستان است، بروژه بوده است. قرن ها تاريخ در بطن اين




بانه

حدود وسعت : شهرستان بانه منطقه ای است کوهستانی و جنگلی تابع استان کردستان . از نظر جغرافیایی




برچسب :